A fejlődés? előre? halad?


Szeretem a retró képeket. Az egyiken régimódi autóbusz az ötvenes évek végéről, benne kalauz mosolyog, a kezében lyukasztó. Mostanra a technikai fejlődés elsöpörte az ilyesmit, a gyáriparban különösen, de a termelőszférában mindenhol. Kétli valaki, hogy a tudomány és a technika fejlődése jó dolog?


A mosolygós kalauzra már nincs szükség. Amikor lecserélték a kalauzos rendszert, még nem lett munkanélküli. Foglalkozást váltott. Ma már munkanélküli lenne. Sok-sok más foglalkozásbeli társával, akiket gépek vagy ésszerűsítések tettek feleslegessé.

Az utóbbi fél évszázadban óriási haladás történt a technikában. Nemcsak az élvonalban, hanem abban is, hogy az újdonságok mennyire terjedtek el a hétköznapokban és a munkahelyeken. Minden automatizálás, minden gépesítés gazdaságosságának az alapja, hogy élő munkaerőt takarít meg, tesz feleslegessé. A mezőgazdaságra is érvényes ez. Mind kevesebb dolgozó termeli meg és elégíti ki a teljes lakosság szükségleteit. De még az irodai, adminisztratív foglalkozásokra is érvényes ez a számítógép és az internet miatt. Akik pedig emiatt feleslegessé válnak, azokat elküldik, mert a foglalkoztató cégeknek csak költséget jelentenek.

Magyarán: a csodálatos, szuper, napsugaras technikai fejlődés egyértelműen a munkanélküliség növekedése irányában hat. Ez a hátulütője.

Mindig is így volt. A problematika végigkíséri az emberiség történetét. Már a középkorban is feladatot jelentett az adott gazdasági rendszer által el nem tartható embermennyiség szabályozása. Ezért maradt meg a papi cölibátus, ezért álltak emberek szerzetesnek, vonultak nők apácazárdába.

Az ipari forradalom térnyerése után pedig már teljesen világos formát öltött a dolog: az első géprombolások 1710-ben megtörténtek, aztán az 1800-as években gyakorivá váltak például Angliában. A melósok azt látták, hogy több gép, kevesebb kenyér. Barbár és eszetlen dolognak tűnik az ember szolgálatára és munkájának megkönnyítésére szolgáló gépek és technikai újdonságok szétrombolása – de hát a munkások felől nézve bizony logikus volt.

Márpedig a technikai fejlődésre igenis szükség van, és az előrehaladás (Előre? Biztos?) nem akadályozható meg, az idő kerekét nem lehet visszafelé forgatni. Ma is ugyanazzal a problémával állunk szemben, sőt még jobban, és egyre inkább, de a géprombolás vagy bármiféle korlátozás nem lehet megoldás, de nem is volna megvalósítható. Nevetséges lenne, ha valaki ilyen ötlettel hozakodna elő.

A gazdaságpolitikusok azt a választ szokták adni a kérdéskörre, hogy a termelésből kiszorult tömegek menjenek át a szolgáltatásokba. A valóságban sajnos a szolgáltatási ágazatok felvevőképessége ehhez nem elegendő. Úgyhogy a probléma további súlyosbodása várható.

Lehetőség még elvileg az, amivel mostanában a svédek kezdtek kísérletezgetni, a munkaidő hat órára csökkentése ott, ahol mód van rá, mert így ugyanannyi feladat elvégzésére több embert lehetne foglalkoztatni. De ezzel is számtalan gyakorlati gond van, és hát a versenyszférában eleve ellentmond a munkáltatói (a tőkés) logikának, a profitmaximálásnak.

Hogy mi lesz ebből az egészből a jövőre nézve, az súlyos nagy kérdés. Tuti válasz és megoldás nélkül!

Annyi biztosnak látszik, hogy a kapitalizmus alapvető sémája nem lesz képes kezelni. Könnyen beláthatjuk, hogy mennyire nem igaz a nálunk főképp az SZDSZ által hangoztatott és az emberek gondolkodásába sajnos beivódott tétel, miszerint a piac jobb szervező, mint az állam. A piac ebben az ügyben teljesen tehetetlen, nincs is hozzá semmi eszköze. Csakis az állam intézkedhet. Mégpedig az erős állam – nemzetállam! - amely képes ellenállni a nagyvállalatok befolyásolási igyekvésének. Az állam képes a másodlagos elosztásra és a gazdasági logikán kívüli ( = antiliberális) intézkedésekre. Akár kemény kézzel.

Nagy a tét, mert máskülönben elkerülhetetlenül az emberfelesleg megszüntetésének klasszikus módja felé sodródik a világ, és ez nem más, mint a háború.

6 kommentek:

NSP írta...

Teljesen igaz a cikk tartalma és a végkövetkeztetése is. A probléma ott keletkezik, hogy fogyasztói társadalomban élünk, így az emberfelesleg megszüntetésével megszüntetnek egy hatalmas fogyasztói réteget is.
Kevesebb vásárló=kevesebb profit->leépítések a cégeknél. A háború hatalmas költségekkel jár, ennélfogva nő az állam által felvett hitelek mennyisége, amit adónöveléssel pótolnak, ami megint a vásárlóerő csökkenését eredményezi.
Természetesen a fenti tétel nem áll arra az országra teljes mértékben, amely a háború színtere, hiszen ott az újjáépítés beindítja a gazdaságot, viszont az állam eladósodik. Kivétel persze az USA, ahol szinte lényegtelen az eladósodottság, mert a FED bőven nyomtat dollárt. Egészen addig így lesz, ameddig a dollár a fő tartalék- és kereskedelmi valuta.
A megoldás az 1933 utántól induló német gazdasági rendszerben vagy -tetszik, nem tetszik- a szocializmusban keresendő.

Névtelen írta...

Ehhez képest nálunk a munkaidő fogalma majdnem ismeretlen - annyi, amennyit elvár a munkáltató. Nem munkahelyeket teremtenek, hanem a meglévővel (ki nem fizetett túlórában, ingyen, amúgy is silány bérért) végeztetnek el mindent. A nyugdíjkorhatárt felemelték - bár munkahely nincs, ezzel is emelve a munkanélküliek számát (persze nyilvánvaló, hogy az állam egy fillért sem akar a nyugdíjasokra fordítani, mert pl. elviszi a "felzárkóztató támogatás", adósságszolgálat, stb). Az össz javak előállítására a társadalom kevesebb mint 10%-ára van szükség. A többi ember - a jelenlegi felfogás szerint - felesleges. Ennek érdekében működtetnek különböző lakosság-gyérítési programokat (mint orvosi ellátás megvonása, szintjének minimalizálása, filléres gyógyszer árának elérhetetlenné tétele, fogamzóképesség (reprodukciós képesség) vegyszeres befolyásolása, csökkentése, stb.)
Világosan, minden kétséget kizáróan és félreérthetetlenül látszik, hogy a jelenlegi társadalmi-gazdasági felépítmény csődbe jutott, megbukott, máris túlélte önmagát. A Hynes-féle gazdasági modell már rég nem működik. Mára az uralkodó elit kizárólag erőszakkal, fegyverekkel képes hatalmát (még egy kicsit) konzerválni, egyelőre lokális háborúkat kirobbantva, népcsoportokat egymásra uszítva, államokat felaprózva és megosztva, elvonva a gyengébb államok javait, vagyonát, stb.

Kerion írta...

Bárminemű ellen-menetel - géprombolás, sztrájk, forradalom stb. - tévút. Persze nem muszáj az eszement dolgokat elfogadni sem. Azokat a legjobb felül-emelkedve meghaladni. Amennyire csak lehetséges kilépve a mókuskerékből. Mindez a szeretetelvű ébredéssel, megvilágosodással és az ebből fakadó feltámadással lehetséges. Ha a megnövekvő belső rezgés-intenzitásunk eljuttat oda hogy - a 3 D-s materiális illúzióban - például repülni tudunk vagy magunkat seperc alatt transzportálni a kívánt helyre - semmi szükség már az autóra-repülőre ésatöbbire.

Névtelen írta...

Sandor irta
Nagyon jo cikk.Elgondolkoztato .Kosz szepen. Azonban valami kimaradt. Az Ember. Igen az Ember meg nincs kesz.Nem tudjuk az Ember hogy kerult ide a Foldre kik altal es miert. Az viszont ketsegtelen a munkara lett keszitve vagy teremtve.Hogy kik altal azt csak talalgatni lehet.
A jelenlegi helyzetben a fejlett orszagokban heti 20 oras munkaido eleg lenne.Hiszen mindenhol gepek dolgoznak mar.
Igen am, de akkor mit csinalna az Ember ha nem kellene heti 40-60 orat dolgoznia ? Nagyobb onpusztitasba fogna. A vegen pedig megorulne.Jelenleg viszonylag helyben jarunk.Egy lepes elore egy hatra.A termeles javaresze a szemetbe kerul a fejlett orszagokban.Amit most ezekben az orakban Kinaban pl. ul jatekot gyartanak karacsonyra a gyerekeknek az mar sok esetben az utszelen van Januarban es megy a szemet telepre.A divat ruhak mind a szemetbe kerulnek elobb utobb.Mert jon az "uj divat"
Elgondolkoztato mit fognak csinalni az emberek jo 100 ev mulva.
Addigra minden unalmas lesz.Addigra mar semminek se orulnek akar a gyerekek se.Latom mi megy a csaladon belul is.A karacsony ajandekokat illetoen. No es minden szinten.Mikor megszunik a szegeny reteg,mert meg fog szunni,mert kipusztitjak valami virussal mit fog csinalni a viszonylag jol elo? A kozep osztaly ?Melosra nem lesz szukseg a jovoben.Jelenleg hatalmas teglagyarak termenek nehany technikussal es villanyszerelovel akik az automatakat ellenorzik. A munkaero elbocsajtas nagy iramban folyik.Autogyarak zarnak be es uzemek szazai. Szerencsere a kaja -pia meg olcso a fejlett orszagokban ezert meg a munkanelkuli is viszonylag jol el van.De nincs jovo.Nincs munka biztonsag.Es csak a bizonytalansag biztos.Bocs ha valamit nem jol irtam.remelem megint nem fog kioktatni a Magyarsagomat illetoen egy hazester eretsegizett lanya . Tisztelettel Sandor

lényeglátó írta...


A kormány kizárólagos létcélja az, hogy a felső tízezer gond nélküli egzisztenciáját és akadálytalan meggazdagodását biztosítsa, és ezeket a privilégiumokat korlátlanul vigye át utódaira, és minden nem oda tartozót, ezen privilégiumoktól távol tartson, és azokból kizárjon! Jászi Oszkár 1920
Most egyedül Budapesten 160 ezer munkanélkülit hagy jövedelem, segély nélkül, megadva néki az egyetlen magyar szabadságjogot: az éhenhalás szabadságát. Évente 100-200000 ma¬gyarországi dolgozót tett hontalanná, űzött kivándorlásba...

Névtelen írta...

Jo Irás! Mar most látszik a sok szabadidő lefoglalására épült hotel, park, wellnesz. Gobdolom probléma az is ha hagynák a jobb életet nsgyobb fogyasztás, akkor a szemét is egyre több lenne, az megint egy csapda. Ahhoz energia kell feldolgozni ártalmatlanitani. Energia... A birtokosai uralkodnak... Mi lenne ha lenne ingyen energia, borulna minden, a jelenlegi hatalmi, uraljodói rendszer. Igy szerintem félnek is rendesen, mert tisztán látszik hogy változás kel. És lesz is!!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló