Tovább züllesztve


Azt hiszem, az nem nagyon lehet viták kérdése, hogy egy ország, egy társadalom életszínvonalát, vagy mondjuk úgy minőségét, a benne lakók közérzetét, nem kizárólag csak az anyagi jólét határozza meg. A megfelelő fizetés, az anyagi biztonság természetesen fontos dolog, de azért van még egy sor olyan tényező, ami jelentősen befolyásolja azt, hogy egy adott országban mennyire jó élni.

Ilyen tényező például az emberek államba, az állam intézményeibe, a közbiztonságba, az igazságszolgáltatásba vetett hite. Hisz lehet egy ország egy adott pillanatban kevésbé gazdag, lehetnek egy országban nehezebbek a hétköznapok, mégis ha az ott lakók többsége úgy érzi, hogy az általa befizetett adókból fenntartott államapparátus jól működik, ha az ott élők többsége úgy érzi, hogy ha már pénz nincs, de legalább az igazság, az igazságosság megvan, akkor a gazdasági nehézségek is könnyebben túlélhetők, akkor a bizalom és a remény is megmarad, hogy a dolgok belátható határidőn belül majd jobbra fordulnak.

Ha manapság végignézünk Magyarországon, akkor sajnos azt látjuk, hogy a társadalom jelentős részénél nemcsak az anyagi biztonság nincs meg, de már az államba, az igazságba, az igazságszolgáltatásba vetett hit is csak alig pislákol. De mitől is lenne ez másképp, amikor ezt a hitet évtizedek óta kormányoktól függetlenül tendenciózusan rombolják. Elég csak visszatekintenünk az elmúlt évtizedekre, elég csak végiggondolnunk az elmúlt néhány év történéseit és mindenki tudná sorolni azokat a bűntetteket és bírósági ítéleteket, amelyek folyamatosan pusztították, amelyek folyamatosan züllesztették a társadalmi morált. És hogy a trend mennyire egyirányú, azt jól mutatja az a döntés is, amit a múlt héten hozott meg a Pécsi Ítélőtábla Bándy Kata gyilkosának, Péntek Lászlónak az ügyében.

Makai Lajos tanácsvezető bíró: "...nem teljesen bizonyítható a gyilkosság egyenes szándéka"


A másodfokú bíróság Makai Lajos tanácsvezető bíró vezényletével enyhített Péntek elsőfokú, tényleges életfogytiglant jelentő büntetésén. A bíró az ítélet indoklásában kifejtette, hogy a bíróság álláspontja szerint „a vádlott nem tudott róla, legalábbis nem bizonyíthatóan, hogy be kellett volna vonulnia a börtönbe a gyilkosság elkövetését megelőzősen, másrészt nem teljesen bizonyítható a gyilkosság egyenes szándéka. Vagyis P. László nem azért ment feltétlenül a sértett után, hogy megölje.” De a bíróság elfogadta Péntek ügyvédjének, Tuza Péternek azt az érvelését is, miszerint „P. László nem követte el kifosztás bűncselekményét, hanem csak lopás történt, mivel nem a gyilkosság után vette el Bándy Kata értékeit, hanem később.”

A most 26 éves Péntek László korábban tizenegyszer volt büntetve. Múlt év július 8-án hajnalban megerőszakolta, és közben, hogy ellenállását megtörje, brutális kegyetlenséggel megfojtotta Bándy Katát, a fiatal pécsi rendőrségi pszichológus lányt, aki egy születésnapi összejövetelről tartott hazafelé.

A jogerős bírósági ítéletnek megfelelően, Pénteknek ezért a tettéért nem kell örök életében a börtönben rohadnia. 40 év után feltételesen szabadon bocsátható lesz.

Ez lenne a magyar igazságszolgáltatás.

Vajon milyen jogrendszer az, ahol az elfogadható érvelés, hogyha valaki meggyilkol valakit és nem akkor, hanem csak fél óra múlva, amikor visszamegy elrejteni a holttestet, akkor veszi el az értékeit, akkor az már nem rablógyilkosság, hanem lopás? Milyen jogrendszer az, ahol azt meri mondani indoklásként egy bíró, hogy „nem teljesen bizonyítható a gyilkosság egyenes szándéka” akkor, amikor megfojtanak és megerőszakolnak egy védtelen lányt?

És mi jöhet még?

Legközelebb majd egy hasonló esetben az lesz az enyhítő körülmény, hogy a gyilkos különös kegyetlenséggel követte el a tettét, ergo mélyen érző ember, így megérdemeli a kisebb büntetést?

6 kommentek:

eSzeL írta...

Orbánviktor megmondta, hogy jogszolgáltatás van. Mint egy étteremben. Aki többet fizet, annak jobb a kiszolgálás. Vagy csak azért, mert szimpatikus. Igazság? Kit érdekelnek ilyen ostoba dolgok? Ami az egyiknek jó, az a másiknak rossz is lehet. Ez a fő eszme liberáliséknál. Mindegy, hogy simogatsz vagy ütsz. A lényeg, hogy csináltál valamit.

álarcos paprika írta...

A cigányság szándékos szaporítása és a cigánybűnözés állami támogatása folyik Magyarországon. Hogy miért? A hatalom háttérirányítói egy olyan Magyarországot akarnak, ahonnan nem csak eltűnt a középosztály, hanem ráadásul olyan emberekből áll a lakosság 80-90%, akik teljesen képtelenek kritikai gondolkodásra és csak olcsó szórakozást igényelnek (kakás tvműsorok, focimeccsek, szintétikus kábítószerek és házikészítésű rossz pálinka, szerencsejátékok, pornóáradat az interenetről, stb.), vagyis egy könnyen rabszolgaságban tartható tömeg. Ezért kell szaporítani a cigányságot (és persze tovább is mély tudatlanságban tartani), ezért kell elzavarni a cigánybűnözés ostorával (is) mindenkit, aki még fiatal (az öregeket úgyis hamar elintézi a gyógyszerek túladagolása és a szupermarketes génmódosított élelmiszer) és nem tartozik a korrupt politikai- és pénz "elithez". Ezt ugyanígy játszották le Dél-Afrikában az elmúlt években, ahol miután "valakik" felhasználták a néger lakosságot arra, hogy elzavarják a fehéreket és íly módon megszerezték, az ország természetes kincseit (arany, uránium, mezőgazdasági területek) amiket most a "felszabadított" négerek bányásznak ki és termelnek meg éhbérért a "valakik" számára (némelyik rabszolgatartó bánya ma már a "szabadságharcos" Mandela család tulajdonában van, aki megkapta a júdás pénzét). Sajnos, a legtöbb magyar ember ezt nem érti, ehelyett önkéntesen nyújtja a nyakát a hóhérnak.

Gondor4 írta...

Ezért kell vinni a bankba,meg az adóhivatalba a pénzt,az egyik "kisebbségnek"odaadni,a másik "kisebbséget"meg eltartani.Mi itt a gond?A fiatalok észt veszve menekülnek..és nekik van igazuk.Mert ezt az élhetetlenséget bizony a mi birka,bólogató,kádári "kultúránknak"köszönhetik.Kaparj csak,kaparj,hátha a híd alatt kötsz ki,mert elveszik mindened...te meg odaadod,mert gyáva vagy.

Névtelen senki írta...

Nem én írtam, de igaznak tűnik:
http://kuruc.info/r/2/116924/

„Arra hivatkozott Bándy Kata gyilkosának védője, hogy az életfogytiglan "megalázó"
A közveszélyes cigánybűnöző büntetését az után az érvelés után enyhítették, hogy korábban néhány strassburgi agyhalott bíró úgy vélekedett, hogy a tényleges életfogytiglan "embertelen és megalázó" a gyilkosoknak. Abban az ügyben 40 ezer eurós kártérítést is megítéltek a feleségét megölő férfinek, továbbá a brit államnak kellett fizetnie a perköltséget is. Jöhet tehát a "kártérítés" Pénteknek, majd Szita Bence gyilkosainak is, csak azért, mert "Európa" megőrült?
A bíró végül indoklásában nem ezt jelölte meg a csökkentés okaként (hanem azt, hogy szerinte "eltúlzott" volt az elsőfokú ítélet), de nyilván szerepet játszhatott ez is a döntésben, hiszen ha nem tetszik az ítélet a cigánynak, mehet Strassburgba, ahol már precedens létezik az efféle ítéletekre, tehát nagyon komoly esélye lett volna. Ez természetesen kihat majd a jövőbeli hazai ítéletekre is.”
Szerintem a bíró bölcs volt, és megtakarított néhány eurót és megaláztatást!
Ez nem felmentés, ez a bölcs kompromisszum.

Gondor4 írta...

Ha ez volt a csökkentés oka,akkor ez nem "bölcs"döntés,hanem gyáva meghunyászkodás.A farkast a házam előtt lövöm le,mielőtt bemerészel jönni az ablakomon.Az ilyen térdeplések okozata a sorozatos magyar emberek gyilkolása és Pándy Kata halála.Én a "magyar"törvényhozókat ültetném egy cellába a féreggel.

Névtelen írta...

Az új védőügyvédet ki fizette?

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló