A csiszolatlan gyémánt, avagy a Szanyi saga folytatódik

Azt hiszem, Szanyi Tibor szocialista képviselő pontosan leképezi azt a mentalitást, ami az emeszpések legfőbb jellemzője. Azt a pofátlan képmutatást, azt a gerinctelenséget, azt a lelkiismeretlen hazudozást, ami a fajtájuk sajátja.

A nagy többségüknek, ha forog is a gyomra saját magától, legalább megpróbál meghúzódni, de Tiborunk nem. Ő médiasztárnak gondolja magát, és betekintést enged nekünk a Párt és saját maga gyomorforgató belső világába.

A múlt héten a Köpönyegforgatók bejegyzésemben már írtam Szanyi gusztustalan kis manővereiről, de akkor még én sem gondoltam, hogy a héten képes lesz ilyen mértékben szemen köpni magát. Visszautalnék a hvg.hu múlt heti riportjára tudjátok, amelyikben liberálanarchistának nevezte Elqrót. Ugyanebben a cikkben hangzott el a következő kérdés-felet is: (a teljes cikkekhez katt a linkekre)
hvg.hu: Ön a társadalmi szolidaritásról beszél. Nem ezt szolgálja a vagyonadó, melyet a Bajnai-kormány éppen most akar elfogadtatni a törvényhozással?

Sz.T.: Az, ami most ezen a téren zajlik, a politikai szürrealizmus világába tartozik. Illusztrálja a kimondott szavak és a tettek közötti szakadékot, illetve az öszvér logikát. Hat adónem keveredik ebben az új adóban, mégpedig elhibázottan. Közgazdászként ismerek olyan fogalmakat, mint ingatlanadó, építményadó, kommunális adó, telekadó, vagyonadó és vagyontárgyadó. Nem lehet azonban tudni, hogy a tervezett adó ezek közül melyikre fókuszál, azon kívül, hogy évi 45 millárd forint bevételt vár tőle a költségvetés.

De az adók nemcsak ezt szolgálják, hanem azt is, hogy a közteherviselésben arányosságot, igazságosságot teremtsenek. A jelenlegi adótervezet kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, kit terhel és milyen politikai következményekkel fog járni. Ezt én nem tudnám jó szívvel megszavazni, miközben egyértelműen pártolnék egy jó ingatlanadót és egy jó vagyonadót.

Választókörzetemben, Újlipótvárosban, Belső-Angyalföldön és a Vizafogón az új adó jórészt hagyományos bázisunkat, azaz a nyugdíjasokat és a munkából élőket sújtaná, tehát a legkevésbé sem a „rendszerváltás nyerteseit”. Errefelé tipikusan nyolcvan négyzetméter körüli lakások vannak, amelyeket a tervezet négyzetméterenként 375 ezer forinttal vesz számításba, azaz épp átbuknak a harmincmilliós határon. Sőt, egy jobb ingatlan akár már 50 négyzetméterrel is.

Ezekben a lakásokban leginkább idős nyugdíjasok laknak, tipikusan és átlagosan 80-120 ezer forint körüli jövedelemmel, a fűtési szezonban havonta 30-50 ezer forintos távfűtési számlákat fizetnek, sőt, most kellett lemondaniuk a tizenharmadik havi nyugdíjról is. Arra az elképzelésre, hogy majd az örököseik kifizetik az adójukat, egyetlen szó illik: immorális. Mindenkinek joga van a saját életében rendelkezni a vagyona fölött, viszont az államnak nincs joga az örökösök elől a vagyont apránként elkobozni.

Az adótörvényekről és a vagyonadóról, mint gondolom, mindenki tudja tegnap szavazott az országgyűlés. Idézném az index.hu Elfogadták az adótörvényeket című írásának egy részletét:
Végül a vagyonadót két MSZP-s politikus (Laboda Gábor, Mécs Imre) mellett az SZDSZ-es Béki Gabriella, Bőhm András, Fodor Gábor, Gulyás József, Kovács Kálmán, Molnár Lajos, Velkey Gábor nem szavazta meg. Két másik szabad demokrata, Horn Gábor és Gusztos Péter pedig nem szavazott a vagyonadóról.

Hoppá. Tibi, te meg eltévesztetted a gombot? Vagy mégis mi volt? Vagy hirtelen megváltozott a véleményed, esetleg az elvtársak szóltak, hogy kikerülsz egy-két zsíros felügyelőbizottságból, vagy véletlenül nem nyer majd valamelyik kamupályázatod?

Nem, nem ez történt. Tibor az elmúlt pár napban megvilágosodott. Megértette a törvény szellemiségét. Hogy újdonsült felfedezését megossza a világgal tegnap sajtótájékoztatót tartott, ahol a következőket találta mondani: (a teljes sajtótájékoztatóért katt a linkre)
… a fenntartásaim változatlanul megvannak, minthogy egy új adónemnek bevezetéséről van szó. Azt még a legjobb álmaimban sem gondoltam volna, hogy az első, egy ilyen kis csiszolt briliáns lesz, amit majd mindenki el fog fogadni. Ez egy csiszolatlan gyémánt…

Azt mindig is fontosnak tartottam, hogy igen, legyen ingatlanadó, igen, legyen egy jó ingatlan adó, legyen egy jó vagyonadó (…) Én azt határozottan szeretném, hogy ha XY csóró magyar állampolgár is fizetne egy évben ingatlanadót, hogy ha van neki valamilyen ingatlana, még ha az, jelképes összeg is.

Én azért váltottam a korábbi fenntartásaimról igenre, mert az ország stabilitása szempontjából mindenképpen szükség volt ennek a feladatnak a kipipálására. Se a külföld felé, se másfelé nem akartam azt a képet sugallni, hogy nincs megfelelő erő adott esetben a fő kormányzó erőt jelentő szocialista frakcióban.

Úgy érzem, hogy lelkiismeretesen kijátszottam a pályát, bár nem feltétlenül és kizárólag a választóim érdekében cselekedtem…

Igen, a megfelelő adónem szükségessége és igazságossága okán én azt mondtam jó, szülessen meg ez. Jelezzük a minket finanszírozó külvilágnak, hogy igen, tudjuk a leckénket…

Az embernek simán kinyílik a bicska a zsebében. Ilyen emberek képviselnek minket az ország házában. Összesen alig húsz százalékot kitevő pártocskák társadalmi felhatalmazás nélkül döntenek a fejünk felett, azért hogy kiszolgálják a ránk szabadított cionisták pénzéhségét.

Az ilyen szanyitibor-félék minden következmények nélkül belemondhatják a kamerába, hogy a választók ellenében az IMF érdekeit, meg a saját megélhetésüket tartják fontosabbnak. És Szanyi közülük csak az egyik. Az egyik legostobább.

De vajon hány és hány meghúzódó káder van, aki a háttérben csendesen harácsol, aki mindenfajta lelkiismeretfurdalás nélkül elad, ellop mindent, ami kvázi a miénk?

Mondjátok, mégis meddig hagyjuk még ezt?

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló