Üzenet a múltból


Ma van a 793. évfordulója annak, hogy II. András 1222-ben, Székesfehérvárott kiadta az Aranybullát, a magyar történeti alkotmány egyik legfontosabb törvényeként ismert dokumentumot, mely a megszületését követő későbbi századokban hivatkozási alap volt az új jogszabályok megalkotásakor.


Manapság az Aranybullára gondolva, elsőre valószínűleg mindenkinek az jut eszébe, hogy egy ilyen régi dokumentum ma már csak pusztán történelmi szempontból érdekes, hogy az abban leírtak az akkori kor sajátosságait dokumentálják, hogy a régi szövegnek, sok száz évvel a kiadása után, már nincs a jelen korra is érvényes üzenete.

Azonban ez tévedés. És egyben döbbenetes felismerés is. II. András gondolatai ma ugyanúgy érvényesek, mint hajdanán:
  • Ha a király sereget akar vinni az országon kivül, a nemesek ne tartozzanak vele menni, hanemha az ő pénzeért. Ellenben, ha sereg jönne az országra, mindnyájan tartozzanak menni. (IV. pont) 
  • Fekvő birtok az országon kivülieknek ne adományoztassék. (VIII. pont) 
  • Ha külföldiek, tudniillik tisztességes emberek, jönnek az országba, az ország tanácsa nélkül méltóságokra ne emeltessenek. (XI. pont) 
  • Egész megyét vagy akárminemű méltóságot örök jószágul vagy birtokul nem adunk. (XVI. pont) 
  • Hogy izmaeliták és zsidók tisztséget ne viseljenek. Pénzváltó, kamara-ispánok, só-kamarások és vámosok, országunkbéli nemesek legyenek. Izmaeliták és zsidók ne lehessenek. (XXIV. pont) 
  • Hogy az országon kívül valóknak birtokot adni nem kell. Továbbá, birtokot az országon kívül való embernek ne adjanak. Ha valamelyest adtak vagy eladtak, azt a haza fiai válthassák meg. (XXVI. pont) 
  • E négy jobbágyurat: tudniillik a nádorispánt, a bánt, király országbiráját és királyné asszonyét kivéve, senki két tisztet ne viseljen. (XXX. pont)

Mint látszik, a világ nem változik, csak a színpadi kellékek lettek mások.

8 kommentek:

Mácsay József írta...

A nemzeti minimum...

Sz. K írta...

Az EuronewsTv. csatorna tavaj "egyenesbe" közvetítette a kanadai parlament elleni támadást ! Agyonlőttek a merénylők 1 katonát aki a háborús emlékműnél állt diszőrséget! Kanada mégis, a mostani "toborzásnál" mindössze 30 azaz harminc katona kiküldését ajánlott fel a a terroristák ellen! Miértis kell nekünk 150 katonát "kiküldeni" Irakba megint? Mikor minket még a kutya sem támadott meg, miért kell provokálni a terroristákat?

Névtelen írta...

Ezt most a burkolt zsidózás miatt sikerült csak előkeríteni?:)

Mert a többinek túl sok relevanciája nem nagyon van mostanában...

zozavod írta...

Ha mind ezt betartanák , akkor Orbánc csaló nem lehetne miniszterelnök, K. elnök se lehetne Áder! S a többi se,mert hitbizománynak tekintik az országunkat ezek a jött-mentek.
Kihagytál belőle egy nagyon fontosat. A zsidókat kötelezte megkülönböztető jelzés viselésére,hogy mindenki lássa,hogy kivel áll szemben és ne kössön vele még egyszerű adás-vételt sem,mert becsapják.

Névtelen írta...

Nahát, ezért tartják itt Magyarországon mindenféle kongresszusaikat, mert már akkor is antiszemetek voltunk, vagyunk, és amig leszünk, addig is leszünk ! A szemükben.
Nálunk, hazánkban, házunkban korholnak bennünket okkal, de inkább anélkül. Jó pénzért.
Nagykövetük nem felejt !!!
Hiába a napi meaculpa a hasonvérű "magyar" kurmány részéről. Hiába a napi kárpótlás, exponenciálisan emelkedő mértékben. Hiába az ingyen lakás, az ingyen kvártély, a teljes alárendeltsége a magyar rabszolgáknak, nekik minden jár, meg még azon túl is.
Csak természetes !
Hiszen, nap nap után kerülnek elő a régmúltból a dokumentumok,ezen szegény, szerencsétlen sorsú pénzváltók, kamatszedőkről, hogy már akkor is utálta őket, minden országalkotó nemzet.
Hogy miért is ?
Ez az, amiről TILOS még kérdezni is.

Bár egyszerű a válasz...
Ki szerethetii a gazdatestet elpusztító parazitákat saját testén ?

Attila írta...

Az ellenállási záradék sem semmi:
"Hogyha pedig mi, vagy az utánunk következendő királyok közül valaki ezen mi szerzésünknek ellene járna valaha, ez a levél adjon szabad hatalmat mind a püspököknek, mind más jobbágyuraknak és országunkbeli nemeseknek mindnyájan és egyen-egyen, jelenvalóknak és jövendőbelieknek és az ő megmaradékoknak, hogy mind nekünk, mind az utánunk következendő királyoknak minden hűtelenség szégyenvallása nélkül ellentállhassanak és ellentmondhassanak mind örökké."

Akik ma tönkre akarnak tenni bennünket, azoknak elég az Aranybullát olvasni, hogy mit kell tagadni.

Névtelen írta...

Sandor irta Koszonjuk az irast. A cikk visszahozza "megboldogult iskolaskoromat"
Jol emlekszem ra, mikor Alltalanosban tanultunk az Aranybularol, En batorkodtam megkerdezni ,hol tudom elolvasni az egesszet Az Aranybula egesz es osszes torvenyeit. Az undoritoan goreny tanero elvtarsno cinikussan odaszolt nekem, "talan tudsz latinul ? "
Az Aranybula abban az idoben NEM VOLT OLVASHATO MAGYARUL.
Az az undorito sztalinista Magyar Lexikon ami akkor kaphato volt szinten nem tartalmazta azt . /nyilvan nem fert bele a sok sok kommunista gyilkosaokat dicserito iromanyai koze ?
Peldaul es hozzavetolegessen, Az Enc Britanica ban az angol Magna Carte teljes szovege olvashato jol ertheto angol forditasban Sandor

Anonimus írta...

Biztos, hogy II.András is szélsőséges, antiszemita jobbikos volt az Aranybulla XXIV. pontja szerint?

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló