A nemzeti összefogás nagy akadályozója: a sznob


Mi is az, ha valaki sznob? Kiment a divatból a kifejezés, ritkán használják. Pedig a sznobizmus egyáltalán nem ment ki a divatból, és a mai különösen képmutató világban legalább ugyanannyira virágzik, mint más korokban. Hagyományosan azzal szokták illusztrálni, ahogyan az előkelősködő ember a kávéja kavargatása közben minél meredekebb szögben eltartja a kisujját, mert az úgy előkelő, úgy illik, úgy elit. A sznobizmus a valóságban sokkal átfogóbb dolog, és a sznob teljes személyiségébe beleitatódik.


„A sznob angol eredetű szó, melyet hagyományosan William Makepeace Thackeray-nek tulajdonítanak, aki a Book of Snobs (A sznobok könyve) című írásában használta először a negatív kifejezést. Eredetileg a „sine nobilitate” azaz „nemességgel nem rendelkező” kifejezés volt a „sznob” szó alapja. Tehát átvitt értelemben az olyan embereket illetnek e szóval, akik ugyan nem „nemesek” vagy tagjai valamely elit körnek, de mégis rájuk jellemző attitűd felvételével olyannak akarnak tűnni, mintha oda tartoznának.

Sznob az a személy, aki annak a felfogásnak él, miszerint néhány ember belülről fakadóan alsórendűbb nála, valamely olyan vélt vagy valós indoknál fogva, mint vagyon, pozíció, származás, végzettség, intellektus stb. Gyakran a „sznobság” formája tükrözi az egyén társadalmi és gazdasági hátterét. Jó példa erre az úgynevezett „gazdag sznob” típusa, aki abban a szerepben tetszeleg, hogy gazdagsága felsőbbrendűvé tette, vagy felsőbbrendűsége gazdaggá tette.

Azonban a sznobságot valaki magára is öltheti, mintegy beleélve magát abba, hogy ő is egy bizonyos csoportba tartozik. Ez a fajta sznob ember olyan stílusjegyeket, világnézetet, életstílust vesz fel, ahova valójában még nem tartozik, és talán soha nem is fog. Ilyen az álintellektuális, vagy az álgazdag ember.”


(Wikipédia)

A Magyar Kislexikon meghatározása szerint: „Az előkelőket vagy a szellemi élet kiválóságait majmoló, hozzájuk dörgölőző személy”.

Ugye, mennyire ismerős? Egy gyakori viselkedési minta, hozzáállás a világhoz, majdhogynem egy társadalmi réteg.

Ahogy a leírás alapján magunk elé képzeljük őket, belénk nyilall a felismerés: de hiszen ez nem egyéb, mint az SZDSZ-esek! Illetve mikor hogyan nevezik.
Az SZDSZ nevével fémjelezhető tábor lényegében három típusból tevődött és mindmáig tevődik össze: a) zsidók b) életidegen lilagőzös vakegerek (ezek száma kicsi) és c) sznobok. Különösen a budapesti sznobok.

A sznob olyan ember, aki szeretne okos lenni, de nem az. Szeretné érteni a világot, de lesújtó mértékben nem érti. Szeretne Valaki lenni, de nem nagyon valaki, hanem egérke, és ezt tudat alatt érzi is. Túlcsapott rajta a világ, el van anyátlanodva, és kapaszkodót keres. Mi más lenne erre alkalmasabb számára, mint a sok különféle Tekintély. A nagy nevek. Azok, akiknek az árnyékába behúzódni olyan biztonságos, és akikre hivatkozni bőven elegendő bármilyen vitában. Akiknek elég kimondani a nevüket, mert az varázsige.

A sznob kifelé is, de befelé, önmaga felé is a ”nagy” nevekbe, az előtte a magasságokban lebegő, megkérdőjelezhetetlen tekintélyű Elitbe kapaszkodik. Hogy azok aktuálisan konkrétan kicsodák, az benne van a levegőben, illetve hát elég odasandítani a többi sznobra, és azokat isteníteni, akiket ők.

Bizony ám, a magukat ballibnek tartók hiába szeretik magukat szabadgondolkodónak tartani, és kórusban átkozni a tekintélyuralmat. Valójában pontosan ők azok, akiket egyedül a Tekintély vonz. Kulka János Mágenheim doktortól kezdve Esterházy Péteren át Heller Ágnesig, mindenki ismeri a palettát. Szabadgondolkodók pedig már csak azért sem lehetnek, mert egyáltalán nem gondolkodnak. Csak visszhangozzák az éppen trendi szlogeneket és megcímkézéseket, és gondolati-ideológiai dolgokról azt sem tudják, hogy micsodák.

A sznobok másik nagy toteme Európa és a Nyugat. Ők azok, akik hasra vannak esve ezek előtt, és minden érvelés – amire amúgy is abszolút képtelenek - tökéletes helyettesítőjének tartják az Európára való hivatkozást. A Nyugat az Ász, már pusztán a kimondása is, és ezzel részükről le van tudva az intellektuális teljesítmény.

Lehet és érdemes vitatkozni az ilyen sznobbal? Semmiképpen. Ha bármilyen apró részletben engedne az attitűdjéből, a hamis fennsőbbségtudatából, azzal a saját személyiségének a lényegét veszélyeztetné. Mert hiszen nincs neki saját személyisége, saját meggyőződése és gondolatai, és csakis a görcsös kapaszkodás tartja egyben.

A sznobok a létszámuknál fogva, a fontos budapesti területi koncentráltságuk miatt és a minden képzeletet alulmúló szolgai csicskás befolyásolhatóságuk következtében kulcsfontosságú szerepet töltenek be a zsidóuralomban. Nélkülük a zsidóuralom erősen megzakkanna. Ez az oka annak, hogy a zsidók annyira mániákusan ragaszkodnak azokhoz a pozíciókhoz és területekhez, ahonnan a sznobokat magukhoz tudják vonzani. A média és a kultúra csakis a sznobokon mint receptorokon keresztül tud olyan hatékony stratégiai eszközként működni.

3 kommentek:

Maci írta...

Tényleg, ha sokuk nem lenne pozícióban, akkor akár még mókás is lehetne ilyen emberrel találkozni. Én is ismerek ilyen embereket, igaz ezek nem politikusok, egyszerű honpolgárok. De hogy igazából miért is vannak úgy elszállva maguktól, azt nem lehet tudni, ugyanis semmit nem tudnak felmutatni azon kívül hogy nagy "hozzáértéssel" beszélnek olyan dolgokról, amihez semmit sem értenek.

gondor4 írta...

A nemzeti összefogás akadályozója nem a sznobság,bár csak az lenne!Hanem az összezavarás,összemosás,az írástudók aljasságai,az "élet menete"résztvevői,a "béke menete" résztvevői,osztódik,szorzódik asok sehonnai,úgy kínálják magukat a már most kampányoló csótányok,hogy az útszélen álló lányok is csak pislognak!Ezek a menetek hátborzongatóan hasonlítanak a kádári május elsejei felvonulásokra,szinte ördögien emlékeztetve a mindmáig tartó és ma is működő kádár-rendszer lényegére és félelemkeltésére apellálva.A hatalomnak és kiszolgálóinak /mindegy,melyik oldal,József Atilla mondta;ez a bolsevikkapitalizmus egygyökerű/,nem hiányzik még egy 2006.Nem engedhetik meg.Milyen összefogásról duruzsol bárki,egy négyszáz éves gyarmaton?!Milyen cinizmus az,hogy sznobizmust ihletelünk egy végletekig kifosztott,uzsorakamatokkal brutálisan felszorzott államadósságú.családok százezreit tönkretevő,törvénytelen devizahitelekkel tönkretett országban.....sznobizmust vizionálni több,mint horrorisztikus!Egy morbid ötlet..De van válaszunk arra is, amit feldob a szerző,a sznobságra.Ezek a jól fizetett irodisták,a felül fizetett "értelmiségi",a"Civil Összefogás",és hasonló jól megélő,"a köz adójából"eltartott úgynevezett "láthatatlan hadsereg",bírók, ügyvédek,stb., fizetett zsoldosok.Ők az állam "sznobjai",a dörgölőzők, a majmolók,"szellemi életről"ma Magyarországon nem beszélhetünk.Nincs.Nincs az oktatásban, és nincs a közéletben.Az igazi szellemiséget ugyanis kiírtották.Létrehoztak egy új "értelmiséget",mely már eléggé analfabéta ahhoz, hogy azt a szellemi értéket, melyet már nem tanítottak meg neki,ne hiányolja.Ennyi.tetteik következménye az általános elbutulás.Káosz,zavaros helyzetek létrehozása,"életmenet,békemenet",birkák menete,halál menet.Üdv.gondor4

liverpool írta...

Akikről, mint sznob írsz, nem mások, mint brüsszel hasznos idiótái.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló