Majd én eldöntöm


Nem mintha eddig a vasárnapjaimat egy bevásárlóközpontban töltöttem volna, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy a tegnap elfogadott KDNP-s törvényjavaslat az üzletek nyitva tartásáról, egy vadbaromság. Természetesen az nem kérdés, hogy a kisebb-nagyobb üzletek és üzletláncok munkásainak hétvégi pótlék nélküli dolgoztatása felháborító és megengedhetetlen, de ennek a problémának a megoldása nem lehet az, hogy akkor bezáratjuk az összes boltot a hét utolsó napján.

„A most elfogadott jogszabály lényege, szeretnék, ha mindenkire érvényes lenne, hogy vasárnap ne lehessen senkit munkára kényszeríteni” – mondta Harrach Péter, a kereszténydemokraták frakcióvezetője a parlamenti döntés után.

A megfogalmazott cél rendben van, de tényleg ez a jó megoldás? Arról már nem is beszélve, hogy mitől lesz ez „mindenkire érvényes”?

És a rendőr, a tűzoltó, az orvos, a kalauz, a biztonsági őr, a gyári munkás és még lehetne sorolni vég nélkül a munkaköröket, velük mi van? Ők nincsenek benne a KDNP „mindenki” kategóriájába?

[Ok, a fenti megközelítés kicsit demagóg, hisz a felsoroltak nagy része esetében a vasárnapi szünet nem kivitelezhető, de a lényegen azért ez mit sem változtat.]
A kereskedelemben a legutolsó adatok szerint mindösszesen cirka félmillió ember dolgozik. Ők a „mindenki”, akikről a törvény szól. Az ő vasárnapi munkavégzésüket tiltotta be most a kormány.

Vajon a többségük mit szól majd ehhez a nem nagyon kért állami gondoskodáshoz? Főleg akkor, ha a várható leépítések miatt elveszítik, elveszíthetik a munkájukat.


Nem lett volna értelmesebb, ha a teljes tiltás helyett a dolgozók érdekeit védve szabályozzák a vasárnapi munkavégzést? Miért nem lehetett olyan törvényt kidolgozni, ami pontosan és kötelezően betartandóan szabályozza a vasárnapi munkabér összegét a normál napokhoz képest? Miért nem lehetett olyan jogi környezetet teremteni, hogy a munkavállaló maga dönthesse el, hogy szüksége van-e a vasárnapi munkára és az ezzel járó extra pénzre, vagy sem?

Akár a kisebb, akár a nagyobb üzleteket nézzük, egyértelmű, hogy a kereskedők pontosan tudják, hogy megéri-e nekik vasárnap nyitva tartani, vagy sem. Gondolom azt is könnyen ki tudták volna számolni, hogy a megnövekedő munkabér költségek mellett mindez rentábilis-e, vagy sem. Ergo, akiknek nem, azok úgysem nyitottak volna ki, akiknek meg még így is pluszos a dolog, kifizették volna a magasabb munkabért és mindenki jól járt volna.

Arról már nem is beszélve, hogy a vásárolni szándékozóknak sem csökkent volna a joga és a lehetősége arra, hogy vasárnap pakolják tele a bevásárlókocsikat. Mert nem is az a lényeg, hogy egyébként vásárolnék-e vasárnap, vagy sem, hanem az, hogy ha szeretnék, akkor az megtehetném-e.

És ezt ne az állam döntse el helyettem.

8 kommentek:

Zé írta...

Ez egy gumicsont, amit szándékosan dobtak a jónépnek, hogy a "nagy balhéról" eltereljék a figyelmét. Persze nem jött be, mert már képtelenek irányítani a közbeszédet, inkább egy újabb ön-tökönrúgás lett belőle.
Az ötlet alapjában nem lenne rossz. Bár a magyar lakosság mentális alapját figyelembe véve valószínűleg vásárlás helyett a zöm a tv előtt fog dögleni, és valami valóvilág-féle szart fog bámulni. Ennél még a plázázás is jobb, ott legalább emberekkel találkozik, meg mozog egy kicsit.
Régen a vasárnapi "szünetek" az volt a lényege, hogy az emberek templomba mentek, és ott egyfajta közösségi életet éltek. Mindenki összejött egy helyen, és beszélgettek egymással. Akkor sem a mise volt a lényeg, hanem a közösségi lét. Tulajdonképpen akkoriban a templom volt a "pláza". Ennek úgy volt értelme. De annak, hogy most vásárlás helyett az ország otthon vakarja a seggét... hát abban nem sok ráció van.

Névtelen írta...

Szombat délben be kell zárni az Összes boltot, s nemcsak a 200 nm-nél nagyobbakat. Hétvége az legyen hétvége! A közszolgáltatásokban részt vevőket pedig a hétvégi időre dupla bérrel kell fizetni. Amint kivételekben kezdünk el gondolkodni, már össze is dőlt a nyugodt hétvége.

Radulovic Zsuzsanna írta...

Teljesen egyetértek, kedves Névtelen! És ez így működik pl. Ausztriában, Németországban és Svájcban is (hogy csak párat említsek) mióta világ a világ, szóval csupa vérkommunista, diktatórikus rezsimben! Sőt, megfejelve még teljes munkatilalommal, hiszen ezekben az országokban vasárnap füvet nyírni, költözködni és falba lyukat fúrni is tilos, de még porszívózni és géppel mosni is. Minden tilos, ami zajkeltő, nyugalomzavaró és ami felismerhetően munka. Tízezer eurós nagyságrendű büntetések várnak a megszegőkre. Fokozom: nagypénteken, mindenszentek napján és nemzeti gyásznapon énekelni, zenélni és táncolni is tilos már előző éjjel 2 órától. Így ezeken a napokon a zenés szórakozóhelyek, diszkók sem nyitnak ki.

Karina írta...

Az a baj, hogy " ezek," ugyanúgy mint " azok" még azt is megmondanák mikor vehetünk levegőt. "Ezt így kell csinálni", oda kell "tenni " ezt " szabad , azt meg nem, mit szólnak a "nagyhatalmak",?, "kisország"" ,ott ez nem így van" mert "demokrácia", stb,stb. Másról sem hallani, a háború befejezése óta, mint a "nevelésről" fogadjunk szót, a " mi majd gondoskodunk rólatok, ez az ország érdeke", most "ezekkel vagyunk, vigyázzunk, mert ha nem" .... és eféle hülye szólamokat, De mire felébredünk, sok intelemből, kisül, már megint megszívtuk! Sokszor látom kiirva a falon, "birkák vagytok"! Azon spekulálok, vajon ki irja ki ezeket a falra, csak nem a minket "féltő, óvó,nekünk mindig, jótakaró,farkasok"? Most már hagyjanak nekünk békét, nem érdekel minket, ki, melyik, ország, népség,párt , mit akar mi a divat náluk, nyitva vannak, vagy zárva,nem vagyunk kiskorúak majd eldöntjük nekünk mi a jó, mit szeretnénk .Amen!

Névtelen írta...

Legfontosabb lenne egyfajta civil kontroll kikényszerítése a politika felett.
Négy évig szívatnak, aztán néhány hétre nagyon fontos leszel, amíg magad fölé nem emeled őket. Utána újra indul a szívatás.
Áramszolgáltatónál vagyok, még úgy-ahogy, de rendszeresen fizetnek. (nem sokkal szakmunkás minimál felett, brutális adó) Itt is készenlét, kiszállások, ha ünnep, ha hétvége, ha esik, ha fúj. Ki vagyunk téve elég sok mindennek. Elég strapás körülmények vannak, ízület, állandó veszély, indulatok,stb. Ígéret volt a cégtől, hogy olyan béreket szeretne biztosítani, hogy ne kelljen másodállásokat vállalni. (Ebből csak az teljesült, hogy nem is lehet nagyon kiegészítő tevékenységet folytatni, annyira kevés a szabadidő.)A kormány állítólag nem engedte, merthogy ez "bérfeszültséget" okozna. De a "nyugati" és az itthoni bérek különbsége nem okoz feszültséget ugyebár.
Nemrég esett ki O.V. száján, hogy a magyar munkaerő a képzettségéhez képest olcsó, a Munka Törvénykönyve pedig rendkívül rugalmas... Tehát minden magyar munkavállalót magára hagytak. Most meg játssza itt a nagy vezetőt, szerintem népszavazást kellett volna tartani a vasárnapi dolgokról.
Járulékaink, adóink ki tudja, hol landolnak, nem kapunk semmit értük.
Ügyelet-készenlét és a túlórák után arányaiban többet vesznek el; mégis, majd hatvanöt éves korig oszlopokra kell másznunk, azt várják el, mintha húszévesek lennénk nyugdíjig.Képzés, utánpótlás nincs, mert ugyebár az kiadás, de nem is tülekednek ilyen stresszes helyre.
Tudom, vannak sokkal rosszabb helyzetben lévők is. Csak a kormányok álnokságára szerettem volna rámutatni.

Névtelen írta...

A Ferkó ugyanezt csinálta uralma végén. Nyilván neki is meg lett mondva, hogy csak úgy viheti el az összeharácsolt vagyont, ha politikai öngyilkosságot követ el, hogy a következő játékost biztosan megválasszák.
A szocikkal ugyanez volt.
Itt a nagy láncokat akarják kinyírni, nem a jó keresztény szól belőlük.
Ez a tagság nélküli csak vezetőkből álló "párt" ezzel az erővel a kórházakat és a közlekedést is megszüntethetné vasárnap.


Karina írta...

Itt vannak az ünnepek, most egy kicsit mellőzzük ezeket a széllel-bélelt politikusokat. Aki ezen az oldalon beirt bármit is, annak kivétel nélkül kívánok, boldog, békés, ünnepeket, jó egészséget, sok ajándékot, és finom kajákat. Karina.

Karina írta...

http://img5.lapunk.hu/tarhely/kkataunnepioldala/kepeslap/107723.gif

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló