A Hortobágy legendája [videó]

A film három hortobágyi történetet fűz egybe. Szakrálisan közelít az ősi hortobágyi emberek őszinteségéhez, esendőségéhez, makacsságához és mély érzelmeihez.

Móricz Zsigmond, Komor Ló című novellája illetve az író valóságlátó és mégis misztikus látásmódja ihlette a film rendezőjét, két másik, a Hortobágyon élő emberek által elmesélt történet megfilmesítésére, amely 1945-ben, illetve a kommunista hatalomátvétel után játszódik…



3 kommentek:

Gombob írta...

Tetszett a film, megfogott a hangulata.

Komor Ló története annyira emberi és annyira mély, hogy azt eljátszani bizony csak Eperjesnek és Szirtesnek volt esélye hitelesen, még ha rövid is a történet, de így volt kerek. Nekem az első történetben Pokorny "játéka" már kevésbé tetszett, valahogy hiányzik a kellő mimika az arcáról, néhol semmitmondó vicsorgással helyettesítve. A "Beugró" c. tévéműsorban sem jön át, pár kivételtől eltekintve a színészi kvalitása számomra, ahol rögtönözni kell, ott bizony be szokott bukni. Naivan azt gondolnám, hogy ő volt az ismert, de megfizethető női szereplő, jó lábakkal a filmbe.

Vikidál anyagi gondjai közismertek, talán ezért is kapott kisebb szerepet. A kiderült dolgai miatt furcsán hatott a csikósok között. Illett volna rá más szerep...

Szóval, a filmet ajánlani tudom másnak is, köszönöm, hogy felraktátok!

Névtelen írta...

Remek idézet-gyüjtemény volt.. Zömét ismertük, mindenki tudja, Széchenyi tó s tinta hasonlatát is.. Petőfit fordítva szokták idézni, lám, tőle is lehet, ilyen okos s igaz mondatokat találni, Shylock ördög népéről. Ok, okozati össszefüggés van, a magyarság népesedési csődje, adóssághegye, minden betegsége, s parazitáinak ilyen rákos, túlburjánzott létszáma között. Európában nincsen hasonló nagyságú nép, vagy ország, ahol ennyien lennének, a nemzetközi bolsevikok, mint itt.. Ezzel kell kezdeni, azonnal valamit. A jobbik szabaduljon meg nyikoséktól, s legyen szeretet s gyermek Párttá, legyen magyar, de tényleg magyar.

Névtelen írta...

Hortobágyi karám

Hortobágyi karámon, kiakadt a kampó
Kiszabadult, sok vadmarha, vadló.
Elvágtattak, párt karámig
Ott tanyáznak, mind máig.
Amelyik kevés takarmányt kap
Veszett kutyaként ugat!
Nincsen hozzá pásztor,
Ki elverné párszor!
Vagy rátenné a béklyót,
Hagyjon lopni valót!
De ma modern világ van!
Választott marha, joga van!
Nincs ki orrába, tegyen karikát!
Kikösse. Ne dobálná magát!
Így rádől majd, az egész hodály!
Attól se lesz nagyobb homály!
Éjszakába fordult Hortobágy!
Nincs tovább magyar, ki élni vágy!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló