Induljon a banzáj, essen szét a ház


„Ehhez még csak annyit kell megjegyezni, hogy a világ nem az igazságra hivatkozik. Amire a világ hivatkozni szokott, az a többség. A többséget úgy szerzi meg, hogy aki nem áll melléje, attól az élet lehetőségeit megvonja, lázadónak bélyegzi, és a társadalomból kizárja. A többségi véleménynek az igazsághoz semmi köze, de a korrupt közösségben az az igazság funkcióját végzi. A helyzetet bonyolítja, hogy a többség - a világ minél korruptabb, annál kevésbé tényleges - csupán politikai többség, részben félrevezetett, részben becsapott, részben terrorizált és egyéb politikai trükkel létrehozott, a valódi többség ellenére koholt statisztikai blöff-többség, vagyis demokrácia.”

[Hamvas Béla]



Idézzük fel, mi van olyankor, ha egy multicég dolgozót, pláne ilyen-olyan szintű vezetőt keres. Százféle feltétel kikötése, bizonyítványok, referenciák, interjúk, önéletrajz, zannyaneve, motivációs levél, miafranc. Nagyon megnézik az illetőt, mert nem babra megy a játék. Aztán ezek alapján valaki dönt, és felelősséget vállal érte. Nem így az ország vezetőinek a kiválasztásakor. Az úgynevezett demokratikus rendszer a nép kollektív bölcsességének feltételezésére alapul. Eszerint a nagy számok törvénye alapján a tévedések kioltják egymást, és előáll az adott helyzetből kihozható legjobb eredmény. Amelyik politikus pedig méltatlannak vagy alkalmatlannak bizonyul, az előbb-utóbb kirostálódik.

Ennek semmiféle logikai vagy tapasztalati bizonyítását én még nem láttam. A valóságban bármelyik sötét barom vagy gazember Kegyelmes Úrrá lehet, ha becsomagolja magát egy szaros öltönybe, és a fejére drótoz egy fonnyadt narancsot vagy szegfűt.

Most újból fullra kapcsolt a cirkusz. Akinek több esze van, mint egy fél vödör víznek, annak a hajdani illúziói már rég elszálltak. Fásultan pislogunk. Mi új vagy más várható attól, hogy elzavarják vagy nem zavarják el azokat, akiket már kétszer-háromszor elzavartunk, és azok kerülnek-e a helyükbe, akiket már kétszer-háromszor elzavartunk? Más banda pedig úgysem törheti meg a kört, ezt a rendszer garantálja a gyakorlatban.

Érdekes egyébként, hogy a környéken már mindenhol voltak rendkívüli választások és kormányváltások, mindenhol bukott már meg kormány rendesen, csak nálunk nem. Ezt ráadásul eredménynek állítják be, mondván, hogy nálunk stabilitás van a gazdaság egészséges fejlődése érdekében. Nahiszen! Ha valóban az állítólagos és úgynevezett ”ország érdekére” menne a meccs, és valóban igazi verseny volna, akkor a Maszopszadinak is, a Fidesznek is számos alkalma lett volna megbuktatnia az éppen uralmon lévő másikat, és a helyébe állni.

Még hogy népuralom... Elég szomorú, hogy még mindig akadnak, akik elhiszik.

Egyáltalán alkalmas arra a Nép vagy a Nemzet, hogy épkézláb döntést hozzon a mostani rendszer kereteiben? Maga a rendszer olyan, hogy tudatlanok szavazgatnak hazugságok alapján felelősség nélkül. Származhat jó ebből?

A nép bölcsessége is enyhén szólva megkérdőjelezhető. Churchill azt mondta, hogy a szavazgatásos demokráciával szembeni legcsattanósabb érv az, ha az ember öt percet beszélget egy választópolgárral.

Pedig az emberek olyanok, hogy mind kurvára ért a politikához. Legalábbis azt hiszik. Sőt minden témához, ami a politika kapcsán felvetődik. Most éppen az atomerőmű-cirkusz miatt azonnal százezrek táltosodtak energetikai szakértővé, és bődületes baromságokat harsognak, az ATV és/vagy a Hír Tévé agymosóműsorainak ledorongolóan primitív kivonatait. De például ott a történelem. Abban aztán végképp mindenki professzor. Olcsó és nem ráz. A jobbantudók szabad prédája. Az benne a legelszomorítóbb, hogy az orbitális hülyeségekből, amiket harsognak, világosan kiderül, hogy akik a szavazataikkal végeredményben mégiscsak eldöntenek dolgokat valamilyen szinten, azok igazából mennyire brutálisan tudatlanok.

Nem is lehet a szemükre vetni a tudatlanságukat, mert hát mindenki a saját dolgához kell értsen. A baj az, hogy a rendszer azokra bízza a választást, akiknek hozzáértésük nincs (sokuknak eszük sem), csak Véleményük. (Ahogy mondani szokták: a vélemény olyan, mint a végbélnyílás – mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a többiekére.) Ez a magasságos Véleményük pedig dehogyis az övék, hanem amit a manipulátorok betölcséreztek a fejükbe. Könnyedén, mert a tudatlanság miatt nincs közegellenállás.

Lehetne másképp?

A választások szabályait jelentősen meg lehetne változtatni. Hatékonyabbá, célravezetőbbé lehetne tenni. A mostani rendszer haszonélvezői azt állítják és szuggerálják, hogy nem. Pedig igen. Szűkíteni lehetne a választhatók körét bizonyos kritériumok, például szakmai hozzáértés megkövetelése révén, de más módokon is. Vagy a választók körét lehetne szűkíteni.

Vagy egyáltalán nem is választással lehetne kijelölni a vezetőket.

Ilyen reformokat azonban csak azoknak áll módjukban elrendelni vagy pusztán csak komoly formában javasolni, akik a mostani rendszerben kerültek felszínre, tehát akik a mostani rendszerben érdekeltek. Változtatás csak kívülről (a néptől) érkező impulzustól lenne várható. Igen ám, de a nép elvan magának az ócska kis homokozóban, leköti a „hajrá Fradi” szintű bazári civakodás és pártoknak csápolás. A nép számára ez egyebek közt azért is jó és kényelmes, mert így továbbra is másoktól (a politikusoktól) várhatja a saját sorsának javulását ahelyett, hogy a saját kezébe venné a dolgokat. Továbbá azért is kellemes, mert kielégíti az emberek döntő többségének azt a meglehetősen alantas igényét és ösztönét, hogy valakiket szidalmazni lehessen.

Április 6-án este az eredményhirdetés után nagyon sokan csalódottak lesznek. Utána az idő múlásával egyre többen. Azt fogják mondani, hogy ”ezeket” – mármint a győztest (bármelyik legyen is az a kettő közül) a hülyék szavazták meg.

Pedig akárki lesz a kormány, és akárkik kerülnek nyeregbe, a nép egészen pontosan őket érdemli meg. Ezt már most leszögezhetjük.

22 kommentek:

Névtelen írta...

>Vagy egyáltalán nem is választással lehetne kijelölni a vezetőket.

Igen, pontosan ezt csinálták a kommunisták, láttuk, hová vezetett.

Névtelen írta...

>>Idézzük fel, mi van olyankor, ha egy multicég dolgozót, pláne ilyen-olyan szintű vezetőt keres. Százféle feltétel kikötése, bizonyítványok, referenciák, interjúk, önéletrajz, zannyaneve, motivációs levél, miafranc. Nagyon megnézik az illetőt, mert nem babra megy a játék. Aztán ezek alapján valaki dönt, és felelősséget vállal érte. >>

Minő naivitás!!! A multik azt vesznek föl, akit akarnak. Aki éppen megtetszik nekik. Kérhetnek akármilyen papírokat, ez sokszor csak ködösítés.

A felelősségről meg elég, ha annyit mondok: Lehmann Brothers. Kit is vontak felelősségre azért a 60 milliárd dollárért, amit eltapsoltak? Ja, hogy senkit...

Amúgy pedig egy országot nem úgy kell vezetni, mint egy vállalatot.

Névtelen írta...

Érdekes cikk. Csak éppen reális alternatívát nem kínál pedig az nagyon kézenfekvő: nem kell jegyet váltani (regisztrálni) és nem kell elmenni a cirkuszba. A demokrácia legfőbb hivatkozási alapja ugyanis az a voks amit leadnak rá. Nem az számít, hogy a gondosan összeállított listán hova húzza az egyed az ikszet, az a lényeg, hogy valahova de húzza. Fogadjuk el, hogy a rendszer működtetői nem hülyék - nyilván nem véletlen, hogy viszonylag széles a látszólagos választék a listán - és nagyon jól tudják hova vezet ha a társadalom többsége úgy érzi az ő igényeit nem elégíti ki a választék, az érdekei képviselet nélkül maradnak. Innentől kezdve - ahogy én látom - két lehetőség marad: vagy új játékosokat húznak elő a kabátujjból és a működést legalább részben hozzáigazítják a társadalmi igényekhez, vagy közlik, hogy ha 30% szavazott akkor annyi és bepróbálkoznak szembemenni a többségi társdadalommal. Azt viszont jobb helyeken diktatúrának hívják, azok viszont nem szoktak hosszú életűek lenni - történelmi mértékkel mérve persze.

Anna írta...

Igaz! Csak gratulálni tudok fenti sorok írójának és sok sikert a politikai pályán!

ProliProfil írta...

Kedves Freca

A legnagyobb probléma ebben a kérdésben, hogyan válasszuk el az ocsut a búzától.
Ezt eddig még senkinek sem sikerült tökélyre vinni.
Talán a Horthy-éra alatt voltak bíztató jelek e kérdésben...

Ami most van, az valószinüleg legtávolabb van a tökéletestől.

Ariel írta...

Elolvastam a cikket, most megyek és felkötöm magam!
De mégsem, mert jönnek a választások!
Nincsenek illúzióim a választásokkal, a hatalommegosztással kapcsolatban, de én azért megyek el szavazni, hogy egy adott pártot bejuttassak a parlamentbe, netán hozzásegítsem a győzelemhez.
És hiszek abban, hogy ez sikerül. Erre kérek másokat is. Ha már a hitet, a reményt is fel kellene adnom, akkor mi maradna?
Hiába racionális a cikk, remény mindig van!
Szebb Jövőt!

Névtelen írta...

Ez az írás lényegében a felvilágosult abszolutizmus, másik nevén aufklérizmus gondolatát tükrözi: mindent a népért, semmit a nép által. A baj csak az, hogy ebből már 200 éve a francia forradalom sült ki.

Névtelen írta...

Végiggondoltam, és arra jutottam: Igaza van aki szerint felvilágosult abszolutizmus jön ki eredménynek.
Aki jobbat tud, szóljon! :)

Freca

Vitéz nyavalyatörősi Tűz Viktor írta...

Jaj, úgy szeretem az ilyen "vegye a kezébe a nép a saját sorsát" típusú faszságokat... Oké, én vagyok a nép, kezembe veszem a sorsomat, akárhogy is képzelitek ti ezt, aztán mi lesz? Ezt írja már le valaki, KONKRÉTAN, TÉTELESEN!
Mert baromi könnyű ilyeneket képzelegni, hogy majd jön a nép, aztán egyszer csak kezébe veszi a sorsát, mint a műbőr aktatáskát, oszt onnantól majd minden fasza lesz, meg ingyé lesz a sör, csak a valóság nem így működik.
Vezetők pl. honnét lesznek? Mert azok mindig kellenek, ha tetszik, ha nem. Mert az anarchia nem pálya, legalábbis az értelmesebbjének. Hadd találgassak, ti lennétek majd az új vezénylőtábornokok, ugyi? Csak mi lesz, ha a Béla mást akar? Meg a Jucika is. Meg a Csabáék is. Meg mondjuk Somogy megye. És így tovább? Mi lesz, ha mondjuk Békés nem óhajtja "saját kezébe venni a sorsát"? És ezek még habkönnyű kérdések.
Ti tényleg nem gondoljátok végig ezeket a fergeteges baromságokat, mielőtt leírjátok őket? Ha csak arra gondolunk, hogy mit lépnének a környező országok egy olyan szituban, mint most pl. Ukrajnában van, amikor a NATO tagság értelmében pl. Romániának "békefenntartási" joga és kötelezettsége van egy akármilyen katonai krízis esetén az országunkban, mindjárt nem tűnik olyan frankónak egy polgárháború, he?

Karina írta...

Csak attól vagyok rosszúl ha meghallom, "mi az ország érdekében" tettük ezt meg azt.".csak javatokat akarjuk".. mondja ezt, az egész szoc. liberális bagázs. Igen valóban a "javainkat" is, meg mostmár az egész országot.akarják. Ja, az is igaz, hogy a 2/3-ra nincs semmi magyarázat.Ha egyszer a többség megszavazta a szocik ellen a fideszes győzelmet, akkor nincs mit tenni.Egy valami azért van, próbáljunk meg egysze ne valaki ellen, hanem a saját érdekünk mellett szavazni.Hátha sikerül és ne féljünk!

Névtelen írta...

@ vitéz Nyavalyatörőssy

Figyi.
Talán még nem tűnt fel, neked, de nálunk még mindig a rendszerváltáson nyűglődünk, csak lassított felvételen. Az összes vergődés emiatt van. Még mindig az elvtársakat próbáljuk kipiszkálni a pozícióikból. Közben tönkremegy minden.
Azért, mert a jónép othon üldögél, és a kurva tévét nézi.
Ha a jónép kimenne a placcra, mint ahogy a lengyeleknél, a cseheknél stb, de mondhatom a görögöket, spayolokat, olaszokat is, akkor mindjárt nem lehetne úgy kisemmizni, és úgy átkúrni,a hogy nálunk.
A jó Orbán sem csaphatná be a SAJÁT táborát úgy, ahogyan 2006-ban.
Igaz, akkor mindkét hazug sumák bandából csomóan börtönbe kerülnének. Ahogyan Romániában is minisztereket csuknak le.
És olyanok érdekei is előtérbe kerülnének, akiket jelenleg semmibe lehet nézni és el lehet hajítani annak érdekében, hogy egy vékony réteg gazdagodjon. Nem lehetne a fél országot átbaszni.
Pusztán annyi kellene hozzá, hogy a jónép nem csak a "választásokat" várja tátott szájjal,
Sokszor elég volna mindössze annyi, hogy százan odamennek a "képviselőjükhöz", és a füle közé néznek.

Elhiszem, hogy vannak, akinek minden fasza így, ahogy van.
De vannak radikálisok is, akik attól azok, hogy elegük van.
Hozzájuk szóltam.

Freca

Névtelen írta...

A felvilágosult abszolutizmus megbukott, éppen Magyarországon is (II. József ugyebár, aki a halálos ágyán 2 kivétellel az összes rendeletét visszavonta. Úgyhogy sajnos nem jó.

Névtelen írta...

A szerző lényegében a kommunisták érveit visszhangozza. A kommunisták is felvilágosult abszolutisták voltak. Azt mondták: minek is a választás? Baromság. Lenin parlementi kreténizmusnak nevezte. Majd a Párt megmondja, hogy mi legyen, és boldoggá teszi az embereket, ha beledöglenek is. Bele is döglöttek elég sokan. Szóval illúzió a felvilágosult abszolutizmus, és igen, tudok jobbat: a választási rendszer jobb.

Névtelen írta...

" A demokrácia az állam uralmi formájának a berendezése és biztosítja azt, hogy minden néposztály megtalálja boldogulását egyformán az országban (...) Nem jelentheti tehát a demokrácia a tömegeknek a nyers tömegeknek a vakuralmát...Az igazi demokrácia biztosítja az intelligens osztályoknak a vezetést, s bevonja a nép széles rétegeit az állami életbe." /Bethlen István: Beszédek és írások. Budapest 1933.I. k.159/

Névtelen írta...

>mondhatom a görögöket
A görögöknél általános a vélekedés, hogy ha nekik lenne egy Orbánjuk, nem így mennének a dolgok.
Mellesleg a spanyolok, olaszok mire mentek az utcára vonulással? Elárulom: semmire!

xyz írta...

Nekünk meg kilőtték a szemünket, amikor kimentünk az utcára, megvertek, összetapostak. Kinek hiányzik ez? Megint itt van fletó, bemászott az ablakon a libással együtt. Megérte?. Ha valami jót akarunk, rögtön közös erővel jönnek nekünk! Képviselők ülnek a parlamenteben, vagy pártok? Hányan szavazhatnak büntetés nélkül a frakciókból a kormány döntés ellen vagy mellett? Majd ha nem a pártok döntenek, hanem az emberek, akkor talán.

Névtelen írta...

Freca: Az szép és jó, hogy a radikálisokhoz szóltál, én pl. az vagyok, de annyit tényleg nem ártana tudni, hogy mi van azon túl, hogy kimegyünk az utcára... Ott már jártunk 2006-ban, ha jól rémlik kurvára nem változott tőle semmi.

Névtelen írta...

Látom, megjött a fidesz.

Freca

Névtelen írta...

>Látom, megjött a fidesz.

Érvek hiánya - személyeskedés (argumentatio ad honimen)

Juci anya írta...

Általában többféle véleményt szoktam elolvasni a neten. Nem "véletlenül" tévedek oda. Szeretek tisztába lenni mások véleményével is. Még TotaW is azt irta egyik blogjában (aki kemény liberális)" bármikor aláirna egy inditványt akár egy Jobbikossal is, ha az illető felfedezne egy milliárdos adócsalást bármelyik pártből követték is el. .Elvégre a társadalmat károsítják meg a bünténnyel és nem az azt ellenző pártot! Az antiszemitázást, az elzárkozást, az MSZp részéről, csak kifogásnak tartja". Amig nem lesz egy "nemzeti minimum" megbékélés, addig minden párt kivétel nélkül, felmenthet, vagy elhatárolódhat üres kifogásokkal bármilyen büntény elkövetőjétől, ha saját tagjáról, tagjairól van esik szó. Jelenleg ezért van az, hogy egyet előre, hármat hátra megy az ország minden ciklus végén.Kimehettünk az utcára, csinálhattunk bármit 25 év alatt nem történt semmi. Ezért szavaztam a Jobbikra és fogok a jövóben is, mert viszonylag a többiekhez képest tudnak tárgyilagosan gondolkodni, nem lopták még tele magukat és a lehetőségek felismerése mellett cselekszenek. A többi amit ellenük felhoznak csak üres duma!

eSzeL írta...

A demokrácia azt jelenti, hogy nem a jó irányba haladunk, hanem amerre a többség akarja. Csak meg kellene nézni, a létfontosságú kérdésekben minden esetben együtt szavazott a narancs és a vörös. Akkor is, ha vörös, akkor is ha narancs volt kormányon. És véletlenül minden esetben olyan döntésben értettek egyet, ami nem jó az országnak. Ha semmi mást nem nézünk is, csak a külföldi cégek adómentességét, akkor is. Ha van egy autód és a testvérednek fizetnie kell ha használni akarja, de az idegennek nem, akkor mondhatsz akármit, nem a testvéred a testvéred, hanem az idegen.
Általánosan jellemző hozzáállás, hogy az én pártom nem lop, hanem ügyes, bezzeg a másik . . . Ha elfogadod, sőt meg se látod a hazugságot, csalást, lopást az egyik oldalon, valójában nem látod a másik oldalon sem.

Névtelen írta...

A cikk írójának tökéletesen igaza van!
Mint látható, ez néhány fizetett trollnak nem tetszik. Irkálnak is (az összes cikk alatt megtalálható a nick, de a duma alapján anélkül is felismerhetőek)
Azt látni kell, hogy mekkora véleményterror uralom van a világon mindenütt, ahová a FED-maffia berakta a patáit. Pusztítanak mindent, ami érték, mindent, amit az európai (eredetű) ember alért az elmúlt ezer+ évben, és dicsőítenek mindent, ami mocskos, aljas, gyalázatos. Az emberi jogokra és a "demokráciára" hivatkoznak, de csak a bűnözők és deviánsok rendelkeznek egyre növekvő jogokkal, a középosztály pedig csak pusztul. A demokrácia valójában az arctalan hatalom sajtója által irányított idióták szavazati túlsúlyát jelenti.
Ahová pedig nem tudják berakni a patájukat, ott nekiállnak a világ legócskább, leghitványabb söprdékét felfegyverezni a kormány (a saját népét védő kormány!) ellen, vagy ha úgy sem megy, akkor valamilyen ürüggyel lebombázzák.
Reménykedjünk, hogy egyszer még ezek megkapják, ami jár nekik.
Addig csak egyet tehetünk: NEM FELEJTENI! Adjátok tovább a gyermekeiteknek, ubokáitoknak, ne hagyjátok, hogy a dögszarsajtó és a háttérhatalom által vezényelt oktatási rendszer elhülyítse őket!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló