Gondolatok az otthonszülésről

Miközben a Fidesz által is támogatott abortusztörvény értelmében több millió magzatot öltek meg pár év alatt, most arról vitáznak, hogy joga van-e eldöntenie a nőnek szülésének helyszínét. Joga van-e természetes körülmények közt világra hoznia gyermekét, ahogyan több ezer évig mindenki tette?

De nézzük csak meg Európa más országait! Itthon sokkal kevesebb az otthonszülések száma. Bár a bábák önállóságáért vívott harc még a feudalizmusban kezdődött, nálunk a kommunizmus alatt teljesen kiirtották ezt a hagyományt is. Külföldön, több országban viszont még megmaradt. Itthon 0,5 százalék, míg az európai átlag 1-2 százalék, de vannak kiemelkedőbbek is, mint például Dániában és Hollandiában, ahol minimum 30 százalékra tehető.

Ott a szülést élettani folyamatként, nem betegségként fogják fel. Ennek megfelelően a betegségekre képzett orvosnak nem feladata a szülés levezetése. Erre egy ősi női szakma szakosodott. A bábák már akkor vezetettek le szüléseket, amikor orvosokat még a közelébe sem engedtek, mivel mind férfiak voltak. Igaz ekkor még nagyobb volt a szülési halandóság, de mint tudjuk, ez csak a fertőtlenítés és higiénia hiánya miatt volt, amit sem a bábák, sem az orvosok nem ismertek.

Ma egy bába már annyira jól ki van képezve, hogy a legtöbb várható problémát képes megoldani, ezen kívül a fogásokat is jobban ismeri, mint az orvos. A szülésznő megvizsgál minden anyát, s ha komplikációk várhatóak, akkor előre lehet intézkedni, speciális klinikára menni, ahol közelben lehet az orvos.

Leboyer francia szülész volt az, aki elsőként gondolt végig és mondott ki olyan nyilvánvaló dolgokat, amelyeket később kutatásokkal is igazoltak. Az újszülött hall, lát, érez. Gondoljunk csak bele, milyen szörnyű trauma lehet nekik a kórházban a hirtelen jött reflektorfény, idegenek nyüzsgése, és az egész műtőszerű környezet.

A magyar nők többsége a szülésre, mint szörnyű, negatív élményre gondol vissza. Ez az élmény pedig elsősorban a körülményekből adódik. A legújabb kutatások szerint a tervezett otthonszüléseknél kevesebb az orvosi beavatkozás, mint például a császármetszések tekintetében. A baba szempontjából nézve, az otthonszületett csecsemők ritkábban szenvednek el születés közben sérüléseket, és kevesebb esetben kell újraélesztést alkalmazni. Ezen kívül a kórházban rengeteg gyógyszert nyomnak az anyákba például fájdalomcsillapítás gyanánt, ami szintén nem egészséges dolog. A fertőzésveszély is nagyobb a kórházi körülmények közt. Az orvos jelenléte pedig önmagában is, tudat alatt a betegség képzetét szuggerálja az anyának.

A tanulmányok és tapasztalatok azt mutatják, hogy a tervezett, szaksegítséggel történő otthonszülés megközelíti a kórházi szülés biztonságát, nincs érdemi kockázati különbség a két különböző típus közt.

Így aztán feltehető a kérdés,: rendben van-e egy demokratikus államban az, hogy a nő nem dönthet saját gyermeke születési körülményeiről?

21 kommentek:

Ficzere Marcell írta...

Egy barátom véleménye, de mivel maximálisan egyetértek vle, ezért adom hozzá a nevem

Úristen, ez mi???
1: A szülést itthon sem betegségként fogják fel.
2: A bábák régen azért voltak nők, mert idegen férfi nem nyúlhatott egy asszonyhoz.
3: Nem a nőgyógyász van ott, amikor a gyerek megszületik, hanem szülészorvos. Nagy különbség....
4: Nem vagyok benne biztos, hogy a cikk írója otthon született. Én tudom, hogy kórházban születtem és édesanyám nem traumaként fogta fel a szülést, ahogy körülöttem egy édesanya sem. És bennem sem maradt meg traumaként a születésem. Biztos valahol tudat alatt megvan, de ha traumaként éltem volna meg már rég öngyilkos lettem volna.
5: Elég egyértelmű, hogy otthonszülésnél kevesebb az orvosi beavatkozás. BASSZUS, NINCS ORVOS:D:D:D Újraélesztést meg eszközök nélkül egy csecsemőn nem lehet végrehajtani.
6: Az anyák akkor kapnak gyógyszert, ha hozzájárul, vagy életveszélyes helyzetbe kerül. Ne vitatkozzunk azon, hogy ilyen esetben mi a döntés, mert egyértelmű.
7: A fertőzésveszély hol nagyobb? Steril orvosi körülmények között, vagy otthon? Nem mindenki tud biztosítani olyan helyet a lakásában, ami gyerekszülésre alkalmas lehet.
8: Az orvos feladata a legtöbb esetben nem a gyógyítás, hanem a megelőzés. Optimális esetben az ember csak oltások alkalmával találkozik orvossal (ez ugye a megelőzés). Nyilván biztonságérzetet ad az anyának, ha kórházban van. MInden helyben van, nem kell a mentőre várni, ha komplikáció lép fel, ergo sokkal gyorsabban megkapja a szükséges ellátást.
Kicsit gondolkozzunk, mielőtt publikálunk!!

Herne írta...

Ami a mai magyar egészségtelenségügy haláliparát, és a fizetősön végzett csodadoktorokat illeti, én is az otthonszülést választanám...sosem vonzott a hírnév, nem szeretnék az újságok címlapjára kerülni, mint a fizetősön végzett csodadoktorok legújabb áldozata, akik persze nem is felelősek azért, mert a kisbabát tumornak nézték és részegen, fűrésszel kivágták...

Megaztán ismerek történeteket, hogyan bánnak az egyenlő bánásmód nevében a nem fizetős vendégekkel. Bemész, a zsúfolt folyosón kiszarod a gyereket, aztán kibasznak az utcára, és dobják utánad a babát is. Kicsit sarkítottam, de nagy vonalakban ez a helyzet. Kell a hely a fizetős vendégeknek.

A kapitalizmus érdekes jelenségeket produkál. Az orvostudomány pl. visszafelé fejlődik. Amikor gyerek voltam, a mandulaműtét rutinműtétnek számított. Szüleim bevittek egy nap, a dokik kikapták a manduláimat, másnap mehettem is haza. A kockázatnak még csak a lehetősége sem merült fel!
Ma pedig, a hiperfejlett XXI. században, ugyanez a műtét életveszélyes.
Ennek az oka pedig nem a technikai felszereltségben keresendő...

Ami engem illet, kötélre a fizetősön végzett, fakezű újgazdag pöcsökkel és a haszonleső, a lelküket is eladó kuruzslókkal; vissza a komcsi dokikat!

Herne írta...

Apropó, egy tipp: ha valakinek, aki nem fizetős vendég, rejtélyes körülmények között meghal a kórházban valakije, kéresse ki a holttestet és vizsgáltassa meg független szakértővel, hogy a szervei a helyükön vannak-e. Ha teheti, és van hozzá idegrendszere, legyen ott maga is a boncasztalnál, és győződjön meg róla önmaga.

Tény: Az Elit vezetői mára olyan korban vannak, hogy régen félholtnak kéne lenniük a dőzsölő életmód után folyamatosan leálló szerveik miatt.

Tény: mégsem félholtak, egészségesebbek mint én voltam 14 évesen, sportolóként, nem dohányozva, nem alkoholizálva.

Tény: a szervek némelyikéért még az USA-ban is éveket kell várni.

Tény: Az Elit nem fogja kivárni a sorát, hiszen ők Az Elit, ők többet érdemelnek.

Tény: ezért jókora összegeket is hajlandók fizetni. Egy vese ára 50 és 100,000 dollár között mozog, és a vese az egyik legolcsóbb, leggyakoribb szerv a piacon.

Kérdés: nem figyeltem meg, mert nem veszem igénybe ezt a pokol tornácát, amit ma egészségügynek neveznek, úgyhogy rátok bízom: milyen autói vannak az orvosoknak, asszisztenseknek, ápolóknak? Gyanítom, hogy némelyiküké igencsak drága az egyébként alulfizetett álláshoz képest...

Herne írta...

Ja, és ugyanez vonatkozik a "születés közben elhunyt, de a tetemet nem adhatjuk ki, majd csak lezárt koporsóban" gyerekekre is.

Herne írta...

Utóbbi esetben nagy valószínűséggel gyerekrablás történik; egy Az Elit párocska nem képes saját gyereket összehozni, ezért lopatnak egyet a parasztságtól.

Névtelen írta...

A legelső véleménnyel a legmesszebbmenőkig egyetértek. Azzal a kitétellel, hogy aki van akkora hülye, az szülhessen otthon, nem érdekel, csak akkor ne tessék panaszkodni, ha egy inkompetens bába (pl. Geréb Ágica) megöli a gyereket, vagy az anyát, esetleg, ha egy előre nem látott gikszer miatt a gyermek nyomorék lesz... (egyébként az ilyen esetekben a kedves "ősi szakma" bábák nem tartoznak kártérítési kötelezettséggel/felelősséggel a család felé, nyugodtan ellovagolhatnak a naplementébe, míg egy kórházi komplikáció esetén az intézmény mindenért felelős)
Érdekes, hogy minket aggaszt a népességfogyás, de mégis olyan módszereket támogatunk, ahol sokkal nagyobb az esély a gyermekhalandóságra, pláne, ha fű alatt, fusiban végzik, ahogy Geréb és "tanítványai" szokták.
Igenis arra van a kórház, hogy ott tessék szülni, komplikáció esetében ott minden megvan, ami a baba, vagy az anya életének megmentéséhez szükséges. Tudom, hogy a magyar egészségügyi viszonyok nem a legmegfelelőbbek, de ez még nem jelenti azt, hogy vissza kell menni a középkorba... Ja, és ha már itt tartunk, az otthoni körülmények még annyira sem kedvezőek sok esetben. Az lehet, hogy nyugaton elterjedtebb az otthonszülés, csak ott nem is halnak meg annyian benne, mert általában orvosi felügyelet mellett történik (de legalábbis ott áll kinn a mentő a ház előtt, ha gond van, és nem órákat kell várni mire kiér). Vagy bábaotthonokban vezetik le a szülést, ami mégis steril környezet, plusz akkor is tájékoztatják a legközelebbi kórházat, akik oda is küldenek mentőt, biztos, ami biztos. (Bár ennek nem tudom mi értelme van, mert ennyi erővel a kórházba is mehetne az anyuka, hiszen ugyanúgy nem otthon szül...)
Amit ma Magyarországon otthonszülés címszóval művelnek, az közönséges sarlatánság...

CASABLANKA írta...

SOKMINDENT MEGMAGYARÁZ AZ A TÉNY, HOGY DR.kÓKA ÉS DR.hORVÁTH Á. oRVOSOK LETTEK ÉS A mAI EGÉSZSÉGÜGY VEZETŐI VOLTAK. sZÜLJÖN NÁLUK ÉS OPERÁLJÁK ŐK MEG A SVÁBHEGYI BETEGSZAMARAT ÉS HAVERJUKAT DR.mOLNÁRT.

Névtelen írta...

Ajánlom olvasásra az "egészségügyi maffia" című könyvet, mert pl. a kötelező oltásokkal, is megérne egy komoly vitát, ha már állandóan az EU-s normákat majmoljuk.

a témában máshol olvastam, de jól összefoglalja a lényeget.

"Egyrészt két gyerekem van, kórházban szültünk, nagyon jó körülmények között, de ezért mélyen zsebbe kellett nyúlnom, ráadásul legálisan, tehát nem paraszolvencia formájában.
Másrészt utálom, mikor kábítószerről van szó, akkor az anyagozók az ellenvetéseket azzal söprik le az asztalról, hogy amíg valaki nem próbált drogozni, addig nem is tudja miről van szó.
De szüléssel kapcsolatos saját élmény nélküli hozzászólók tömör véleményei, miszerint Geréb Ágnes egy gyilkos, és ezért helyes, tartóztassák csak le, túlzás.
Harmincöt évvel ezelőtt én a tulajdon kistestvéremet nem nézhettem meg egy budapesti kórházban, mert az az akkori felfogás szerint nem volt helyes. Húsz éve még egy apa sem lehetett bent a szülésen, mert az egy olyan egészségügyi esemény, ahol nincs helye egy civilnek. Tíz éve még szinte minden szülészeten az újszülöttet a nővérek azonnal elvitték, betették a "baba raktárba", cumit nyomtak az óbégató szájába, ha meg tovább hangoskodott, akkor feltöltötték cukros teával, de három óránként odavitték az anyjához, hogy akkor most tessék szoptatni, mert ez a rend.
Ma ha egy apa nem akar apás szülést, akkor már szinte megszólják, ugyanakkor a kórházak jórésze rosszabb állapotban van, mint húsz-harminc éve, a jó szakemberek, orvosok, nővérek egyaránt elmentek, és a maradékból is kevés van. Minden megváltozott. De változott a tudomány álláspontja is! Ma már tudjuk, hogy létfontosságú, hogy kilenc hónapon keresztül családtag legyen a magzat, tudjuk, hogy az újszülött nem tabula rasa, tudjuk, hogy a hormonok, enzimek mennyire függnek az anyában és a babában is a születés lefolyásától és az első együtt töltött percektől, óráktól. Tudjuk, hogy az ipari szülés - ami magyarországon a nagy modern 60-as 70-es években felépült korházakkal jelent meg tömegesen - nem természetes, egy normális egészséges lefolyású szülésnél kifejezetten káros. Egyetlen dologra jó, mégpedig arra, hogy probléma esetén szállítás beiktatása nélkül van fizikai esély a beavatkozásra, de a humán oldalra sajnos nem biztos. folyt.köv.

Névtelen írta...

Egy szülés lefolyása nem tízperc, ha gond van, egy kórházban sem áll glédában azonnal egy teljes személyzet a császármetszésre, pont úgy nem, mint a kórházon kívüli szülésnél.Megfelelő terhesgondozás, felelős szakmájában járatos bába nagyon jó eséllyel meg tudja előre mondani, hogy melyik szülés lesz problémás, melyik nem. De még a megindult szülés esetén is általában van egy pont, amikor ki lehet jelenteni, hogy nem szabad tovább eröltetni, innentől irány a műtő. A szülő nő nem halálos beteg, adott esetben egy betegszállító kocsi is képes az ügyeletes kórházig elvinni.
Tehát az otthonszülés, mint olyan, nem veszélyezettő tényező. De látni kell, hogy egy szakma, egy üzlet épült rá a kórházi gátmetszés-varratszedés-boritékátvétel folyamatra, amiben eleinte az apák befurakodása, aztán a szoptatást propagálók azonnali cicire tételi követelése, aztán a gyengéd születést követelők okoztak zavart, most pedig az otthon szülést választók, és azt támogatók hasítanak ki az egyre fogyó szülés-biznisz tortából egy jó nagy, ráadásul jó zsíros szeletet.
Mert nem a proli, meg nem a ruppótlan cigány akar otthonszülni, hanem kvalifikált, tudatos, a gyermekeiért áldozatot - anyagit is! - hozni tudó rendezett körülmények között élő kulturált magyar szülők. Mert ők azok, akiket riaszt a kórházi szenvtelenség, a cigány óbégatás, a lehúzásos baba-mama szoba, a lehúzásos baba-mama-papa szoba, a kórházi alapítvány támogatás, a borítékozások mindenkinek külön-külön, az ócska fürdő, az ócska vécé, a szánalmas koszt, a lopások, a rugalmatlan szabályok, a lelketlenség.
Minden úttörő helyzete nehéz, ha Gerébnél ezerből egy gyerek hal meg, az a mostani helyzetben több, mint a kórházi százból egy, még akkor is, ha a kórháziak fele eleve a problémásakból kerül ki. Érdemes olvasni a babanetet, ott egész rémísztő történeteket lehet olvasni a kórházak mai állapotáról, amin maximum árnyal az, hogy jónéhány nagy kórház, már kénytelen alkalmazkodni az új szelekhez, és a szülést elkezdte helyén kezelni, egy kockázatot is rejtő, de mégiscsak évmilliós természetes aktusnak.
Ha a kórházak ezt a kényszert két évtizeddel ezelőtt felismerték volna, akkor ma nem lenne Geréb-ügy. A szülő nők egy része nem menekülne az otthonszülésbe, illetve a születés-házak nem gerilla intézmények lennének, hanem az állam által finanszírozott, az amúgy jóval költségesebb kórházi szülészetek olcsóbb kiegészítő intézményei, szülőotthonok, pont úgy, mint ahogy ez volt Magyarországon 1944 előtt.
Mindazonáltal felháborítónak tartom, hogy gyilkosok, rablók, maffiózók szabadlábon védekezhetnek, egy orvost, akiről egyelőre csak az ellenérdekelt kollégái állítják, hogy nem volt "szakszerű", pedig előzetes letartóztatásba helyeznek. "

Ficzere Marcell írta...

Valóban, "hangulat" szempontjából jobb lenne az otthonszülés, de kérem, vegyük figyelembe azt, hogy Magyarországon nincsenek megteremtve a feltételek ahhoz, biztonságosan levezessenek egy szülést a lakásban. Ugye ellenvéleményként felhozták, hogy fizetni kell az orvosoknak. Nem tudom elképzelni, hogy a bába ingyen megy ki. És ő azt csinálja pénzért, amit az orvos ingyen is megtesz. A másik: nagyon elsiklottunk amellett a tény mellett, hogy egy lakás közel nem olyan steril, mint egy kórház (legalábbis a lakások 99,999%-a nem). Az anyuka gyerek biztonsága érdekében is jobb megoldás a kórházban szülés, helyben van minden, ami az esetleges komplikációknál szükséges.

RE Ficzere írta...

Bárkit kórházba kényszeríteni ennek kapcsan nagyon erőszakos és diktatórikus dolog!
Például a British Medical Journalban 2005-ben jelent meg egy Észak-Amerikában végzett vizsgálat eredményeit bemutató tanulmány, amiből az derül ki, hogy alacsony kockázatú nők ésetében (a várandósok 80%-a) a szülés körüli halálozás ugyanannyi, mint kórházban, a beavatkozások és az ezek nyomán fellépő szövödmények száma viszont töredéke a kórházban előfordulóknak (császármetszés, mesterséges szülésmegindítás, gátmetszés stb.)
És hogy miért fáj az otthonszülés kérdése? Valószínűleg azért, mert kiderült, hogy egy normális szüléshez nincs szükség orvosra, és ez a felismerés a kórházakba is begyűrüzik. Az az igazsag, hogy túl sok szülészorvos van ma Magyarországon. Úgyhogy van is mitől félniük. A szaktudasukra persze nagy szükség van, mert adott esetben életet menthet. De ismet kihangsúlyoznám, hogy az esetek 80 százalékában nem lenne szükség orvos jelenlétére a szüléseknél!
Átlagban bárki otthona sterilebb, mint a korház, ahol több száz ember fordul meg állandóan. Egyes bacillusok és virusok is csak a kórházban alakulnak ki. otthoni, természetes körülmények közt nem.
Talán nem kéne majmolni a nyugati divatokat, amik mind ezt támogatják. kicsit tisztelni kéne a hagyományainkat!

Névtelen írta...

Én maximálisan támogatom az otthonszülést!
Itthon igenis betegségként van felfogva a szülés, ugyanugy mint az áldott állapotban lévőség is terhesség ma. Ha nem lenne betegség, akkor nem a betegségekre specializálódott orvosokkal intéztetnék a dolgokat..

Névtelen írta...

Oké, akkor tessék otthon szülve veszélyeztetni a gyereket, vagy megdögölni bele. Viszont akkor egy nyikkanást se halljunk, hogy "fogy a magyar", meg hasonlók...
Föl nem tudom fogni, mi a francot segíthet az a szülésben, hogy a nő nem a kórházi plafont, hanem az otthonit nézi, miközben szül. Az pedig, hogy az asszony nem halálos beteg egy másodperc alatt megváltozhat. Olyankor mi a jobb? Órákig várni a mentőre, végigzötykölődni a legközelebbi olyan kórházba, ami befogadhatja (ez nem feltétlenül a lakóhelyéhez legközelebbi intézmény), vagy áttolni a szomszéd műtőbe? Az sem mindegy, milyen orvos van az anyuka mellett, az aki a terhesség alatt is vizsgálta, vagy egy olyan, aki négy napja ügyeletben van, azt se tudja él-e, hal-e, és akihez az éjszaka közepén tolják be a mentősök egy "jól" sikerült otthonszülésből...
Azt pedig nekem se próbálja már senki bemagyarázni, hogy a bába ingyen, csupa szívszeretetből dolgozik. De még ha így is lenne, inkább akkor vállalok gyereket, amikor ki tudom fizetni az ezzel járó költségeket, minthogy egy Geréb Ágnes kaliberű őrült kontárkodjon bele a születésébe...
Nem is beszélve arról, hogy a nem steril szülési körülményeknek, az időben való segítségnyújtás hiányának, vagy a szakmai hozzá nemértésnek hála biztos olcsóbb lesz egy életen át egy nyomorék, vagy szellemi fogyatékos gyereket nevelni...

Névtelen írta...

Két gyerekem született korházban 100%-os sikererel, úgyhogy én maradok a bevált verziónál...baromság az otthonszülés!!! pont

Bogi írta...

Meg kell nézni a statisztikákat, amik világosan bizonyitják, h nem több a halálozások száma az otthonszüléseknél! A Geréb féle szörnyű hibák száma pedig sokkal kevesebb mint a korházi szüléseknél. ez is tény. a bába pedig előre meg tudja mondani h be kell -e menni a korházba v sem, szakmailag teljesen felkészültek. Az anyagiak terén pedig szintén tessék megnézni, hogy mennyit kér egy orvos és mennyit egy bába! azt hiszem elég nagy a különbség..

eSzeL írta...

Csak úgy mellékesen jegyzem meg a következő gondolatokat.
A kórházban szülést, illetve az orvos jelenlétében szülést Magyarországon Mária Terézia óta tették kötelezővé. A fiatalokat azóta úgy nevelik, hogy kizárólag ez a helyes. Így aztán szentül hiszik, hogy valóban ez a helyes.Nyilván az is véletlenül van, hogy ugyan csak Mária Terézia idejétől a mai napig él az az orvosoknak kötelezően betartandó gyakorlati parancs, hogy a plusz csontozattal születő gyereke többlet csontjait a szülők tájékoztatása nélkül, azok beleegyezését nem kérve el KELL távolítani. Ha ehhez hozzá veszem azt a teljesen ostoba gondolatot, hogy a többlet csontozattal születő emberek csak itt a kárpát medencében papi elhivatottságú, az égi hatalmakkal közvetlen kapcsolatban álló emberek, akiknek a táltosi mivolta a katolikus egyház véleménye szerint nem összeegyeztethetetlen az egyház alapvető tanításaival. Szóval ezek nyilván teljesen véletlen, egymással nem összefüggő dolgok. Tessék megnézni Szántai Lajos néhány előadását. A magyar történelem kicsit más, mint ahogyan tanítják. Ja, én is otthon születtem!

Névtelen írta...

@eSzeL: Atya Isten! Azért szülessen otthon a gyerek, mert a kórházban levágják a tizenegyedik ujjcsökevényét!? Borzalom... Én pl. (a mai magyarság többségével egyetemben) nem hiszek az ilyen táltos humbug izében, szóval ez lenne a legutolsó szempont, hogy az otthonszülés mellett döntsek...

@Bogi: Jó hogy kevesebb az otthonszülések műhibaszáma a kórháziaknál, mert kevesebben szülnek otthon, mint kórházban. A bába annyit tud megmondani, amit szülés előtt lát, viszont ha közben van komplikáció (ami elég gyakori), akkor megáll a tudománya, és orvos kell. Anyagiak terén pedig igenis fizetek többet, csak maradjon életben, illetve egészséges a gyermekem.

Arra pedig még mindig nem adott senki értelmes választ, hogy miét jobb a gyereknek, ha otthon születik, mintha a kórházban (bocsánat, de a fölös csontkinövések megtartását nem tudom értelmesnek tekinteni...)?

eSzeL írta...

Hát ezt mondtam! Gyerekkortól kezdve úgy nevelnek bennünket, hogy a tudomány-vallásban higgyünk. Hinnünk kell a tudomány mindenhatóságában, mert a tudomány az aztán tud. Nos az én megfigyeléseim szerint a tudomány egyre kevesebbet tud. Egyre kevésbé látjuk a fától az erdőt. Egyre kevésbé gondolkodunk a saját fejünkkel és egyre inkább a másokéval. Csavarjuk meg egy kicsit a dolgot, lássuk mi jön ki belőle. Miért fontos a többlet csontozatok eltávolítása? Egy orvos ismerősöm mondta, hogy a sterilitásra igazán a kórházban kell vigyázni, mert egy kórház tele van jobbnál jobb kórokozókkal. Otthon sokkal kisebb a fertőzés veszélye akár csak az elemi tisztasági szabályok betartása mellett.

Böczike írta...

Nekünk meghalt az első gyermekünk. Orvosi műhiba. Élve született, de pár perc múlva meghalt. Hogy miért, most nem fejteném ki. Eszünkbe sem jutott, hogy otthagyjuk, és nem nem zárt koporsóban kaptuk meg. Aztán szerencsére jött a lányom, (persze másik kórházban, másik orvos)majd három év múlva a fiam is megérkezett! Feleségemmel sokat beszélgettünk a szülésről, de Ő a második kettőt nem traumaként fogta fel! És most úgy néz ki, hogy jön a harmadik is, aki összességében a negyedik. Hogy bunkón fogalmazzak, tudjátok, hogy ne csak a romák szaporodjanak! És feleségemnek eszében sem jutott, hogy itthon szüljön, (pedig lenne rá hely bőven) még a gondolatától is irtózik! Pedig a négy szakmája (ezekből egy főiskolai, és egy egyetemi diplomával jár) közül az egyik az egészségügyhöz köti! Szebb jövőt!!!

Névtelen írta...

Talán mindenki maradjon annál a verziónál, ami neki jobban tetszik és ne baromságozza le azt, aki másképp látja. Sztem ez lenne az egyetlen megoldás. Az enyém is kórházban született, sajnos, mert nem volt más alternatíva. A szülés körüli sérülésekre a kórházban nagyobb az esély, a fenti statisztikák igazak.
Itt nem arra megy ki a játék, hogy a kórházi szülést megszüntessék és csak otthonszülés legyen, hanem arra, hogy az nők választani tudjanak és több helyes megoldás legyen lehetséges. Az egységkolbász ideje lejárt. Sajnos, vannak, akik mégis csak abban tudnak gondolkodni...

Névtelen írta...

Az atmoszféráról meg nem is szólva: a különbséget le se lehet zongorázni egy kórház és a saját otthon légköre között.
Mielőtt egy férfi ehhez valami okosat hozzászólna, közlöm, hogy a sikeres szülés egyetlen kritériuma, hogy mennyire tud a szülő nő ellazítani.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló