Itt a vége?


Nagyon úgy néz ki, hogy az évek óta tartó görög dráma napokon belül véget ér.

Szombat este eldőlt, hogy nem lesz megállapodás a hitelezőkkel, és a hellének nem kapnak haladékot a kedden lejáró, 1,6 milliárd eurós IMF-tartozás visszafizetésére. Vasárnap délután az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa ugyan még tett egy halvány gesztust és nem zárta el azonnal a pénzcsapokat, ami a valóságban azt jelenti, hogy az EKB egyelőre még biztosítja a forrásokat a görög bankoknak, így az emberek a még hozzájutnak a számláikon tartott pénzükhöz. Azonban ez is csak időleges, mivel július 20-án Görögországnak lejár egy, az EKB felé esedékes adóssága is, aminek a nem fizetése lényegében - a mai tudásunk szerint - egyenlő azzal, hogy tényleg és teljesen vége a dalnak.

A helyzet komolyságát jó jelzi, hogy a görög parlament még szombat éjjel, egy 13 órán át tartó rendkívüli ülést követően elfogadta az Alekszisz Ciprasz kormányfő által kezdeményezett javaslatot, miszerint a hétvégén legyen népszavazás az ország nemzetközi hitelprogramjáról. A döntést a görög kormányfő jelentette be a televízióban:


[Ha nem jönne be a felirat, akkor katt a videó jobb alsó sarkában található CC-ikonra!]


„A zsarolás az ultimátummal azt jelenti, hogy elfogadjuk a súlyos és megalázó, vég nélküli megszorításokat anélkül, hogy bármi esély lenne a társadalmi és gazdasági fellendülésre. Kérem, hogy válaszoljanak olyan szuverén és büszke módon, miként válaszoltak a görögök a múltban a hasonló diktátumokra. A tekintélyelvű és szigorú megszorító utasításokra mi demokratikusan, nyugodtan és határozottan fogunk válaszolni. Görögország, a demokrácia szülőhazája hangos és demokrata választ fog küldeni Európának és a világnak” - mondta Alexisz Ciprasz, miközben pontosan tudta, hogy ezzel a néhány perces beszéddel valószínűleg beírta magát a történelembe.

Görögország sorsa ugyanis túlzás nélkül meghatározó lesz nemcsak Európa, hanem a globalista világ sorsára is. Ha végiggondoljuk a történetet, akkor egyértelműen látható, hogy a világ mai irányítóinak nem érdeke, hogy a hellének jól jöjjenek ki ebből a dologból. A globalistáknak nem érdekük, hogy a görög válság és annak sajátos kezelése bármilyen aspektusból is nézve sikeres legyen. A pénzeszsákoknak, hogy fenntartsák a jelenlegi status quo-t most példát statuálva azt kell bebizonyítaniuk, hogy a Ciprasz-féle út nem járható, hogy annak következményei sokkal durvábbak, mint az általuk javasolt ortodox megoldásoké.

Ha a görögök szembe menve az EU-val és az IMF-fel mégis ki tudnak hozni valamit a helyzetből, akkor az példa lehet, akkor az lavinát indíthat el akár már néhány hónap múlva Spanyolországban, ahol a Sziriza elgondolásaihoz nagyon hasonlókat valló politikai erő, a Podemos lehet a választásokon a befutó. Ha a spanyolok is rálépnek s görög útra, akkor szinte biztosan nem kérdés, hogy az eurózóna darabokra hullik, aminek a következményei radikálisan átírják majd a ma ismert európai mindennapokat.

4 kommentek:

Anna írta...

Ciprasz, a felesége által irányítva jó húzást csinált, úgy görög módra. Abban viszont nem hinnék, hogy ők és a spanyolok írják át a "ma ismert európai mindennapokat".

Névtelen írta...

Az biztos, hogy Ciprasz nem egy orbán-orsós féle hazug alak ("nincs élet az eu-n kivül"), hanem a nemzetéért elkötelezett hazafi.
Legalább is eddig ezt tapasztalhattuk. Hogy pártja miért kapta a szélső-balos besorolást ? - rejtély.

Karina írta...

Annakidején az IMF úgy tudom azért jött létre, hogy a Közös Piac "gyengébben teljesítő" országait kölcsöneivel, felzárkóztassa a többihez. Ma már megszabja, hol, mennyit, milyen megszoritásokat kell alkalmazni a " nagylelkü " kölcsöneikért az adott országnak. (Magyarország,Románia, Irország, Görögország, Spanyolország, Prtugália, stb) Megvallom őszintén, nagyon bántja a csőröm, hogy ilyen Strausskán és Lagard félék zsarolásainak ,diktatúrájának van kitéve Európa . Ezért fog előbb, utóbb tönkre menni,csak még egy kis jenki segítség kell hozzá!

Karina írta...

Nem tudom mi lesz ennek az egész katyvasznak a vége? Azt láttam az EU-s közvetítésnél, hogy Lagard asszony nagyon mérges képet vágott úgy gondolom, nem nagyon szokott hozzá, hogy ellent mondjanak neki. De legalább a görög baloldal megpróbálja .Nem fekszik le a "trojka" elé a lábukat csókolgatni mint a mi "balosaink" tették! Görög ország addig is élt, amig nem " vették fel". Ők találták ki a sokat emlegetett demokráciát!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló