Euro Neuro


Nem tudom megállni a röhögést, miközben hallgatom ezt a zeneművet!


Naiv emberek, akiket megvett az EU-oldal, ki tudja, milyen hangzatos ígéretek kilátásba helyezésével (ld. a mi Rúzsa Magdinkat is), hogy ezeket az ostoba, lejáratott szlogeneket ismét ledarálják itt? Vagy egyszerűen csak trendiek akartak lenni és megfelelni a korszellemnek? Hiszen arrafelé a nép hihetetlenül modernnek, korszerűnek és fejlettnek tartja magát. Meg voltak győződve arról, hogy ez az EU-hátsókba mászó dalocska, folk-elemekkel tarkítva, majd biztosítja nekik az abszolút győzelmet az Eurovíziós versenyben? Exjugoszlávok? Közülük a nem vegyes származásúak a korabeli, fölülről elrendelt kötelező "békés egymás mellett élés" ellenére azért korábban is rendesen elhatárolódtak a többitől, másik részük viszont, akik vegyes felmenőkkel rendelkeznek, máig is szorgalmasan ápolják jugoszláv mivoltukat. Mellesleg nem csak ők, minden népcsoportban akadnak, akik ma is jugoszlávként tüntetik fel önmagukat és identitásukat.

Ők ott délen még nem tudják, mi vár rájuk. Ha majd kiderül, akkor nagyon fognak csodálkozni. De ugyanúgy, ahogyan mi akkoriban, ők sem hallgatnak másokra, olyanokra, akik már megjártak egy bizonyos utat. Csodálkozni fognak, hogy szemrebbenés nélkül kirabolják majd őket, hogy belenyúlnak a hagyományaikba, nehogy együtt erősek tudjanak lenni, maradni és védekezni a külső disznóságok ellen. Megmenteni senkit nem lehet, tehát páholyból kell végignéznünk, hogy mi történik ott a jövőben.

A liberális bomlasztás és a szenny áradása arrafelé már sokkal régebben megindult, mint kishazánkban, hiszen a fél Jugoszlávia már a hatvanas évektől kezdve nyugaton dolgozik, a titói törvények pedig sokkal liberálisabbak voltak, mint a kádáriak. Persze, ott sokkal ősibb agyi kövületek kormányozták akkoriban és kormányozzák még ma is a mindennapi életet, semhogy azokat olyan egyszerűen fel lehessen oldani. Az sem baj természetesen, ha ilyen megkövült ősi rendszerekbe, mint az ottaniak, kerül néha valami új is. Csak az arányt nem szabad eltéveszteni. A videó értékeléséből és a hozzászólásokból is kiderül, hogy a nézők tetszése a dal iránt nem egyértelmű. Mint ahogyan a szerbek annak idején a Németországban kiképzett és onnan hazaküldött Zoran Đinđić kormányzására is igencsak nem egyértelműen kitörő örömmel reagáltak: lelőtték a miniszterelnököt. Később viszont például a horvátok Ante Gotovina, a horvát ellenállás emblematikus ex-vezérének kifejezett felhívására szavazták be magukat az EU-ba.

Szóval azokon a tájakon is folyik a horzsolódás EU és nem-EU között. Jónéhány év ott is eltelik majd, mire az elsők észre veszik, mi is történt valójában és elkezdik taglalni a témát. Majd még jónéhány év, mire kialakul valamiféle ellenállás. Ha kialakul. Ezek szerint mégis mindenkinek külön-külön és mindig újra és újra fel kell találnia a tűzcsiholás technológiáját???

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló