Eddig miért nem mondtátok?


Nem hiszem, hogy a Kaposváron meggyilkolt fiatal trafikos lány halálából politikát kéne csinálni. És nem hiszem azt sem, hogy ezen tragikus történet kapcsán bármilyen észosztásra szükség lenne. Azonban amellett a már-már gusztustalan szöveghalmaz mellett, amit a narancsos politikusok hoztak össze ez ügyben, egész egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni.

A kommunikációs ámokfutást Pintér Sándor belügyminiszter kezdte, aki egy újságírói kérdésre, miszerint az ablakfóliázás problémája és veszélyessége miatt szükséges-e a trafiktörvény vonatkozó részének módosítása, a következőket válaszolta: „Nem közbiztonsági szempontból fóliáztuk le a dohányboltokat. Tehát ez a kérdés így tárgytalan.”

Aztán jött Kósa Lajos és felrakta az i-re a pontot: „Ez a fólia nincsen kötelezően sehol sem előírva, más a szabály. A fóliával oldotta meg mindenki, mert ez sokkal egyszerűbb. Rettenetes ez a tragédia…, de még egyszer mondom, a törvény nem tartalmaz ilyet…, hogy fóliázni kellene az ablakokat.”


A trafiktörvény bevezetése óta a kialakított dohányboltok mindegyike lényegében egyformán néz ki. Valószínűleg nem véletlenül. Gondolom, ha a törvény nem tette volna kötelezővé az üzletek befóliázását, akkor csak kialakult volna valahol olyan megoldás, ami az üzletek vizuális bezárása nélkül is kielégítette volna a vonatkozó szabályozás előírásait. Nehéz elképzelni, hogy annyi trafiktulajdonos közül egynek ne jutott volna eszébe valamilyen más műszaki kialakítás.

Arról már nem is beszélve, hogy az elmúlt hónapok dohányboltok ellen elkövetett kisebb-nagyobb bűncselekményei miatt az ablakok fóliázásának kérdése folyamatosan napirenden van. A tulajdonosok, az alkalmazottak megállás nélkül ennek a kérdésnek létjogosultságát és értelmét forszírozzák. Kósa Lajos, vagy valaki, aki részt vett a törvény megalkotásában vajon eddig miért nem mondta, hogy hé, emberek, ne legyetek hülyék, lehet más megoldás is? Miért csak most, hogy ez a szörnyű tragédia történt jut eszükbe erről beszélni? Miért csak most, amikor óhatatlanul is előkerül a törvényalkotó felelőssége?

Pintér gyalázatos reakciójához pedig kár lenne bármit is hozzáfűzni, mert az önmagáért beszél. Bár mondjuk, arra kíváncsi lennék, hogy akkor is tárgytalan lenne a dolog, ha a miniszter úr egyik közeli hozzátartozója lenne érintve egy ilyen ügyben?

5 kommentek:

Szabó László írta...

2012. évi CXXXIV. törvény

a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről

3.§ 8. dohánybolt: nem mozgó (és részekre bontás nélkül nem is mozgatható), más üzlettől elkülönült olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve, és amelyben kizárólag

15.§ (5) A dohánytermék-kiskereskedő köteles valamennyi általa forgalmazott dohánytermékből típusonként, márkajelzésenként, illetve - ha ilyen van - a márkajelzések minden alfajtája után legalább egyet-egyet a dohányboltban a pultvonal felett, illetve az elkülönített helyen belül a fogyasztók számára jól láthatóan, a csomagolás előlapjával megjeleníteni.

Tehát: Ön olyan boltot nyithat csak, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, de köteles a márkajelzések minden alfajtája után legalább egyet-egyet a dohányboltban a pultvonal felett a fogyasztók számára jól láthatóan, a csomagolás előlapjával megjeleníteni.

Ha a pultrendszer 90 fokot zár az utcával, akkor is látszik a cigi, hiszen a kirakat mentén kettőt lépsz, és hopsz, már le tudod fényképezni. Tehát le kell fóliázni az üveget.

Ha háttal van a pult, akkor egy szekrény hátulját látod, olyan, mint ha le lenne fóliázva az üveg.

Ha meg szemben van a pult, akkor pláne fóliázni kell.

Kósának igaza van. Nincs leírva, hogy fóliázni kell. Az van leírva, hogy ne lehessen oda belátni! Rohadt zsidó geci.

Ennyi.

Unknown írta...

Az aljas, gerinctelen gazemberek a világért be nem ismernék, hogy a fóliázás egy rájuk oly jellemző aljas és gerinctelen eljárás eredménye. Így biztosítottak valaki(k)nek zsíros harácsot a másokéból. A fóliát igen csinos összegért lehetett beszerezni. Persze nem volt kötelező, de nem ám. Csak ajánlott. Akinek nem tetszett, az kereshetett más elfoglaltságot. Igazi fideszes történet ez. Arcátlan, és telhetetlen politikai bűnözők története. Ezekre szavazott (állítólag) kétmillió hétszázezer ember 2010-ben. Vajon hová tehették a jobbik eszüket?

Névtelen írta...

A fólia? "Óccó!" De az első száz rablás után is eszébe juthatott volna egypár biztonságpolitikai főokosnak a lehetséges okok között, hogy MEG KELL SZÜNTETNI, mert szinte vonzza a sok aberrált idiótát, hogy próbálkozzon.
Érdekes módon a bankbiztonságra valahogy jobban figyelnek ...

Sz.K. írta...

Nem véletlen, hogy ez a mostanra már napvilágot látott, dilettáns kormány 2/3-l nyert. Mit tettek az elődeik? Kilopták a szemünket, ki is lőtték s még jól el is vertek minket! Az" elődök, a dicső ellenzék,aki mindezt megtette velünk most,pofátlanul keresi a "miértnem tüntetnek a civileket"! A mostani kormány, a 2/3-s "fülkeforradalmár," 2010 -ben, össze -vissza igérgetett mindenféle "elszámoltatást" ezt olyan " komoly képpel" hazudta, hogy még a volt, "nagyon liberális főpolgármester is elhitte (aki kitüntette a "verőlegényeket) egészen Berlinig szaladt,könyvet irni, (most ez a divat liberáliséknál, a volt oktatási miniszter is könyvet irt a mostani" maffia kormányról," de miután "kiszúrták" hogy nekik és a libsi barátainak úgysem lesz semmi baja és az" elszámoltatás is csak egy vicc volt" már újra " feltámadtak "és megit osztják az észt! ) Ez a kormány is piszok módon büszke a septében megalkotott törvényeire! igy aztán ha baj történik össze-vissza kezd hablatyolni, kapkodni,mint a legutóbbi esetnél is tette! A dohányboltok termékei, amik igen népszerűek,( cigaretta,dohány,ital ) a, lakoság körében, de a kormány nagyon felemelte az árakat, ott előbb- utóbb az " olcsóbb" csempészkedést vagy rablást választják azok, akik nem tudnak másképpen hozzájutni ezekhez a dolgokhoz.Ebben az estben is a szerencsének köszönhetö ,hogy a 300. trafikbetörés után 1 gyilkosság történt. Persze ez is borzasztó, de aki tehetett volna valamit a történtek megakadályozására az nem "látott összefüggést" a gyilkosság és a rablások között! A 25 év alatt csak a "paktumozások és a korrupciók tömkelegét" kaptuk cserébe a vezetőinktől és ami ebben szomorú, mostmár be is vallják, de természetesen mindég az "előző kormányok" terhére!!!

Karina írta...

Magyarországon minden bűnözönek "van joga, méltósága,viselkedjünk velük méltányosan" csak az áldozatoknak nincs!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló