Március 30-a jellé vált

Március 30-a azt hiszem, minden kétség nélkül örökre beírta magát Abszurdisztán történelmébe. Mondhatnák szimbolikus nap lett, melybe esszenciaként belesűrűsödött mindaz, ami a legújabb kori magyar társadalmi viszonyokat jellemzi. Március 30-a jellé, mérföldkővé vált, ami pontosan és mindent kétséget kizáróan megmutatja azt, hogy mitől tart ma ott ez az ország, ahol.

Pedig ez a kora tavaszi nap is csendesen, álmosan indult, bár az előzi napi történések szaga, azért bent úszott a levegőben. Az ország nagy része ezen a reggel szinte biztosra vette, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusának címfosztó döntése után, a nap végére, Magyarország közvéleménye már az új köztársasági elnök személyét találgatja majd. Schmitt Pál távozása teljesen evidensnek tűnt, hisz a korábbi gyurcsányi gátlástalanság után, most mindenki hitt abban, hogy tényleg vége a következmények nélküli világnak.

Azonban ahogy telt az idő, úgy vált egyre kérdésesebbé a helyzet. Délután megszólalt Orbán Viktor is, de a mondatai inkább további kérdéseket vetettek fel, mintsem egyértelmű válaszokat adtak volna: „A legfontosabb az ország érdeke, ez pedig az, hogy Magyarországnak mindig legyen olyan vezetője, akinek a személye sérthetetlen. A köztársasági elnök sérthetetlenségéről szóló alkotmányos szabályt mindenkinek megfontolásra és betartásra javasolom.” Majd arra a kérdésre, hogy szerinte csalt-e Schmitt Pál, így felelt: „az alaptörvényből fakadó sérthetetlenségi szabály miatt a kérdés feltevését sem tartom indokoltnak.”

A miniszterelnöki nyilatkozat és a lábra kapó mende-mondák hallatán a liberáltak egy kisebb csoportja a kamerák kereszttűzében sátrakat állított fel a Sándor-palota előtt és közölték, hogy addig maradnak, amíg az államfő nem mond le. Késő délután aztán megjelent az újságírók előtt Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője és bejelentette, hogy Schmitt Pál este 8 órakor negyedórás exkluzív interjút ad a köztelevíziónak. Mindeközben az elvtársak a város másik felén már az esti, a Köztársaság védelmében jelmondatú tüntetésre készültek, amivel ismét tiltakozni kívántak a Károlyi-szobor eltávolítása ellen.

Aztán szép lassan beesteledett. Az elvtársak az esti fáklyás sétával talán már elértek a Parlamentig, a liberáltak talán már kifeszítették az összes transzparensüket a Sándor-palotánál, amikor az M1-en véget ért a híradó, és kezdetét vette Schmitt Pál 15 perce.

„A lelkiismeretem tiszta. A legjobb tudásom szerint megírtam a dolgozatot. Ez egy becsületes, ha úgy tetszik férfimunka volt. Úgy érezem, eleget tettem a kötelességeimnek a doktori megírása során. (…) Ha elveszik, elveszik, én is visszaadtam volna, de van bennem kitartás, és 70 évesen bebizonyítom, hogy képes vagyok a mai kritériumoknak megfelelő PhD-dolgozatot írni. (…) Nem áll szándékomban távozni…”

A gyanútlan szemlélődő még fel sem ocsúdott a hallottakból, amikor egy másik csatornán megszólalt Gyurcsány Ferenc és kifejtette gondolatait a kialakult helyzetről: „Az elnök nem csak az erkölcsi érzékét veszítette el ebben az ügyben, hanem mintha a politikai realitásérzékét is. És hát, ami a legrosszabb, az a fajta magyarázkodás, amit ő itt előadott, az azt mutatja, hogy minthogyha – sajnálom, hogy ezt kell, hogy mondjam – az elnök úr értelmi felfogó képessége talán csorbát szenvedett az elmúlt időszakban. (…) Én azt gondolom, hogy ez elementálisan zavarja, bántja a magyarok sokaságának a jóérzését. Azt mondják, hogy kérem szépen, nem lehet egy csaló az országnak az elnöke, nem lehet egy hazug ember az ország elnöke. Nem lehet egy morálisan elfogadhatatlan ember az ország elnöke.”

A beszélgetést hallgatva az ember már-már kezdett volna elmélázni azon, hogy vajon leszakadt-e a plafon a tévéstúdióban, amikor újabb hír látott napvilágot. Schmitt bejelentése után tiltakozásul fiatalok egy-egy csoport flashmob keretében lezárta a Lánchidat és a Szabadság hidat. A demonstrálók a hidakon az úttestre álltak, és akadályozták az áthaladó járműforgalmat így tiltakozva a köztársasági elnök döntése ellen. A megmozdulásoknak a rendőrök vetettek véget úgy, hogy a Lánchídon tiltakozókat brutálisan lelökdösték az útról, az egyik békés tüntetőt úgy húzták végig az aszfalton, hogy a fiatalembert a mentőknek kellett elszállítaniuk a helyszínről. Ezzel ellentétben a Szabadság hídon tüntetőket megkérték, hogy legyenek szívesek menjenek le az úttestről. Később kiderült, hogy a Lánchídon jobbikos fiatalok, míg a Szabadság hídon az elempések tiltakoztak…

Ez volt 2012. márciusának harmincadik napja.

Aki eddig a következmények nélküli ország felszámolásáról beszélt, az most meg sem akarja hallani, az most nem tartja indokoltnak az erre irányuló kérdéseket. A csaló tiszta lelkiismeretről, becsületes munkáról mesél, a szemkilövető, a megrögzött hazudozó morálról, erkölcsről oktatja a hallgatóságot, miközben valakik a legnagyobb hazaáruló szobrának eltávolítása miatt tartanak tiltakozó felvonulást. A magyar rendőrség pedig mindez idő alatt az egyik hídon brutálisan szétoszlatja a fiatalok demonstrációját, de nem alkalmaz erőszakot akkor, amikor a másik hídon, mások ugyanezt teszik. Az ok mindössze annyi, hogy egyik helyen nemzeti radikálisok, míg a másikon liberális fiatalok tüntetnek, de ugyanazért.

Abszurdisztán virágzik.

És most már van ünnepnapja is…


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Frissítés [2012. április 02.]

Ma, kora délután az Országgyűlésben Schmitt Pál bejelentette: „Isten akarata és az önök bizalma nagy feladat elé állított. Az államfő kifejezi a nemzet egységét. Ez a rendelkezés számomra azt jelenti, hogy jelen helyzetben kötelességemnek érzem, hogy szolgálatomat befejezzem, elnöki mandátumomról lemondjak.”

5 kommentek:

Névtelen írta...

A lopás a gumicsont rágása alatt zavartalanul folyik! Ez a lényeg, ne a lényeggel foglalkozzatok! lényeglátó

Karina írta...

A Köztársasági elnök az ország legfőbb méltósága! Sérthetetlen és "feddhetetlen": Ő rendelkezik a kegyelem megadásának jogával a bűnözők felé. Aki idáig súlyos bűnt követett el, azt a legfőbb méltósága jogán felmentheti, azaz kegyelmi kérvényét elfogadhatja, vagy elutasíthatja.Ha elismeri a disszertációja körüli "simlisséget"( márpedig lemondott, legalább is szóban a kisdoktoriáról) akkor hogy adhat kegyelmet egy másik bűn elkövetőjének? Szerintem ez itt a kérdés. Mi lesz ezután?

Karina írta...

Egyébként Tulassay Tivadar a SemmelWeis egyetem dékánja lemondott, Ő vezette a bizottságot, aki a Köztársasági elnök kisdoktori disszertációjáról megállapította,hogy sok a "szövegazonosság" benne. A nélkül, hogy ezt a megállapítást visszavonta volna!

Névtelen írta...

Ez is egy vélemény:
Az Orbán-kormány kétharmados többségével még a nyár előtt keresztül akar vinni egy törvénytervezet, ami kimondja, hogy az alkotmány eltörlésére, illetve a kormány megdöntésére irányuló fegyveres lázadás esetén a magyar honvédség valamennyi jogosultságát biztosító törvény hatályát veszti, és az alkotmányos rend helyreállításának jogát az Európai Unió egy térségi fegyveres rendfenntartó alakulata kapja meg. Ennek célja az Európai Unió területi egységének megőrzése. A rendeleti úton születő törvény az ellenzék tudta nélkül, zárt ajtók mögött van születőben.
Schmitt Pál azok közé tartozik, akik valóban a demokrácia hívei, és ellenzik Brüsszel egyre inkább felszínre törő diktatórikus törekvéseit. Eltávolításának oka, hogy az államfő előre leszögezte, hogy annak alkotmányellenessége miatt számára egy ilyen törvény elfogadhatatlan lenne. Vagyis Schmitt Pált a törvény által biztosított jogköreinek alkalmazása miatt távolították el hivatalából.
A törvénytervezet Lázár János bábáskodásával készülődik és kétség nem fér hozzá, hogy az új köztársasági elnök olyan személy lesz, aki nem fogja visszadobni a tervezetet.

Jövőnk.info

Gambit írta...

Igen, egy elmebeteg "vélemény"*, amit szokás szerint semmiféle bizonyítékkal nem tudsz alátámasztani. (Amúgy gondoltam, hogy egyszer még vissza eszi ide a golyvás franc a Jövőnk.info-val aláíró zakkadékokat...)

*(Ja, és az állítás nem egyenlő a véleménnyel, fogalomzavarban - is - szenvedsz...)

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló