Reménytelenül


Minden bizonnyal nem ez a bírósági döntés fogja megváltani a világot, mégis azt gondolom, hogy érdekes, mondhatni precedensértékű ítélet született abban a perben, amelyet 13 ausztrál helyhatóság indított a Standard & Poor's (S&P) ellen mondván, hogy a hitelminősítő cég „félrevezette és megtévesztette” őket.

A történet 2006-ra nyúlik vissza, amikor is az ausztrál önkormányzatok bízva az S&P helyzetértékelésében jól bevásároltak az ABN Amro holland befektetési bank által kibocsátott Rembrandt alapból. Az alap anno a hitelminősítőtől a legjobb, "AAA" minősítést kapta, de aztán a papírok villámgyorsan értéktelenedni kezdtek, mígnem 2010-re a jegyzés értéke 93 százalékkal zuhant, ami 16,5 millió dolláros veszteséget okozott az ausztráloknak


A kártérítési perben a múlt héten született ítélet, melyben a bíróság kimondta, a hitelminősítő félrevezette ügyfeleit, amikor olyan befektetési termékekről adott kiváló minősítést, amelyek a válság alatt teljesen elértéktelenedtek. Justice Jayne bíró indoklásában kifejtette: „a szóban forgó befektetési termék groteszk módon bonyolult volt. Az úgynevezett CPDO (constant proportional debt obligation) egy nagyon komplex befektetési eszköz, amelynek lényege, hogy nagy tőkeáttételben lehet fogadásokat kötni vállalatok hitelképességeivel kapcsolatban. A terméket éppen az ABN Amro alkotta meg 2006-ban, a krízis előtt.” 

A bíróság végül kimondta, hogy a S&P-nek és azóta már a Royal Bank of Scotland tulajdonába lévő ABN Amronak 30 millió dolláros (több mint 6 milliárd forint) kártérítést kell fizetnie. Az ítélet precedensértékű lehet, és minden bizonnyal kártérítési perek sorozatát indítja el. Ha pedig mindehhez hozzávesszük még azt a tényt is, hogy csak Európában több mint 2 milliárd euró értékben adtak el hasonló befektetési termékeket, akkor az sem nagyon lehet kétséges, hogy a várható kártérítési összegek könnyedén megingathatják a világ vezető hitelminősítőjének pozícióját.

Persze azért nagy várakozással ez ügy kapcsán ne tekintsünk a jövőbe. Még akkor sem, ha az ausztrál eset majd követőkre is talál, még akkor sem, ha a bíróságok másutt is majd hasonló ítéleteket hoznak. Legfeljebb egy idő után az S&P majd fizetésképtelenné válik, és magával viszi a sírba az összes kártérítési kötelezettséget. De addigra már bizton lesz egy új, egy makulátlan hitelminősítő, ami kész lesz átvenni az S&P helyét a piacon, és amit a háttérből majd természetesen ugyanazok irányítanak, mint akik a most meglévőket is.

Így aztán úgy, ahogy eddig, úgy ezután sem fogja majd tudni senki, hogy ezek a társaságok miként működnek, hogy milyen szabályok alapján döntenek az egyes cégek, egyes országok besorolásáról, hogy milyen számítási módszerek alapján dolgoznak.

A hitelminősítők piacról élő vállalatok, amelyeknek más cégekhez hasonlóan üzleti terv alapján működnek, amivel aztán el kell számolniuk a részvényeseik felé. Az sem nagy titok, hogy ezeket a cégeket a megbízóik fizetik azok, akiket aztán majd megítélnek. A hitelminősítők adnak tanácsot a bankoknak, hogy miképpen alakítsák ki pénzügyi temékeiket, majd ugyanezek az ügynökségek minősítik a termékeket. A lényeg továbbra sem lesz más, mint most: egy hatalmas nagy, globalista átverés, amivel sakkban lehet tartani a félvilágot.

Mára eljutottunk oda, hogy a hitelminősítők olyan súlyos fegyverek lettek a világ urai kezében, amivel könnyedén térdre tudnak kényszeríteni országokat, amivel könnyen le tudják váltani azon kormányokat, amelyek nem akarnak behódolni, vagy csak el akarnak térni az általuk kijelölt iránytól. A Nyugat országai, pontosabban annak népei pedig tehetetlenek, mert a globalista rendszer mindenhol a saját embereit ültette a nyakukba, akik gátlástalanul kiszolgálják a pénzvilág irányítóit. A kezükben lévő fősodratú média pedig mindent elhitet az emberekkel, még azt is, hogy minden jelenlegi változás az ő érdekükben, az ő jólétük miatt történik, holott a mostani mindennapok nem szólnak másról, mint a világ gazdasági újrafelosztásáról, a még koncentráltabb pénzhatalom létrehozásáról.

Új világrend épül, ahol az erősek még erősebbek lesznek, a gyengéket pedig minden további nélkül bedarálják, és ezt a tervet - bármilyen rossz is kimondani - valószínűleg egyetlen bírósági ítélet sem tudja majd felülírni.

2 kommentek:

Névtelen írta...

Talán ómódi vagyok, de mindig felidegesít, ha valamilyen banki vagy biztosítói spekulációt "termék" névvel illetnek.

Quedra írta...

Mókás dolog ez így...

Már a mai jellegű bankok működését is kissé... hát... feleslegesnek tartom, dehogy ezek a hitelminősítők, vagy micsodák minek vannak? Merugye... Ha, és amennyiben a sok pénzügyi szektorban dolgozó bróker meg, bankár nem tudja kiszámolni/kiszámítani hova helyezze a (mások által rája bízott) pénzeket, akkor ugye minek neki papiros arról, hogy ő ért az ilyesmihez, s mér nem megy el mongyuk napszámosnak, hogy valami értelmeset is csináljon?

A bírósági ítélet meg... hát, ha jobban belegondolok ez is valami olyasmi lehet, hogy ugyan dobjunk már egy kis koncot a gyökereknek, mer mostanában erősen hörögnek, oszt erre majd visszább fogják hőbörgést. A kiadásokat meg majd beszedjük máshonnat.
Vagy esetleg... "Hé ez a Johnny-fiú kicsit zavarja a képet, meg mostanában elég sok gond van vele, tágabban értelmezi a dolgokat. Mi lenne ha kicsit móresre tanítanánk?"
Mert a bíróságok mindenhol a fődgolyóbison függetlenek s csak az igazságot tarják szem előtt. Ugye. Aha.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló