Jó ez így?


Gondolom, még sokan emlékeznek arra a hat évvel ezelőtti napra, amikor a budai Várban 56, bátor magyar ember először mondta el a gárdistaesküt. Hogy a pillanat történelmi, az talán már annak idején is sejthető volt, és talán az is, hogy a szervezet útja nem lesz majd könnyű, azonban arra szinte biztosan senki nem számított, hogy a történet rá 72 hónapra majd olyan fordulatot vesz, mint amilyen most vasárnap történt a Hősök terén.

Annak idején még mindenki hitt egy szebb jövőben, mindenki hitt abban, hogy majd a gárdamozgalom a másik, a politikai mozgalommal összefogva eredményesen tud tenni azért, hogy Magyarország tényleg magyar maradjon. Mi, itt a radikális oldalon mindannyian hittünk ebben és nem tudtuk elképzelni, hogy egyszer majd eljöhet az az idő, amikor a gárda és a benne lévő tisztességes magyar emberek mocskos kis politikai játszmák eszközeivé válnak. Azt pedig végképp nem tudtuk elképzelni, hogy ebben a kiszorítósdiban, ebben a könyöklésben majd azok járnak az élen, akik az egész mozgalmat kitalálták.

Pedig úgy néz, hogy mára ez lett a helyzet.

A Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára szervezett vasárnapi rendezvényhez ugyanis csatlakozott az összes szervezet, aki valamit is számít a radikális oldalon. Ott volt mindenki, aki a nemzeti tábor összefogása, az egység megteremtése mellett tette le a voksát. Csak egy szervezet hiányzott. Pontosabban kettő. A Jobbik és az általa kézivezérelt Új Magyar Gárda. Pedig a szervezők természetesen nekik is küldtek meghívót, őket is kérték, hogy vegyenek részt, szólaljanak fel az eseményen.

Vona Gábor és a többi alapító nem is válaszolt a megkeresésre, Szabó Gábor csak egy rövid e-mailt küldött, melyben azt közölte, hogy „nagy valószínűséggel, de nem veszek részt majd ezen a rendezvényen, mindenesetre köszönöm rá a meghívót”. Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya pedig azt írta, hogy „az elkövetkezendő hetek programjai nem teszik lehetővé”, hogy részt vegyenek a gárdistaavatással is egybekötött megemlékezésen.

Aztán biztos, ami biztos alapon, a budapesti Jobbik egy másik helyszínre családi napot is szervezett vasárnapra…

Azt hiszem, most fel lehetne tenni egy sor kérdést. Lehetne értetlenkedni, lehetne hátteret boncolgatni, mindkét oldal vélt vagy valós sérelmeit elemezgetni. De nem mennék ebbe bele, mert egész egyszerűen nincs értelme. Most csak egy kérdés lényeges, most csak egy kérdést kell megválaszolni:

Jó ez így?

És ha igen, akkor kinek?


15 kommentek:

Névtelen írta...

De ki az a Szabó Gábor?

zozavod írta...

Valahogy nehezen emészthető a dolog.A szétforgácsolás, a széthúzás lett úrrá mindenen?

Névtelen írta...

Jaj, basszus, ne legyünk már ilyen szemforgató, álszent papucsállatkák! Mégis, mi a fenét keresne a Jobbik szakadárok és árulók nagygyűlésén?
Persze, menő úgy beállítani a dolgot, mintha a Jobbik lenne a csúúúnya, gonosz ebben az esetben is, csak hát kilóg a lóláb.
Egyrészt, sosem értettem, miért irreális elvárás az, hogy a párt kézben tarthassa a mozgalmat? Ha már egyszer ők építették föl a nulláról, ehhez minden joguk megvan, és a józan ész is ezt diktálja. Mert ha nem ez van, akkor jönnek az árulók (Dósa), meg a renegátok (Ináncsi), és a többi Jobbik-gyalázó gittegylet, akik mást nem tudnak felmutatni, csak hogy "fuj Jobbik".
Másrészt, mióta sikeresen szétszakították a mozgalmat azok, akik képtelenek elfogadni az egyértelmű politikai irányítást, azóta fölösleges azon lamentálni, hogy jó-e ez így, vagy sem, mert az egész mozgalom marginalizálódott.
Az ilyenek miatt értem meg tökéletesen, hogy miért volt szükség anno a hosszú kések éjszakájára...

Névtelen írta...

Kicsit álságos számon kérni Vonáékon a távolmaradást a tavalyi Ináncsi beszéd után, ami egy erős - bár szerintem jogos - kritikája volt annak, ahogy a Vona-féle pártvezetés viszonyul a Gárda Mozgalom témaköréhez. A mostani rendezvény azzal, hogy ott ha nem is nagy létszámban de meglehetősen sok, önmagát radikális szervezetként meghatározó csoport vett részt, azt jelzi, hogy a jobbik politikájával szemben nőtt az elégedetlenség amit a párt nem kezel túl politikusan, talán, mert saját szavazói bázisa szempontjából nem tekinti fajsúlyos tényezőnek a radikálisokat, ezért mivel számára egyébként is kényelmetlenné váltak, távolodni igyekszik tőlük. Vona - jelenleg joggal - gondolhatja úgy, hogy ez a rendkívül heterogén, sokszor egymással is viaskodó, gyanakvó közeg nem jelenthet veszélyes alternatívát a párt hegemóniájára amely szervezettségében, és más lehetőségeit illetően valóban meghatározó a választósdiban hívő nemzeti érzelmű, vagy csak a már mindenkiben csalódott mérsékelt magyarok számára. A jobbik problémái akkor fognak sűrűsödni, ha a radikálisok végre képesek lesznek meghatározni önmagukat és egy közös eszmei (ideológiai) gondolat mentén kezdenek el szerveződni és célt tételezni. Ha ezt ügyesen csinálják, és képesek túllépni mai sztereotípiáikon, meg tudják szólítani a társadalom széles rétegeit, akkor lesz lehetőség így vagy úgy egy valóban radikális változást kicsiholni. Nem lenne példa nélküli eset a történelemben.

Csőcselék írta...

A narancs hatalom nem veri szét a betiltott gárda avatását s ezzel szerez magának egy kis fekete pontot a fanatikus "anti-fasisztáknál" (akik úgyis inkább az lmp-re szavaznak) miközben csapdába ejti a jobbikot. Ugyanis, ha Vonáék nyíltan díjjazzák az ilyen avatásokat, könnyebb lesz betiltani a jobbikot ha éppen ezt kívánja majd a narancs hatalom érdeke, ha pedig Vonáék nem díjjazzák, még többen vesztik el bizalmukat benne a "radikális" oldalon. A Szegedi ügy már sok voksba került a jobbiknak, még néhány ilyen "sikeres" csapda és teljesen szét lesz zilálva a nemzeti oldal.

Anna írta...

Bocs! De felesleges a kérdés. Amit sejtettünk, valóra vált. Ennek bizonyítéka az elmúlt évek történései.

Éva írta...

lenhardt balázs ex-jobbikos most független ( a fidesz beépített embere),ahol lenhardt tüntet pl szegedi cs. háza előtt,vagy izraeli zászlót éget,ott a hír TV. minő véletlen????!!!! a a feloszlatott Magyar gárda esküjén szintén a hír tv tudósít.A Jobbik bomlasztására törekednek,az Új Magyar Gárda Mozgalom akasztói stadionban 100 új gárdista avatásáról ahol Vona Gábor és a Jobbik részt vett,erről miért hallgat az echo tv ,magyar hírlap és a hír tv,erről nem lett cikk,ahol lenhardt megjelenik ott címlapon szerepel.

sodortcigi írta...

Nem jó, de az sem, hogy itt virít a faszbúk nálatok is. Mindenestre ez legalább egy olyan oldal, amit kommentelni lehet anélkül, amit fent említettem. Ezt még a "ragyogó" Kuruc.info sem nyújtja. Strange Brew ez a magyar radikalizmus, ha egy kike oldalat használ.
Na mindegy, ennyi.

Névtelen írta...

Akasztó vagy a Hősök tere? Inkább ez utóbbi, bár gyanítom, hogy oka volt a nagy engedékenységnek. A hatalom nyilván ország-világ no meg nembarátaink előtt is bizonyítani akarta, hogy az un. radikalizmusnak igen csak vérszegény a támogatottsága. Gyanítom Vonáék sem tudtak volna sokkal nagyobb tömeget mozgósítani - bár a közpénzből (állami támogatásból) nyilván béreltek volna pár buszt a vidéki fanoknak. De ez is egy dolog. Amíg egy magyar él ebben az országban aki nem hajt fejet a hatalom előtt addig nincs veszve minden és a Hősök terén azért ennél többen voltak. Ami engem ennél jobban zavart, hogy az avatásnak nem volt markáns üzenete a társadalom felé. A szónokok a régi klisékkel operáltak illetve a jobbikot szapulták és egyiknek sem volt értelme. Az árvalányhajas tirádákon meg önsajnálaton túl kellene lépni ahogy a jobbikon is. Az első nem vezet sehova, a második - a párt - viszont egyértelműsítette az álláspontját: nem kér azokból akik nem hajlandók behódolni ugyanis nem szövetségesekre van szüksége hanem szavazókra. Szóval vannak dolgok amiket tanulni kell. De azért nem volt ez rossz rendezvény, tisztelet a szervezőknek elsősorban a bátorságukhoz!

Gambit írta...

A jelen helyzet egyrészt történelmileg is igen könnyen levezethető a hazai széljobbos mozgalmak általános jellemzőiből, valamint a Fidesz reálpolitikai érdekeit is jól tükrözi.

A magyar szélsőjobboldal hagyományosan megosztott, kisebb-nagyobb csoportok állandó marakodása és hatalomért való küzdelme jellemzi. Mindig is úgy nézett ki a paletta, hogy amennyiben sikerült is egy nagyobb/szilárdabb formációnak kiemelkednie az állandó csatározások közül, abból időről időre újra kivált egy-két ember, vagy kisebb csoport, akik nem találták meg a számításukat. Jelenleg az egyetlen erős formáció a Jobbik (és az irányítása alatt álló ÚMG), a sok kis marakodó, fanyalgó, zsidózó, árulózó... stb. egyletecske pedig a marginális, hőzöngő (akiket vétek lenne a radikális jelzővel illetni, ők általában kicsit túl vannak ezen).

De nagyon jól látszik, hogy ez a helyzet a Fidesz jelenlegi céljainak is megfelel: oszd meg és uralkodj, ugyebár.
A kormányzatnak nincs nehéz dolga, amikor a sorainkban jelenlévő paranoiára és bizalmatlanságra próbál építeni. Rengetegen túlkombinálnak dolgokat, és mániákusan hisznek mindenféle összeesküvésben, amit az orruk alá tolnak. Ezek a gárdautánzatok pedig valósággal ontják magukból az ilyeneket, amit sokan be is cumiznak, és kész tényként kezelnek.
Ezeket a nímandokat próbálják erőnek erejével fölépíteni, hogy elszipkázhassák a Jobbik támogatóit (emlékszünk még, ki volt az a Szabó Albert? ő is ugyanezt próbálta játszani a MIÉP-pel anno, ezek meg itt az ő kis, aktualizált klónjai).
Ezért nem vegzálja őket a sündőrség, és ezért grasszálhatnak ők akár "egy betiltott szervezetre emlékeztető" formaruhában, amiért egy valódi gárdistát már rég elvittek volna. És mindez azért van, hogy a fentihez hasonló cikkek születhessenek, amik hiszékenységből, vagy egyéb motivációból ismét csak a Jobbikot teszik meg bűnbaknak, apránként tovább erodálva a támogatottságukat a radikálisok körében.

Valószínű továbbá, hogy a Hősök terén zavartalanul (!!!) avatgatók fele az esemény után valamelyik belügyi szervnél találkozott újra, jelentést tenni. Marha érdekes ugyanis, hogy míg pl. tavaly Vonáék álavatása miatt egész Csókakőt lezárta a rendőrség, és valóságos hajtóvadászat folyt ellenük, addig ezek a párfős akárkik már akkor is mindenféle atrocitás nélkül parádézhattak.
Idén is megpróbálták lekapcsolni az ÚMG avatást, de a tavalyihoz hasonlóan ismét remek volt a szervezés, és hoppon maradtak a hekusok, de kétlem, hogy a Hősök terén ne tűnt volna föl nekik, hogy jé, ezek itten gárdistákat avatnak...

Egy szó mint száz, már megint rossz helyen tetszik keresgélni az összeesküvéseket, és a háttérhatalmi manipulációt, kedves nemzeti oldal! Pedig nem bonyolult a képlet, csak nézzük meg, kit üldöz, és hallgat el valójában a hatalom.

kistutyi írta...

Ha Lenhardt annyira hiányolta Vonát, miért nem ment le Akasztóra? Jó lenne, ha megjegyezné, hogy a pártnak csak egy vezetője van. Annyira ki lóg a lóláb ezzel a Hősök terei "új" avatással. Tiszta sor hogy ez az ember kinek, kiknek "játszik".Nem látja mi következik abból ha egy pártot elkezdenek szét cincálni? Sorolhatnám mi lett az MDF, a Miép, a , Kisgazdák,Kerreszténydemokraták,még az Szdsz és az Mszp sorsa is? Mit akart ezzel bizonyitani? Csak nem azt, hogy ő milyen tökös legény?Hogy nem elég őszinte ember, arról is látszik folyton a Jobbikot szapulja és érdekes módon még lehetőséget is kap rá, narancsoséktól. Nagyon kell vigyázni és nem bedölni, mert közeleg a választás csupán 7-8 hónap. Szerintem túl kell lépni Lenhadt Balázson ugyanúgy ahogy Szegedin is túl léptünk és tanulni kell az ilyen esetekből. Még emlékszem rá, a Fidesz mennyit mesterkedett a 2010-es választások előtt. Nagyon szurkolok Vonáéknak mert akárhová nézek, mindenhol őket támadják, fő cél megsemmisiteni a Jobbikot!,

Névtelen írta...

Kiskutyi! Alaptényeket nem tudsz. A Hősök téri avatáson tucatnyi gárdista ellen indult eljárás. Akasztón egy se. De ez a mérce? Számos gárdistát piszkált már a sündőrség bármelyik gárdában.
A zsidó kollaboráns, buzivédő Jobbiknak pedig a kukában helye, nemhogy szurkolni nekik.
Laksában vagy magánterületen "avatni" szánalmas, bárki csinálja. Te, én tegnap 10 ismerősömet avattam fel a kertemben, asztamekkora tett. A Hősök terére kimenni az a normális minimum. Tavaly többeket is előállítottak, lefújtak. A jobbikos sajtó elhallgatta mert nem a Vona-gárda emberei voltak. Az ÚMG-t gárdának nevezni erős túlzás. Nyilván a tagok nagyobb része megvezett, jószándékú magyar, de a vezetőség egyszerű Jobbik cseléd, sunyi pártkatona. Ebben odáig mentek, hogy megtagadták a jogi segélyt a buzik miatt előállított bajtársaiktól akik a tiltást figyelmen kívül hagyva civilben odatették magukat.
http://magyarhajnal.com/a-buzikert-cserben-hagyott-gardista-budahazy-musoraban/

Gejza

Kistutyi írta...

Ne haragudj Névtelen, de egyszer már le irtam, a választások előtt 7-8 hónappal, nem túl szerencsés, szétdúlni egy pártot. Azért Pőrzsére, Vonára,Zagyvára, Novákra , Balczóra,Gyöngyösire és a többiekre, még vélatlenül sem irnám, hogy Jobbik cseléd, párt katona, buzivédő.Őszintén szólva a Jobbik "belső ügyeit" nem is merem, mert csupán szinpatizáns vagyok és nagyon szeretném ha sikerűlne nekik véghez vinni amit elterveztek.Egyenlőre sajnos még nem Ők vannak hatalmon. Olyan szervezet meg nem létezik,ahol, mindenkinek minden megfelel . Viszont nem nagyon pártolnám, az Mszp és nyulványainak és a Fidesz álmának - a kétpárt rendszer megvalósulásának létre jöttét - hogy" váltógazdaságban " garázdálkodhassanak felettűnk! Lehet, hogy neked kedves Névtelen kevés amit a Jobbik csinál, 2o14.-ben alakíts egy új pártot,jegyeztesd be magad, s majd meg látjuk ha nem kerülsz rögtön kormány pozicióba, mit fogsz elérni! Az igaz, hogy én még sohasem irtam hogy Lenhardt Balázs moszad ügynök, sem azt hogy buzi, de azt, hogy sértett ember az biztos, látszik a stilusáról..Ha nekem nem tetszik egy párt, mivel nem vagyok tag, ott hagyom a fenébe! Névtelennek szeretettel szpt.4.: 19:59 jeligére. Kistutyitól

kistutyi írta...

Csak egy kérdést szeretnék feltenni ! Az új radikális tömörülés a "Magyar hajnal"és vezetője Lenhardt, ha igazán olyan nagyon nemzeti érzelmü, akkor miért a Jobbikot támadja,unos untalan, miért nem a nemzet ellenségeit, hátramozditóit, elprivatizálóit? Mszp, Szdesz, és az újballiberális tömörüléseket? Azokat, akik ide jutatták az országot. Ez még nem tünt fel senkinek? Ez a szervezet és vezetői csak nem pápább akar lenni a pápánál? Nehogy már a Miép sorsára jussunk miattuk.. Vagy itt is a "háttér" megbizói dolgoznak?

Névtelen írta...

Nem tartom jó stratégiának, hogy jobb sorsra érdemes egykori jobbikosok (közöttük volt vezetők) kommunikációjának döntő többségét Vonáék kritizálása teszi ki. Nem mintha az elmúlt három év alatt felhalmozódott tapasztalatok, sérelmek, indulatok ezt nem tennék akár indokolttá, de túl kellene lépni ezen. A valami ellen való kommunikáció, anélkül, hogy meghatározná, hogy úgy egyébként meg mi mellett kardoskodik, hosszú távon nem vezet sehova mert nem nyújt alternatívát. Pusztán azt az érzetet erősíti, hogy a kritikusok csak rombolni akarnak. Ebből a helyzetből csak akkor lehet kitörni, ha a kritikusok végre meghatároznák önmagukat, a céljaikat és világos programot hirdetnének konkrét céllal, úttal, alternatívát adva ezzel azoknak akik elutasítják ugyan a jobbikot (és úgy általában a pártokráciát)de a jobb híján elvet követve nem törnek ki az adott akolból.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló