A vég felé


A járvány úgy kezdődött, hogy mindenki trónkövetelő lett. Úgy folytatódott, hogy mindenki elkezdett igényt támasztani a papságra, aztán az arisztokráciára, aztán a tudásra. Nem nagy dolog, szóltak. Mindenkiből lehet uralkodó, pap, tudós, művész. Mindnyájan egyenlők vagyunk, mindnyájan mindent tudunk, és ha nem tudjuk, megtanuljuk. Mintha megtanulható lenne a királyság, a főnemesség és a papság.

Amikor a királyok ezt hallották, leköszöntek; a papok, a tudósok, a katonák, az államférfiak szintén. Volt néhány, aki szavát fölemelte, azt szétmarcangolták. A többi azt mondta: ha ez nektek uralom, legyetek uralkodók; ha ez nektek nemesség, legyetek nemesek. Mit tehettek?

Később a járványnak már evangéliuma is támadt, és megindult a világ nagy átfestése visszafelé, beszennyezni mindent, ami tiszta, lerángatni azt, ami nagy, eltaposni, akinek feje kiemelkedik és megmérgezni azt, ami egészséges. Így vész és veszett el az állam, a nemzet, a nép, a munka, a gazdagság, a vallás, a szerelem, a szépség, az erő, a háború, a játék, az ízlés, az igazság...


[Hamvas Béla: Poeta sacer - részlet]



A fenti idézetre a Facebookon lettem figyelmes. Lipusz Zsolt tette ki, a Tanár. Gondolom, sokunknak ismerős a neve.

Azonnal megragadott. Hamvas Béla ismét telibe talált valamit. Rögtön megosztottam, illetve maszekban is elküldtem néhány barátomnak.

Eztán ért a meglepetés. Nem is annyira az, hogy a várthoz képest sokkal kevesebb kommentár érkezett rá. Hanem inkább az, hogy a barátaim, akik magánban válaszoltak rá, egyáltalán nem úgy értelmezték az idézetet, ahogyan én. Ahányan, annyiféleképpen. Pedig azt hittem, teljesen egyértelmű.

Ezek szerint mégsem?

Meg merem kockáztatni, hogy Lipusz Zsolt is ugyanazt olvassa ki belőle, mint én. De nyilván nem én birtokolom a Bölcsek Kövét, és hátha az egyéb értelmezéseknek ugyanakkora vagy még nagyobb a megalapozottsága.

Leírhatnám most ide, hogy nekem mit mond a szöveg. Meg is teszem, de majd csak pár nap múlva. Addig arra kérek mindenkit, hogy akinek kedve van hozzá, küldjön be ide nekünk (hozzászólási lehetőség a cikk alatt) pár szót a saját olvasatáról, a saját értelmezéséről.

Ha egyformán látjuk, akkor jó. Ha újat tudunk mondani egymásnak, az még jobb.

14 kommentek:

Névtelen írta...

Nem vagyunk egyenlőek, nem vagyunk egyformák. A nézetek és a tudás különbözősége emelhet bennünket bizonyos szellemi rangra. Az emberi társadalom, ahogy az állatvilágban is tapasztalható, nem nélkülözheti a hierarchiát. Ez biztosítja a túlélést. A demokrácia egy rendszer halála, lassú agónia.

-Borsod Hírei-

Névtelen írta...

Egyértelmű, hogy a rendről szól az idézet. Hogy az értelem irányítása nélkül, felborul az erkölcsi rend és a fékezetlen erő/erőszak, a káosz lesz az úr.
Irányításra mindenféleképp szükség van. De a jó irányítást, a megfelelő értelem és erkölcs harmóniája adja.

Névtelen írta...

Számomra azt jelenti (amit hosszabb ideje hangoztatok is), hogy a tömeg"demokrácia", az egyenlősdi, az egy ember egy szavazat, így az én szavazatom ugyanannyit jelent, mint egy analfabétáé (legyen az konkrét vagy csak politikai), egy megveszekedett nagy baromság.
Ez az, ami gátolja az emberiség felemelkedését ebből a morális mocsokból, amiben (minimum) a nagy francia elsötétedés óta fetreng. Szerintem erre utal Hamvas is a "A járvány úgy kezdődött, hogy mindenki trónkövetelő lett." mondatával.
Bolla Gyula

Névtelen írta...

Ezt csúfolják ma demokráciának, világuralomra törés néphülyítéssel. Csak el kell olvasni a CJB-t, és mindjártérthetővé válnak a dolgok .

ProliProfil írta...

A Sátán népének története ez.
A hatalom megszerzésének taktikája.
Az emberiség újkori történelme.
A pénz uralma a józan ész felett.
Az elveszett paradicsom.

Névtelen írta...

Járvány = Liberalizmus
Evangéliuma = Holokauszt

Cseperke írta...

Áldemokrácia=diktatúra. Amikor arra érdemtelenek és erőszakos, primitív embereknek is lehetősége lesz a hatalom közelébe jutni (akik közül a leggátlástalanabbak megszerzik azt). Akik félnek és csak rombolás által érzik magukat biztonságban úgy, ha a saját alacsony szintjükre süllyesztenek mindent. Így reagálnak arra, hogy "soktól fél az, akitől sokan félnek."

Zé írta...

"A járvány úgy kezdődött, hogy mindenki trónkövetelő lett."

Tévedés. "A járvány úgy kezdődött", hogy a hatalmon lévők elkorcsosultak, elaljasultak, elgyávultak. Nem akartak már harcolni, megdögleni csatában, nemeshez méltón. Csak az őseik által összegyűjtött javakat akarták élvezni.
Ezt érzékelte az addig arctalan tömeg, és kezdett el igényt támasztani a hatalomra. Mivel látta, hogy azt, amit az elhülyült felsőbb rétegek meg tudnak csinálni, azt ő is.

A "zseni" Lipusz-félék persze csak a második lépést látják. "Régen jobb vó't mert vó't király, oszt meg nemesek, a hülye paraszt meg tudta hol a helye, nem akart többet, csak jóllakni, meg a kocsmában berúgni. De jó is vó't. Aztán meg jöttek a büdöskomcsik (akik tudjukkik voltak) és szétverték ezt a csodálatos rendet"

Nagyjából ezt a hívják ma "tradicionalizmusnak". :)
A turanista agyfasz szemmel látható kifulladása után ez lesz a következő ideológia (ideológia, édes Istenem) amin a jobboldali közönség majd elrágódik vagy 10 évig, amíg rájön, hogy ez is idült, sehová sem vezető baromság.

Látó írta...

Ez a Zé-félék világrontásáról szól.
Szerintem amúgy a név elírás lehet: valójában Zsé...

Látó írta...

Persze a járványt leginkább patkányok terjesztik.
Magukat - helytől függően - egérnek, cickánynak, pocoknak, ürgének, stb.-nek kiadva...
De persze mindenki látja a ronda nagy orrukat, sanda és mohó tekintetüket, a gerinctelen, görbe hátukat...

Névtelen írta...

A stilus maga az ember!

Zé írta...

"Ez a Zé-félék világrontásáról szól."

Hát persze, felebarátom. Ha a "Látó-féléken" múlna még mindig a fán lennénk és makognánk, mert az olyan tradicionális. Ha a királyok és a nemesek nem tudták megőrizni a hatalmukat annak ellenére, hogy az ő kezükben volt a pénz, paripa, fegyver, akkor az csak egyet jelenthet: Pusztulniuk kellett, mert eljárt felettük az idő.
Lehet ezen nyammogni, de teljesen felesleges. A világ így működik, mert így lett kitalálva. Az egysejtűektől az emberig. Az életképteleneknek pusztulniuk kell, hogy átadják a helyüket valami újnak. Ne engem szidj, ha nem tetszik, nem én akartam, hogy így működjön. De elfogadom a Isteni Rendet. Mert ez a valódi Rend, aminek minden élőlény engedelmeskedik.
A világ nem macskajancsik, szobatudósok képzelgése szerint működik, akik otthon, az íróasztal mellett kitalálnak mindenféle "rendet", aztán elvárják, hogy a világ úgy működjön. Amikor meg nem látják, hogy nem úgy működik, hisztiznek, meg világ-összeesküvést fantáziálnak.

Az igazi felforgatók valójában ti vagytok, akik azt képzelitek, hogy az Isteni Rendet, a természet törvényeit két lábon járó csimpánzivadékok felülírhatják, csak mert a politikai szimpátiájuknak a változás és a kipusztulás rendje nem felel meg. A legnagyobb vicc, hogy ezzel a kritikán aluli világképpel, mint valami fantasztikus, fennkölt szellemi termékkel házalnak, aminek még nevet is adtak: Tradicionalizmus.

Látó írta...

Értem Zé.
Ha tehát tényleg voltak gázkamrák és "haláltáborok", azaz a zsidó nép tervszerű kiírtása részben megtörtént, azaz nem tudták megőrizni a hatalmukat annak ellenére, hogy az ő kezükben volt a pénz, paripa, fegyver, akkor az csak egyet jelenthet: Pusztulniuk kellett, mert eljárt felettük az idő.
Lehet ezen nyammogni, de teljesen felesleges. A világ így működik, mert így lett kitalálva. Az egysejtűektől az emberig. Az életképteleneknek pusztulniuk kell, hogy átadják a helyüket valami újnak. Ne engem szidj, ha nem tetszik, nem én akartam, hogy így működjön.
Gondolom így értetted?
Hát persze, te elfogadod a Isteni Rendet...

Egy Látó-féle (azaz magyar...)
Gondolom így értetted.

Látó írta...

Zé!
Remélem nem képzelitek, hogy az Isteni Rendet, a természet törvényeit két lábon járó csimpánzivadékok felülírhatják, csak mert a politikai szimpátiájuknak a változás és a kipusztulás rendje nem felel meg!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló