Pro és kontra, avagy jó, ha tudjuk


Politikai oldaltól és vérmérséklettől függően lehet értékelni pro és kontra az orosz elnök budapesti látogatását, de mindezektől függetlenül azt gondolom, a tényeket és az eredményeket érdemes számba venni, amikor valamiféle értékelést akarunk tenni a történések kapcsán. Bár talán az is igaz, hogy minden valószínűség szerint Putyin látogatásának célja alapvetően nem az volt, mint amiről a fősodratú média most beszél, nem az, amit a hírekben olvashatunk.

A találkozó során OV és Putyin több mint három órás tárgyalást folytattak. Ez a diplomáciában vagy azt jelenti, hogy a felek nem értenek egyet, vagy azt, hogy nagyon sok dologról beszélnek, mondhatni fontos, stratégiai dolgok dőlnek el. A közös vacsora ténye és az utána lévő sajtótájékoztató hangulata ez utóbbi lehetőséget valószínűsíti.


Hogy mi is zajlott a színfalak mögött egyelőre nem tudható és minden bizonnyal egyhamar nem is lesz nyilvános, azonban az biztos, hogy a tárgyalások magyar részről rövidtávon egyértelműen előnyös helyzetet teremtettek és nem utolsó sorban kézzel fogható eredményeket hoztak.

A legfontosabb talán a gázszállítási megállapodás kérdése. Ugyan korábban is volt már szó arról, hogy a Gazprom hozzájárul ahhoz, hogy a húsz éve, a szocialisták által megkötött gázszerződésből fennmaradó és le nem hívott gázmennyiséget a szerződésben szabályzottakkal ellentétben ne kelljen kifizetni, de a politikai döntés, a pecsét a megállapodásra ez ügyben mégis csak most született meg.

Persze most sokan mondhatnák azt, hogy ez nem nagy ügy, néhányszáz köbméter gáz mégis kit érdekel. De ez azért mégsem ennyire egyszerű. A szerződésben rögzítettekhez képest ugyanis Magyarország 22 milliárd köbméterrel kevesebb gázt használt fel, amit ha most ki kéne fizetni, az potom 9 milliárd dollárba kerülne. Csak hogy jól értse mindenki. Lényegében ez az összeg a paksi atomerőmű-felújítás nagyságrendje, de kijönne belőle az olimpia megrendezésének a harmada. Ergo, ha az oroszok ragaszkodnak az eredeti szerződés minden betűjéhez és kifizettetik velünk a szóban forgó összeget, Magyarország csődbe ment volna.

Ehhez képest az EU-t sújtó orosz szankciók kijátszása már csak csepp a tengerben-történetnek tekinthető. Putyin ugyanis belement abba, hogy alakuljanak magyar-orosz vegyesvállalatok, amelyekre nem vonatkozik majd a tiltás, így a magyar termékek a többi EU-s termékkel ellentétben ismét eljuthatnak korlátozás nélkül Oroszországba.

Egyértelmű, hogy eddig minden szép és jó, de a nagyhatalmak nem szoktak ingyen adni semmit sem. Mindennek meg van az ára, előbb-utóbb mindenért fizetni kell. Így aztán szinte biztos, hogy OV megígért valamit Putyinnak, ha pedig durván akarnánk fogalmazni, akkor azt is mondhatnánk, hogy így, vagy úgy, de eladott minket az oroszoknak. Persze, hogy igazából volt-e más választása nem tudható, meg az sem, hogy a végén mennyit kell majd fizetnünk mindezért.

3 kommentek:

Karina írta...

Hát ez tök igaz, nekünk mindig mindenkinek fizetni kell. De azért azt csendben megjegyzem, hogy a Dél-Szláv háború idején a feka jenkiknek pucolták a magyarok 1 dolcsiért a bakancsukat, mikor Taszáron állomásoztak( igaz, nem volt kötelező) vagy Németországból hozatták akenyeret maguknak (mert a magyar kenyér büdös volt) ezekre a dolgokra sem emlékszem szívesen. Nagyon megsértődtek azon is, amikor Orbán a kiszuperált F 16-os gépek helyett inkább az új Grippenek bérlését választotta. Igaz egyiket sem kínálták ingyen, de legalább az Mszp is kereshetett ezen is.. Itt van a paksi atomerőmü. Nem olvastam sehol, hogy a franciák vajon mennyiért dolgoztatták az Mszp-s tervezőket, a IV.-es metroval is jól "átverték ? Demszkyt," és ha nem jön a mérnök Tarlós, aki megpróbálta menteni a menthetőt, akkor még a gatyánk is rámegy az üzletre. A Gresham házról már nem is beszélek , vaj, ezekért a bótokért ki is kapott "francia becsület rendet"? Ebben az idóben Tom Lantos szerint éppen fasizták voltunk mi magyarok.( Isten nyugosztalja szegény embert .) Szóval nemcsak a ruszkiknak kell egyszer majd fizetni, fizetünk mi mindenkinek ," belül-kívül" jobbról és balról is,Keletre és Nyugatra egyaránt.Ezért tart itt az ország. Itthon meg százalék számitásokban akarják Orbánék bebizonyítani , hogy mekkorát nőtt a fizetésünk, meg az életszinvonal. Ugyanaz mint a " Kádári időkben" akkor is igy számolták ki, %-ban mennyi az annyi? Mihez képest is,? ezt mindig elfelejtik hozzátenni! A Görögök állandóan tönkre mennek, mégis jobban élnek mint mi, akik "Jobban teljesítünk"! Csak annyit szeretnék tudni, mikor lesz már igazán vége a PARASZTVAKÍTÁSNAK!? De ezt most, halál komolyan gondolom és kérdezem is!

Névtelen írta...

Biztos, hogy nem sok választása volt. De az oroszoknak bizonyítani KELL, hogy ők korrektek, ellentétben az amerikaiakkal, akik már nagyon régen "izomból" nyomulnak, lesz@rják a "goodwill"-t (lásd André Jóbarátot) - ebből következően reméljük, jól fog járni az ország.
És még valami: inkább Viktor, mint Ferenc.

Unknown írta...

Nos, az biztos, hogy Putyin nem a gázszerződés klíringje miatt jött Budapestre. Hogy miért, van egy olyan érzésem, nemsokára megtudjuk. Vagy azért, hogy Orbánnak mennie kell, vagy maradnia. A két hatalmi tömörülés - az amerikai birodalom és az eurázsiai birodalom játszmáiban dőlhet ez el. Aki megszerzi, vagy megtartja a befolyását a kelet-európai gyarmatokon, annak a szája íze szerint mennek majd a dolgok.
Ami a gázszerződés körüli kormányzati önfényezést illeti, nem kis mértékben árnyalja, sőt megfordítja a képet egy írás, amit a Nemzeti Internetfigyelő is átvett.
https://internetfigyelo.wordpress.com/2015/02/22/a-putyin-orban-gazmegallapodas-magyar-vonatkozasu-elozmenyeirol/
Ebből kiderül, hogy Orbán megint ordasat hazudott. De ez mindegy is, most úgy látszik kellünk az oroszoknak, ezért elnéznek egy-két stiklit. Ami viszont a vegyesvállalatokat illeti, az talán tényleg valami értékelhető teljesítmény az Orbán-kormánytól. Amerika megint más farkával veri a csalánt, többek között a miénkkel is. Ezt kikerülni nemzeti minimumfeladat egy "nemzeti" kormánytól.
Az, pedig hogy mindenért fizetni kell, nem újdonság. Ahhoz kicsik, és már teljesen erőtlenek vagyunk, hogy önálló politikát vigyünk, mindig csapódni kell valakihez. Nekem úgy tűnik, Orbán felismerte, hogy a formálódó új világrendben rá és sleppjére nincs szükség, mint vezetőre. Ezért taktikázik. Sajnos könnyen járhatunk úgy, mint az ukránok. Az USA nagyon feszegeti ezt az "ideiglenesen itt állomásozó" haderő témát. Végső soron, ha úgy vesszük, a nyugat egy az egyben átvert bennünket, felzárkózás helyett kifosztás jött. Ezért úgy gondolom, nem túl ésszerű hűségesnek lennünk hozzájuk. De azt észben kell tartani, hogy "odaát" is csak csivavák lehetünk.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló