Kommentár nélkül [+hangfelvétel]


Radikális körökben sem kapott túl nagy nyilvánosságot, de a múlt héten volt egy hosszabb, tanulságos interjú az SZKR Budaházy című műsorában, ahol a műsor névadója beszélgetett Lenhardt Balázzsal. Az adást meghallgatva, olyan dolgok derülnek ki, olyan háttér-információk kerülnek elő, amikről talán nem túlzás azt állítani, hogy mindannyiunk számára egész más megvilágításba helyezi, vagy helyezheti az egész Jobbikot.

(Az alakuló ülést megelőző) frakció megbeszélésen felmerült az, hogy mindenki gárdamellényben, gárdaviseletben menjen be… összesen hárman támogattuk… Balczó le akarta mindenképp Vonát beszélni, még arról is, hogy még a zakó alá se vegye fel a gárdamellényt, mert mi lesz ott, hogy majd jönnek a rendőrök és elhurcolják és nem teheti le a képviselői esküjét, meg ilyesmi…

…behoztak a frakcióba olyan embereket, akik a Jobbikról a 2009. júniusi EP-választás előtt nem is hallottak… amikor látták, hogy ez akár politikai karriert jelent, akkor hirtelen megjelentek az ilyen ejtőernyősök… És ilyenek vannak ma a képviselőcsoportban számosan… ilyen volt a Bödecs Barna is, aki mellette egy kedves ember, csak a Jobbikhoz, meg ehhez az eszmeiséghez, amit eredendően képviseltünk nem volt semmi köze… rengeteg ilyen van még sajnos…

…amit mi képviseltünk előtte az utcán, a parlamenten kívül, én azt gondoltam, hogy ugyanott és ugyanonnan folytatjuk, és ugyanazt fogjuk mondani, csak most már kihasználva azt, hogy a parlamentben is felállhatunk, és az asztalra csaphatunk. Ehelyett ők azt kezdték el játszani, hogy itt más szabályok vannak, és meg kell felelni. Hadd mondjak egy példát… Balczó Zoltán meg akarta azt is akadályozni, hogy az alakuló ülés végén elénekeljük a Székely Himnuszt… Balczó azt mondta, hogy itt van egy protokoll, és azt nem rúghatjuk föl, mert itt szabályok vannak, és viselkedni kell… akkor nem sikerült neki, de június 4-én már megakadályozta… ki lett adva a frakciónak, hogy nem lehet énekelni…

A fentebb idézett sorok a lényegi beszélgetés elején hangzottak el, de szó volt még a Szegedi-ügyről, a belső körökről és még jónéhány olyan dologról, ami eddig nem nagyon került a szélesebb nyilvánosság elé.

Természetesen nem állítom, hogy az elhangzott kijelentések nem lehetnek egyoldalúak, hogy azok kérdőjelek nélkül elfogadhatóak, de az is biztos, hogy eddig még senki nem cáfolt meg a megjelentekből semmit sem. És tekintettel az elmúlt hetek történéseire, talán az is vitathatatlan, hogy valami nagyon nincsen rendben sem a párton, sem a radikális oldalon belül.

Persze most sokan mondhatnák, hogy minden pártnak vannak belső konfliktusai, hogy mindenhol vannak nézeteltérések, hogy mindenhol lehetnek belső hatalmi harcok. Ez teljesen egyértelmű, ez így is van. De az sem kétséges, hogy mi, innen az utcáról nem azért küldtünk képviselőket a parlamentbe, hogy azok is beálljanak pártoskodni, hogy ugyanolyanokká váljanak, hogy ugyanazt csinálják, mint azok, akikből már nem egyszer elegünk lett.

Lenhardt Balázs most rávilágított egy olyan dologra, ami – tekintettel az ügy súlyára - a másik fél részéről is valamilyen reakciót kíván, pontosabban kívánna. Ezért aztán azt gondolom, még érdemes várni egy kicsit, mielőtt bármilyen komolyabb következtetést levonnánk.

Addig is itt a beszélgetés lényegi része. Vágatlanul és kommentár nélkül.


[A teljes műsor és az interjú első része ITT meghallgatható]

8 kommentek:

Maci írta...

Természetesen a Jobbik sem tökéletes. Valahogy mindig, mindenki elfelejti, hogy Ők is csak emberek. Az is igaz, hogy van ott egy-két ember, aki nem odavaló. Remélhetőleg idővel kihullanak a csapatból.
De tessék már megérteni azt, ha valaki végérvényesen le szeretné zárni ezt a kaotikus és álszent korszakot, ha tényleg valami változást szeretne, hogy eltűnjön a régi politikai elit, hogy a minket szipolyozó paraziták ki legyenek ebrudalva a fontos pozíciókról, ugyan kire szavazhatna az ember másra, mint a Jobbikra? Egyedül neki van olyan szakértői gárdája, olyan emberei (neki is csak éppen hogy), akiket be tudna ültetni a fontos helyekre egy választási győzelem esetén.
Ha most választás előtt filézgetjük őket, hogy ez nem jó, meg az sem jó, meg hogy náluk sincs rendben minden, akkor annyit érünk el, hogy a szavazókat elbizonytalanítjuk. És akkor mi lesz 2014-ben? Megint jön Libajnai, vagy Gyurcsány? Esetleg újra a Fidesz és Viktor király? Jönnek az új megszorítások, amíg bele nem döglik mindenki? Lehet, hogy Balázsnak igaza van bizonyos dolgokban, lehet, hogy nem. Én ezt kívülről nem tudhatom. És ha igaza van? Akkor elégedetten hátradőlhet, hogy Ő az igazi radikális? A Jobbiknak meg az ilyen viszályok miatt nem lesz esélye a győzelemre? És akkor megint mindenki jojózik a szavazatával az MSZP és a Fidesz között? Vagy nem megy el szavazni, csak az MSZP-s és Fideszes aktivisták, de akkor is ugyanaz lesz az eredmény, hogy a régi tolvajok nyerik a választást. És ugyanúgy megy majd tovább minden, mint eddig? A nemzeti vagyon elrablása, a kisemmizésünk. Egyik adóteher a másik után? Egyik megszorítás a másik után? És ez mire jó nekünk, hétköznapi, magyar honpolgároknak?
Meddig kellene várnunk, hogy igazi, Balázs és mások szemében is valódi radikális párt alakuljon, kerüljön hatalomra? 10 évet? 20-at? Netán 50-100 évet?
Most kell a változás, különben elvesztünk, nem érünk rá várakozni.
Egyébként meg miért vennénk el az esélyt a Jobbiktól? Ő még nem volt hatalmon. Nyerjen, és mutassa meg mit tud, mennyire állja a szavát. Ha nem azt csinálja, amit megígért, akkor még mindig le lehet váltani, és közben, ha valóban szükség van rájuk, ki tudnak termelődni azok a radikális erők, akikkel akár a szakadár radikálisok is elégedettek lennének. Ha meg a Jobbik sikeresen megcsinálná azt, amit megígért, akkor nem is lenne szükség rájuk.

Gambit írta...

Ezt én is végighallgattam, még amikor kijött.
Hát, se ilyen, se olyan szempontból nem vagyok tőle elvarázsolva.

Számomra Lenhardt Balázs mindig is egy kérdőjeles figura volt, bár az elkötelezettségét sosem vitattam, most sem teszem. A módszereivel, megoldásival azonban nemigen értettem egyet, és a múlt pénteki megmozdulásával sem sikerült ezen változtatnia. Produkált egy újabb zászlóégetést, meg egy kiadós zsidózást, amiből lett egy mínuszos MTI-hír. Hogy ez mennyire használt a nemzeti ügynek, azt mindenki döntse el maga, szerintem ennyi erővel végig uniciklizhetett volna a nagykörúton, egy fókát egyensúlyozva az orrán, azzal is előrébb lennénk. Ezért nem is hibáztatok egy képviselőt sem, hogy nem csatlakozott hozzá.

Budaházy pedig a maga politikai rövidlátásával brekeghet, amit akar, ő már tényleg közéleti hulla, bármennyire fáj is ez neki, vagy bárkinek. Az pedig nem hiszem, hogy meggyőző érv, hogy akivel ő személyesen nem találkozott, az ott se volt 2006-ban. Akkor én se futottam össze vele, ettől függetlenül, köszönöm, finom volt a könnygáz...

Hasonlót mondanék Lenhardt "ejtőernyősözésére" is, attól valaki nem lehet becsületes, elkötelezett nemzeti radikális, magyar ember, hogy 2009 előtt nem volt tagja a pártnak, esetleg még a politikai irányzatnak sem? Ha valaki kiemelkedően jó szakember, aki igenis érdemi szakmai munkát tudna végezni, és 2009-ben érezte először úgy, hogy a Jobbikból lehet valami, akkor hajtsuk el, mert ő nem volt az utcán 2006-ban? Ne vicceljünk már!

Azt Lenhardt is elismeri, hogy sok olyan szakértő van, aki nem vállalja arccal a pártot, azért, mert nem engedheti meg magának. De ettől függetlenül segít. A frakcióban viszont javarészt olyan kabinetvezetők ülnek, akik, ahogy Balázs is, felvállalták. Ő is ugyanígy került oda, szóval nincs túl sok alapja kígyót-békát kiabálni másokra ugyanezért.

A frakció tettrekészségéről szólva, való igaz, hogy az utcai politizálásból visszavettek, ami szerintem se egy feltétlenül helyes lépés. Bizonyos akciókat igenis meg kellene lépni, és jobban aktivizálni kellene a tábort, leginkább a középvezetést. Azt viszont irrealitás elvárni, hogy ugyanolyan körülményeket tudjanak teremteni, mint 2006-ban voltak.

Ha emlékszünk, azt se ők hozták létre, de nem is Budaházyék (bármennyire szeretik is ezt befantáziálni maguknak), hanem mi, az emberek. A többséget ugyanis - eleinte - senki sem szervezte az utcára, nem hívta x, vagy y, mentek és kész. Én se ennek, vagy annak a vezérnek a szavára voltam ott, hanem magamtól (előtte bizony nem is nagyon hallottam a Jobbikról, vagy a radikalizmusról, tessék, meg lehet kövezni, vagy le is lehet árulózni érte). Emellett bizony volt, hogy látni se lehetett a jobbikos zászlótengertől, szóval ez a "nem voltak ott" duma nagyon sovány... (amúgy kíváncsi vagyok, mit szólna Budaházy érvrendszeréhez pl. Samu Tamás Gergő, remélem ő lesz a műsor következő vendége...)

Ma egyetlen hasonló tiltakozóhullám van, a diákság részéről, amit teljesen és sikeresen eltérített a baloldal. Ami ugyan elsősorban az egyetemek, főiskolák balos/liberális túlfertőzöttségéből fakad, de akkor is szánalmas, hogy mi meg sem próbáltunk az élére állni.
Ez sajnos hatalmas fekete pont a Jobbiknak, és úgy általában az egész radikális tábornak; bizony Budaházyéknak is, mert ők se tudták befolyásolni a dolgot, nem is akarták, eszükbe se jutott (pedig voltak előjelei, nem is kevés).

Ennek pedig számos oka van, ami miatt nem csak a pártnak, de az egész nemzeti oldalnak mélyen magába kéne néznie: Rugalmatlanok vagyunk, nem találjuk a különböző irányok között az egyensúlyt, passzívak és követő magatartásúak lettünk, oda a proaktivitásunk és a helyzetfelismerő képességünk. Így pedig a közbeszédet sem tudjuk hatékonyan tematizálni (ennek köszönhető, hogy lassan a netet is kezdjük bebukni a balosokkal szemben...).

Gambit írta...

És ez mindenkire jellemző, kivétel nélkül, kire ezért, kire azért. Aki itt a táboron belül másra mutogat, fanyalog, az először

nézzen tükörbe, és vizsgálja meg a saját hibáit. Mindannyiunknak vannak, és egyre súlyosabbak.
Így pedig nem lesz érdemi változás 2014-ben...

M. Betti írta...

"Mindenkinek vannak hibái..." meg hasonló, Jobbikos impotenciát mentegető szarságok. Amíg ilyen langyos, gyáva, az igazi radikalizmustól rettegő hozzászólásokat olvasni a változás reménytelen. Választási bohóckodás által meg végképp...
M. Betti

ProliProfil írta...

x = Jobbik aktív létszáma, és a reá szavazók

y = Jobbik növekmény pártlétszámban, és szavazókban

2014- ben, x + y = z esetében előfordulhat, hogy nélküle nem lehet kormányt alakítani. Esetleg !

De, ha "x" kiutálja "y"-t, sőt közben meg saját maga is fogyatkozik... , akkor nem lesz a "z", csupán egy változó, amely NULLA felé közelít.

A beépített téglák, menetközben megmutatják magukat, hiszen ez a feladatuk. Csak akkor semlegesíthetők, ha azonnal kiselejtezik őket, és pótolják a helyüket igazi hithű pártemberekkel. Ez nagyon nehéz feladat. Ezért legalább mi magyarok ne bántsuk őket.
És reménykedjünk.

eSzeL írta...

Aki azt hiszi, hogy a JOBBIK-nak van esélye a 2014-es választásokon nyernie így, radikális, hazafias módszerrel, az nagyon naiv ember. (vajon a szavazat számláló program még mindig annak a mozambiki emberkének a tulajdona? 2 éve egy árva szót sem hallottunk róla.) Ha pedig belesimul a jelenlegi politikai "elit" eszmerendszerébe, akkor mit érünk vele, ha győz? Kapunk egy másfajta fideszt vagy egy új emeszpét. Hú de ki leszünk segítve! Elvileg arra készültek, hogy felébresztik a jónépet. Altatódallal? Na ne röhögtessetek! Ha tartanák magukat Vona jelmondatához, nem tudnának velük mit kezdeni. Tudjátok, ismeritek : "Mond ki az igazságot és küzdj érte bátran, büszkén, becsülettel!" Az utóbbi két hétben pedig éppen ezt nem tették. Ha én pontosan tisztában vagyok vele, hogy pusztán az izraeli gyakorlatot kellene az adott helyen és időben bemutatni és a megfelelő kérdéseket feltenni, nem tudnának velük mit csinálni. Én nem azért adtam a bizalmam feléjük, hogy elfogadjam, hogy kevesebbek mint én. Én felnéztem rájuk. De így hova nézzek fel? Egyre lejjebb szállnak.

kistutyi írta...

Szerintem aki bármilyen szervezetbe, közösségbe, belép az rögtön magára veszi a közösség szabályait. (MÉg a társasházi lakókra is ez vonatkozik, nem muszály pártban gondolkozni.) Normális esetben lehet kifogása, javaslata, de amikor végső döntésre kerül bármiről is a sor, mindig a TÖBBSÉG HATÁROZ. Lenhardt Balázs ebben az esetben 1 fő a tagságból, hogy igaza van, vagy nincs eldönteni nem tudom, bár a leirtak alapján mintha egy kicsit "fényezte" volna magát. Azt vettem észre, bármi történik a Jobbiknál, mindjárt "temetjük" a pártot. Rájuk adtam a voksot és a frakcióban találok még jó pár embert akire érdemes lesz jővőre is szavaznom, ha nem akarok úgy járni mint a MIÉP-nél. Szét esett a belső és a külső nézeteltérések miatt. Kivűlről, úgy is mindenki támadja a Jobbikot, belül meg húlljon a "férgesse" és haladjunk tovább. Elvégre most nem a Jobbik kormányoz. De nagyon szeretném, hogy egyszer még eljöjjön az ő idejük is. Persze csak akkor fog ez bekövetkezni, ha segitünk rajtuk és nem csak a hibákat keressük bennük.

Öreg proli írta...

Kedves Barátaim!
Én már elég öreg radikális vagyok (ezért, úgy 56 évvel ezelött már 2 hétig élveztem a Meridian - 4 emeleti lakosztályának kényelmét (akkor BRFK-nak hívták)és örülhettem, hogy ennyivel megúsztam), ezért hagy hívjam fel a figyelműket (főként Budaházi úrnak, akivel erről már vitáztam), hogy radikális változtatásokat csak ésszel, türelemmel és némi csellel lehet véghezvinni.
Az én értékrendemben Széchenyi volt az a radikális, aki eredményeket is felmutathatott, és Kossuth csak szájhősködött, és eredményei hullahegyek voltak.
A Jobbikra térve, nekem is fáj, hogy csak ennyit értek el, és radikális javaslatok után csak az űr marad, na meg a panasz, hogy a média elhallgatja öket. De erre számíthattak,mint ahogy arra is, hogy elegendő jó szakember nélkül nem fognak tudni teljesértékű terveket letenni, bár az Orbán (Rákosi) diktatúra azt is lesöpörné.
Ezért véleményem szerint tömegeket érintő problémáknak kellene nagyobb hangot adni, és a megoldások irányába is lépéseket kellene tenni, mert különben a teljesen közönyössé vált emberek fel sem figyelnek rá.
Mert mai szomorú tapasztalatom, hogy az Ángyán úr igen lényegremutató felszólalására is mindössze alig 1000 feletti ember volt kiváncsi YouTube-n. Ezt az ügyet fel kellene karolni, - és mint a Gárdát - szervezni kellene a családi gazdasságokat és gazdaszövetkeztet. Ennek lenne társadalmi hozadéka és támogatottsága is, mint a vidéki közbintonság megteremtésnek. De nem elég beszélni, flashmob-t tartani, tenni kell.
Ugyancsak radikálisabban kellene fellépni a devizahitelesek érdekében is, mert nem lehet tétlenül szemlélni néhány becsületben megöregedett jogász heroikus küzdelmét a mindent elnyelő bankcápákkal szemben. Itt is nem csak beszélni, de szervezni kellene a védelmet.
Rajtam kívül még sokaknak csípi a szemét a hazánkban elhatalmasodott (cionista) véleményterror, ami maholnap odáig jut, hogy már azt is megszabják, hogy mit gondolhatunk. Ez ellen fellépni egy igazi nemzeti radikális feladat, de itt nagyon határozottan és pontosan kell fogalmazni, mert aki meghátrál az vesztett.
(Képzeljék a minap egy boltban az eladóval a régi zsidó kereskedőkről beszélgettem - nem is elítélőleg - amikor adajön hozzám valaki és ordítozik, hogy zsidózni csak otthon a négy fal között lehet. Másik esetben meg egy könyvkereskedő arról győzködött, hogy a magyarok a zsidókhoz képest milyen tehetségtelenek. Hát lehet ezt hagyni, kié ez az ország?)
A Jobbiknak még sok olyan nagy feladata lenne amelyben hangosabban, tervekkel és tevőlegesen kellene fellépni, mint például az, hogy ne a Csányi féle gazdaságok kapjanak több mint 4 milliárdot (min 2011-ben), hanem a munkanélküliség csökkentésére, kisvállalkozások támogatására fordítsák ezt. Mert nem hiszem, hogy hazánknak autógyártó nagyhatalomnak kellene lenni, de hiszem azt, hogy a multik támogatási összegéből tizszer annyi munkahelyet lehetne teremteni kisüzemekben.
Sajnálom a falumbeli Lenhard úrat, hogy ezt közgazdász létére nem látja, de véleményem szerint az igazi politikus tesz a választóiért, és nem értelmetlenül szájal.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló