A cigány, a gádzsó meg a fakanál

Magyarország hátradőlhet.

A magyar polgárok megnyugodhatnak.

A cigánykérdés, a cigányprobléma ezennel megoldódott Magyarországon. Nem kellett hozzá még két hét sem, mint a közbiztonság esetén. Nem. Azonnal, mondhatnám egycsapásra meglett. Az ország, a magyar társadalom legégetőbb problémáját ugyanis péntek délelőtt a narancsos kormányzat egy tollvonással megszüntette. Pontosabban kettővel. A cigányéval és a gádzsóéval.

„Most nem túlzás a történelmi jelző használata” – kommentálta OV, az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházában mondott beszédében azt a Farkas Flóriánnál aláírt keretmegállapodást, és egyben magát az eseményt is, amit később a saját Facebook oldalán egyszerűen csak „cigány-gádzsó csúcstalálkozónak” nevezett. Tette mindezt egy olyan fotó keretében, amin éppen egy a Farkastól kapott nemzeti színű szalaggal díszített fakanalat szorongat. [az eredeti hírért katt a linkre]


A cigány, a gádzsó, meg a fakanál
[nagyításért katt a fotóra]


Most talán tekintsünk el az olyan kérdések taglalásától, hogy a kettő közül vajon melyik jelzőt értette magára, mert igazából nem ez a lényeg. Bár azért azt mondjuk átgondolhatta volna, hogy amit leír az mit is jelent valójában. Ha így tett volna, akkor talán nem f@szmagyarparasztozta volna le magát, hisz a pejoratív gádzsó kifejezés a cigányoknál ezt jelenti.

De lendüljünk tovább ezen a kérdésen, mert a lényeg tényleg nem ez, hanem az a megállapodás, amit OV és kormány most mérföldkőként emleget. Az aláírt dokumentum értelmében ugyanis 2015-ig százezer romát vonnának be a munkaerőpiacra, valamint megszerveznék a romák oktatását és szakképzését is.

„Átfogó oktatási változásokat hajtunk végre, amelynek végén 20 ezer roma fiatal 50 szakmunkásképző iskola keretében piacképes szakmát fog szerezni. Célul tűztük ki emellett, hogy legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és legalább ötezer tehetséges roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt, és be tudja fejezni ott a tanulmányait”- ismertette OV a program célkitűzéseit.

Aztán a beszéde végén még megjegyezte: „akárkivel én sem írok alá megállapodást, és nem azért, mert különbséget akarnék tenni ember és ember között, hanem azért, mert olyan emberekkel, akiknek a szavában nem lehet megbízni, olyan emberekkel, akik nem tudnak garanciát adni, hogy betartják azt, amiben megállapodunk, olyan emberekkel, akik a cigányságnak, a roma közösségeknek nyújtott pénzt elviszik, ahelyett, hogy a közösség érdekére fordítanák, olyanokkal nem érdemes aláírni semmifajta szerződést”.

Nem kétséges és már most látszik, hogy a terv nagyon ”életképes”. Nagyjából annyira, mint a 2009-ben Bajnai Gordon által elindított „200 diplomás cigányt a közigazgatásba” program, aminek a vége az lett, hogy mindössze 70 embert találtak alkalmasnak a munkára, akiknek a jó része nem is volt cigány, csak kényszerből magát annak mondó magyar.

A korábbi tapasztalatokból kiindulva nem nagy bátorság azt kijelenteni, hogy a mostani célkitűzéseknek annyi köze van a realitáshoz, mint OV zárógondolatának a tényekhez. Mert a miniszterelnök tényleg nem akárkivel írt alá. Farkas Flórian tényleg nem „akárki”. A fidesz díszcigánya ugyanis nem más, mint az állami pénzek elsikkasztásért elítélt köztörvényes bűnöző, aki csak azért nem ült börtönben, mert 1998-ban még az elvtársak szekerét tolva, Göncz Árpád köztársasági elnök kegyelemben részesítette.

Természetesen Farkas azóta is rendes cigánytempóban múlatja az időt. A nagy forradalom óta pedig annyira jól dolgozik, hogy a tavaly nyáron rábízott és fél év alatt elvégzendő miniszter biztosi feladatot még a mai napig nem végezte el, de azért pénteken minden szemrebbenés nélkül kijelentette: „a magyarországi cigányság dolgozni akar, élni akar békességben, szeretetben a magyar néppel”. [a miniszteri biztosi történetért katt a linkre]

Hogy mennyire van igaza, hogy mindez mennyire van így, azt a mindennapok fényesen igazolják. Nincs olyan nap, hogy a hírek ne lennének tele a cigányok által elkövetett, nem egyszer brutális bűncselekményekkel, aminek mindig magyarok az áldozatai. Nincs olyan nap, hogy a magyar emberek többsége ne szembesülne a cigányok „dolgozni akarásával” és a „békességben, szeretetben” élésével.

Vajon mikor lesz Magyarországon egy olyan kormányzat, aki nem csak dumál, hanem felismeri végre a probléma lényegét, és arra akar megoldásokat keresni? Mert lehet kitalálni jól hangzó szlogeneket, és meg lehet hirdetni bármilyen fantáziadús romaprogramot, a tények és a tapasztalatok attól még nem változnak.

A cigányok sok száz év óta sehol a világon nem voltak képesek beilleszkedni a társadalomba. Európa és világszerte számtalan helyen részesültek pozitív diszkriminációban, aztán a vége mindig kiutasítás, vízumkényszer, fegyveresekkel őrzött táborok, meg a katonaság kivezénylése lett. Az ok borzasztó egyszerű. Azokat nem lehet sehová sem integrálni, akiknek az egész kultúrájuk a Ne illeszkedj be! üzenet köré összpontosul.

A romaintegrációt nem ott kell kezdeni, hogy négy éven belül 10 ezer érettségizett és 5 ezer diplomás cigány akarunk látni, mert az olyan európai, hanem kormányzati szintről meg kéne üzeni nekik, pontosabban meg kéne követelni tőlük a legalapvetőbb dolgokat, amik azért nem túl bonyolultak. Például, hogy ne szarjanak a saját udvarukban a földre, ne legyenek retkesek és tetvesek a gyerekeik, ne igyák és játékgépezzék el a segélyt, ne támadják meg és fosszák ki az őket eltartó többségi társadalom tagjait. Ha majd eljutottunk idáig, akkor majd lehet gondolkodni a további lépéseken.

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ennek a „politikatörténeti megállapodásról” szóló hírnek az olvasgatása közben, egyetlen egy kérdés motoszkált a fejemben: Viktor, ti tényleg ennyire hülyék vagytok?

Tényleg komolyan gondoljátok, hogy ez a megállapodás bármin is változtatni fog?

Tényleg azt gondoljátok, hogy az emberek elhiszik azt, hogy a saját pártkatonátokkal egy papírfecni aláírogatása történelmi esemény volt, egy elképesztő diplomáciai hadművelet végén?

8 kommentek:

priscilla írta...

gyerekek, hogy lehet ezt tovább küldeni....Segítsetek, kösz

Névtelen írta...

Én a fotón csak két cigányt láttok!!!Egy tolvajt,meg egy megrögzött hazudozót.Hol van ott a gádzsó??O.V.csak szeretne gádzsó lenni!!. Csak nem a fakanál a gádzsó!!!A dakotacigány fűlkeforradalmárnál már ez sincs kizárva."A magyarországi cigányság dolgozni akar,szeretetben,békességben élni a magyar néppel",mondta a tolvaj.Nagyon betépett,hogy ilyen baromságot talált ki.Orsós szerint"ez egy történelmi politikatörténeti megállapodás".Őfelségénél megkezdődött az elhülyülés!!!-o-

Herne írta...

OV, jó politikushoz illően, csak arról feledkezett meg, hogyan is akarja ezt végrehajtani a gyakorlatban. Mégis mi fog arra késztetni többszázezer cigányt, hogy dolgozzanak és/vagy tanuljanak? Én egy ilyen dolgot ismerek, a géppuskát, de az sajnos nem EU-kompatibilis eszköz. Ha el is megy néhány cigány az iskolába vagy dolgozni, a következmény csak annyi lesz, hogy folytatódik az eddigi tendencia, rosszabbodik a helyzet: mégtöbb neveletlen, félreszocializált cigány fogja terrorizálni a diákokat, tanárokat, dolgozókat. Akkor inkább maradjanak otthon a putrijaikban, és terrorizálják egymást.
Pontosan úgy van, ahogy Gabeebee is írta: először talán egy minimális társadalmi együttélésre, a társadalmi normák betartására kéne rászoktatni őket. Utána lehet gondolkodni azon, hogyan tovább. Nem lehet lépcsőket átlépni, fejlődési szakaszokat átugrani.
A baj az, hogy OV pontosan tudja ezt. Ez is csak egy újabb porhintés, hogy az EU azt lássa, milyen jó a cigányoknak a narancsos csudademokráciában.
Szó ami szó, tényleg jó nekik. Nekünk már kevésbé!

Névtelen írta...

A képen én is csak két kimosakodott putrilakót látok.

Névtelen írta...

A magyar nem rasszista!
A magyar nem antiszemita!
A magyar realista!

casablanka írta...

Roma integráció akkor lesz,ahogy azt "egyszeri ember mondta: majd ha a p.na dalol"

Névtelen írta...

Nevetséges,egyben szánalmas! nem is értem,hogy miért fűzök megjegyzést ehhez a paprikajancsi cirkuszhoz...

Halász Istvánné írta...

Romakérdés van, volt és lesz. Ezt a problémát még sehol a világon nem tudták megoldani. Hogy miért pont a cigányok köréből kerül ki a legtöbb bűnöző az nem kérdés, de hogy miért kell a rendes, dolgos, tanult színes bőrűeket büntetni e miatt, ez viszont felháborító és kirekesztő.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló