Még egy gondolat a nyugdíjpénztárakról

A Szabad Európa gazdaságpolitikai hetilap honlapján néhány hete napvilágot látott egy írás, melyben Elek Attila a nyugdíjpénztárak kapcsán felmerült kérdéseket szeretné megvilágítani az olvasóinak. A Mi az igazság a nyugdíjpénztárak körül? című cikkben a szerző a következőket írja:
[a teljes írás IDE kattintva olvasható]

És most nézzünk néhány félreértést?

Kié a magánnyugdíjpénztári vagyon? Azé, akinek a nevén van, mert ő fizette be a saját pénzét. Nos, ez nem igaz. Soha, senki semmilyen saját pénzt nem fizetett a magánnyugdíj számlájára. Az ÁLLAMI nyugdíjból utalt a MAGYAR ÁLLAM pénzt magánszámlákra. Magyarul elloptuk apáink és anyáink nyugdíját. Saját pénzt csak önkéntes magánnyugdíjpénztárba lehet utalni, amit viszont nem is érint az Orbán kormány döntése.

Európában jól működik a magánnyugdíjpénztári rendszer. Hazugság. Európa fejlettebb felén nincs sehol ilyen rendszer. Csak az önkéntes pénztárak működnek jól. Ilyen diktátumot, mint nálunk, hogy állami pénzeket utaljanak magánszámlákra, csak Kelet-Európában lehetett végrehajtatni.

A kormány államosítja a magántulajdont. Részben igaz. Inkább visszaállamosításnak mondanám, de nem tartottam sohasem magánvagyonnak, mert soha nem volt az illetőé, nem ő fizette be a saját pénzéből, hanem elmebeteg módon állami pénzt kapott ajándékba. Az Orbán-kormány persze retteg az államosítás szótól, mert fél a népszerűségvesztéstől, ami egyébként a legnagyobb hibája.

A Fidesz ötlete volt. Nem igaz. A Jobbik programjának a része a mostani döntéssorozat, az Orbán kabinet még nyáron is elvetette az ötletet.

Most már minden rendben van, megnyugodhatunk. Sajnos nem. Ettől még fennáll, az a helyzet, hogy 10 év múlva nem tudjuk kifizetni majd a nyugdíjakat. A jelenlegi intézkedés csak arra volt elég, hogy a mostani nyugdíjasok pénzét biztonsággal ki lehessen fizetni 5-10 évig, és, hogy emiatt ne kelljen újabb kölcsönöket felvenni uzsorakamatra. Az alapvető probléma nyugdíjkorhatár emeléssel, vagy a nyugdíjak csökkentésével lehet orvosolni. Minden kormány úgy fél ettől, mint ördög a tömjénfüsttől, az Orbán-kormány is. Mi lenne, ha Viktor ilyet mondana?"

Ehhez csak azt teszem hozzá, hogy Németországban pl. egyetlen nyugdíjpénztár van, az is állami kezelésben. Ezen az elmúlt száztíz évben nem változott semmi. Mellesleg az általános nyugdíjpénztárat (mint az általános nyugdíjat, vagy az általános betegbiztosítást is) is a szocik találták fel! Nélkülük sose lenne ez most a megszokott mindennapi élet része, nem is ismernénk, hogy mi az a nyugdíj, vagy betegbiztosítás. Ezért senki nem is háborogna, hanem kifizetné zsebből az orvost, vagy, ha nincs pénze, akkor pedig csendben elpatkolna.

A fenti idézet harmadik bekezdését olvassuk figyelemmel:
A kormány államosítja a magántulajdont. Részben igaz. Inkább visszaállamosításnak mondanám, de nem tartottam sohasem magánvagyonnak, mert soha nem volt az illetőé, nem ő fizette be a saját pénzéből, hanem elmebeteg módon állami pénzt kapott ajándékba. Az Orbán-kormány persze retteg az államosítás szótól, mert fél a népszerűségvesztéstől, ami egyébként a legnagyobb hibája."

Az Orbán-kormány pedig azért népszerű, mert a nép nagy része is így gondolkodik. Föl lett heccelve a "kommunizmus" ellen és mindentől undorral elfordul, ami állami. Ez pedig röviden kifejezve: ostobaság! Én egyáltalán nem tudom kikerülni a gondolatot, hogy ez valakiknek a hátsó szándéka már nagyon rég óta ezzel az örökös antikommunista propagandával, hogy a népet szándékosan megvakítsa, hogy az ne láthassa át a valódi érdekeit!!!

Ez az egész innen nézve elég abszurd: egyfelől mindenki folyton azt emlegeti, hogy magán, meg privát, meg magánvállalkozás, meg civil, meg magánnyugdíjpénztár hurrá, stb., másfelől pedig most aggódik és retteg, hogy nem lesz nyugdíja. Az általános nyugdíjrendszert nem lehet elválasztani az államtól, sőt még a szocializmustól sem. Ez még a magyaroknak sem fog sikerülni, bár a magyar kétség kívül egy nagyon kreatív nép!

És valóban: Nyugat-Európában sehol sincs így. Ausztriában például minden nemzetstratégiailag fontos dolog állami kezelésben van és lesz is. Ezt a formációt pedig minden kormány védi.

8 kommentek:

Herne írta...

Én személy szerint minden tekintetben az államosítás mellett és a privatizáció ellen vagyok. Nem érdekel, hogy a kommunisták IS ezt csinálták. Ha ezt csinálták, akkor jól csinálták. Amire az írás is utal, hogy ez a kommunistaellenes boszorkányüldözés mindenféle államosítás aláásására jött létre, teljesen igaz. Hiszen ha a nép az államosítást pártolná, hogyan is juthatna zsírosseggű, nagyorrú üzletemberek kezébe minden? Ezért hát a nagy (látszati!) komcsiellenesség a közéletben még 20 évvel az ún. rendszerváltás után is, amikor pediglen már egészen más, új ellenségeink vannak. Mégpedig az államot is felvásárló, említett üzletemberek személyében.
Az idézett forrás egyik megállapításával azonban nem értek egyet. Nem tudom felfogni, hogy korunk közgazdászai hogyan lehetnek annyira sötétek, hogy a nyugdíjprobléma megoldását csak a nyugdíjkorhatár emelésével, vagy a nyugdíjak csökkentésével lehetne megoldani. Márpedig itt egy, a rendszert kritizáló írásról van szó, tehát kétlem, hogy szándékolt propaganda lenne. Valójában ezek a legelképesztőbb, legabszurdabb megoldások a kérdésre. A valódi megoldások ezek lennének:
Előszöris a legkézenfekvőbb a munkahelyteremtés. Minél többen dolgoznak, annál több adó folyik be. Minél több adó folyik be, annál többet lehet költeni. Egyszerű logika, egy hatéves is megérti.
Aztán itt van a meglévő összegek átcsoportosításának a lehetősége. Azért valljuk be, ha azt nézzük, mennyit adózunk, nem lehetünk olyan nagyon szegény ország. Csak valahol kurvarosszul osztják el ezeket az adóforintokat, és valahol kurvasok tűnik el belőlük. Csökkentsék a politikusok és hasonlók fizetését, máris több jut nyugdíjra. Csökkentsék a támogatásokat mindenféle esélyegyenlőségi baromságra, mert az életüket tisztességesen leélő és végigdolgozó emberek, úgy hiszem, egy icipicit fontosabbak, mint a cigánypurgyék. Regulázzák meg ezt az egész cigánysegélyezési mizériát. Az azért mégsem járja, hogy míg én állok a sorban a Postán, hogy a már amúgyis a felétől megfosztott fizetésem újabb felét befizessem a számlákra, becsörtet a cigány aranyfuxokkal a másik ablakhoz, és egy köteg húszezrest lobogtatva távozik.
Aztán itt van az arányos adózás. Az sem járja, hogy mi, akik jó ha százezret kézhez kapunk egy hónapban, gyakorlatilag ugyanakkora összeget adózunk, mint a milliárdos cégvezetőnk. Ha én leadózom a fizetésem 50%-át, akkor adózza le a milliárdos is! És adózzanak csak szépen a multik és a bankok is!
Vagy vegyük az önellátó börtönöket. Nem kell hozzá komoly matematikai vagy közgazdasági ismeret, hogy képet kapjunk arról, micsoda összegekbe kerül a börtönök és a bűnöző mocskok fenntartása. Hatalmas összegekről lenne szó még akkor is, ha kenyéren és vizen, heti egyszeri melegvízzel működnének. A mai luxusbörtönöknek a fenntartása azonban az ötcsillagos szállodákéval vetekszik. Milyen eszement, abszurd és dekadens dolog az, hogy azok, akik a társadalomnak kárt okoztak, a társadalom pénzén élik tovább az életüket, méghozzá luxuskörülmények között?
Hanyatló korunkban igencsak félreértelmezik a közteherviselés fogalmát. Nem azt jelenti ugyanis, hogy a köz a cigányok, politikusok és bűnözők terhét viseli. Aki pedig ártott a köznek, egészen egyszerűen nem érdemli meg, hogy ezek után még a köz gondoskodjon róla! Tartsák fenn magukat, vagy végezzék ki őket! Én személy szerint az utóbbit pártolom egyébként, de akkor már jönne is a NATO demokráciát bombázni, hiszen a bűnözők a demokrácia szükséges, féltve őrzött kincsei, akiket védeni kell, bizonyám.
Eredetileg katonai pályára készültem. Mára már azt mondom, szerencse hogy másképp alakult az életem, mert ezért a rendszerért és a vezetőiért csak a hülye kockáztatná az életét. A gondolkodásmódomban azonban máig visszatükröződik a katonás mentalitás. Szükség esetén az erőket a legfontosabb pozíciókhoz kell koncentrálni, minden egyéb másodlagos. Amíg nincs pénz nyugdíjra és egyéb alapvető társadalmi szükségletekre, addig nem költünk olyan elrugaszkodott tervekre, mint négyes metró, meg egyéb fejlesztések. Lehet szarra várat építeni, de hamar összeomlik.

Herne írta...

Kicsit kitérnék viszont egy másik dologra. A mi köreinkben is hatalmas a kommunistaellenesség, méghozzá jogosan. Azokhoz szólnék tehát, akik minden olyan vívmánytól ösztönösen irtóznak, ami összefüggésbe hozható a kommunizmussal is. Az állam meghatározó, irányító és birtokló szerepe a nemzetállami eszmék egyik legfontosabb alappillére is. A nemzetiszocializmus (már a szóban is benne van!), a fasizmus, mind-mind hasonló elveket vall ezen a téren. Az állami javak magánkézbe herdálása az állam széthordását és végét jelenti. Véleményem szerint a privatizáció nagyobb veszély a nemzetre nézve, mint a kommunizmus.

casablanka írta...

Privatizálták az összes javainkat, már oda jutottunk, hogy a saját energiánkat is importáljuk.EON, MOL, stb.Akkor ebből nekünk mi a hasznunk.?Munkahelyeket meg azért nem tudunk teremteni, mert nincs pénze amagyar vállalkozóknak,ő nem tud kölcsönt szerezni sehonnan sem. Igy használnak ki a multik minket, ráadásul azért veszűnk fel óriási kölcsönöket, hogy őket evvel a kölcsönből felvett pénzekkel támogassuk, hogy legyen munkahelyünk semmilyen fizetésekért. A kölcsönöket vissza kell fizetni, ezért újabb kölcsönt veszünk fel. Igy jól jár a "kölcsönző" is, meg a multi is, csak mi fogunk előbb- utóbb beledögleni. Lehet, hogy ez is a cél?

Névtelen írta...

casablanca,IGEN.

Névtelen írta...

A nyugdíjpénztárak a következő szerint működnek:

Add nekem a pénzed és én majd tőzsdézek vele. Ha bejön a spekuláció akkor osztozunk, ha nem, akkor a veszteség a tiéd!

Puzsu írta...

"*A járadékszolgáltatás a magánnyugdíjról és magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 27-28. §-ai szerint akkor választható, ha a tagnak a nyugdíjkorhatár eléréséig a különböző magánpénztárakban eltöltött és összeszámított tagsági jogviszonya meghaladja a 180 hónapot. A jogszabályok értelmében járadékszolgáltatás igénybevételére jelenleg nincs lehetőség."
Van aki érti is amit lát és van aki meg csak érteni véli, de persze minden ember egy külön világ és garantáltan mindenki más műsort néz és lát...:)
A médiamanipulációk és a tömeghatás alól kevesen képesek kivonni magukat és Orbán csak felgyorsította ezzel a hülye manyup törvénnyel, hogy az okosak vegyék a kalapjukat, hiszen kinn dolgozva megmarad a magyar állami nyugdíjjogosultság is...:P
Az meg nem is kérdés, hogy nagyon szívni fog a sok hülye, akire hat a FIDESZ tudatmanipulátora...:)
Most még minden manyupos pénze megvan és hozamokkal, miközben az állami nihilben az egyéni számlákon nulla forint és egy igérvény van csak, hogy lesz nyugdíj!:P
Aki ezzel beéri, az meg is érdemli a sorsát, de akinek esze van, az meg veszi a kalapját!  "Az ONYF adatai szerint a több mint hárommillió magánpénztári tagból kedden 13 óráig 41.233 pénztártag jelezte, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni; szerdán délután fél 4-re 49.304-re emelkedett a számuk"
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/otvenezren-mar-biztos-maradnak-a-magannyugdij-rendszerben-339261

Radulovic Zsuzsa írta...

"A nyugdíjpénztárak a következő szerint működnek:

Add nekem a pénzed és én majd tőzsdézek vele. Ha bejön a spekuláció akkor osztozunk, ha nem, akkor a veszteség a tiéd!"

Kedves Névtelen:
nem csak a magánynugdíjpénztárak, hanem az egész privát gazdaság így működik.

Herne úr pedig a számból vette ki a szót!!! Azzal együtt NEM vagyok nemzetiszocialista, így, egybe írva.

Nézőpont írta...

Néhány észrevétel:

"A jelenlegi intézkedés csak arra volt elég, hogy a mostani nyugdíjasok pénzét biztonsággal ki lehessen fizetni 5-10 évig, és, hogy emiatt ne kelljen újabb kölcsönöket felvenni uzsorakamatra."

Az uzsorakamat túlzás, és nem is igaz. Az állam hitelt a piacról 5-7%-os kamaton tud felvenni, az IMF hitelért pedig 3% kamatot kell fizetnünk. Ezzel szemben bármelyik banknál a szabad felhasználású hitelhez 20-30% kamat mellett lehet hozzájutni. Akkor mi itt az uzsorakamat?

"És valóban: Nyugat-Európában sehol sincs így. Ausztriában például minden nemzetstratégiailag fontos dolog állami kezelésben van és lesz is."

Ez sem igaz. A világon ma a nyugdíjalapok összesen kb. 30 000 Mrd dollárnyi vagyont kezelnek, a teljes magyar GDP több százszorosát...

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló