Apa, mi az a futball-vb?


„A holland védekezésben vannak hibapontok, amelyekre ha rá tudnánk tapintani, akkor kellemes meglepetést okozhatunk.” – mondta Egervári Sándor szövetségi kapitány még a múlt közepén, a válogatott elutazása előtt. És a meglepetés nem is maradt el. Bár talán a döbbenet jobb szó arra, amit a magyar labdarúgó-válogatott művelt pénteken este Amszterdamban.

5-1 után, amikor a csereként beállított Devecseri tökéletesen a saját kapufánk mellé helyezte a labdát és ezzel 6-1-re alakította az eredményt, - szégyen-nem szégyen - már azért kezdtem szurkolni, hogy a hollandok nehogy leálljanak. A 6-1-es végeredményt még állítom képesek lettek volna a honi labdarúgás megmondóemberei kimagyarázni. Arra még simán rámondták volna, hogy minden csapat életében vannak rossz mérkőzések, hogy magas volt a fű, hogy sokat locsoltak, ráadásul be volt húzva a stadion teteje is…

És minden ment volna tovább úgy, ahogy eddig.

De aztán nyolc lett a vége. 8-1. Történelmi vereség. És most már végre nem lehet úgy tenni, mintha minden rendben lenne.

A vereség okaként biztosan lehet, vagy lehetne keresni szakmai indokokat is, - ezt gondolom, majd a hozzáértők megteszik -, azonban néhány dolog enélkül is biztos: Amíg a gyepre kifutó játékosok nem érzik át, hogy mit jelent felhúzni a címeres mezt, amíg a válogatottért, a nemzetért nem képesek meghalni a pályán, addig nem lesz eredmény. Amíg belőtt hajú, ratyi páva celebek lézengenek a füvön, amíg a meccsek előtt az öltözőben Gáspár Laci drogos cigány ”slágereit” használják harci indulónak, addig soha nem fogunk semmilyen csapat ellen győzelmet elérni.

És nem lesz normális labdarúgás Magyarországon mindaddig, amíg a sportág közeléből el nem takarítják az elmúlt 30 év sportvezetői rétegét. A sort a Csány-féle MLSZ vezetőségével kell kezdeni, aztán jöhetnek a szövetségen belüli zsíros állásban lévő, minden kormányt átvészelő, jó kapcsolatokkal rendelkező ”szakemberek”, akik kézen-közön, átláthatatlanul osztogatják el az utánpótlás akadémiák fejlesztésére biztosított költségvetési forrásokat.

Most itt van az esély arra, hogy alapjaiban változtassuk meg a labdarúgást Magyarországon. Most megvan a lehetőség, hogy a kormányzat belenyúljon a betokosodott rendszerbe és kitakarítson minden szemetet, ami összegyűlt sportági vezetésként az elmúlt évtizedekben.

Napokon, heteken belül kiderül, hogy a narancsosok fel merik-e vállalni ennek a kérdésnek a megoldását. Hamarosan kiderül, hogy lesz-e változás, hogy megteremtik-e a következő évek megújulásának lehetőségét.

Vagy felnő majd az a generáció is, akiknek már a szülei sem emlékeznek arra, hogy milyen érzés a nemzeti csapatnak szurkolni egy labdarúgó világeseményen?


3 kommentek:

Névtelen írta...

A futball is oda lett meg az MLSZ székház is az Andrássy útról. Ki tud róla, ki privatizálta el? A focisták csak a politikusokat utánozzák, csak itt bundának hívják.Nem kell búsúlni, azért a stadionok épülnek. Úgy emlékszem Szepesi Győrgy is volt már kapitány.

fürge csiga írta...

Jaj de izgi jaj de izgi... közben az ország harmada idegen földön takarítja a klotyókat, egy másik harmada a hazai mélynyomorban rothadozik testileg-lelkileg, a maradék harmad pedig minden reggel azzal ébred hogy jaj csak ne elveszítsem az itthoni szaros balkánbéres állásomat...

Névtelen írta...

Nem fog változni semmi. Sem a fociban sem az országban.. Az úgynevezett túlélők maradnak tovább.. kormányoktól államformától miondentől függetlenül...
Norbi

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló