Gondok merültek fel Auschwitzban és Birkenauban


A legfrissebb hírek szerint gondok merültek fel Auschwitzban és Birkenauban.

Nem is kicsik.

Lopják a tábort.

Az egykori munkatábor vezetősége a napokban arról panaszkodott, hogy az elmúlt időszakban olyan jelenség ütötte fel a fejét, amire a korábbi években nem nagyon volt példa. Az ott dolgozók megdöbbenve tapasztalták, hogy az odalátogató turisták közül egyre többen gondolják úgy, hogy valamiféle emléket mindenképpen magukkal kell vinniük. Azonban a szuveníreket nem a boltból szerzik be, hanem azt viszik el, ami a kezük ügyébe esik. Mára divattá vált a szögesdrótból egy-egy részt kivágni, de előfordult olyan eset is, hogy a táborba vezető vasúti sínből loptak el egy darabot.

A lopások mellett ráadásul a szándékos rongálás is megjelent a birkenaui tábor területén. Egyre többen vésik be például a nevüket a barakkok falaiba vagy a volt foglyok faágyaiba. „A legtöbben megelégszenek a szokásos „Itt jártam" felirattal, de olyan üzenet is akadt már, hogy „I had a smoke here”, azaz rágyújtottam vagy füstöltem itt egyet” – mesélték tapasztalataikat az ott dolgozók.

A hír hallatán azonnal felmerül az emberben a kérdés: vajon előfordulhat, hogy a mindent elöntő holokauszt-ipar Auschwitz kapcsán túltolta a biciklit?

Könnyen lehet.

A nagy agymosás közepette mára Auschwitz-Birkenau lényegében a tömegturizmus egyik célpontjává vált. A lengyel Disneyland, amit minden arra járó turistának be kell iktatni a mindenképpen megnézendő látnivalók közé, amit kötelező körként le kell tudni. Az odalátogatók döntő többsége már nem azért megy, hogy emlékezzen az ott elhunytakra, hanem azért hogy elmondhassa otthon, hogy volt ott is. Sőt, még egy darab drótot el is hozott a táborból, az ügyesebbek pedig még a nevüket is belekarcolták az egyik ágy háttámlájába.

Auschwitz divat lett. Tömegcikk. A cionisták akarva-akaratlanul, mára azt csináltak belőle. De úgy, ahogy minden divat, ahogy minden ilyen jellegű termék, úgy az egész holomítosz is előbb-utóbb unalmassá válik a tömegek számára. Végül pedig remélhetőleg egész egyszerűen ciki lesz, mint egy lejárt szavatosságú poplemez.


3 kommentek:

Karina írta...

Csak nem ér el Birkenauba is a "megélhetési fémgyüjtők" keze? Valószinü kevésnek találták a kárpótlást és igy próbálják " kiegészíteni" a jövedelmüket.

Unknown írta...

Hordják a metéltek az emlékeket,arról a helyről ahol megölték őket.

Laci írta...

Bennem a szomorúság,a rossz érzéssel váltakozva van jelen.Félő,hogy a drótlopkodó,feliratot firkáló ál turisták utódai pár évtized múlva,a "relikviák" és a feliratok mutogatásával fognak maguknak újabb,soha véget nem érő kárpótlást követelni.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló