Orvosaink elvándorlásáról

Egyre több egészségügyben dolgozó megy ki külföldre munkát vállalni. Főként orvosok. Nagy részük csak ideiglenesen képzeli el a kinn létét, de végül sokuk végleg kint ragad.

Hat év alatt csaknem duplájára nőtt a határt ezen okokból átlépők száma. Az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal a napokban közölt adatokat a kérelmek alakulásáról.

Eszerint az elmúlt időszakban 1111 doktor, 202 fogorvos, 48 gyógyszerész, 301 ápoló és 115 egyéb egészségügyben dolgozó kért hatósági igazolást okleveleiről. Nagy részük fiatal, legfőbb célpontjuk Nagy-Britannia. [az adatokért katt IDE]

Persze ez nem meglepő, hiszen ott többszörös az anyagi juttatás, mint a honi egészségügyi intézményekben. Esély sincs rá, hogy itthon akár csak a felét kereshessék a szigetországinak, pedig sokaknak talán már az is elég lenne a hazajövetelhez. És az anyagiakon túl elegendő megbecsülés sem övez itthon se orvost, se ápolót.

Sok helyen kifejezetten csábítják a munkavállalókat, például úgy, hogy családjuk többi tagjának is munkát, iskolát, óvodát ajánlanak. Így itthon egyre nagyobb hiány van szakorvosokból, arról már nem is beszélve, hogy az ilyesfajta szellemi tőkénk is idegen kézbe kerül.

Ezért aztán az itthon maradtakat nagy megbecsülés illetné. Mint például Csókay András idegsebészt, akinek találmányait külföldön sokkal jobban elismerik és használják is, mint itthon. A szakembert többször csábították már óriási fizetség ellenében a világ különböző pontjaira. Szerencsére „hű maradt” szülőhazájához, bár aggályait már nem egyszer kifejezte: „Hihetetlen mértékű a külföldre vándorlás az utóbbi két évben, ebben a súlyos betegek ellátásában egyik legfontosabb szakágban.”

Óriási pénz, és –emberhiánnyal küszködik a magyar egészségügy. Emiatt rengetegen halnak meg a dolgozók hibáján kívül. Azonban az nagyon jellemző, hogy egy-egy problémás eset után a szerencsétlen ellátó- orvost vagy kórházigazgatót vonják felelősségre, és nem a felelős politikai döntéshozókat.

Az egészségügyben dolgozók a közel jövőben drasztikus fizetésemelésekre biztosan nem várhatnak, hisz a Fidesz kormány egyelőre nem erőlködik ezt a problémát megoldani. És nagy kérdés az is, hogy e helyzet kialakulásáért felelnek-e valaha az elmúlt évek országvezetői?

4 kommentek:

Radulovic Zsuzsa írta...

Már az is nagy tett lenne, ha nem privatizálnák le az egészségügyet!!!

Névtelen írta...

A csábitgatásról!!!Nekünk egyszerü magyar embereknek, az a vágyak netovábbja,hogy a likudbérenc zsideszt kicsábitják dolgozni a negevbe,egy kibucba!!A 2/3-os 53% megtudná milyen keservessen keresi a szegény magyar a kenyérre valót!!Ott verhetnék a nyálukat!!Hazudozhatnának kedvükre,napkeltétől-napnyugtáig.Ami csak belefér.Nehogy nekünk kelljen már elmenni innen!

Névtelen írta...

Nekem egy orvos ismerősőm azért ment ki, mert teljesen felőrölte a magyar egészségügy, közel állt az idegösszeroppanáshoz. Ő mondta, hogy az egészségügy már összeomlott, csak az átLlag halandó még nem vette észre.

Herne írta...

Azt szoktam mondogatni, hogy a magyart a világon mindenhol többre becsülik, mint Magyarországon. Az egészségügyi dolgozókra ez hatványozottan igaz.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló