Ma más a kása, Mása


Amikor kijött a Jobbik kutyás-parkbanhempergős új reklámklipje, illetve vele együtt a saját megjelenítésükben beállt hirtelen változás -, sokan meghökkentek. A hivatalos magyarázat az volt rá, hogy nem történt semmi különös, csak professzionálisabb és megnyerőbb imázst kommunikálnak magukról, és az átváltozás kizárólag a kommunikációjukat érinti.

Jó, rendben. Hát persze. Feltétlenül.

Azóta mit fedezek fel pár napja a Jobbik hivatalos honlapján, a program munkaügyi rovatában? Ezt a képet:


Igen, jól tetszenek látni, az elégedett, mosolygó és happy picurkák csoportjában az ott egy néger. Pardon, egy afroamerikai. Ettől lesz az imázs professzionálisabb és megnyerőbb? Mármint a Jobbiké? Érdekes gondolat.

Megkérdeztem a dologról a Facebookon a kijelző szerint éppen vonalban lévő egyik jobbikos parlamenti képviselőt. Ezt válaszolta: „Jó, most egy elszúrt képből ekkora ügyet fújni. Szerintem is ciki, nyilván javítják, de talán a program maga a lényeg.”

Másnapra valóban kijavították. Talán mert szóltam, talán mert mások is szóltak, talán maguktól kaptak észbe. Új kép került a helyére, immár néger – pardon, afroamerikai – nélkül. Nézegettem egy darabig, hogy ezek között nincs-e zsidó, de hát túl kicsi a kép, nem látom rendesen ebből a szempontból.

A képviselő úr tehát azt mondja, hogy ne az elszúrt képből fújjak ügyet, hanem maga a program a lényeg. Nézzük akkor azt.

Közvetlenül a kép alatt kezdődik A munka becsülete című fejezet, annak a második bekezdésében pedig ez áll: „Célunk a minél szélesebb foglalkoztatás, amelynek érdekében szükségesnek tartjuk az európai uniós munkaügyi irányelvek kritikus elemzését”

Tehát nem ám ki akarnak lépni az Európai Unióból, nem ám zászlóégetés, hanem az Unió munkaügyi irányelveinek kritikus elemzését tartják szükségesnek – nyilván azért, mert azok további ránk érvényességére kívánnak berendezkedni.

Javítsanak ki, ha tévedek, de ez már vastagon nem egyszerű imázsváltás.

Miközben ezeket bepötyögöm ide a számítógépbe, áthallatszik a másik szobában bekapcsolva hagyott és jobb híján a Hír Tévére alapértelmezett televízió hangja. Híreket mondanak, és ennek keretében hosszasan részletezik a Jobbik elképzeléseit erről és arról és amarról. Kvázi népszerűsítik és reklámozzák a Jobbikot. Már nem rasszistafasisztázzák, nem hörögnek rá, nem ugatják meg habzó szájjal, nem baltás gyilkosok jobbikos kötődését leplezgetik le, hanem méltóságteljesen „radikális párt” néven emlegetik, sőt még Heigl Lilla sem vág olyan utálkozó pofácskát, mint egyébként mindig.

Mindez a Hír Tévében, vagyis a Fidesztől. Ősz közepe óta, ami pár hét, vagy maximum másfél hónap.

Mit jelent ez? Elemezzem? Leírjam, mire gondolok?

Tudom a forgatókönyvet: jönne válaszul érvek helyett a hisztériás toporzékolás, sértettborsodizás, árulózás, egységetmegbontózás és a többi lehangoló infantilis bömbölés, mint amikor a kisgyerek veszélyben érzi a gumikacsáját. Spóroljuk ezt meg, és a kedves Olvasó mondja meg, hogy mire gondoljunk a fent leírt jelenségek alapján.

5 kommentek:

Trevor Phillips írta...

A Jobbik mindig is azt mondta, hogy amíg az EU tagjai vagyunk, addig legalább használjuk ki az unió kevés jó oldalát, és próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni a tagságból. Ezért is indul a párt az EU választásokon, amiért szintén kapott elég kritikát.
Ebben szerintem nincs változás, csak a szerző többet próbál belemagyarázni a saját szája íze szerint.

Emellett a tisztelt szerző "jobb híján" a Hírtv-n tartja a TV-jét (ehhez nem tudok hozzászólni, én nem nézem), közben azt kifogásolja, hogy a Jobbik szintén jobb híján az EU belső kritizálásával foglalkozik.
Nem kettős mérce ez egy kicsit? :)

Nagytestvér írta...

Miután tisztában vagyunk a világ hatalmi struktúrájával, berendezkedésével, nyilván azt is tudjuk, hogy egy szűk érdekkör tartja kezében és irányítja azt. Az sem kétséges, hogy a nemzetállamok megszűntek, helyükön bábkormányok végzik be, amit a Nagytestvér diktál. "Neki" az az érdeke, hogy létre hozza a saját maga ellenzékét, nehogy egy valódi, alulról szerveződő megképződjön. Ezzel magát bebiztosítva a tömegeket is elaltatja, mivel többségük azt képzeli, hogy az ő érdekeit is képviseli valamely párt. Ennek tudatában van még miről vitázni?

Zé írta...

Már akkor is gyanús lehetett volna, amikor 2010-ben megcsodálhattad a parlamenti farakciójukat. A "radikális" párt soraiban egy rakás Pősze Lajos- féle alak vigyorgott. Vagy amikor kiderült Csanád ügye, és Vona mindvégig falazott neki, Csanád ellenségeit sorra likvidálta a borsodi alapszervezetből, szétverve az ország legerősebb Jobbik-szervezetét. Most meg "irányváltás"... Ángyán nyilatkozta egy riportban, hogy Orbán a saját kormányában mindössze néhány embert nevezhetett ki, a többit a háttérben irányító oligarcha-maffia jelölte, és dugott a kormányba. Nagyjából így működik a demokrácia. Vona egy gyenge, középszerű vezető, még ennyi befolyása sincs a pártjára. Az meg nyilvánvaló, hogy a Jobbik be akar farolni a Fidesz mögé, és már esélyét sem látják, hogy választást nyerjenek. Az irányváltás azt jelenti, hogy a Fidesz jövőbeni kis koalíciós partnerének képzelik el magukat, és most ágyaznak meg a frigynek, teszik szalonképessé magukat. Ha egy radikális párt elveszti a hitét a győzelemeben, annak mindig ez a vége. Visszavesznek, hogy szalonképesek legyenek egy koalícióra, aztán szép csendben kimúlnak.

Névtelen írta...

Időnként nem értem ezt az oldalt, pedig, alapjában véve jónak tartom. Lehet, hogy velem van a baj...Kezd egyre megosztóbbá válni. Rossz az irány! Sértődöttség, vagy megrendelés van a háttérben?

Pé írta...

Zé-nek:
Itt egy beszélgetés: http://www.youtube.com/watch?v=4oER_Gwpndk
Ebben bizony az látszik, hogy Vona Gábor helyzetértékelése messze kimagaslóbb, átgondoltabb a többi pártéhoz képest. Akiknél ilyen valóban nincs is, annyira leköti figyelmüket a talpnyalói esélylesés.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló