Nem az a baj, hogy Szegedi Csanád zsidó…


Nem csitul, mert egyelőre még nem is csitulhat az a Szegedi Csanád körül kirobbant vita, amely az elmúlt hónapokban még csak a háttérben kavarta fel az indulatokat, de manapság már a teljes nyilvánosság előtt zajlik. Az ügyet, miszerint Szegedi felmenői között ortodox zsidók vannak, egyik politikai oldal sem hagyta szó nélkül. Nap, mint nap vélemények tucatjai fogalmazódtak és fogalmazódnak meg pro és kontra, miközben mindenki a maga érdekei szerint próbálja magyarázni a történteket, mindenki azt nézi, hogy milyen hasznot tud kovácsolni a radikális párt vergődéséből...



Nem csitul, mert egyelőre még nem is csitulhat az a Szegedi Csanád körül kirobbant vita, amely az elmúlt hónapokban még csak a háttérben kavarta fel az indulatokat, de manapság már a teljes nyilvánosság előtt zajlik. Az ügyet, miszerint Szegedi felmenői között ortodox zsidók vannak, egyik politikai oldal sem hagyta szó nélkül. Nap, mint nap vélemények tucatjai fogalmazódtak és fogalmazódnak meg pro és kontra, miközben mindenki a maga érdekei szerint próbálja magyarázni a történteket, mindenki azt nézi, hogy milyen hasznot tud kovácsolni a radikális párt vergődéséből.

Mielőtt nagyon belemerülnénk az elmélkedésbe, azt gondolom érdemes néhány dolgot kiindulási pontként leszögezni. Az, hogy a rivális politikai oldal mit mond, nem érdekes. Az hogy a kizárt borsodi jobbikos képviselők, hogy akarják ezt az egész dolgot beállítani, szintén érdektelen. És legfőképp. Nem az a baj, hogy Szegedi Csanád zsidó, mert ez az ő problémája, meg az is, hogy a kialakult helyzettel láthatólag nem nagyon tud mit kezdeni. Számunkra itt az utcán, a mi szempontunkból ezek a dolgok egész egyszerűen nem lényegesek.

Azt hiszem, innen érdemes elindulni és persze a tényektől, amik a következők:

Néhány napja nyilvánosságra kerültek azok a dokumentumok, amelyek egyértelműen bizonyítják Szegedi Csanád zsidó származását. A papírokból kiderül az is, hogy Szegedi nagymamája az a Klein Magdolna, akit 1944 júniusában deportáltak Auschwitzba, ahonnan aztán hazatért és ma is itt él közöttünk.

Az információk megjelenése után Szegedi a Jobbik Borsod megyei tisztújító szavazásán tartott programbeszédében elismerte, hogy a hírek igazak, bár elmondása szerint ő is csak most szembesült ezzel a ténnyel. „Az elmúlt időszakban több telefont is kaptam, és azt kérdezték, hogy igazak lehetnek-e ezek a bizonyítékok? Pár nap múlva utánajártam a dolgoknak és kiderült az, amiről a szüleimnek sem volt előtte tudomása: vannak zsidó származású felmenőim is.” A beismerő beszéd után Szegedit a borsodiak 93 százalékos többséggel megyei elnöknek választották.

Az ügyről természetesen az újságírók megkérdezték Vona Gábort is, aki a következőket mondta: „Meglepődtem, mint ahogy Szegedi Csanád is meglepődött, hiszen mint elmondta ő maga sem tudott erről sokáig. Nemrégiben szerzett erről tudomást, hogy az édesanyja ágán zsidó felmenői vannak.”

Aztán a Borsod megyei tisztújítás után megjelent Szabó Gábor közleménye, miszerint a megyében elkezdődött a Jobbik szervezettségének gyors újraépítése, aminek következtében szinte az összes feloszlatott és az elnökség döntése elleni tiltakozásul saját maga által feloszlott szervezet, zömmel a régi tagokkal újra megalakul.

Ennyi. Nagyjából ennyit lehet ma, minden kétség nélkül tudni. És most a józan ész jegyében haladjunk tovább és tegyünk fel néhány egészen egyszerű kérdést.

Mielőtt valaki félreértene, vagy azt gondolná, hogy tovább szeretném lötyögtetni az amúgy csordultig teli lévő bilit, hogy aztán lesz, ami lesz alapon, fröccsenjen mindenkire, az téved. Mindössze csak azt szeretném jelezni innen az utcáról, hogy nem vagyunk hülyék, hogy nem felejtettünk el gondolkodni, hogy utáljuk, ha hülyének néznek bennünket, azt meg pláne utáljuk, ha azt érezzük, ha azt tapasztaljuk, hogy a mieink sem különbek a többi haszonleső pártkatonától.

Akkor hát haladjuk.

Vajon elképzelhető az, hogy valaki nem tud arról, hogy a nagymamája megjárta Auschwitzot? Vajon elképzelhető az, hogy Szegedi édesanyja nem tudott arról, hogy a saját anyukája zsidó? Vajon elképzelhető az, hogy mindezt eleddig eltitkolták a fiúk elől?

Nem tudom, ki mit gondol erről, de számomra azért ez kissé hihetetlen.

És vajon az elképzelhető, hogy Vona Gábor sem tudott Szegedi zsidóságáról, hogy ő is csak a napokban értesült erről? Ez előfordulhat, amikor a hír lassan már egy éve - ugyan tényleges bizonyítékok nélkül - kering jobbikos körökben? Vajon elképzelhető az, hogy Vona egyszer sem kérdezett rá Szegedinél arra, hogy igaz-e ez a mende-monda?

Azért valljuk meg, ez is kissé necces.

A kirobbant vita kapcsán nagyon sokan azzal jönnek, hogy Szegedi ugyan zsidó, de nagyon sokat tett azért, hogy a Jobbik és a radikális oldal ma ott lehessen, ahol tart, arról már nem is beszélve, hogy 93 százalékos többséggel szavaztak neki bizalmat Borsodban.

Azt hiszem, egyik állítással sem lehet vitatkozni, hisz ez valóban így van. Azonban azért azt tegyük hozzá, hogy a borsodi választáson csak azok a küldöttek vehettek részt, akiknek az alapszervezete nem került feloszlatásra, vagy azóta, az országos elnökség bábáskodása mellett újjáalakult. És azért azt sem érdemes elfeledni, hogy a küldöttek mást nem is választhattak volna meg, mint Szegedit. Az országos elnökség ugyanis most, szinte először a párt történetében, beleszólt a helyi ügyekbe és élt az elnökjelölési jogával. Ergo, nem lehetett ellenjelölt. A szavazás kérdése lényegében az volt, hogy vagy Szegedi lesz a borsodi elnök, vagy nem lesz senki.

Azért lássuk be, az így elért 93 százalékos eredmény felvet, felvethet kérdéseket.

És sajnos ugyanez igaz a borsodi szervezetek újjáalakulása kapcsán kiadott közleményre is. Az vitathatatlan, hogy a feloszlatott szervezetek újjáalakultak, vagy éppen most alakulnak újjá. Az viszont már nem igazán felel meg a valóságnak, hogy a feloszlatott, vagy a maguktól feloszlott szervezeteknél a régi tagokat, akik eddig végigküzdötték az elmúlt éveket, keresték volna. Szinte mindenhol a semmiből kerültek elő emberek, akik az országos és a megyei elnökség bábjaként szervezik a csoportokat megkerülve a régieket. És az sem érdekli őket, hogy ezzel elveszítik a helyi önkormányzati képviselői helyeket. Azaz még néhány hét, és a Jobbiknak egy sor helyen nem lesz önkormányzati képviselője.

Vajon érdemes mindezt bevállalni egy ember érdekeiért? Vajon megéri hülyének nézni ezért mindenkit? Vajon az tényleg nem jött szóba, hogy az az egy ember látva, hogy mi a helyzet, hogy a kérdés milyen mélyen megosztja a radikális tábort, hátrébb lép? Mi a fontosabb a közös ügy, vagy egy ember érdeke és pozíciója?

Mint fentebb már említettem, Szegedi Csanád eddigi tevékenysége vitathatatlan, de ezzel együtt is azt gondolom jogos a legfontosabb kérdés:

Mi, magyarok nem tudunk egy olyan nemzeti pártot szervezni, amit ne zsidók irányítanának?

19 kommentek:

Névtelen írta...

Márpedig vannak jó zsidók! A temetőkben keressétek őket!

Névtelen írta...

Minden bizonnyal tudta Szegedi, hogy nagyanyja zsidó. A kérdés nem is ez, hanem az, hogy milyen fórumon vagy milyen szabály alapján lett volna köteles számot adni arról, hogy neki bizony van egy zsidó nagyszülője?

Kistutyi írta...

A napokban hallgattam az egyik egyetemi tanár, KÖZGAZDÁSZ beszélgetését ( azt hiszem Sárközi? nevü) egy riporterrel, a téma a rendszer váltás volt. A következőket mondta: Grósz, tudott róla Németh tudta, mire bekövetkezett a "szabad választások ideje"addigra már minden "kész" volt. Magyarán szólva Antall sem a semmiből került elő, a pártok is megegyeztek nagyjából.Véleményem szerint miért csodálkozunk, mindenhová jutott egy pár, akkor úgy nevezték "ejtőernyős" a régiek közzül. Később meg a rokonság is előkerült.Ez nem csoda, a Fideszből, Pokornyi, pld. 4o évesen " tudta meg," hogy az apja besugó volt, el is sírta magát szegény a nagy nyilvánosság előtt.A fideszes választó polgárok közzül ez senkit nem zavart és még sok más név sem. Makulátlan ember nincs, s ezáltal párt sincs. Vagy elhisszük Vonának amit mond,vagy jobbra fordul a sorsunk a Jobbik által, ha egyszer hatalomra kerülnek, vagy arébb kell állnunk. Felelőst, felesleges keresni. Ő a vezető, az ilyen "hibát" neki kell kiküszöbölni Csak a saját meggyőződésünk a lényeg. Zsidók pedig mindig lesznek, jó beosztásokba, csak rajtunk múlik meddig mehetnek el! Megkezdődött a 2014-es kampány ezt se felejtsük el.Legyünk résen!Ez itt a lényeg!

Névtelen írta...

Dehogynem.

Névtelen írta...

Szegedi menjen. Hülye aki elhiszi, h nem tudott róla, h zsidó felmenői voltak. Szerintem, ha az ügy a fontos, akkor magától lemond és elhúz Izraelbe. Kíváncsi lennék rá van-e kettős állampolgársága...
Pártokat beszüntetni!

Névtelen írta...

Úgy látszik, nem.

Gambit írta...

Nálam továbbra is a tettek beszélnek, és Csanád eddig többet tett a magyar ügyért, mint az elmúlt 20 év politikai garnitúrája közül bárki. Vulgárisan fogalmazva: magasról lesz@rom, hogy voltak-e zsidó ősei (mert ez nem egyenlő azzal, hogy valaki zsidó identitású), vagy sem.
A megyei elnökmizériával kapcsolatban pedig csak annyit, hogy Endrésik magatartása számomra mindent tükröz, csak azt nem, hogy körével együtt szegény áldozat, akit ártatlanul, koncepciós eljárással zártak volna ki. Aki mindenféle fegyverügyekbe keveredik, az ellenség médiájához jár rinyákolni, majd nekiáll egy családi majálison lövöldözni, arról hadd ne kelljen már úgy gondolnom, hogy sokkal hasznosabb/becsületesebb tagja a mozgalomnak, mint Szegedi. Ezekkel a tényekkel szemben a blogszerzők által is jelentéktelennek titulált sérelmek állnak (konkrétumok nélkül), meg egy zsidó nagymama. Óriási fegyvertények, mit ne mondjak.
Ja, és hogy egy pártban (pláne egy hatalom- és hierarchiatisztelő pártban) a vezetőség meg akarja mondani, hogy mégis mi történjen, szerintem teljesen normális. Akinek nem, az mehet az LMP-hez, náluk sokkal liberálisabb a módi, ott lehet önmegvalósítgatni...

Névtelen írta...

De, nekem igen.

Névtelen írta...

Mindenféle számadás nélkül távozhatott volna a jobbikból. Vagy be se kellet volna lépnie. Ez becsületbeli ügy. De akkor ugyanúgy a többi jobbikos zsidó is.

Radulovic Zsuzsa írta...

Id. Antall József:

"1991-ben pedig posztumusz Jad Vasem kitüntetést kapott Raile Jakabbal egy időben."
Wikipédia


Bizonyára nem a semmiért tüntették ki Antall papát a Jad Vasemban.

Névtelen írta...

Beste: Mi ez a vallásháború a XXI. században? Szégyen, hogy mennyi hülye foglalkozik hülyeségekkel. Inkább azon kellene gondolkodni, hogy honnan teremtsünk munkát, hogy ne ücsörögjenek tétlenül okos, erős, fiatal emberek.

Névtelen írta...

A Jobbiknak el kell döntenie, hogy küzd-e Magyarország zsidó felvásárlása, a zsidó gazdasági maffiák, a zsidó karvalytőke, a zsidó média általi agymosás, a holokausztözön stb ellen.
Ha igen, akkor aszerint tessék.
Ha nem, akkor nem. De nélkülem.

Gambit írta...

2012.07.04. - Névtelen (+ minden fanalgó):

Miért, talán nem küzd? Mutass már nekem akár egy bizonyítékot is ennek ellenkezőjére, kérlek!
Azért nem kéne ilyen lazán semmibe venni az elmúlt lassan 10 év munkáját, ha szabadna kérnem. Vagy talán hirtelen semmivé vált az a sok eredmény, összeomlottak a kitűzött célok, vagy megszűntek a magyarságért tenni azok, akik eddig a nemzetért munkálkodtak?
Őszintén kezd elegem lenni abból a tapló hozzáállásból, hogy hosszú évek kemény küzdelmét hajlamosak egy perc alatt smafunak értékelni olyanok, akik max a számítógép képernyője elől vettek részt benne, és nem mellesleg maguk is lelkesen tapsoltak ehhez a harchoz (ha már máshogy nem is asszisztáltak). De ó jaj, elhangzott a varázsszó, hogy "zsidó", és most hirtelen nem tetszik a műsor, fogjuk a távirányítót és átkapcsolunk egy másik adóra, ahelyett, hogy higgadtan próbálnánk meg átgondolni a tényeket.
Szánalmas és nevetséges, egyben nagyon szépen mutatja, mondhatni cseppben a tenger módjára, hogy mi is a valódi rákfenéje a magyar nemzeti oldalnak, mi akadályozza a valódi összefogást. Ne féljetek, az ellenoldalnak nincsenek ilyen skrupulusai, ott nem nézegetik nagyítóval, hogy ki honnét jött, ha hazaáruló, tárt karokkal várják. Nálunk ha valaki a népért akar végre tenni, akkor nem mindegy kik voltak az ősei?

Chabbix írta...

Ahogy elnézem, a névtelen bunkók többsége semmiben sem különbözik a nyuszikás viccben előforduló göthös, szőre hullatott cigány-farkasoktól! Ha van rajta sapka az a bajuk, ha nincs, akkor az nem tetszik nekik! Tipikus LMP szavazók!

Névtelen írta...

Retkek!
A ZSIDÓ mindig hazudik, csanád is! Ahol zsidó van, ott nincs magyar vezetés. Csanádka meg érdekből magyarkodott, magyarkodik! Hazudot, kötelet neki! Apja családfáját kutatta, az anyjáét meg nem?! Ez a legnagyobb ZSIDÓ hazugság. Aki meg a seggét nyalja, vegyen magának kötelet, mert megalkuvó!

Gambit írta...

Mindenek előtt, retkezd otthon a drágalátos rokonságodat, öreg, ők biztos díjazni fogják.
Aki ilyen végletekben képes csak gondolkodni, az jobb ha magának ajánlgatja a kötelet, mert neki nagyobb szüksége van rá annál, aki nem a hülye, a Kárpát-medencére alkalmazhatatlan fajelméletek mentén gondolkodik. Tessék, föl lehet háborodni, el lehet vonulni, duzzogva, hörögve (jobb is lesz mindenkinek), csak egyet tessék jól az agyatokba vésni: ha majd egyszer győz a magyar nemzeti ügy, nem szeretnénk ott látni az ilyen alakokat, mell döngetve és azzal dicsekedve, hogy nekik mennyi munkájuk van a sikerben, és hogy ők küzdöttek a legkeményebben...

Névtelen írta...

A legnagyobb probléma, hogy nagyon sokan, a cikk írója, vagy Novák vagy mások nem tudják mit jelent az hogy valaki zsidó...Szegedi Csanád nem zsidó, és nem is volt mit eltitkolnia, sem közölnie, hiszen arról ami családjáról kiderült nem lesz zsidó (ahogy nem lenne az sem a Német Birodalmi törvények, sem a magyar zsidótörvények szerint sem), max. annyit lehet korrektül állítani hogy vannak zsidó származású felmenői....ennyi...egy őstől senki nem lesz az, és 50% vérség esetén is olyan erős mellékörülmény kéne (mint vallás, zsidóval való házasság, zsidó identitás stb.) hogy annak tekintsük, ami viszont nem áll fenn....Jó reggelt azoknak akik még ezt nem vették észre, és soha nem létezett 36-os tövényekről meg dédunokákról beszélnek...

Csiszer Lóránt írta...

A "zsidó" nem származás, hanem viselkedés. Szegedi Csanád most pedig úgy viselkedik mint egy zsidó. Azt gyanítom, hogy sokkal nagyobb disznóság folyik a háttérben és ez csak a figyelemelterelés része ...

Névtelen írta...

Igaza van Csiszér Lórántnak.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló