(V)álság, avagy pénzügyi birodalmak születése II.

Az előző részben láthatóvá vált, hogy micsoda összefonódások és információáramlás van a pénzintézetek között. Akiknek többek között feladatuk a pénzügyi stabilitás megtartása és biztosítása.

Tudnak mindent a világ pénzügyi dolgairól. A nemzeti bankoknak komolyabb adatszolgáltatási kötelezettsége van az IMF (Nemzetközi Valutaalap) felé, mint a KSH-nak. Az országgyűlésnek viszont nem jelent… Nem érdekes ez?

A Nemzeti bankok elnökei napi operatív kapcsolatba vannak egymással, a saját kormányuk felé pedig nem jelentenek. Kijelenthetjük, hogy a pénzintézetek közti információáramlás tökéletes.
Kialakulhat-e így gazdasági világválság? Vagy, előre eltervezett folyamatok zajlottak le pénzügyi és azt követő gazdasági világválság néven?

2006 év elején már látható volt, természetesen csak bizonyos körök számára hogy mi fog bekövetkezni. 2006 december a Magyar Nemzeti Bank saját tanulmányában bemutatja, mit kell tenni, ha jön a válság…

A Nemzeti Bank 2007 évi beszámolójában leírja, hogy 2007 év elején a Pénzügyminisztérium, az MNB, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete katasztrófa elhárítási tréninget tartott a bajkezelés kommunikációját illetően, azaz mit kell mondani és mikor. És nem ez volt az első ilyen gyakorlat.

Nézzük mi miatt jutottunk el idáig.

A pénzügyi folyamatoknak van egy olyan tulajdonsága mely szerint minél jobban távolodik a pénz a reál folyamatoktól, annál gyorsabban, azaz exponenciálisan növekedik a pénzügyi tranzakciók mögött lévő értékpapírok értéke.

A pénzpiaci válság nem 2007 szeptember 15-én, a Lehmann Brothers és a Meryl Lynch csődjével kezdődött. Tudatosan bedöntötték őket ezzel azt a látszatot keltve mintha az ingatlanpiaci túlhitelezés indította volna el a folyamatot. Ahhoz hogy elénk táruljon az igazság, látnunk kell, mekkora összegek mozognak a pénzpiacon.

700 és 1000 milliárd dollár közötti összegekről beszéltek a szakemberek a bankok megmentésével kapcsolatban. A BIS jelentéseiben szereplő éves pénzpiaci „mozgások” 2005-ben 300 000 milliárd dollárról, 2007-ben már 600 000 milliárd dollárról szólnak!!! Az egész világ nemzeti jövedelme 50 000 milliárd dollár!

Miket is tartalmaznak ezek a pénzpiaci „mozgások”? Ez egy érdekes kérdés. Ezeket az összegeket úgynevezett hedge fund-ok hozták létre. A hedge found-ok a pénzcsinálásnak olyan „társaságai” amelyekhez a bankokon kívüli szereplőknek nincs köze.

Nem akarom túlbonyolítani a dolgokat, a lényeg az hogy egymás közötti hitelszerződések kamatait és abból képzett indexeket adnak és vesznek. Ezzel kereskednek és ezzel hozzák létre a pénzt. Így jöhettek létre a fent leírt brutális összegek. A világ reál folyamataihoz ezeknek a pénzeknek köze nincs, azaz mégis van. Mi is ez?. Ezt úgy hívják HATALOM.

Tegyünk fel egy amúgy logikus kérdést. Miért kell valakiknek a világ nemzeti jövedelmének a hatszorosa, ha nem hatalmi eszközöket akar belőle kovácsolni?!!

És ez csak a kezdet. Most kell bekapcsolni a biztonsági öveket!

A világ több mint 400 bakjából ennek a forgalomnak a jelentős részét 7 befektetési bank bonyolította! Ezek családi vállalkozások. Erősen, azaz érzésem, hogy rokonok is. Egymás között üzleteltek és hozták létre ezt a rengeteg pénzt. És most jön a csattanó! Ez pofán csap mindenkit!

A hedge fund-oknak nincs szánvitele, nincs cégjogi formája, nincs adóellenőrzése! A hedge fund van, de még sincs!!!! Mivel nincs nyilvántartása nem tudni, kik a tényleges tulajdonosai.
2004-ben hét ilyen bank volt, 2008 elején már csak négy, 2008 szeptember végére mind a hét eltűnt.

Viszont a hedge fund-ok egy kivételével nem mentek tönkre, hanem összeolvadtak. A családi cégek megmaradtak, a nemkívánatosakat a válságnak nevezett takarító eszközzel eltakarították. Így született új, koncentrált pénzügyi birodalom!!

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló