Látja? Nem látja? Na látja!


Pár napja vitába keveredtem az interneten egy vakegér szocival. Legtöbbnyire kitérek az ilyesmi elől, mert semmi értelme. Most is csak azért tettem kivételt, mert régóta személyesen ismerem az illetőt, és amúgy rendes ember. Persze most is értelmetlennek bizonyult az egész. Végül levonta a konzekvenciát: „Látom, nem ugyanazt a csatornát nézzük” - írta.

Ettől tényleg elhallgattam. Mint akinek a torkán akad a hang. Elemi erővel hatott rám a felismerés – nem mintha korábban nem tudtam volna –, hogy ennek a jóembernek egy tévéműsor az egész. Gyakorlatilag nem hozzák összefüggésbe a mindennapi valóságot, a tényleges életünket és főképp a valós érdekeinket azzal, amit a dobozban néznek. A legtöbb ember egy virtuális politikát, egy végtelenített tévésorozatot néz. És főképp csakis abban a keretrendszerben képes gondolkodni, amit a dobozban elé pakolnak. Már ha az gondolkodásnak nevezhető. Inkább csak reagálás. Olyan szinten, mint Pavlov a kutyával. Előre kiszámíthatóan, persze manipulálhatóan, és legfőképpen infantilis színvonalon. Bárgyún. A különbség pedig mindössze annyi, amennyit ez a vitapartnerem magától értetődő természetességgel kimondott: ki melyik csatornát nézi. Mintha azt mondaná, és azt fogadná el, hogy ki milyen színű tablettában szedi be a cuccot.

A legtöbb ember számára csak az létezik és az történt meg, amit a tévében lát. Az is csak attól kezdve, ahogyan bemutatták a tévében. Ami nincs a tévében, az nincs.

Gondolom ezzel nem sok újat mondtam.

Számomra is újdonságot csak az a rövid és frappáns, szöveg nélküli (tehát mindenki számára érthető) filmecske jelent, amellyel most találkoztam össze. Mások talán már látták, én csak most. Nézzük meg együtt! Közben elgondolkodhatunk, hogy az aránylag még esetleg még valóságosnak hitt televíziós képes tudósításokból mennyi lehet igaz, és mennyit manipulálnak. Igazak-e például az ISIS-féle tömeges kivégzésekről szóló filmek, vagy bármi egyéb hasonló, amiket elénk raknak azzal, hogy „a képek nem hazudnak”. Ó, dehogyisnem! Azok hazudnak csak igazán:

2 kommentek:

Névtelen írta...

Ez az igazság.(Persze csak akkor ha van neted.) :)

Karina írta...

A vegyi fegyvereket is mennyire keresték a " demokrácia szállítók "Irakban, ( kiderült, hogy ők szállították oda korábban) azóta már a fél országból Kurdisztán lett,( a buzgóbb riporterek már igy is emlegetik,) Nemhogy béke és demokrácia nem lett, gondoskodtak róla, hogy soha ne is legyen! Egyébként tök mindegy, hogy ki mit nézeget, nap mint nap,. melyik cstornát,vagy weboldalt, mert " Piatnik is csak kártyát csinált, de észt nem adott hozzá" szokták mondani, régi a mondás, de igaz!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló