Ez vicc


Azért akárhogy is nézzük, sikerült ebből a Biszku-perből igazi tragikomédiát csinálni. Alig egy hónapja a véreskezű kommunista belügyminiszter védője azzal döbbentette meg a hallgatóságot, hogy be akarta idézni Kádár Jánost tanúnak, mondván az egykori MSZMP első titkár tisztázni tudná Biszkut a vádak alól. Tegnap pedig a bíróság folytatta sort, amikor kihirdette az első fokú ítéletet:

Biszku Béla vádlott bűnös, felbujtóként több ember sérelmére elkövetett szándékos emberöléssel megvalósított háborús bűntettben, két rendbeli bűnpártolás bűntettével megvalósított háborús bűntettben, lőszerrel való visszaélés bűntettében, a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntettében, ezért a bíróság őt halmazati büntetésül, 5 évi és 6 hónapi börtönbüntetésre és 10 évi közügyektől való eltiltásra ítéli.

Ugye érti mindenki?

A bíróság szerint mindössze 5 és fél év jár felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntettért.

Ez vicc. Csak valahogy nem nagyon lehet nevetni rajta.

Természetesen azt nem vitatom, hogy igaza van azoknak, akik azt mondják, hogyha az ítélet jogerőssé válik, ez az öt és fél év valószínűleg életfogytiglant jelent a most 92 éves Biszkunak. Ez könnyen előfordulhat. De azt gondolom, mégsem ez a lényeg.

Igazából nem nagyon vagyok híve annak, hogy agg embereket az életük végén börtönbe zárjanak, mindannyian tudjuk, hogy ez mások szokása. Azonban ez nem jelenti azt, hogy Biszku ne kaphatott volna olyan büntetést, amit az ilyen súlyú cselekedetek, mint amiket ő elkövetett megérdemelnének még akár úgy is, hogy utána hagyják futni, hagyják otthon meghalni.

Mert nem az a kérdés, hogy Biszku túléli-e a börtönéveket vagy sem, nem az a kérdés, hogy az utolsó éveit egy cellában tölti-e vagy sem, hanem az, hogy mi, most élő magyarok a legsúlyosabban elítéljük-e a kommunista bűntetteket.

A most kiszabott 5 és fél év ezért felháborítóan enyhe ítélet. Mert az méltatlan az áldozatokhoz, méltatlan a még élő 56-os forradalmárokhoz és méltatlan Magyarországhoz is. Ez egy szimbolikus ügy volt, ami egy történelmi igazságtétel lehetett volna, ahol közvetve, mégha 25 évet megkésve is, de kimondhattuk volna, hogy miként viszonyulunk azokhoz az időkhöz.

Ehelyett a bíróság kiosztott 5 és fél évet.

Tragikomédia.


3 kommentek:

Barrabban írta...

Mint már korábban leírtam, a jelenlegi hatalom az egykori kommunista rezsim másod és harmad soraiból, illetve azok gyermekeiből áll - (mert ugye a hatalom alanyi jogon jár, csak épp a megfelelő helyre kell születni).
Már bocsánat, de ki volt az az ostoba, aki egy pillanatig is azt gondolta, hogy az egykor őket szolgálót elítélik?! (például én, pár percig)
Felejtsük már el azt a gondolatot, hogy a hatalmon lévőket mi választjuk. Egy fityfenét! A hatalom eldönti, kit vesz be soraiba és pont. Nekünk nem volt, nincs és -ahogy a jelenlegi dolgok állnak- nem is lesz beleszólásunk saját sorsunk alakításába. Aki ennek ellenkezőjét állítja, az nem magyar földön él, vagy pedig lottómilliomos, esetleg agymosottként hű szolgálója/része a hatalomnak, tehát véleménye nem releváns.
Mi a szabadság alapvető jogaival sem rendelkezünk, hiszen minden bizonnyal szavaimat most is összehúzott szemmel olvassa valaki, aki belinkelve továbbítja a megfelelő ügyosztály felé, ahol majd kinyomoznak, aztán igyekeznek tönkretenni. Nem nagyon fog sikerülni, mert az életemen kívül semmim sincs, ugyanis voltam olyan ostoba, hogy becsületes munkával akartam ebben az országban megélni, így el is veszítettem mindenem.

Névtelen írta...

Szervusz, Barabban.
Örülök Neked.

Névtelen írta...

Ezek után hogy volt pofája a bíróseggnek a cigányok elleni támadást végrehajtók ellen életfogytiglani börtönbüntetést kiszabni...

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló