Harc a Balatonért

Badacsonyörsön ezen a nyáron eltűnt a Balaton a helyiek szeme elől. Pontosabban látják, csak egészen messziről, egy kerítéssel körbezárt terület lelakatolt kapuja mögül. Mára ugyanis megtörtént az, amitől a helyiek már évek óta tartottak: egyszerűen kizárták őket arról a strandról, ami az I. világháború óta az örsiek fürdőhelyeként működött.

Maga a történet mindamellett hogy egészen elképesztő, pontosan bemutatja azokat a viszonyokat, amik az elmúlt évtizedek mutyi-Magyarországán mindkét politikai oldal bábáskodása mellett kialakultak.

A badacsonyörsi strandot a helyi lakosok építették ki anno 70-80 évvel ezelőtt társadalmi munkában. A terület a 70-es évek elején pártutasításra a Balatontourist kezelésébe került és kempingként működött tovább, azonban az akkor megkötött szerződés egyértelműen tartalmazta azt a kitételt, miszerint függetlenül a jövőbeni viszonyoktól, a helyi lakosságnak örökre biztosítani kell a fürdési lehetőséget az adott területen.

Hosszú évtizedekig nem is volt igazából semmi probléma és nagyrészt minden a megállapodásoknak megfelelően működött egészen 2004-ig. Ekkor az elvtársak úgy gondolták, hogy a Balaton-környéki idegenforgalmi cégeket és azok teljes ingatlanvagyonát mindenképpen privatizálni szükséges. Az ötlet a többi parlamenti pártnál is támogatásra talált, aminek következtében szépen el is indult a folyamat. A hatékonyság jegyében a kiárusítás természetesen nagy odafigyelés mellett zajlott, annak érdekében, hogy minden a legmegfelelőbb kezekbe kerülhessen.

Így aztán nem is okozott nagy meglepetést, hogy az egyes találgatások szerint a Soros-Csányi-Demján érdekeltségű SCD Csoport 2004-ben többségi tulajdont szerzett a Siotour Rt-ben, majd 2005-en megvette Balatontouristot és a Zalatour Kft-t is. Az első hírek óriási fejlesztésekről szóltak, ahol a befektetőcsoport vezetői az elkövetkező 10-15 évben megvalósuló komplex fejlesztési program összköltségvetéseként a 100 milliárd forintos értékhatárt jelölték meg.

Ma már tudható, hogy a nagy ígérgetésből nem lett semmi, egyetlen beharangozott fejlesztés sem indult el, egyetlen kapavágás, egyetlen kézzel fogható beruházás nem történt sehol, ha csak Medgyessy Péter nyaralóját nem tekintjük annak, aminek zamárdi telkét hálából adták el fillérekért az akkori miniszterelnöknek.

De kanyarodjunk vissza Badacsonyörsre, mert az események innen kezdenek igazán érdekessé válni. Történt ugyanis, hogy amikor az SCD megvette a Balatontouristot, akkor az adásvételi szerződésbe ”elfelejtették” belefoglalni a badacsonyörsi kemping esetében a helyiek örökös fürdési jogát. De nem csak ezt felejtették el, hanem elfelejtették közölni magát a tényt is a lakossággal, nevezetesen, hogy eladták a fejük felett a strandot. Az örsi lakosok az ingatlanügyletről, a helyi parthoz jutás utolsó lehetőségének elrablásáról csak két évvel később értesültek, mivel a saját önkormányzatuk is gondosan eltitkolta a merényletet az ott élők elől.

A jogos felháborodás és tiltakozás következtében a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesületnek (BÖÉE) első körben sikerült annyit elérnie, hogy az SCD Holding fájdalomdíjként felajánlotta az eredeti kemping egy töredéknyi, 3.000 m2-es területét. A további lakossági nyomás eredményeként 2009-ben aztán sikerült elérni azt is, hogy az SCD Holding csoporthoz tartozó Villa Park Badacsony kft, amelynek a terület a birtokába került, szerződésben vállalta, hogy ezen a területen, a régi stranddal azonos minőségű fürdőhelyet épít ki a helyieknek a saját költségén.

Az új strand el is készült. A cég az érintett területet csirkehálóval bekerítette és kialakított egy olyan személyi bejárót, amelyen még egy fűnyírógépet sem lehet betolni. Öltöző és egészségügyi egység gyanánt pedig egy műanyag konténert helyezett el a közepén. Ezt követően most júniusban felszólította az egyesületet és a helyi önkormányzatot, hogy szerződés szerint vegye át a területet. Tette mindezt úgy, hogy nem készültek el a parthoz jutás, a terepfeltöltés, illetve a víz-, csatorna- és villanybevezetés munkálatai, és elmaradt a hatósági engedélyek beszerzése is.

Az első óvatlan fürdőző, aki ki akarta próbálni az új ”létesítményt”, a lépcső utáni, torzsát, üveget, tégladarabokat, autógumit, méteres iszapot tartalmazó vízben összevágta a lábát és egészségügyi ellátásra szorult. Az ÁNTSZ aznap azonnal bezáratta a strandot.


Az új strand
[nagyításért katt a fotóra]


A tulajdonosok az ezt követő napon egy új megállapodás-tervezetet juttattak el a helyiekhez, melyben vállalták, hogy bérleti díj fejében még utoljára kinyitják a régi strandot, ha az önkormányzat és az egyesület jelképesen átveszi az új strandot, azaz, ha elfogadják és aláírják azt az új megállapodás-tervezetet, amelyben a helyiek magukra vállalják a hátralevő több tízmilliós munkálatok elvégzését és a szükséges hatósági engedélyek beszerzését is.

A tervezetet a badacsonyörsiek persze elutasították és az ügyben birtokvédelmi kérelmet nyújtottak be, aminek az ábrahámhegyi körjegyző helyt is adott. "Mivel ennek ellenére továbbra is lelakatolt kapukkal zárják le a badacsonyörsiek előtt a Balatonhoz jutás lehetőségét, hétfőn hatósági végrehajtást kérünk az ügyben, hiszen a határozat értelmében nincs halasztó hatálya annak, hogy az SCD fellebbezett, illetve további jogorvoslati lehetőségeket keres" - közölte Simonné Visi Erzsébet, BÖÉE elnöke azon a szombati demonstráción, ahol a helyiek a 71-es főút egyik oldalát lezárva követeltek Balaton-parthoz jutási lehetőséget.

Természetesen megszólalt a másik fél is. Elkán Péter, az SCD kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta, hogy a körjegyző határozatát jogellenesnek és értelmezhetetlennek tartják, ezért ha szükséges, akár bírósághoz is fordulnak.

A harc folytatódik tovább.

Ne adjátok fel! Mi veletek vagyunk!

3 kommentek:

Névtelen írta...

Ez az eset csak egy a sok közül.A mohó zsidó SCD triumvirátus.Az eltelt 20 évben hány ilyen mocsokság történt,amiről mélyen kussolnak????.A lopatizációs programban idegeneknek átjátszották a magyar termőföld nagyrészét.Vizeinket,gyárainkat,élelmiszer termelő és feldolgozóiparunkat tönkretették.Ha igy megy tovább a talpunk alól is ellopják a földünket ezek a pénzhajszába belehülyült zsidók.Az Elkán nevű féregnek meg egy jó nagy ,kiadós jogérttelmezést kell tartani.

Herne írta...

Velük vagyunk bizony. És mindenkivel, akik sorsa felett néhány pojáca úgy véli, hogy egy tollvonással és néhány nokiásdobozzal dönthet. Ez az egész nemcsak undorító, de végtelenül abszurd és nevetséges.

Scall Fast írta...

Ötpárti konszenzussal alkották az ún. Balaton törvényt - a különben tényleg inkább libsi Sólyom először visszadobta, de másodjára aláírta. Biztos "elbeszélgettek" vele... gyalázat!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló