Átlagembert a Parlamentbe?


Kétharmados többség azt kellene jelentse, hogy a népben általános elégedettség uralkodik. Persze miféle kétharmad ez... Tudjuk. Szélhámosság, hazugság, hókuszpókusz, trükközés. Nem tudom, kinek mik a személyes tapasztalatai, de én a mozgáskörben csupa olyannal találkozom, akik nincsenek megelégedve a ”választás” eredményével. Sőt nemcsak párt-szempontból, hanem a Parlamentbe benyomult úgynevezett „képviselők” szociológiai összetételével sem. Konkrétan egyre többektől hallom, hogy mennyivel jobban tudnának képviselni bennünket józan eszű hétköznapi, átlagos emberek. Akik átlagos foglalkozásokban dolgoztak, és akik nem felejtik el, hogy honnan jönnek.

Érthető, ha a hivatásos politikusok önelégült pofájára nézünk, amint éppen süket dumát nyomatnak nekünk a tévén keresztül. Kiábrándító és irritáló. Igény lenne alternatívára.

Idáig rendben. De lehetséges-e, hogy átlagemberek képviseljenek? Ha igen, az milyen volna?

Volt már ilyen! A jóságos Rákosi elvtárs idejében. Éppen a nép bizalmának elnyerésére érdekében szövőnőket, vasmunkásokat, szabósegédeket és hasonlókat pakoltak az Országgyűlésbe. Sőt nemcsak oda, hanem minden posztba. Bevált? Dehogyis vált be. Színház volt az is.

Rendben, most már más idők vannak, más körülmények. Most beválna?

Annál inkább érdekes a kérdés, mert a sok zsúrfiú és mindenféle Úr között most is akadnak, akik eredetileg átlagemberek. Papíron. Az elmúlt huszon-valahány év Parlamentjeiben pedig néha kimondottan sokan voltak. Vagy észre sem tetszettek venni?...

Kezdjük talán azzal, hogy ha magas posztban afféle hétköznapi eredetű embert látunk, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy az valakinek a bábja. És akkor még azt sem tudod, hogy kik döntenek a háttérben. Igaz, ez a többivel is így van. De mégis különösen azokkal, akiket eleve bábnak pakoltak oda.

Az átlagember pedig hozzákezd alkalmazkodni a környezetéhez, mert mi mást tehetne. Ennek során rekordidő alatt elkanászodik. Dehogyisnem felejti el, hogy honnan jött. A legkomiszabb elvtárs a tróger volt. Rideg, kegyetlen, kapzsi, hatalmaskodó. Mert azt érezte, hogy ez nem az ő világa, és hogy legegyszerűbb a dolgokat erőszakkal megoldania.

A munkás eredetű képviselők a legkorruptabbak, és őket lehet legkönnyebben elvakítani és átverni. Ez a tapasztalat.

Az egész kérdéskörben ott egy paradoxon. Ha kétszáz átlagembert teszünk oda, akkor azonnal felvetődik a kérdés, hogy miért éppen azt a kétszázat. Az összes többi rögtön azt kezdi érezni, hogy ezzel az erővel ő lehetne ott. Ez pedig azonnal feszültséget okoz, mihelyt a képviselő olyasmit csinál vagy mond, ami egyeseknek nem tetszik. Mindjárt jönne a felzúdulás, hogy elzavarni és másvalakit odatenni. Hiszen pótolható, mert csak egy átlagember. Előbbre volnánk ezzel?

További vetülete ennek a könnyen pótolhatóságnak az, hogy az illető maga is tisztában volna vele. Az csapódna le benne, hogy „idecsöppentem négy évre, mindenféle megalapozottság nélkül, és aztán egy másik még átlagabb, még hétköznapibb kerül a helyemre, egyébként sem értek én itt sem joghoz, sem gazdasághoz, sem államigazgatáshoz, csak üldögélek a székemen, néha elszavalom ugyanazt a pár frázist, de unom már – a legjobb, amit tehetek, hogy a négy év alatt megtömöm magamat, mert biztos, ami biztos”.

Az átlagember, mondjuk egy becsületes jóember népfia munkásököl-vasököl villanyszerelő el tud olvasni másfél óra alatt kétszáz oldal tömény gazdasági szakszöveget? De úgy, hogy értse is? És észrevegye, ha valahol csapda van benne? Tud vitatkozni jogászokkal? Hatékonyan? Meg tud írni egy törvényjavaslatot? Tud újat mondani a „teremtsünk munkahelyet” és az „erősítsük meg a közbiztonságot” sablonjain túlmenőleg? Egyáltalán: meg tud szólalni értelmesen? Nem fog bődületes baromságokat hebegni? Biztos?

Akik ezt az átlagemberes, népfiás, egyközülünkös elképzelést harsogják, azok nem gondolták végig.

Természetesen nem vagyunk megelégedve azzal, ami van. De a problémák más dolgokból erednek, és a megoldás is egészen más. Nem ilyen infantilis. A Hatalommal visszaélők addig örvendeznek, amíg a jónép ilyen gyermeki elképzeléseken cumizgat.


8 kommentek:

Névtelen írta...

Egyszerű a megoldás!
1. Képviseleti- pártokrácia helyett részvételi demokrácia!
(a neten szavazol a törvényekről, a kormány a parlament csak az adminisztrálója ezeknek)
2. általános és titkos választás helyett, általános és NEM titkos választás!
(a Neten dokumentált visszakereshető szavazatokkal, kiküszöbölve a csalást!)
3. A nép által választott bírók, ügyészek (a fenti módon) !
4. Az önkormányzatoknak alárendelt rendőrség!

nutria írta...

Bár szívesen olvasom az oldalt, nem mindenben értek egyet.
Ezt az egész rendszert kellene egyszer s mindenkorra eltüntetni a jó b... francba!
Azt mondják a bölcsek, ha az Isteni és emberi törvények nincsenek összhangban, akkor dobd ki az emberit!
Amikor a 10 parancsolat kb. 300 szó, a "méhek nyári tejhozamát" szabályozó EU-s törvény pedig kb. 30 000, akkor a világ megérett a pusztulásra!
Kár a kupac sz@rra tejszínhabot fújni! Nem fog segíteni.

Karina írta...

Nem csodálkozom a 2/3-n, elvégre a külföldről jövő szavazatok NEGYVEN SZÁZALÉKA "érvénytelenné" lett nyílvánitva! Ezt ellenőrizze le valaki, ha tudja! Ezt azért nem gondoltam volna, hogy a külföldön élő, dolgozó emberek, még egyilyen egyszerű szavazó lapot sem " képesek"kitölteni.Hogyan tudnak akkor idegen helyen megélni?

Anna írta...

Igaz! Az írás azt sugallja, hogy az egészen más megoldásra van elképzelés...

ProliProfil írta...

Nem az átlagemberekkel, vagy a jól képzett okos emberekkel van baj. Akár a hót butákkal. Voltak, vannak, lesznek.

A (kiválasztódási) rendszer, ami alapján hatalomba kerül valaki, az HAMIS.
Velejéig.

Az alapvető probléma az, hogy hiába tetszik valakinek, valamelyik párt, annak programja, és frontemberei.
Mert a pártlistáról, meg a mindenféle mutyis eljárások következményeként olyan figurák kerülnek hatalomra, akiről például utólag mindekinek csupán az jut az eszébe, hogy ő volt az, aki a legtöbbet mondta : "Magyarország jobban teljesít !".
A parlamentben nagy hallgatások, és kizárólagosság szintű, párthű gombnyomások jellemzik.
És más semmi.
A fórumján (ha megjelenik), kérdezni még csak-csak lehet tőle, érdemi választ azonban a sanyarú tapasztalatok következtében, ma már senki sem remél.
Tőlük feljebb már a kemény fiúk, lányok vannak. Ők az igazi hazaárulók. Ezeknek fő jellemzőjük a napi hazugság. Egymást, saját magukat napi szinten leplezik le.
Ők azok, akiket nem válthatunk le, egymást váltják, vagy nyírják ki.
Ki a francnak kellenek ezek ?

Ezekhez képest, még az átlagember is felüdülés. De, nem megoldás.

A megoldás, egy új, jobb választási rendszer lenne. Amit, nem a háttérhatalom készített számunkra a 90-es évejben.

eSzeL írta...

A társadalmi rendszereket nem lehet "megreformálni", "belülről átalakítani" és hasonlók. A társadalmi rendszereket csak le lehet váltani. Azt úgy hívják, forradalom (tetszettünk volna csinálni). Csak orbánviktort tudom idézni : a hatalom gyakorlóitól csak kötéllel a nyakukban lehet megszabadulni. Ha van hozzá eszünk és vér a pucánkban, meglesz. Ha bármelyik hiányzik - nem.

Németi Juci írta...

Igaz, de nem új választási renszer kell, hanem új rendszer!A népet nem lehet leváltani! Jó volna ezt minden kormánynak tudomásul venni!A nép átlagos!

Macoka írta...

Nem egészen értek egyet a cikk írójával. Kérdem én, kik ülnek most a Parlamentben (tisztelet a kivételnek)? Nem átlag emberek? Akik hozzádörgölőztek egyik-másik párthoz, vettek egy drága öltönyt, megfésülködtek és szavukat sem lehet hallani, mert bábjai a vezérnek, vagy alvezéreknek. Jó esetben. Vagy dőreségeket beszélnek. Akikről kiderült, hogy semmiféle végzettségük nincs, és a diplomájukat libáért vették az Ecserin. Akiről esetleg kiderült, hogy cukrászok voltak, vagy hentesek, de az eredeti szakmájukat már rég elfelejtették, az újat pedig még nem tanulták meg, magyarán megélhetési politikusok lettek belőlük, vagyis inkább szavazógépek, akinek megmondja Viktor, hogy melyik gombot kell nyomniuk. Ők talán nem átlag emberek? Innetől kezdve joggal merül fel a kérdés egy úgynevezett átlag emberben; "Ha ő igen, akkor én miért nem?"

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló