Jelek


És megfújta trombitáját a harmadik angyal. És egy lámpa módjára égő nagy csillag hullott le az égből, és a folyók harmadrészére és a vizek forrásaira hullott. 
A csillag neve pedig Üröm. És ürömmé változott a vizek harmadrésze, és sokan meghaltak az emberek közül a vizektől, mert keserűvé lettek azok.

(Jelenések könyve 8:10-11)



1986. április 25. péntek 18:00 óra

Kijevtől 120 km-re, közel a fehéroroszországi határhoz a világ legnagyobb atomerőművében a Csernobil-4 reaktor személyzete a terveknek megfelelően készülődött a másnapra előirányzott tesztre. A kísérlet során azt szerették volna megvizsgálni, hogy egy esetleges áramkimaradás esetén a turbinák meddig képesek még tovább forogni és áramot termelni. Az előkészületek részeként, kiiktattak néhány kritikus irányítórendszert, beleértve az automatikus reaktor leállító mechanizmust is.


1986. április 26. szombat, 01:00 óra

A reaktor hűtővíz folyama leáll, és az energia növekedni kezd. Fél óra múlva az operátor átállítja a reaktort alacsony energia módba, de az előző hibákból adódó dominóhatás egy erős energialöketet okoz, minek következtében hatalmas gázrobbanás történik, amely a magasba emeli és leszakítja a nukleáris tároló 1200 tonnás tetejét. Oxigén áramlik be, ami a reaktor igen magas hőmérsékletű levegőjével keveredve grafittüzet okoz. Aztán újabb nukleáris robbanás következik be és egy gombafelhő emelkedik a reaktor fölé…



Ha ma kimennénk Budapest, vagy valamelyik nyugati nagyváros utcájára egy Geiger számlálóval és megmérnénk a sugárzást, akkor nagy valószínűséggel 12-15 közötti mikroröntgen/óra értéket kapnánk. Hogy tudjuk hová tenni a számokat, érdemes tudni, hogy 1.000 mikroröntgen = 1 milliröntgen és 1.000 milliröntgen = 1 röntgen. Magyarul 1 röntgen nagyjából egy átlagos városban mérhető sugárzás százezerszerese.

Egy 500 Röntgen-es dózis 5 órán belül halált okoz.

Csernobilban a robbanás utáni első napokban a reaktor környékén néhol 3.000 és 30.0000 röntgen/óra értéket mértek…


Ha végigtekintünk a világ történelmén, az emberiség kultúráján, akkor láthatjuk, hogy minden korszak embere hagy a Földön valami hallhatatlant. A görögök a filozófiát, a rómaiak a törvényeket, az egyiptomiak a piramisokat. 5-6.000 éves építmények, amelyek túlélték az idők viszontagságait. Több ezer éves gondolatok, amelyek kihatnak a mai életünkre is.

És mi is, a mai kor szülöttei is hagyunk hátra magunk után nyomokat. A felrobbant atomerőmű illetve a fölé épített szarkofág a tudósok szerint még legalább 100.000 évig radioaktív lesz. Talán túl fog élni minden korszakot…

Persze, ha lesz még mit túlélni.

„És megfújta trombitáját a harmadik angyal. És egy lámpa módjára égő nagy csillag hullott le az égből, és a folyók harmadrészére és a vizek forrásaira hullott. A csillag neve pedig Üröm. És ürömmé változott a vizek harmadrésze, és sokan meghaltak az emberek közül a vizektől, mert keserűvé lettek azok.” – olvasható a Jelenések könyvében, ahol a világvégéről esik szó.

Csernobil ukránul egy fűnek a neve.

Az ürömé…

3 kommentek:

Anna írta...

Tökéletes!

Unknown írta...

Ajajj rossz előjelek :-(

Névtelen írta...

Ezidaig ehez a cikkhez volt a leggyengebb hozzaszollas Majus 2 an
negy szo.....

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló