Kávéházi Konrád


„Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel”
– írta Bertrand Russell, és ennél a gondolatnál semmi sem jellemzi jobban az internetes politikai fórumokat, de egyáltalán magát az internetet is, a laikusok bármilyen politikai vitatkozását is minden helyszínen. Ezzel az idézettel mindenki egyet szokott érteni, önmagát persze az okosak közé sorolva…
Akkor is, ha csonthülye.

Adjuk hozzá ehhez azt a nyilvánvaló tényt, hogy hülyéből mindig sokkal több van, mint okosból. Adjuk hozzá még azt is, hogy a nép szava Isten szava.

Az egyenlet végeredménye bizony elég szomorú.


Feltűnő, hogy az aktív politikusok kerülik a netes politikai vitafórumokat. Pedig elvileg előnyben lennének az amatőrökkel szemben. Szanyi Tibor az egyetlen, aki eszembe jut, hogy egy időben beszállt a köznép vitáiba a fórumokon. Talán akadt még egy vagy kettő, de nem tudok róla. Blogozás persze van, de az egészen más ugye. De nemcsak a politikusok kerülik az ilyesmit, hanem a jogászok, történészek, tanárok, közgazdászok és egyéb társadalomtudományi képzettségűek is messze alul vannak reprezentálva a résztvevők között. Nem találnak benne élvezetet, nem éreznek rá indíttatást. Nekik ez nem cucc.

Az első világháború idején keletkezett a Kávéházi Konrád fogalma. A név Hötzendorfi Konrádra (Conrad von Hötzendorf), az osztrák-magyar vezérkari főnökre utal, és a puskát még csak közelről nem is látott hátországi jobbantudókat jelentette, akik mindenben biztosra tudták a tutit, a háború megnyerésének módját, és ezt nagy magabiztosan trombitálták a környezetükben, jellemzően persze kocsmában, kávéházban.

A netes fórumokon Kávéházi Konrádok hemzsegnek.

De csak a politikaiakon. A szakmai vagy egyéb más vitatereken tétje van annak, ha valaki hülyeséget beszél. Hamar kiderül, és utána az illető lecsörömpöl, megszégyenülten elhallgat, kussol. Bezzeg a pártosdi eltűri a hülyeségeket. Nem közegidegen benne…

A beszűkült, sötét, alacsony intelligenciájú embereknek nagyobb az önbizalmuk. Nincsenek tudatában a rengeteg részletnek, az aktuális téma százféle mellékkörülményének és buktatójának, nincsenek tisztában a logika szabályaival, nem zavartatják magukat semmi ilyesmitől. Ez a magabiztosságuk egyik forrása. A másik forrása az, hogy elemi kritikai érzék híján bedőlnek minden média-szarságnak, becumizzák a politikusok és a média hazugságait és leegyszerűsített, tömegfogyasztásra kialakított maszlagait. Ezek alapján kialakul valamiféle körvonaltalan, homályos vakegér hitük, amit úgy élnek meg, hogy nekik Elveik vannak, nekik Véleményük van. Ezekre aztán kegyetlenül büszkék, és a saját egyedi, zseniális szellemi produktumukként, szellemi gyermekükként oroszlánként védelmezik. Nem érveléssel, nem logikával, hanem ismételgetéssel és az értetlenkedők vagy ellenzők szidalmazásával.

Nem esik nehezükre ez, mert a tudatlan emberek eleve hajlamosabbak az agresszióra. Nagy a hangjuk. Az okosabbakat ez taszítja, és inkább elhúzódnak, hagyják a fenébe az egészet. Különben is a józan hangot elnyomja az ordibálás, a tárgyilagosságnál látványosabb a demagógia és a jól bevált sablonok ismételgetése, az autonóm egyént leugatja a belelkesedett falka, a sakálvokál.

Az úgynevezett demokrácia egyébként is úgy van megszerkesztve, hogy a tömegnek legyen igaza.
A politikai vitafórumokban valóban van egyfajta paradox demokrácia abban az értelemben, hogy minden egyes pártnak egyformán megvannak és látványosan megnyilvánulnak bennük a saját specifikus hülyéik. Megvan a szocialista begyepesedett zombi hülye, a liberális sznob hülye, a tenyeres-talpas narodnyik hülye, és ne legyenek illúzióink, mert megvan a nemzeti radikális oldalnak is az önálló specifikus hülyéje.

Ezek legtöbbnyire olyan figurák, akikkel élőben, személyes kontaktusban szóba sem állnánk, vagy ha mégis, akkor nem történelemről, gazdaságról, pénzügyről és hasonlókról beszélnénk velük, sőt ők maguk sem mernének ilyen témákkal előrukkolni, mert tudván tudják ám titokban, hogy két-három mondat után csúfosan megsemmisülnének. Ők csak az internet anonimitásának és arctalanságának védelme mögül – és a falka biztonságérzetéből - tudnak végre Okosnak látszani önmaguk előtt a fejükbe a média által bekanálkázott sablonok ordibálásával.

Súlyos hiba volna azonban a pártokat, háttérköröket, hatalmi csoportokat ezekkel a nethuszárokkal azonosítani. Az okos (és dörzsölt, ravasz, spekulatív, számító, kirafinálódott) emberek ugyan nincsenek jelen a fórumok porondjain, de nagyon is jelen vannak másutt. A háttérben! És figyelnek. Látják a fórumokon a falkák gondolkodásmódját, a médián keresztül beadagolt manipulációk hatásmechanizmusait, és a látottak alapján tervezik meg és módosítgatják a következő újabb és újabb tömegterelgető trükkjeiket, műveleteiket.
Ezzel a saját önző céljaik elérésén kívül a Tömeg, a Massza igényeit is kielégítik, mert ha a massza buta, és a hülyítést igényli, akkor meg is kapja.

Erre korlátozódik a közélet…

6 kommentek:

Névtelen írta...

Teljesen igaza van a politikusoknak, hogy nem fecsérelik az idejüket internetes fórumokra. Értelmetlen.

>A netes fórumokon Kávéházi Konrádok hemzsegnek.
>De csak a politikaiakon.

Na meg a vallási, történelmi, irodalmi, ufológiai, pedagógiai, feminista, sport, fitnessz, fogyókúrás, stb. fórumokon. Hogy párat említsek.

Az elterjedt mondás szerint: az internetes vita olyan, mint a paralimpia. Lehet, hogy győzöl, de attól még retardált maradsz.

bigkori51 írta...

sakálvokál,médiamaszlag,rengeteg buta,manipulált ember alkotja sajnos az okos többséget,de van már hangos,stabil kötösség is mely nem dől be a süketelésnek,utánajár az infóknak,képzi magát,nem igazán manipulálható.úgy érzem növekvő létszámú ez a csapat.
nemzeti összefogás nélkül nem fog menni.üdv:újkori

Névtelen írta...

>Látják a fórumokon a falkák gondolkodásmódját, a médián >keresztül beadagolt manipulációk hatásmechanizmusait,

Pont ez az, amit NEM látnak. Az internetes fórumok ugyanis EGYÁLTALÁN NEM reprezentálják a tömegek gondolkodásmódját, mivel a népességnek csak kb. 0,001 százaléka olvassa őket, írni meg még kevesebben írnak. Lényegében néhány száz ember írja őket néhány ezernek, és ebben már azok is benne vannak, akik nem Magyarországról fórumoznak és a magyar politikai életnek még választóként sem szereplői.

Mészáros Csaba írta...

"Hallj,láss,ám hallgass:így lesz léted nyugodalmas!"Persius

Tugurkán írta...

Teljesen egyetértek a cikkel.Úgy érzem,nincs is mit hozzáfűzni.Inkább megosztom!

lényeglátó írta...


Önismereti tanfolyam, gyakorló ostobáknak

1. Az ostobaság gyógyíthatatlan fogyatkozás, mert a tudatlan nem ismeri magát, s így nem is igyekszik segíteni a hiányon. Némelyek bölcsek lennének, ha nem hinnék, hogy azok.
2. …az ostobák mindig merészek. Együgyűségük nem engedi meg, hogy előre gondoskodjanak kibúvókról, és utóbb tudatában legyenek kudarcuknak.
3. Minden ostoba meggyőződéses, és minden meggyőződéses ostoba. Ezért pártba tömörül!
4. Ne terheld magad ostobákkal. Aki nem ismeri fel Őket, vagy noha felismeri, nem tartja távol magától, maga is az.
5. Gyakori megbocsájtás az ostobát gazfickóvá teszi.
6. A sors ostobává teszi azt, akit el akar pusztítani. Lásd Magyarország, és politikusai!
7. Az okos százfélét gondol, az ostoba csak egyet.
8. Ostoba ember hallgasson, ez a bölcsessége. (Az ostobaság egyetlen takarója a nyelv, minek azt mozgatni? —Mikszáth Kálmán!)
9. A makacs és tüzes vélemény az ostobaság legbiztosabb jele.
10. Vannak szép köntösbe bújtatott ostobaságok, mint ahogy vannak jól öltözött ostobák.
11. A világon kétféleképpen lehet felülemelkedni: a magunk igyekezetével, vagy mások ostobasága által. Eszköze a félrevezettetek szavazata, választási komédia!
12. Ostobaság a gyávaság ruhája.
13. Ostoba ember szemrehányására jól ügyelj: királyi kitüntetéssel ér fel az!
14. Jó, ha gyönge erőt bajban más izma pótol,/ de még segíteni sem tud az ostoba.
15. Aki ostobának született annak ostobán kell meghalnia.
16. Az önkény, mint a tapasztalás bizonyítja, rendszerint karöltve jár az ostobasággal. — írta 1858. ban Széchenyi, meg is ölték érte!
Mindennemű szellemi elsőbbség olyan tulajdonság, ami nagyon elszigetel: futnak tőle és gyűlölik, és ehhez ürügyül mindenféle hibát költenek tulajdonosa ellen.
17. ritka kivételek leszámításával a világon csak magány és aljasság között lehet választani” Nitschze.
18. Nagyot hibáz, ki jóra inti az ostobát.
19. Az Úristen sem gyógyított meg egyetlen ostobát sem, mert az (nem tudván „fogyatékáról”) nem is kérte!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló