Ki ad érte 800 ezret?


A napokban ismét egy újabb probléma borzolja a kedélyeket a honi baloldalon. Most nem a kampánnyal, a választásokkal, a jövővel van a gond, hanem éppenséggel a múlttal. A múlttal, melyből az elvtársak megtartották a vagyont és a kapcsolatokat, a múlttal, amelynek szellemiségétől a közvélemény előtt azonban szeretnék távol tartani magukat.

De a kettős játéknak most úgy néz ki, vége. Legalábbis ebben az ügyben mindenképp. Most dönteniük kell: felvállalják Kádár Jánost, vagy hagyják elveszni a ”nagy” elődöt. Az egészben pedig az a ”legszebb”, hogy a témafeltevés nem szimbolikus, hanem tényleg valós kérdés, hisz a történet most arról szól, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkárának Fiumei úti sírhelye megmarad-e, vagy azt egész egyszerűen kis túlzással hónapokon belül beszántják.

Mint arra minden bizonnyal sokan emlékeznek, Kádár János 25 éve, 1989. július 6-án halt meg, éppen azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróságon kihirdették Nagy Imre és társai rehabilitációját. Moldova György, kommunista író egy hónappal ezelőtt járt a sírnál, majd a temető ügyfélszolgálatánál kiderítette: amennyiben nyárig nem hosszabbítják meg a sírhely fennmaradási szerződését, felszámolják a nyughelyet. „Nem vetne jó fényt egyik politikai oldalra sem, ha senki nem fizetné ki” – mondta Moldova, majd hozzátette: „megkerestem Mesterházy Attila MSZP-elnököt, aki azt ígérte, hogy intézi az ügyet és a párt befizeti az újabb 25 éves megváltás díját, a mintegy 800 ezer forintot.”

Azonban az emeszpé részéről ez ügyben egyelőre még semmilyen hivatalos tájékoztatás nem hangzott el. Ezért aztán többen felhívták Thürmer Gyulát, a Munkáspárt vezetőjét, aki az idei választásokon is Kádárral kampányol. „Kifizetjük, de csak akkor, ha minden kötél szakad” – mondta az elnök.

Mint látható nem túl nagy a tolongás a baloldalon Kádár sírhelyének megőrzésére. Persze lehet, hogy az elvtársakban is felmerült a kérdés, hogy végülis minek fenntartani egy olyan síremléket, ahol ma már nem nyugszik senki sem. Kádár sírját 2007. május 2-án feltörték és nemcsak a pártvezető koponyáját és csontjait vitték el, hanem a felesége, Tamáska Mária hamvait tartalmazó urnát is. Azóta a sír üresen áll.


„Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat!” – fújták fel valakik azon a május másodikai éjjelen a munkásmozgalom panteonjára. A végső döntés előtt lehet, hogy ezen is érdemes lenne elgondolkodni az elvtársaknak, és nemcsak azon, hogy végül ki is fizesse ki a nyolcszázezret.

5 kommentek:

Anna írta...

Moldova unalmában írói fantáziáját mozgathatta meg, mint azok a tavalyi "ismeretlenek", akik teleragasztgatták nagyjaink sírhelyeit, megváltásra való felszólításra. Rájuk sem vonatkozik ez, de Kádárékra sem, így ők is maradnak, legalábbis amit ott hagytak belőlük.

Barrabban írta...

Épp itt lenne az ideje annak, hogy ne leszámoljunk, hanem szembenézzünk a múltunkkal, s számot vetve elhelyezzük a megfelelő helyen - vonalat húzva kijelentsük: ami volt, elmúlt. Akik akkor annak a rendszernek a tüzénél sütögették a pecsenyét, ki így, ki úgy - KISZ-es, vagy ifjúkommunista, bibóistván-körözve ésatöbbi- most ugyancsak ott pöffeszkednek, mintha misem történt volna. Mikor értjük már meg végre, hogy a múlt szörnyei nem élhetnek a jelenben, s nem alakíthatják jövőnket?!

Karina írta...

Ezért van aztán az, hogy egyik halott többet ér a másiknál, jobb, különb, "eljárás" illeti meg mint a többit.Vagy lehet az is, hogy "odaát a Jóisten"azért mert más ideológiába, vallásba hitt valaki," VIP"-es helyre ,vagy valamelyik "külvárosi felhő" szélérefog kerülni! Micsoda marhaság ez már ? megint !

Látó írta...

Kedves Karina!
Szerinted tehát odaát már mindegy, hogy miben hitt vagy nem hitt az ember?!
Szerinted mire mondhatta azt akkor Jézus (gondolom tudod ki Ő), hogy "Én vagyok az Út, az Igazság, és az Élet, senki nem mehet az Atyához, csakis énáltalam" ? (János evangéliuma 14. fejezet 6. vers)
Lehet téged is vár egy "külvárosi felhő" ...

Karina írta...

Látom, nem jár egyforma rugóra az agyunk, igazad van én nem vagyok tökéletes. De ha megbocsátasz én még " ideát" a " jelenben" is szeretnék mindenféle ideológiától, vallástól, függetlenül egy icipicit jobban élni! Avval viszont tele a puttony, hogy" most még fájni fog", de csak azért ,hogy" egyszer majd jobb legyen! "

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló