Varga, Zalai, vagy Zsolnai a vezetékneved? Akkor ráb..sztál

A napokban hozta nyilvánosságra az Oktatási Hivatal azt a tanulmányt, melyben a középfokú iskolák felvételi eljárását vizsgálták a 2009. november 2. és 2010. április 30. közötti időszakban.

Amikor először olvastam erről, nem akartam elhinni, hogy ez ma Magyarországon tényleg valóság lehet. Pedig az. Hiller haver és Magyar Bálint munkája beérni látszik. A teljes magyar közoktatás mind szervezettségében, mind minőségében romokban hever.

A vizsgálat ugyanis megállapította, hogy a vizsgált 126 tanintézmény közel hetven százaléka követett el valamilyen szabálytalanságot a középfokú felvételi eljárás során.

Az, hogy egyes iskolák felvételi tájékoztatója nem tartalmazta a felvételi követelményeket és azt sem, hogy milyen módon lehet jelentkezni a vizsgára, ugyan bosszantó, de még leküzdhető akadály. Az, hogy több helyütt előfordult olyan, hogy az iskolák egyszerűen nem értesítették a diákokat a szóbeli vizsgák idejéről, már kezd felháborító lenni, de az, hogy néhol milyen módon rangsorolták a gyerekeket, az már egyszerűen bicskanyitogató.

A tanulmány szerint az egyik leggyakoribb hiányosság az volt, hogy az iskolák nem, vagy nem megfelelően szabályozták azt, hogy hogyan fogják majd sorrendbe állítani az azonos pontszámot elért jelentkezőket. Jobb esetben egy-egy intézmény megfogalmazott egyedi rangsorolást, bár azt előzetesen nem mindenki tüntette fel a házirendjében. A legfelháborítóbb azonban nem ez volt. Ezt a címet az az eljárási gyakorlat érdemelte ki, mely szerint jónéhány intézmény is eljárt. Ők az azonos pontszámot elérőket egyszerűen ábécésorrendben rangsorolták.

Magyarul, ha Ágoston, Budai vagy Farkas a vezetékneved, akkor bekerültél, ha meg Vargának, Zalainak, vagy Zsolnainak születtél, akkor ráb@sztál. Kész.

Ez ma Magyarország.

Vajon mit érezhetett az a szülő, és legfőképp az a 14 éves gyerek, aki tanult, készült, hogy bekerülhessen, de nem a tudása miatt bukott el, hanem azért mert az ábécé végén lévő betűvel kezdődik a vezetékneve? Hogy magyarázza meg ezt egy szülő? Hogy dolgozza fel ezt egy gyerek?

Ez tényleg Abszurdisztán. Nincs már lejjebb.

A liberális vetés beérett…

7 kommentek:

pityike írta...

Na , mi van ha ezt én most hajnali 4 felé., nem hiszem el.!!! nem azért mert irójában kételkedek,hanem nem bírom elviselni, h. egy ilyen f@sz ország értelmes, okos, 3 diplomás állampolgára vagyok!Munka nélkül. Az összes értelmes ismerősöm gyereke, s most már A SAJÁTOM is óceánon túlra menekült szerencsét próbálni!!Jól megállják a helyüket,mert okosak, de KI a bánat maradt itthon??? Persze látom ,és a bánat bennem, bennünk a szülőkben van és bennük odakinn. És a fájdalom, h. meg sem próbáltam visszatartani.!Ennyi fájdalommal a kutya sem törődik!

pityike írta...

Nos Gabee, ezt ragozd tovább.!Én szívesen segítek! Keress meg! Az irásaid mindíg bejöttek nekem, s a gyerekeink még H piftike hülye "törvénye" előtt diplomáztak.A pénz nem érdekel, csak egyetlen dolog: majd egy éve sírok nap, mint nap egyszem gyerekem után! A többiek.... Ők uezt teszik, csak már megtanulták jól leplezni!!! Látod, én ezt sosem fogom tudni utánuk csinálni!!
Kösz, előre is,ha válaszolni tudsz.

Herne írta...

Ilyenkor hol vannak a jogvédő szervezetek? Miért nem hallom még a saját mp3-lejátszómból is azt rikácsolni, hogy hátrányos megkülönböztetés? Hol van az EU? A luxemburgi picsa most miért nem követel vizsgálatot, mint Sarkozy esetében?

És hol van Viktor, a forradalmár?

apróbetűs: vajon erről tud a nemzetközi sajtó, vagy csak a mintaliberál álomdemokrácia képét engedik kijutni a pénzkötegekkel lesúlyozott neovasfüggönyön túlra?

Bár valahol megértem őket, de azért mégegy kérdés felmerült bennem: hol vannak ezeknek a gyerekeknek a szülei? Miért hallgatnak? Miért hagyják, hogy ezt megtegyék velük? Miért nem viszik az egészet minden létező fórum és szervezet elé itthon és külhon, olyan széles körben, hogy azt semmiképp se tudja megkerülni ez a mocskos gengszterbanda, akiket az utóbbi 20 év politikusainak hívunk?

Miért ül mindenki megszeppenve a seggén, ha igazságtalanság éri? Azért valljuk be, az, hogy mindezt megtehetik, nekünk is köszönhető.

Névtelen írta...

Bezzeg,ha kolompár,orsós,lákátos vágyol ákkor osztánhátík má ákkor nem keverédél össze sénki gádzsó fijávál,háném nyitvá áz égyetém előtted.A jó kurva anyjukba!

gabeebee írta...

Kedves pityike!

Várom a leveled az oldal alján lévő e-mail címen.

Barátsággal:
Gabeebee

Kata írta...

Jol megfogalmazott kerdes, hogyan tudja egy szulo az ilyen abszurd torteneseket megmegyarazni a gyerekenek?
Sehogy, 2000-ben a lanyom az elso emelt szintu erettsegi szisztema szerint vizsgazok kozott volt, negy evvel elobb egy kozepiskolaba nyert felvetelt, ami nem volt egyszeru, negy evig tanulta a szakmai tantargyakat is, kepes lett volna vizsgazni, biznisz angol nyelvvizsgat tett meg erettsegi elott, es ezek utan kapott egy egyszeru mezei erettsegit es kozoltek vele, hogy meg ket evig jarhat fizetos kepzesre a szakmai bizonyitvanyaert. Hogy azalatt a ket ev alatt mit oktattak volna neki, azt nem tudni, mivel a negy ev alatt vegig kapott szakmai oktatast. Felsobb iskolakba kizarolag fizetos helyre kerult volna be, mind az ot megcelzott foiskolara es egyetemre. Nos ezek utan elem allt es azt mondta, hogy neki mindenkeppen kell diploma es ezert elmegy az orszagbol ha kell. (persze a fizetos megoldast keptelenseg lett volna bevallalni, mint egyedul allo szulo ma sem engedhetnem meg magamnak)
Mit tehet az ember egy 18 eves lany gyerekkel ebben az esetben? Egyedul nem engedhettem, tehat vele jottem, es azota a kissebbik is itt vegzi a tanulmanyait. A lanyom jovore vegez az egyetemen, ami elott kepesitett konyvelo szakmat szerzett, angol nyelven, konnyeden. De most mar azt nem tudom megmagyarazni nekik, hgy kesobb haza illene menni. Nincs ertelmes valaszom a miertjeikre. Bajban vagyok, ugy tunik itt rekedtem miattuk, mert, hogy itt nem hagyom oket az egeszen biztos. Senki ne gondolja, hogy ez olyan kellemes szituacio. Magamtol soha sem indultam volna el, sot ha azt a bizonyos kozepiskolai bizonyitvanyt megkapja, valoszinuleg a lanyom sem gondolkodott volna igy. Koszi Hiller-magyar! Legyen konnyu a fold nektek!

Névtelen írta...

Heil Hiller !!!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló