Mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek


Észak-Koreában ismét ünnepi hetek vannak. A kommunista terrorban tartott tömegek a napokban emlékeznek az ország államalapítójának, Kim Ir Szen születésének 101. évfordulójára. Az utcákon folyamatos az emberáradat, mindenki a nagy vezér emlékének adózik. Az otthonokban kifüggesztett Kim Ir Szen arckép előtt az emberek naponta háromszori meghajlással tisztelegnek, a portré rituális törölgetése pedig elmaradhatatlan mozzanata nemcsak az ünnepnek, hanem az egyszerű mindennapoknak is.

Kim Ir Szen mindig velünk van” - hirdetik az utcákon a mindenfelé elhelyezett feliratok, és a koreaiak egy pillanatig sem vonják kétségbe, hogy a Párt szeme minden percben látja és figyeli őket. A kommunista diktatúra mára tökéletesre lett fejlesztve.

Mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek” – szól a közismert orwelli idézet, és hogy ez mennyire sajátja az észak-koreai rendszernek, azt jól mutatja az a napokban előkerült adathalmaz is, amelyet a Torrentfreak fájlcsereportál szerkesztői hoztak nyilvánosságra. A közzétett internetes információkból egyértelműen kiderül, hogy miközben az agyonterrorizált észak-koreaiak otthon Kim Ir Szen fotóját fényesítgetik, addig az ország felsőbb vezetői finoman szólva egész mást polírozgatnak az unalmas estéiken.

A Torrentfreak adatai szerint az elmúlt hónapokban 84 fájlt töltöttek le, illetve osztottak meg észak-koreai ip-címekről a nagy torrentoldalakon. A fájlcserélő hálózatokhoz többféle torrentklienst és operációs rendszert használva, változatos ip-címekről jelentkeztek be a felhasználók, ami arra enged következtetni, hogy nem egy valaki, hanem több, széles érdeklődési kört lefedő torrentező üldögél az észak-koreai számítógépek mögött.

Gondolom, afelől nincs senkinek kétsége, hogy kik lehetnek azok, akik Észak-Koreában korlátlanul hozzáférhetnek a világhálóhoz. Nem lehet kérdés, hogy az érintettek a Párt belső köreihez tartozó, többszörösen ellenőrzött, megbízható elvtársak, akik elég érettek ahhoz, hogy be tudják fogadni, és helyükön tudják kezelni a rájuk ömlő információkat.

És valóban. Nincs is ez másképp. Az elvtársak minden információt befogadnak és minden valószínűség szerint a "helyükön" is kezelik őket.

A letöltött tartalmak listáján ugyanis - talán nem is oly meglepő módon - több pornófilm is szerepel. Az elvtársak kedvence a japán pornósztár Marica Hase, illetve az amerikai Alice Frost. De a szexen kívül érdekelt még valakit a Net Monitor for Employees Professional nevű szoftver, ami elvileg egy munkahelyi hálózatokra telepíthető ellenőrző és felügyeleti rendszer, gyakorlatilag azonban egy egyszerű kémprogram, továbbá nagy igény volt The Following című amerikai krimire és az Így jártam anyátokkal című vígjátéksorozatra is. Azonban az elvtársak letöltéseit nem csak az önfeledt szórakozás iránti igény vezérelte. Valamelyikük letöltött egy lakberendezőknek szóló kézikönyvet, de volt olyan is, aki az Apple OSX Mountain Lion operációs rendszerének leírását akarta tanulmányozni. (a bekezdésben szereplő linkek 18+ tartalomra mutatnak)

[nagyításért katt a fotóra]

Szép történet…

Orwell Állatfarmjának világa, itt játszódik élőben a szemünk előtt.

És az igazat megvallva, így már nem is annyira vicces.

2 kommentek:

Névtelen írta...

félrevezető az ábra,mert más a kézben tartott toll...

Névtelen írta...

No, nem kell nekünk Koreába menni egy kis szörnyűlködésért!
Ott kommunizmusnak hívják, itt "demokráciának"
Viszont ez a szép szál koreai titán nem a külföldiek (főként pedig nem egy kicsiny, de agresszív ázsiai terrorállam) seggtörlőrongya...

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló