Jobbágyok és a Fideszes Földesúr


Tanulj, fiam, különben mehetsz utcaseprőnek! – gyermekkoromban milyen sokszor hallottam ezt a tanító nénitől. Néhány évvel ezelőtt mit kellett látnom Budán a Frankel Leó út kellős közepén? A tanító néni fiát, amint éppen utcaseprő. Sőt már ehhez is összeköttetés és szerencse kell.

Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy őbelőle nem lehet közmunkás. Bárki odajuthat. Láttam már tanárt, zongoristát, műszerészt, sőt számítógépest is közmunkásként az árokparton kapirgálni havi 37 ezer forintért. Tessék csak, demokrácia van... Na persze.


Ózdon közmunkások egy csoportja azt az utasítást kapta a munkairányítótól, hogy másnap reggel a Nagyságos Képviselő Úúúr telkén jelenjenek meg gályázni.

A Nagyságos Képviselő Úúúr nem más, mint Vitális István, a helyi önkormányzat fideszes frakcióvezetője, kabinetfőnök, megyei közgyűlési képviselő, ilyen és olyan bizottság elnöke, titkára és tagja, illetve saját többször hangoztatott kijelentése szerint az igazi polgármester, mert annak is ő dirigál. Szóval egy képeskönyvbe való igazi fideszes. Igaz, hogy maguk a többi fideszesek is utálják, de hát félnek tőle. Szorgalmas munkájának, tehetségének, takarékos természetének köszönhetően a nyolcmilliós autója - amin mind a mai napig ott a Lázár Jánoséhoz hasonló lézerblokkoló - és a másfél milliós üvegszálas kerékpárja mellé mostanra a panelből át tudott költözni egy szép kertes családi házba Ózd legszebb részén. Gyarapodik az ország, ugye. Van annak, aki nem issza el. Pláne Ózdon.

A telken és kertben szokásos tereprendezési és egyéb földmunkákat nyilván nem végezhette a saját kezével, az fárasztó és rangon aluli lenne. Ehhez kellett az állam által fizetett közmunkások odavezénylése muzsik-jelleggel, azok megkérdezése és beleegyezése nélkül.

A melósok ezt úgy élték meg, hogy kihajtották őket kényszermunkára a Földesúrhoz, mert demokrácia van, és kuss.

Amikor önkormányzati ülésen egy ellenzéki képviselő felvetésére szóba került az ügy, Vitális azzal védekezett, hogy egyrészt ő kötelességének érzi, hogy helyi lakosoknak adjon munkát, másrészt szerződést kötött a közmunkásokat foglalkoztató városgazdálkodási intézménnyel, és fizetett az intézménynek az ilyen módon kibérelt közmunkásokért.

Tegyük fel, hogy valóban volt szerződés, és valóban fizetett érte, nem pedig utólag papírozták le, amikor az ügy kipattant. Mégiscsak furcsa, hogy embereket csak úgy bérbe lehet venni. Kiszolgáltatott embereket, akik tudván tudják, hogy ha nyikkanni mernek, akkor bármelyik helyi hatalmasság fél kézzel kipöckölheti őket ebből a nyomorúságos közmunkából is. Az pedig, ha a fejük fölött szerződést kötnek róluk a beleszólhatásuk nélkül, erősen az emberkereskedelemre emlékeztet, vagy legalábbis a jobbágyságra. Jogilag nem, de logikailag és józan ésszel mindenképpen.

De ha a jognál tartunk, ezen a síkon is meghencseredik a dolog. A közmunkás attól „köz”munkás, hogy jogszabályban precízen részletezett módon csakis a közösség javát szolgáló tevékenységekre alkalmazható. Profitorientált tevékenységre, vállalkozásra nem használhatja őket a foglalkoztatást lebonyolító intézmény.

Hivatalos vizsgálat következett. Legalábbis elvileg – tudjuk, hogy hogyan folynak az ilyenek.

Ebben Vitális stratégiát váltott, és elkezdett arra hivatkozni, hogy ő bizony nem tudta, hogy a telkén kulizó melósok közmunkások voltak.

Francot nem tudta. Dehogynem tudta. De dumának mégiscsak egy duma, és éppen elég volt hozzá, hogy a kizárólag fideszesek által végzett „vizsgálat” ne Vitálist jelölje meg hunyónak, hanem a közmunkásokat foglalkoztató városi cég egyik alacsonyabb beosztású dolgozóját, aki őszerintük szervezési hibát követett el.

Rátolják a felelősséget valami bűnbakra, ez mindig így megy.

Megtudtuk viszont, hogy azért kellett közmunkásokat küldeni Vitális Földesúr telkére, mert normál dolgozók alig maradtak a cégnél, legtöbbjüket el kellett bocsátani, hogy helyettük a sokkal olcsóbb közmunkásokat vehessék fel. Vagyis az alapállás, az alapértelmezés már nem a rendes szerződéses dolgozó, hanem a filléres és kiszolgáltatott közmunkás robotoltatása. Efelé halad a rendszer.

Az ügynek nincs vége, mert Vitális a gőgjében meg akarta mutatni, hogy minden és mindenki le van tojva, és juszt is odavezényeltette a közmunkásokat a telkére dolgozni a vizsgálat megkezdődése után is, amikor már végképp nem állíthatta, hogy nem tudott a közmunkási mivoltukról. Ebbe a gőgbe fognak belebukni.

6 kommentek:

Névtelen senki írta...

Bocsánat, de nem fognak belebukni!
Ez csak a mesében van így.
A szerencsétlen Schlag elvtárs sem a lopásba bukott bele, hanem a zsidózásba.
Vitális elvtárs nem zsidózott, tehát jó elvtárs.
Ennyi.

Madárarc Eugén írta...

Vérlázító, ahogy ezek a felkapaszkodott kiskirályok gondolkodnak. Hiába ülnek bele a szoba-konyhás házmesteri lakásból a palotába, jóérzést nem lehet venni. Szerintem egyébként ez rendszer- és kormányfüggetlen dolog, a szar embereknek ilyen a természete és valahogy mindig ezeknek áll a világ, hiszen a nyalás-taposás elnyeri jutalmát.
Hányinger az egész.

kistutyi írta...

Elnézem sokszora parlamenti közvetítést Kövér vezényletével a pulpituson, nahát az is megér egy misét. Pld. a Jobbikot kb 800-900 ezer ember szavazta be a parlamentbe mint ellenzéket. Mert mire is való az ellenzék? Hát szerintem arra, hogy a kormányon lévő bagázs hibáit észre vegye , józan javaslataival,felszólalásaival, ország- világ előtt azt kinyílvánitsa a képviselő..Csak ennyi, erről szól a Jobbik jogosítványa.Mit lép erre a" Szólás szabasdság" nevében Kövér?Arról már nem beszélek, hogy jóformán minden javalatát elutasítják a Jobbiknak, vagy finoman szólva átveszik azt jól "kilugozva"mint Fideszes javaslatot terjesztik elő, még bizonyos összeget,le is tiltat Kövér, a hivatalosan megállapított fizetéséből a képviselőnek. Ehhez szerintem nincs joga, mert ezek a képviselők azért ülnek ott, hogy minket képviseljenek és ha nekünk a választóknak nem tetszik az ahogy a Fidesz időnkét viselkedik, azt tolmácsolják a kormány felé. Ki-ki habitusának megfelelően Ez egy országgyülés nem pedig óvoda.Egyébként ha a" legfőbb méltóság" annyira érzékeny a kririkákra, mondjon le, mert ebből a viselkedéséből nagyon kilóg az egykori KISZ KB.vezéri attitüd! Elvégre egy "közszereplőnek" többet kell elviselni mint egy mezei állampolgárnak!.Arról már nem is beszélek, mennyit ronthat Kövér evvel a "döbrögiféle ki ha nem én"viselkedésével, a Fidesz pont az ellenkezőjét hirdető szólásszabadságot,keresztényi szeretetet hirdető imázsán!

Róbert írta...

Szerintem Lázár Jánosnak igaza van, azaz akinek nincs semmije, az annyit is ér. Csak a komcsik gondolják, hogy minden alanyi jogon jár minden léhűtőnek. Vitális Úr bizonyára keményen megdolgozott a vagyonáért és remélem, hogy az írigykedők nem fogják elrontani a jó kedvét.

Zé írta...

"Ebbe a gőgbe fognak belebukni."

Nem fognak belebukni.
Majd a "népnemzeti" csürhe megmagyarázza magának, hogy ezek úgy is csak cigányok voltak, legalább jól megdolgoztatták őket. Meg az egész csal ballib-zsidó-EU kitaláció, a képviselő úr ellen, aki magyar hazafi, hisz' ünnepekkor ki sem látszik a kokárdája alól, és olyan szépen tud beszélni a nemzetről meg a hazáról.

A jobboldaliak meg különben is vagy mind "Döbrögik" szeretnének lenni, vagy cseléd lelkűek, és semmi kivetnivalót nem találnak abban, ha a méltóságos úr a saját telkére vezényli gürcölni az alárendeltjeit.

Árnyika írta...

Persze, hogy igaza van Lázárnak, Robert, Te mennyit kaptál utiköltség, lakhatás stb. cimen? Lázár csak l8 milliót, a Fideszes komákkal együtt! képzeld csak, mégpedig a Gyurcsány kormánytól.Ezért nincs Fleto a sitten!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló