HOME, itt élünk [videó]

Azt feltételezed, hogy e hatalmas Föld mindent kibír? Azt hiszed, te nem vagy felelős semmiért? Azt gondolod, hogy minden rendben? Pedig dehogy. A bolygót, melyet otthonunknak nevezünk, mi emberek pusztítjuk leginkább.

Luc Besson és Yann-Arthus Betrand közös munkája, a Home (Otthonunk), másfél évig készült, ötvennégy ország százhúsz helyszínén. A filmben lélegzetelállító légifelvételek sorjáznak a Föld tájairól, élővilágáról, természeti népeiről, miközben átrepülünk például a Kilimandzsáró, az afrikai szavannák, az Északi-sarkvidék és a Húsvét-sziget fölött. Idilli képek egy gyönyörű helyről.

Aztán jön a kijózanodás: égő olajfáklyák, tömegnyomor, szeméthegyek. Képek egy koszos, lestrapált bolygóról, bűzölgő nagyvárosokról, olajjal szennyezett folyókról. Amit a film sugall, nagyon rémisztő: az emberiség egy emberöltő alatt annyi pusztítást vitt végbe, mint előtte több ezer évig soha.

"Már csak tíz évünk van, hogy megváltoztassuk fogyasztói szokásainkat, és megfordítsuk a folyamatot" - olvasható a film honlapján. [katt a linkre]

A képeket és a folyamatokat elnézve lehet, hogy igazuk van…


12 kommentek:

HangyaBoy írta...

Már tegnap is késő lett volna megváltozni. A helyzet ettől súlyosabb. Ez a film egy szép romantikus mézesmadzag, azt sugallva, hogy van még tíz évünk. De nincs. Nemhogy nincs, nem is volt soha.

Herne írta...

Az a tíz év NAGYON optimista feltételezés.

Elég megfigyelni az idei év időjárását, a rengeteg természeti katasztrófát, és a szélsőséges, az adott klímához képest teljesen extrém időjárást. A fenébeis, én is szó szerint majdnem beledöglöttem a hetekig tartó kánikulába.
Ez a tendencia pedig folytatódni fog. Legalább olyan ütemben, mint amilyenben az idei év változott a tavalyihoz képest, de valószínűbb, hogy hatványozottan, mivel az egyes jelenségek erősítik egymást, tehát pl. a rekordmeleg nyár az egész északi féltekén a sarki jeget is rekordgyorsasággal olvasztotta, és egyáltalán, minden, a természet egyensúlyát befolyásoló tényező hatással van egymásra.
Szóval én kurvagyorsan elkezdenék cselekedni, és nem, azzal, hogy nem dobom el a csikket, szart sem érek, azon kívül, hogy a saját lelkiismeretem megnyugtatom. De attól, hogy elhitetem magammal, hogy én mindent megtettem, ami tőlem tellett, még ugyanúgy megdöglök holnap a többiekkel együtt.

Herne írta...

Ja, egy érdekesség, nemigen szerepelt a napi médiában (vajon miért): a BP olajkút katasztrófájának következtében a Golf-áramot alkotó egyik főáramlat levált a Golfról.
A Golf-áramlat tartja életben egész Európát (sőt, az északi féltekét). Ha leáll, Európában jegesmedvék fognak szaladgálni, ugyanúgy mint az amerikai kontinensen ezen a magasságon.

eSzeL írta...

Mióta az ember ember, minig 2 cél vezérli. ( persze a lét és a faj fenntartás után) Az első ilyen cél a 'ne kelljen'. Pl : Azért fogunk egy bunkós botot, hogy ne kelljen a kezünkkel akkora erőt kifejteni a táplálék megszerzése érdekében. A másik ilyen cél a 'nem elég'. Ma fogtam egy nyulat, de most van itt több is, foghatnék még egyet, hogy holnap ne kelljen vadászni. De még ezek sem olyan kártékonyak, mint az amikor a kölcsönhatások hiányában túlszaporodott emberiség fajon belül termeli ki magából a ragadozókat és az élősködőket. Ha pedig az élősködők irányítják az élő szervezetet, akkor előbb utóbb mind elpusztul.

Látó Lány írta...

Ezek a dolgok semmiség ahhoz képest, amit egy bizonyos kör művel a környezettel. Ajánlom mindenki figyelmébe a következő írást: "Magyarország a HAARP célkeresztjében".Ezen kívül érdekesek még a HAARP témával kapcsolatos cikkek. Nagyon-nagyon ajánlom mindenki figyelmébe.

casablanka írta...

Azt ajánlom mindenkinek, figyeljen oda mit csinálnak újabban a tengerek és az oceánok mélyével! A Spektrum bemutatta, olyan élőlényeket semmisitenek meg a nagy olaj és ásványkincs keresésben 3-4 ezer méter mélyen amelyeket még meg sem ismertünk,sohasem láttunk és még el sem neveztünk. Megy a pusztitás a föld fölött és a föld alatt is.Mindent a profitért. Jó lenne már észhez térni, senki nem fogja a kapzsisága által megszerzett vagyont a másvilágra vinni. Batyus halott nincs !!

eSzeL írta...

A zsi betűvel kezdődő és dó betűvel végződő fajta úgy tart bennünket mint a disznókat! Ki mondana le a mikro sütőről? És a légkondiról, a gáz vagy villanytűzhelyről? Kenyér szeletelő? Számítógép, tévé? Meg a többi kényelmi baromság? Erről beszéltem. Mindent a kényelem és a mohóság irányít. Már nem csak a zsidókat, bennünket is. Gazdag akarsz lenni? Élősködj másokon. Legyél vállalkozó ( kivéve az egyéni vállalkozókat ). Ne törődj semmi mással. Ez állatias viselkedés. Már nincs sok különbség.

HangyaBoy írta...

Tisztelt eSzeL kommenttárs, a számítógép nem csupán kényelmi baromság, a többi igen. No, persze ez felhasználó függő. Természetesen egy kényelmi barom esetében igaz az állítás. Ezért aztán minden igyekezet arra irányul, hogy előre telepített programokkal érkezzen a masina, szÁmítási felhővel dolgozzon valahol egy központi adatbázisban. A tudás alapú társadalmakra halál vár. Nem most. 50-100 éve kezdődött és hamarosan befejeződik. A jelen már csak az eretnekkor, itt már minden visszafordíthatatlan.
Néhai drága töritanárom 40 évvel ezelőtt az alternatív órán (mert tartott ilyet is a kötelező tananyag mellett az érdeklődők részére különórán) a 2000. évvel kezdődő "világterroriznmusról" a WTC lerombolásáról és a legfontosabbról a dollár leváltásáról, az új világpénz bevezetéséről beszélt ami szavait idézve ennek a dátuma az Emberiség történelmének egy új korszakba való belépését jelenti. Az új fizetőeszköz ami bár fényes lesz, mégis sötétséget áraszt mindenkire. 40 éve töröm a fejem mit jelent a fényes de mindig leragadok maximum a fémszálnál meg a csipnél, talán egy eddig nem ismert technológia, mindegy, meg fogjuk tudni hamarosan az öreg szerint.

Radulovic Zsuzsa írta...

Na, fogadjunk, hogy az energiatakarékos villanykörtékröl van szó, amelyek bár maró fényt árasztanak maguk körül, mégse lehet egy tűt se befűzni a világuknál. Én mindenesetre bespájzoltam magamnak szénszálas izzókból vagy 20 évre. Addigra meg, lehet, hogy már úgyis gyertyával fogunk világítani.

eSzeL írta...

Tisztelt HangyaBoy! Én úgy látom, már az első bunkósbot használata is teljesen kényelmi eszköz volt. Ha távolabbról nézzük, minden egyes eszköz csak arra jó, hogy a szerényebb képességű egyedeknek is legyen létjogosultsága. A számítógép is kényelmi eszközként kezdődött, és most is az. Még a hatalom gyakorlóknak is. Feszültség levezető hatású. Sokkal kényelmesebb otthon billentyűzet forradalmárnak lenni mint valóban kimenni és tenni a dolgunkat. Ezen túl ezek az eszközök azok, amikkel sakkban tartanak bennünket.Ahhoz, hogy ne tudjanak sakkban tartani bennünket az kellene, hogy mindenki meg tudja termelni az élethez valóban nélkülözhetetlen dolgokat. Enni és innivalót, fedelet a feje fölé és ruházatot. Már mehetnének is a fenébe a bankárok a gyárosok a kereskedők meg a többi ingyenélő.

Radulovic Zsuzsa írta...

Meg tudnánk termelni és csinálni a legtöbb dolgot, ami a létfenntartásunkhoz szükséges. A kérdés, hogy akarnánk-e.

eSzeL írta...

Hát ez az Zsuzsa! Mi a fontosabb? A szabadság vagy a kényelem látszata?

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló