A Fidesz becsinált a közakarattól


Amint többször beszámoltunk már róla [Ózd – Cigány Világsátor, A Fidesz megrémült, de izmozik], a Miskolcról és Sárospatakról korábban már elzavart Cigány Világsátor projektet a Fidesz-kormány Ózdra próbálta rálőcsölni a helyi városvezetés, de főleg Riz Gábor jelenlegi fideszes parlamenti képviselő közreműködésével. Most nem ismételjük el a teljes sztorit, a fenti linkeken elolvasható. Dióhéjban csak annyit: ez Ózd cigányfővárossá tétele lett volna, a részleteket mesterségesen homályba, ködökbe és arcátlan hazudozásba rejtve, mindez pedig az ózdiak rendkívül heves ellenállásába ütközött. Annyira, hogy széles körű és pártok feletti összefogással sok ezer aláírást gyűjtöttek össze, ami révén a témáról ügydöntő népszavazást kellett volna kiírni. Azért csak „volna”, mert hosszas időhúzás és nyűglődés után a városvezetés visszalépett a projekttől, nem lesz Ózdon és Ózdból Cigánysátor.


De nem ment ez ilyen egyszerűen. Az eltelt hónapok során lassan már mindenki beletörődött, hogy a Fidesz nem lép vissza, és Miskolctól eltérően Ózdon elmegy a meccs egészen végig.

Ha pusztán csak a számokat és a vonatkozó jogszabályokat nézzük, az esélyek bizony a Cigánysátrat elutasító lakosság ellen szóltak. A települési ügydöntő népszavazást szabályozó törvény szerint ugyanis a népszavazás elrendeléséhez az adott település szavazásra jogosult lakossága 20 %-ának az aláírása szükséges, de aztán majd magán a népszavazáson annak jogi érvényességéhez, illetve a döntés kötelező voltához már 50 %.

Az első fázisban a 20% nem okozhat nehézséget. Most is bőven meglett. De aztán majd az 50 %-os részvétel elérése bizony meredek. Egyetlen adott napon két és félszer annyian kellett volna személyesen elmenniük szavazni, mint ahányan aláírták az íveket majdnem két hónap alatt. Ózd esetében konkrétan ez azt jelentette, hogy a nagyjából 8500 aláíróhoz képest 19 ezren kellett volna részt venniük a szavazáson.

Csak viszonyításképpen: a 2010-es önkormányzati választáson 35 százalék volt a részvételi arány. Ezt kellett volna feltornászni 50 százalékra.

Ha van ügy, ami mozgósítani képes az embereket, akkor az pontosan az ilyen cigányfővárossá tételi veszély. Azonban sok tényező szólt ellene is:
  • a rengeteg cigányra éppen ebben az ügyben nem lehet számítani
  • a helyi Fidesz aknamunkája (beleértve emberek egzisztenciális megfenyegetését is)
  • a Fidesz markában lévő (amúgy lesújtóan bárgyú) helyi média ellenpropagandája és hazudozása
  • nem utolsósorban az a tény, hogy bár nagyon sokan Ózdon vannak még bejelentkezve, de a valóságban már az ország legkülönbözőbb részein vagy külföldön dolgoznak a megélhetésért, és egyre ritkábban járnak vissza
Most már nem derül ki, hogy mekkora lett volna a részvétel. Mégis nagy eséllyel az volt várható, hogy alatta marad a döntés kötelezőségéhez szükséges 50%-nak, bár maguk a szavazatok elsöprő arányban, 90 %-ot meghaladó mértékben a Cigánysátor elkergetése mellett szóltak volna.

Vagyis a fideszes városvezetés megkezdhette volna a Cigánysátor építését.

Mégis meghőköltek. Rájöttek, hogy szél ellen nem lehet. Még Ózdon sem! Ennyire nem lehet semmibe venni a közakaratot. Konkrétabban: a parlamenti és az önkormányzati választáson úgy megbuktak volna, mint Rottenbiller. De ez még így is erősen valószínű.

A Cigánysátortól visszalépést bejelentő önkormányzati ülésen a Fidesz mindenesetre megpróbálkozott még egy trükkel. Csomagot csináltak a visszalépésből, és a Cigánysátor mellé odatették bele a korábban munkahelyteremtés gyanánt beígért elborult hülyeségeket megalapozatlan elképzeléseiket [Lézertorony digitális aranylánccal], amelyeket a lakosság már egyre inkább kezdett számon kérni, és a Fidesznek a körmére égett a hazugság. Most azt a látszatot próbálják kelteni,hogy azért nem csináltak eddig semmit, mert lám csak, a lakosság aláírást gyűjtött ellene.

Kisgergely András ellenzéki önkormányzati képviselő válaszul rámutatott, hogy Ózdon nem a mézesmadzagként húzgált Kultúrgyár működik, hanem Lózunggyár, aminek az ügyvezető igazgatója Riz Gábor, és csődben van.

Ami Riz Gábort illeti, neki ezzel lényegében kampec dolóresz. Amúgy is hiteltelen és népszerűtlen volt, a Cigánysátor Ózdra erőltetésével való próbálkozása azonban végképp betett neki. Ha a Fidesz mégis megpróbálja indítani a választásokon, kellemetlen meglepetésben lehet részük. De ez már legyen az ő problémájuk...

Riz Gábor a Cigánysátortól visszalépés után egy közlemény-szerűségben azon sajnálkozott, hogy nem érti, miért nem akarták az ózdiak az ilyen jövőképet. Hát elég szomorú, ha nem érti.

De még rajta is túltett egy másik politikai félcédulás, nevezetesen Schmuck Andor, aki valamiféle Szociáldemokrata Párt nevében tett közzé egy nyilatkozatot, benne ilyesmikkel:
A fasiszták már Ózdon vannak!
Vigyázó szemetek Ózdra vessétek!
A hétköznapi fasizmus győzött, és mindenki hallgat!
Kedves Barátaink, Demokraták Jobb, és Bal oldalon!
Ózdon a náci hordáktól rettegő önkormányzat, félvén egy helyi népszavazástól, és annak eredményétől, engedve a hétköznapi fasisztáknak visszavonta az engedélyt a Nemzeti Roma Konzultációs és Módszertani Központ befogadásáról.
Barátaink, demokraták, honfitársaink!
Igen, ez van 2013-ban, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. A Jobbik aláírásokat gyűjtött a Roma Központ ellen, és az önkormányzat - nem bízva az ózdi emberek tisztességében, emberszeretetében, antirasszizmusában - inkább visszavonta a kulturális központ engedélyét.
Itt a bizonyíték, hogy a hétköznapi fasizmus jelen van, és a helyi hatalom is retteg tőle. Csöndben, álnokul beszivárgott, és nem kell sok hozzá, hogy kitörjön, és tomboljon a gyűlölet ideológiája. Inkább engedtek a sötét gazembereknek, mint nyíltan kiállva, a demokráciában, a humánumban bízva megvívták volna a csatát. Mi jöhet ezek után Ózdon, vagy bármely településen? Újabb aláírások után nem mehetnek utcára azok az emberek, akik nekik nem tetszenek? Bezárhatják azokat az intézményeket, amelyek nem a nácik szája íze szerint valók?
Követelem, hogy mindenki, aki ezt a szégyenteljes döntést támogatta azonnal mondjon le, és kérjen bocsánatot!

Nem tudjuk, hogy komolyan gondolta-e.

Még az is lehet,hogy igen.

Tehát Ózd is elkergette a Cigánysátrat, és nem lesz cigányfőváros.

Biztos?

Némelyek szerint máris az.

De a folyamatok változatlanul ebbe az irányba tartanak. Cigánysátor nélkül is. Folyik a szaporodás és a beszivárgás. Talán szervezetlenül, talán szervezetten. Nincs bizonyíték szervezettségre, de hát szemmel látható. Ha nem is az önkormányzat szervezi, attól még szervezhetik fű alatt mindenféle alapítványok és szekta-álegyházak, történhet fű alatt, idegen zászlóval.

A közdelem nem ért véget.

9 kommentek:

Ernő írta...

No lám, Ózdon is megtört a fülkeforradalmi lendület?

béla kónya írta...

"BALBEKK"
Ez a helyzet egyszerre siker, s egyben egy új lehetőség,
Mert ez helyett, jöhet az érdemi munkahely teremtés !

kistutyi írta...

Miért nem építenek Cigánysátrat a Pasaréten, vagy Rózsadombon?Hiszen ott élnek a mentoraik!

romanisztán expressz írta...

Dehogynem lesz. Ózd megúszta, mert ott erős a Jobbik, ezért a következő áldozatvárost már ennek tudatában fogják választani narancsék. Lehet nyugodtan tippelni Nagykanizsára, mert ott gyenge a Jobbik, maszopos-fideszes a lakosság, igazi narancs zombi a polgármester, illetve el van már döntve hogy javító-nevelő intézet lesz (szinte csak a "relytett erőforrás" számára) és valamiféle "roma oktatási központ" is (2 év alatt érettségi ...).

Reichenberg írta...

A mocskos rohadt cigányok szaporodnak mint a tetvek.

A városi közélet, az 'értelmiség", meg tele van büdös koszos zsidóval.

Amit sajnos, sokan, még a nemzeti oldalon sem ismernek fel: a Fidesz is ide tartozik.

Orbán: félcigány (apai részről)
Balog: cigány származású
Lázár: zsidócigány (meg kell nézni a mocskos pofáját)
Kövér: zsidó (anyai ágon zsidó, tehát zsidó)
Deutsch: zsidó

Tehát a Fidesz vezetése tömve van zsidóval meg cigánnyal. egy mocskos félcigány miniszterelnök áll az ország élén!
Mekkora gyalázat, hogy _Magyar_országot egy cigányzsidó klikk irányítja???!!!

Ébresztő!!!

Gambit írta...

De egy csatát azért nyertünk, nem szabad lebecsülni.

Névtelen írta...

Ózdon nem "erős a Jobbik", hanem egyáltalán nincs Jobbik.
Chanád miatt szét lett verve, Vona lapít, mint szar a fűben.

Attila írta...

Egyre világosabbnak kéne lenni, hogy tisztességes magyar ember nem szavaz sem a Fideszre, sem aZ MSzP vagy csatolt részeire. Segítségül tekintsék meg Kövér minapi nyilatkozatát (http://www.nemzetihirhalo.hu/index.php?lap=public&iro=beneg&cikk=1#cikk), melyből kiderül, hogy az MSzP-nél nyíltan idegenek a megbízók.

S ha mindezt ilyen természetes egyszerűséggel adja elő, akkor nem kell sok ész ahhoz, hogy éljünk a gyanúval: a Fidesznél sincs ez másképp. Tessék csak visszaemlékezni, OV kijárta Soros iskoláját.

Reichenberg írta...

Kedves Névtelen (szept 24. 20:52) !

A Jobbik többször is hivatalosan leleplezte és elítélte a cigánysátort. ennek lófaszköze van a helyi Jobbik erősségéhez.

Ami pedig az endrésik-féle tetve bandát illeti: szarul csinálták. Ha előbb hozzák nyilvánosságra hogy szegedi szidó, hamarabb kiugrathatták volna a nyulat a bokorból. De elkúrták.

egyébként meg hajrá, lehet jobban is csinálni akarni! Mag meglátjuk a magyarhajnal hány szavazatot fog tudni összekaparni!

:DDDDD

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló