A Fidesz megrémült, de izmozik


Mint  beszámoltunk róla,  a  Világsátor  nevű  nagyszabású  cigányprogramot miskolci és sárospataki visszautasítása után a tapasztaltakból  nem  okulva  tovább  erőltetik, és ezúttal Ózdon próbálkoznak a ránk lőcsölésével. Ózdon kemény ellenállás alakult ki vele szemben, és ennek újabb fejleményei vannak. Igenis érdekeljen mindenkit bárhol az országban – egyrészt azért, mert a cigánykérdés elől senki sehol nincs biztonságban, másrészt általános tanulságai vannak a dolognak.


Alig egy héttel a Cigány Világsátor becsempészési tervének kiderülését követően demonstrációra került sor Ózd főterén a Városházánál.  
[Itt láthatók-olvashatók róla tudósítások: borsodhirei.hu, hvg.hu, alfahir.hu]

A tudósításokból leginkább csak a város fideszes vezetői viselkedésének az értékelése maradt ki. Némán álltak a Városháza bejáratánál, nem válaszoltak az elhangzottakra. Látszott rajtuk, hogy nem szoktak hozzá az ellenálláshoz, megszokták az Ózdon is bő kétharmados többségből eredő kényelmességet és zavartalan pöffeszkedési lehetőséget. Ez alól talán a polgármester volt kivétel, amúgy sem gőgös típus, de a parlamenti képviselő és az alpolgármester egyértelműen cinikus konok szembefordulással és kívülhelyezkedéssel reagált. Hiányzott azonban közülük a negyedik, az igazi helyi diktátor, egy tipikus fideszes fiúka, aki akár piásan, akár józanul gyakorta hangoztatja, hogy ő az igazi polgármester. Akármilyen arrogáns mindig, most bezzeg, amikor az ég zengett, egyszerűen nem mert kijönni. Akinek a legnagyobb az arca a hatalma biztos birtokában, többnyire az a leggyávább.

Ez volt az egyik tanulság.

A másik tanulság abból ered, hogy az egyébként fásult ózdi lakosság mennyire aktívvá tudott válni hirtelen, mihelyt valami egészen konkrét közéleti kérdéssel találta magát szemben, nevezetesen a totális elcigányosítás közeli veszélyével. Ideológiákra nem mozdultak, elvont távlati közgazdasági kérdésekre sem, pártok rendezvényeire sem. Most jól meglátszott, hogy a népet / nemzetet felrázni és megfelelő méretekben megmozdítani csakis itt-és-most témákkal lehet. Az ideologizálás zsákutca, a historizálás is zsákutca. A nemzeti radikalizmusnak a konkrét és aktuális problémák határozott megközelítésében kell megmutatkoznia, ha eredményes akar lenni. Történelmi múltunknak és a különféle történelmi események zászlóra tűzésének az értékrendben a helye, nem pedig az aktuálpolitizálásban. Ez most világosan megmutatkozott.

Harmadik tanulságként a széles körű összefogást kell említeni. Hangsúlyozottan pártok fölötti, pontosabban pártok nélküli volt a demonstráció is, illetve az egész kibontakozott ellenállás is. Bebizonyosodott, hogy a pártokra osztottság, egymás mesterséges összeuszítottsága varázsütésre el tudott felejtődni nemcsak magán a tüntetésen, hanem azóta is a mindennapokban. Ez biztató a jövőre nézve, és országos szinten ebben körvonalazható a megoldás minden problémára. A párt-szekértáborok marakodásától előbbre haladás nem várható, túl kell lépnünk rajta. Most megtapasztalhattuk, hogy ez működőképes.

A tüntetés és a nyilvánvaló össznépi ellenállás dacára a fideszes városvezetés megmakacsolta magát, és azóta kiderült, hogy ragaszkodnak a Cigány Világsátor projektjéhez, illetve az annak nyomán elkerülhetetlenül bekövetkező végleges elcigányosításhoz. Talán felső döntés és parancs kényszeríti őket erre, talán annyira görcsösen keresnek egyéni hasznokat, talán némelyikük esetleg beveszi a projekthez mellékelt cumikat kultúráról és cigányintegrációról, azt egyelőre nem tudjuk. Mindegy. Haladnak tovább a megvalósítás felé a maguk útján.

Mint ahogy a lokálpatrióták, a cigányfővárossá válás ellen tiltakozók is.

Mit lehet ilyenkor tenni, ha már egyszer önkormányzati határozat van érvényben, amit nem vonnak vissza?

Aláírásgyűjtés következik helyi ügydöntő népszavazás elrendelése érdekében. Ehhez húsz százaléknak kell aláírnia az íveket. Mihelyt ez megvan, jön a népszavazás. Annak az eredménye erősebb az önkormányzati határozatnál. Igen ám, de legalább ötven százalékos részvétel kell hozzá, hogy érvényes legyen. Nem kevés!

A Fidesz vélhetőleg abban reménykedik, hogy a végén a népszavazáson nem lesz meg az ötven százalékos részvétel. Lelkük rajta... Ha valamivel el lehet érni ilyen magas lakossági aktivitást, akkor az pontosan a cigány-téma.

És addig még sok víz folyik le a Sajón.

12 kommentek:

Kovács Aranka írta...

Döbbenetes!
Az integráció és a kultúra.
Több milliárdért felépítve és berendezve egy Központot, azt várják, hogy azok az emberek, akik ezidáig messzire elkerülték az iskolát, konkrétan analfabéták és fél analfabéták, majd ott fognak integrálódni? Hogyan? Ez a lépés hasonló a Hegedűs Zsuzsa asszonyság napos csibe osztogatásához, csak nagyban. Az eredmény ugyanaz lenne. Vajon hány napos csibe érte el a vágósúlyt? A célt értem, csak az eredményt nem látom. Ha nem hozott eredményt, akkor nem volt megfelelő a célhoz vezető út. Valahogy az integráció és a kultúra szavakból a munkamorál, munkafegyelem, munkaerkölcs és a munkakultúra jut eszembe. Így már el is értünk ahhoz a bizonyos kultúrához, amihez valójában integrálódniuk kellene. Ehhez azonban nincs szükség csak a város körüli megműveletlen, parlagon hagyott földekre.
Ott és úgy lehet integrálódni, hogy megtanítani őket a mezőgazdasági munkákra, legalább a saját szükségleteiket termeljék meg, de elláthatnák pl. az öregek otthonát is kukoricával, krumplival és zöldségekkel. Az integrálódás számomra egyenlő a munkára, a munkakultúrára való tanítással. Valamikor azt tanultuk, hogy az embert a munka emelte ki az állatok sorából. Milyen könnyű elherdálni az adófizetők pénzét. Ez olyan, mint amikor egy harmadikos gyereket a NASA-ba küldenek tudományos munkára. Imádom az egyik szakmám, a minőségbiztosítás alapkérdéseit: Ki-Mit-Hol-Mikor-Miért-Hogyan-Milyen minőségben?
Utána csak meg kell határozni az elvárásokat és méricskélni azok teljesítését.Csak az a baj, hogy soha semmit nem modelleznek. Nem tudják kiszámolni a várható hozamát a döntéseiknek. Megéri, vagy sem a gigaberuházás. Persze itt megjegyzem, ha az adófizetők pénzéből bokszolni tanulók közül bárki is megtámad valakit, a kormányt azonnal fel kell jelenteni. Ez olyan, mint a labilis, kiszámíthatatlan, pszichiátriáról megszökött ember kezébe lőfegyvert adni. Szerintem inkább Felcsúton kéne focizni tanítani őket.
Leegyszerűsítve, a cigányok úgy gondolják, hogy a milliárdokból felépített létesítménybe majd ápolják a hagyományaikat és a kultúrájukat. Ez konkrétan a zene és a tánc, jobb esetben csak cigaretta és alkohol kíséretében.
Ez nem integrálódás, mert az adófizető állampolgár nem ezt csinálja. Tanfolyamok szervezéséhez nem kell a beruházás, de bármilyen kreatív tevékenységhez van helyiség a városban. Csak kérdezem, van az integráció szó ebben az esetben és helyzetben definiálva, vagy csak dobálóznak vele? Ugyanis itt már az első lépéssel problémák adódnak, felkelni reggel. Tisztálkodás után közösségbe menni, a kijelölt feladatot elvégezni, sőt rendszeresen, minden nap. Az apa és az anya sem tudja, mit tanítson a gyereknek! Óriási a feladat, de semmiképp sem a milliárdos gigaberuházás a megoldás.

Végül egy aranyos személyes eset. A 83 éves apukám 2-3 naponta felöltözködik és üldözi a lányomat, hogy vigye el őt autóval Ózdra, mert hívták sürgősen a pakurába dolgozni. Még aggastyánként is a munka jár az eszében.
Ehhez a fajta integrációhoz talán még a következő 600 év is kevés lenne A "rejtett munkaerő forrást" nagyon nehéz lesz előcsalogatni a rejtekhelyéről.
Remélem a tények és a tévhitek minél előbb közelítenek egymáshoz. Ostobaságból és dilettantizmusból a kormány nálam jelesre vizsgázott, sőt doktorált!
Üdvözlettel: Kovács Aranka Exmouth, Devon UK

Treveri Gall írta...

Nagyon jó a cikk köszönet érte. Ózdi vagyok ózdi is maradok. A jósorsom Egerbe vezetett de a szüleim és rokonságom ott él. 16 évet szolgáltam a rendőrség kötelékében abból 8-at Ózdon így a cigánykérdést társaimmal én belülről láttam nem pedig íróasztal mögül. Nem szabad engedni hogy több cigányt telepítsenek be Ózdra. Tudom hogy sokan, akik korábban is szerettek a zavarosban halászni lobbyznak a projektért. A politikusok a "nokiás dobozért" a vállalkozók pedig a számlagyárért, az egy neked kettő nekem elv alapján. Tisztelet a kivételnek. Itt és most minden elszármazott ózdit arra kérek hogy a szavazás előtt jelentkezzen be szülőkhöz barátokhoz ismerősökhöz állandó ózdi lakosnak és menjen haza szavazni. Én megteszem!

RENDET! írta...

Tisztelt Cikkíró és Olvasó!

Kész tények dokumentálása maga a cikk, semmi "radicalpuzzle" nincs benne!
Vesszőparipám, hogy ne a pártokat - azokat éltetve és fentartva -, hanem mindíg a JÓCSELEKEDETTEKET támogassuk, a rosszakat pedig "abcug"-oljuk, vessük el. Sajnos a legtöbb embertársunknak akkora a nyelve, hogy nem fér a szájába, ezért a pártok fenekében tartja! Fenébe a pártokkal! Fenébe az "eszmékkel"! Kerüljön már MAGYARORSZÁG a megérdemelt és rég várt helyére! Mindent az országért és a magyarokért!
Legyen REND végre!

eSzeL írta...

Ha tudom úgy terelni az embereket, hogy a többség azt akarja, amit én akarok, akkor demokrata vagyok. Ha a többség nem azt akarja amit én, majd jól leverem őket azoknak az ostobáknak a segítségével, akiknek fegyvert adok a kezébe. Így majd elérem, hogy a többség azt akarja, amit én akarok. A demokrácia a nyers erő rendszere. Többen vagyunk, erősebbek vagyunk. Ha pedig erősebbek vagyunk, nekünk van igazunk.
Hát ennyi az a híres demokrácia.

Gambit írta...

"Igenis érdekeljen mindenkit bárhol az országban" - Jogos, ki tudja melyik település lesz a következő...

"az egyébként fásult ózdi lakosság mennyire aktívvá tudott válni hirtelen, mihelyt valami egészen konkrét közéleti kérdéssel találta magát szemben" - Ez az egész magyar nemzetre nézve tanulságos jelenség. Csak és kizárólag akkor tudtunk erőt, összefogást, egységet felmutatni a történelem során, amikor konkrét problémákkal, ellenségekkel kellett megküzdenünk. A ködkaszabolás, és az árnyékboksz egyszerűen nem a mi sportunk... (megjegyzem, pont ezért jó, hogy a kilincsorrú csúszómászók is lassan-lassan, de hataloméhségüktől, és túlzott elbizakodottságuktól hajtva mégis csak előavászkodnak a fényre)

"Most megtapasztalhattuk, hogy ez működőképes." - Ideig-óráig. Mindig lesz pártoskodás, mindig lesznek eltérő érdekek. A veszélyhelyzetek összekovácsoló hatása csak ideiglenes, és csak egy bizonyos amplitúdó fölött érvényesül. Az önkényuralmi rendszerek nagyon jól szokták fölismerni ezt az alapigazságot, és ezért mesterségesen teremtenek hasonló "kríziseket" (ld.: Mussolini állandó "gabonaháborúi", vagy a kommunizmus túlfuttatott, és ezért komikumba csapó "békeharca"). Jelenleg ugyan van elég olyan kényes kérdés, ami egységbe forraszthatja az embereket, de ez sosem lesz tartós.

liverpool írta...

"a kiderült, hogy ragaszkodnak a Cigány Világsátor projektjéhez, illetve az annak nyomán elkerülhetetlenül bekövetkező végleges elcigányosításhoz"
Szerintem alapvetően téves a megközelítés.Nem az elcigányosításhoz ragaszkodnak ( legalábbis közvetlenül), hanem a cigó sátor felállításához kapott támogatáshoz, illetve annak jelentős részének elsíbolásához.A fideszes, az fideszes, nem kell többet látni a dolgok mögé, mint amennyi van.

Névtelen írta...

Kedves liverpool!

Az állításában nyilvánvalóan sok igazság van. Csakhogy egy olyan városban, amelynek 36 ezer lakójából 13 ezer máris cigány, még ezek a nyilvánvaló dolgok is kissé más fénybe kerülnek.

tattila írta...

A cikk írója remekül összefoglalta a lényeget.Gratulálok.A következtetései is renben vannak.Amit a tanulságok között aláhúzok, a pártok fölöttiség.Ehhez a pártok is jelentősen hozzájárultak a magatartásukkal.Nehezen tudom elfogadni, hogy egy magára valamit adó párt ilyen fontos és meghatározó kérdésben ne nyilvánítson véleményt.A kétharmados kormánypárt tulajdonképpen az önkormányzati szavazás során véleményt mondott, amit a demonstráció során meg sem próbált védeni.Hallgatott: majd kifullad az ügy- gondolták.Az MSzP egy fővel képviselteti magát(de nem a baloldali értékeket) a testületben.Ki tudja milyen indíttatásból, az az egy fő is megszavazta ezt a sátoros ügyet.
Engem viszont az is érdekelne, miért alakult ez így.
Elmondom a véleményem, sajnos csupán feltételezésekre alapozva.
A Fidesznek alapvető érdeke. hogy a politikai palettán legyenek tőle balra is és jobbra is.Kétharmaddal a centrumban bármilyen döntésnek meg van a legalitása.Ezt a helyzetet tartóssá kell tenni.Ezért aztán megkínálják a "balveszélyes" városokat egy nagyszabású cigány világprogrammal.A baloldal politikájába nem fér bele a tiltakozás, hiszen azonnal rájuk süthetik, fajgyűlölők.Nem teljesen önzetlenül megteszi ezt a Jobbik. Ez találkozik az itt élők véleményével.Nő a Jobbik népszerűsége, erősödik, talán még nyerni is fog a választásokon.Mi a Fidesz haszna? A bal oldal Ózdon még a kispadra sem ülhet, holott két választást az MSzP úgy nyert, hogy a fidesz szinekben induló Fónagy Jánost a futottak még kategóriába sorolta.
Bal helyett van egy szélső jobb, amitől a Fidesz középen marad és amellyel szükség esetén szót is tud érteni.
Úgy gondolom, hogy van egy felsőbb politikai akarat, amivel a helyiek nem tudnak szembemenni.Ez az akarat a minimálisra akarja csökkenteni a baloldali esélyeket és maximalizálni akarja a saját esélyeit.Ezért a célért simán beáldozza Ózdot a Világsátor nevő nagyszabású cigányprogram oltárán.
Ezt soka érezték,ezért volt nagyszabású és pártok feletti a megmozdulás.
Megoldás?Természetesen az érvényes és eredményes népszavazás.De mire megoldás? Nem lesz Világsátor.És akkor mi van?Sátorozás nélkül is óriási bajok vannak.A fiatalok már elköltöztek Ózdról.Az ismerősem között kevés az olyan akinek a gyerekei ne másütt keresnék a boldogúlásukat.Ózdon nyugdíjasok élnek és cigányok. Valamint azok akik az itt élőket kiszolgálják.Pedagógusok, egészségügyi dolgozók, kereskedők.Rengeteg eladhatatlan ingatlan, sorozatros betörések, lopások.Sok munkanélküli, többségük nem is akar dolgozni.Munkahely? Minek, és ha lenne milyen legyen? Mit , milyen munkát tudnának ellátni ezek az emberek,képzettség, akarat, kitartás, fegyelem nélkül? A nem létezőről mire lehetne átképezni ezt a réteget, amikor legalább két generáció óta olyat sem láttak, akinek munkája van.Ki az az őrült aki ebbe a nagy társadalmi beruházásba pézt rak, haszon reményében?
Mégis el kell menni szavazni.Ha háborút nem is de egy apró kis csatát meg kellene nyerni, még akkor is, ha valahol fennt már leosztották a lapokat.

Kistutyi írta...

Csak a saját 23 évi tapasztalatomat tudom leirni, ha ilyen nagy projektekről esik szó. Mennél nagyobb milliárdokba kerülnek, annál többet lehet lenyúlni a "megrendelőknek" pártoktól függetlenül.(Völgyhid, löszalagutak, autópályák, Strabag, Margit hid,4-es metró, stadionok, most hirtelen csak ezek jutottak eszembe.) Ahhoz, hogy "integrálódni"lehessen bárkivel is, RENDNEK kell lenni, az igazságszolgáltatástól kezdve, lefelé egészen a mérlegre mocsingot rádobó hentesekig, dátum átjavító élelmiszer kereskedőkig, bezárva.Akkor már nem lesz szűkség semmiféle "sátorra" magától is a helyére kerül minden.

Névtelen írta...

Tattila:

1) Hogy a Cigánysátor tudatos provokáció volna, amivel a Fidesz ravaszul középre manőverezi magát, illetve egyes városokban felforgatja az ideológiai viszonyokat, az logikus elképzelés, viszont szerintem túl körmönfont. Nem életszerű.
2) Nem tudjuk, hogy mi a soakt emlegetett Európai Roma Stratégia. Nem a hablaty, hanem az érdemi része. De gyanítani lehet a tapasztalatok alapján.
3) Feltűnő, hogy Ózdra már szinte kizárólag cigányügy céljára érkeznek pénzek egy ideje.
4) A Cigánysátorról igazából szinte semmit sem tudunk, mert a fideszes városvezetés titkolózik és minden elemben hazudik. Bizonyíthatóan. De annyi máris biztosra vehető, hogy a Cigánysátor nem az lenne, aminek hirdetik.
5)Az etnobiznisznek ebben az ágában az MSZP is részt vesz, sorolhatom a neveket.
6) Nemcsak az a bizonyos képviselőre, hanem egyáltalán az MSZP-re érvényes, hogy nem baloldali érdekeket képvisel.
7)Nincs napirenden, hogy a Jobbik akár Ózdon, akár bármely más körzetben győzhetne 2014-ben. Egyéb okokon túl maga a rendszer nem engedi. Ezért nem is erre megy ki most a dolog.

Freca

Névtelen írta...

PályázatMenedzser


2013.05.19. • Pályázatok magánszemélyeknek • Esélyegyenlőségi pályázatok • Honvédelmi pályázatok • Ifjúsági pályázatok
Esélyegyenlőségi Tábor 2013 – Pályázat roma fiataloknak katonai táborban való részvételre

A Honvédelmi Minisztérium és az Országos Roma Önkormányzat 2013-ban ismét megrendezi az Esélyegyenlőségi Tábort, melyre pályázatot hirdet.
A pályázat célja

A pályázat célja az Esélyegyenlőségi Táborban való részvétel lehetősége.
Pályázók köre

Magánszemélyek: a roma származású vagy hátrányos helyzetű, 17 és 25 év közötti középiskolás vagy középiskolát végzett fiúkat és lányokat
A pályázat részletei

Az esélyegyenlőségi tábor időpontja: 2013. július 1-től július 4-ig. A táborban igazi speciális katonai programokban lehet részed: menetgyakorlat, lövészet, „alakizás” és sok egyéb más feladat vár, ha jelentkezel a táborba! Nem titkolt célunk, hogy megismertessük és megkedveltessük a tábor résztvevőivel a katonaélet szépségeit, továbbá megismertessük a hivatásos és szerződéses katonai pálya sajátosságait, lehetőségeit és előnyeit.

A tábor (programok, szállás, napi háromszori étkezés) a résztvevők számára térítésmentes, pusztán az útiköltségeket kell fizetned!

Figyelem! A PályázatMenedzser.hu csak a pályázat legfontosabb elemeit publikálja. A teljes kiíráshoz látogassa meg a kiíró honlapját.
A pályázat benyújtása

Jelentkezni a pályázati adatlap kitöltésével lehet 2013. június 4-ig az alábbi címen
Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály Szabóné Szabó Andrea alezredes
1885 Budapest Pf.: 25. (A borítékra írd rá: Esélyegyenlőségi Tábor)
További információ

Szabóné Szabó Andrea alezredes, Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, kiemelt főtiszt, esélyegyenlőségi referens
telefon: + 36 (1) 474-1111/21-771 mellék
e-mail: andrea.szabo@hm.gov.hu

Várnai Márton, Országos Roma Önkormányzat, elnök-helyettes
telefon: +36 30/248-3723
e-mail: varnaimarton@gmail.com

Esélyegyenlőségi Tábor 2013 – Pályázat roma fiataloknak katonai táborban való részvételre

Gambit írta...

@Freca:

1. Körmönfontnak körmönfont a dolog, de nem is Fideszék találták ki, Brüsszelből mondták nekik tollba.

2. A rizsán kívül egyetlen célja van: Kelet-Európában tartani a cigányságot, bármi áron. Hiszen nyugaton, a nagy píszí dicshimnuszok ellenére, kurvára nem kérnek belőlük.

3. Ez sajnos nem csak Ózdon van így...

4. A Világputri az itt tartás egyik eszköze lenne, koordináló, és felügyelő szerepkörrel. Egyfajta láng a molylepkéknek, ha fogalmazhatunk így. "Minek mennél nyugatra, amikor itt van milliárdos cigányközpont, örüljél annak, hülye dzsipó!" (Személy szerint egyébként én nem hiszem, hogy ettől itthon, vagy a környéken maradnának az orkok, persze jellemző, hogy a valóságtól elrugaszkodott eurokraták ennyire nem ismerik a kis kedvenceiket...)

5. Persze, csak most nem ők fújják a nótát.

6. Evidens.

7. Keleten simán várható egyéni győzelem, az önkormányzati választásokon pedig tarolni fog a párt. Ezt rendszerszinten max. úgy akadályozhatnák meg, ha törvénybe iktatnák, hogy a Jobbik nem nyerhet semmilyen pozíciót...

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló