Őszöd, Pojáca, gumicsont, bolhacirkusz, Katalin, Imre és Ferenc


Az őszödi beszéd annak idején 2006-ban nagyot durrant. Már frissiben sejteni lehetett, azóta mindenki tudja, hogy manipuláció volt, sakkozgatás. Egyesek szerint lehetett volna belőle forradalom, sokkal valószínűbb azonban az, hogy nem. A háttérből a Hatalom nagyon is kézben tartotta a helyzetet. Végül is lett, ahogy lett, mostanra már maga a beszéd Gyurcsánnyal együtt érdektelen. Meguntuk. Mégis újra meg újra előrángatják.


A média és a politikusi kaszt most azzal etet bennünket hír gyanánt, hogy előszedtek egy Szabó Bálint nevű akkoriban is, ma is méltán ismeretlen szocit, aki feltárta a Nagy Titkot: a beszédet Katalin, Imre és Ferenc szivárogtatta ki. Így rébuszban, mint Nostradamus. Ebben a tálalásban nagyobb a hírértéke.

Ki nem tojja le?

A pártok és a média. Őket érdekli.

A Fidesz boldog, mert azt gondolják, hogy ezzel tovább lehet rombolni az álszoci álbaloldalt, cincálni lehet, áztatni, tovább repesztgetni. Egyúttal persze fel lehet idézni a régi szép időket, amikor a Fidesz felfelé szálló ágban volt, és azt képzelhették, hogy ők valóban a Népet és a Nemzetet képviselik, a jövőre gondolva pedig nem kellett belereccsenteniük a nadrágjukba.

A Bácsikahülyítő Finánctőkecsicskás Hazaáruló Pártot (Maszop) is érdekli az őszödi gumicsont. Tudván tudják, hogy a választási célegyenesbe fordulva hamarosan véget ér az ökörködés és egymás vidám ülepen rugdalgatása, és a Gazda kiadja a parancsot a gyors egységesedésre. A Gazda nyilván Bajnait pakolja oda a zászló alá, de nem mindegy (nekünk tökmindegy, de nekik nem), hogy mögötte közülük ki milyen pozíciót kaphat, ki milyen posztot alkudhat ki magának a csapatban a behódolásért cserébe,és értelemszerűen ki mekkorát szakíthat majd a remélt koncból. Most ezen meccselnek. A hét évvel ezelőtti őszödi beszéd rágcsálása remek labda ehhez. Nagyokat lehet dekázgatni és cselezni vele, és nagyokat lehet belerúgni, nem fáj senkinek.

A médiát és ezt a különösen visszataszító rovarfajtát, a politológusokat is érdekli. Olcsó és nem ráz. Kipipálható vele a közéletieskedés, és még az íróasztal mögül sem kell kimozdulni hozzá. Az úgynevezett híradókban pedig hígítani lehet vele a darabolós gyilkosságokat és az állatkerti születési jajdecuki beszámolókat.

A politológusokról azok a csótányirtók jutnak eszembe, akik kétszer-háromszor mérget szórnak ki talán, de utána feltétlenül tápot, nehogy elfogyjon a csótány, mert akkor ők miből fognak megélni. A politológus nem oszlatja, hanem gerjeszti és gomolyogtatja a ködöket. De hát merészelnének csak igazat mondani, amúgy is rögtön repülnének.

Az egyszerű médiafogyasztót (korábban Nemzet) egy kicsit sem érdekli Katalin, Imre és Ferenc, már Gyurcsány sem, mindenestül az egész bolhacirkusz sem. Bágyadtan néz ki a fejéből, elfogadja, hogy ez valami nagyon fontos történés, aminek a tévében a helye, aztán gépiesen átkapcsol valami aránylag mégiscsak mozgalmasabb bárgyúságra. Részéről a magas politika ezennel letudva.

Az önálló gondolkodásra képesek részéről mind gyakrabban olvashatunk ilyeneket a netes fórumokon:
„Az én korosztályom "túlélőinek" a felelőssége óriási, mert sunyi módon lapítanak, és nem szívesen vallják be saját tulajdon gyermekeiknek, hogy annak idején, jó 23 évvel ezelőtt hogy elqrták a dolgokat. Ehelyett végignézik gyermekeik kínlódását, és fennhangon szidják a kormányt, vagy épp a cigányt - most teljesen mindegy, ebben az összefüggésben -, csak ne a lényegről essék szó: arról, hogy nagyságrenddel jobb dolgunk volt nekünk ott, és akkor, fiatalként, huszonévesen!
Engem megkérdezett egyszer a gyermekem: tulajdonképpen nektek mi bajotok volt akkor? Megvolt mindenetek, lakás, munka, tüzelő, stb... Én azt vágtam rá: az volt a fő bajunk, hogy műszak után nem volt mindig elég hideg a sör! Meg, hogy nem tudtuk eldönteni, hogy kézilabdameccsre menjünk, vagy focimeccsre. Vagy hogy lehetne koncertjegyet foglalni a kultúrházba...stb....Inkább hagyom a témát, még rámfogják, hogy bolsi vagyok.”

Mi radikálisok vagyunk, rendben van. De a tudatos emberek minimum háromnegyed része úgy gondolkodik, ahogyan ez a netes hozzászóló. Számolnunk kell velük, nélkülük nem megyünk semmire.

18 kommentek:

kistutyi írta...

Az öszödi beszéd szerintem nem volt egyáltalán hazugság beszéd..Fletó azt irta le pontosan, hogyan működött az Mszp-.Szdsz koalició 20 éven keresztül. Éjjel-nappal hazudoztak, meg lopták a nemzeti vagyont., még ma is azt teszik.Csak azt nem értem, hogyan akarhatnak régi, öreg k.rvákkal mint Bajnai, Fodor, Kunce,Gyurcsány, Koka,stb. új kuplerájt nyitni ez a gyülevész bagázs?Ki fog ezeknek még hinni? Ki hozta nyilvánosságra a disznóságaikat, nem érdekel,az ellenzék mindig statisztált hozzá! akinek van egy csöpp esze az a sajá tbőrén tapasztalhatta a szemétségeiket. Az viszont tény, hogy az egész "rendszerváltási bulit" ők és társaik rendezték meg jó pénzért! Van hely, ahol az ilyeneket nemzetárúlóknak hívják!

Névtelen írta...

Az én gyerekeim nem szokták kérdezni, hogy mi volt a bajunk. Meséltem nekik arról, hogy nem volt telefonunk, és 10 éven belül még csak nem is ígérték, hogy lesz. Na meg arról is, mennyi ideig tartott egy Trabantot vagy Daciát beszerezni, és mennyit kellett előre fizetni. Ja és arról, hogy három évenként egyszer adtak 50 dollárt külföldi utazáshoz. Arról is meséltem, hogy hónapokra eltűntek a boltokból olyan holmik, mint papírzsebkendő, budipapír meg étolaj. Úgyhogy az én gyerekeim inkább azt mondogatják, de jó, hogy ők nem abba a világba születtek bele.

Jobbikos, régi rendszer hívője írta...

Érdekesek az emlékek... Névtelennek is megvannak a sajátjai, nekem is. Én arról mesélek a gyerekeimnek, hogy az utca biztonságos volt, a rendőr a szabálysértőt leginkább figyelmeztette, nem húzta le és főképpen nem mondvacsinált okokkal. Nyugatra igaz, háromévente mehettünk, ám volt rá pénzünk és a Forint is ért valamit. Most bármikor mehetünk, de miből? Az iskolák ingyenesek voltak, csakúgy mint a tankönyvek. Az egyetemekre felvettek ha jók voltak az eredményeid és nem került semmibe, sőt ösztöndíjat is kaptál 3-as átlag fölött. A napok nyugodtan, sőt inkább így írnám: NYUGODTAN teltek, nem volt ez az iszonyú rohanás. Nem volt APEH, NAV, nem jöttek ki naponta új adók. A lakbérek megfizethetőek voltak a bérlakásokban, nem volt külön víz és csatornadíj. Nem volt hanuka vagy mi a szösz a Marx téren. (Ma Nyugati tér ha jól tudom)A cigányokat a helyükön kezelték és a rendőrnek volt tekintélye. Az általános iskolásoknak a nyári tábor ingyenes volt, csakúgy mint a KSI-ben a sportolás.Tény és való voltak hiánycikkek, bár olyan mint a budipapír emlékeim szerint soha nem volt az. A banán, a narancs, az igen. Valamint a műszaki cikkek. Az is tény, hogy az áruválaszték szegényes volt. Viszont nagyrészük máig működik. Működik a harmincéves NDK (nem a levehető ajtós turmixgép! :-) )mélyhűtő, az orosz multi konyhai robotgép (még a kiskanál sem okoz a húsdarálójának gondot), az Orion erősítő. Harminckét éve vettem 40 db Tungsram izzót. Még van belőle egy tucat. Ja, használom az izzókat, nem a polcon vannak.
Jut eszembe! Az egészségügy. No, az sem volt rosszabb. A kórházak, rendelők most is ugyanolyan koszosak, elhanyagoltak, embertelenek és visszataszítóak. Persze most van időpontkérés, akkor nem volt. Most van műtéti várólista, akkor nem volt. Akkor kevesebb mentőautó volt, vacak Niva-k de nem halt meg bennük beteg mert a fél országon keresztül ide-oda küldözgetik a kocsit. Majd elfeledtem! Voltak kórházak! Pl. a XIII.ker. Szabolcs utcában, amely évek óta már csak rohad szét.Sorolhatnám tovább csupán azért, hogy ezekre is emlékezzenek az emberek de kétlem, hogy lenne annyi hely itt.

Névtelen írta...

Még mindíg vannak emberek kik egyszerűen nem tudják , vagy nem is akarják tudni,hogy ez a kormány nem a Magyar érdekeket szolgálja hanem a külföldi és a hazai gazembereket!!! Nem lehet mindent a multra rákenni!!!
A mult az 24.éve megsemmisült!!! Sokan vissza sírják köztük én is!! Igaz nem minden volt úgy mint ma,de meg lehetett élni,ki lehetett menni az utcára sétálni,volt munka,nem voltak koldusok,nem ölte meg az anyját,apját,nagyanyját,nagyapját,nem rabolt,s nem erőszakolt meg 8-10-éve gyerekeket!!!! Miről beszélünk ez a kormány el lopta az emberek megtakarított pénzét,elvette a nyugdíjakat,most hírdeti,hogy 10%-al csökkenti a rezsiköltségeket,de azt amit kellene azt nem csökkenti:pl-az ÁFÁT ami 27%.Minden olyan dolgot kitalál ami a gazdagoknak jó,de a munkásnak nem!!! Akkor melyik rendszer volt jobb!!! Mert ha Rákosi a sírjából felkelne egyből vissza is feküdne.A DIKTATÚRA EZ ÉS NEM A KÁDÁR RENDSZER !!!.

eSzeL írta...

Nekünk semmi bajunk nem volt. Mi már beleszülettünk egy olyan rendszerbe, amikor a saját földet már elvették. Ugyan kis háztájit hagytak, de termelő eszköz (eke, ló, kicsi, stb) az már bent volt a közösbe. Nagyapámat elverték (igaz kiverte a fogát a fő agitátornak :-D), mert nem adta önként. Minket már úgy tanítottak, hogy nagyobb legyen az igényünk, mint amit a föld adni tudott, igaz, úgy intézték, mint ma is, hogy ne tudjon sokat adni a föld. Nekünk már gyárba kellett járni és nem a földekre. Így mi, nem csináltunk semmit, nem adtuk el üveg gyöngyökért az életünket. Egészen egyszerűen becsaptak bennünket. Majd 45 éves előkészület után csináltak meg nekünk a "váltást", persze úgy, hogy nekünk rossz legyen. Vétkesek lennénk? Nem hiszem. Nem jobban, mint a deviza alapú hitelt felvevők, vagy a hajdú bét károsultjai. Bíztunk az emberségben, az önjelölt választhatók tisztességében. Hittünk a jóságban.
Hát megkaptuk a jutalmunkat.

Névtelen írta...

>Nyugatra igaz, háromévente mehettünk, ám volt rá >pénzünk és a Forint is ért valamit.

Hát, kedves Régi rendszer hívő, téged nagyon-nagyon megcsal az emlékezet. Még annál is jobban.

Volt rá pénzünk? Háromévenként 50 dollár!!! Annyit adtak, egy centtel sem többet. Ennél több valuta magadnál tartása devizabűncselekménynek számított. Ha pedig stikában szereztél araboktól vagy lengyelektől, és a vámos megtalálta mondjuk a gatyádba rejtve, akár börtön is lehetett belőle.

A forint pedig most SOKKAL TÖBBET ér, mint akkor. Amire még emlékszem: 1995 körül 330 forint volt egy dollár, most 230 körül van. Akkor 12 ezer forint volt a minimálbér, tehát úgy 35 dollár, most nagyjából 350 dollár. Akkor mikor is ért többet az a forint?

>Most bármikor mehetünk, de miből?

Ténykérdés, hogy ha ma kimész Hegyeshalomra, nagyságrendekkel több embert látsz utazni, mint 1988-ban. Ugyanez a helyzet a repülőtereken. Így vagy úgy, de sokkal több emberi utazik ma, mint akkor.

>Az iskolák ingyenesek voltak, csakúgy mint a >tankönyvek.

Nem tudom, melyik időszakra gondolsz, de a hetvenes években már biztosan nem voltak ingyenesek a tankönyvek. Olcsók voltak, de nem ingyenesek.

Elmeséljem, hogy én a hetvenes években milyen iskolába jártam (nem tanyán, hanem egy nagyközség fő utcáján). Olyanba, ahová nem volt bevezetve a víz, pottyantós budi volt az udvaron, és természetesen tornaterem sem volt, télen sakkoztunk. Ma hol van ilyen iskola?

>Az egyetemekre felvettek ha jók voltak az eredményeid >és nem került semmibe, sőt ösztöndíjat is kaptál 3-as >átlag fölött.

Ez igaz, de most nagyjából háromszor annyian járnak egyetemre, mint akkor. Ha pedig azt vesszük, hogy ma kisebb létszámú az a korosztály, akkor a növekedés inkább ötszörös. Tehát így vagy úgy, de ma a megfelelő korosztály 50%-a jár egyetemre, míg a nyolcvanas években ez 10% körül volt.

>A napok nyugodtan, sőt inkább így írnám: NYUGODTAN >teltek, nem volt ez az iszonyú rohanás.

Nekem inkább az volt az érzésem, hogy poshadás, unalom és sehová nem haladás jellemezte azokat a napokat.

>nem volt külön víz és csatornadíj.

Az tényleg nem volt a családunkba. Jut eszembe, vízszolgáltatás sem volt. És csatorna sem. És szemétszállítás sem. Ezért ezek értelemszerűen ingyen voltak. Ismétlem: egy nagyközség főutcáján laktunk, nem valami istenhátamögötti tanyán.

>a rendőrnek volt tekintélye.

Ja. Ez volt a rendőrviccek fénykora. A mi falunkban a rendőrnek például ács volt a tanult szakmája. Bár igaz, hogy féltünk tőle.

>Az általános iskolásoknak a nyári tábor ingyenes volt, >csakúgy mint a KSI-ben a sportolás.

Hát igen, a KSI-ben a sportolás ingyen volt. Kár, hogy ahol én laktam, ott se KSI nem volt, se semmi más, még egy nyomorult tornaterem sem. Több száz fős általános iskolában. Az persze igaz, hogy a tömegsport - katonai megfontolásokból - ingyen volt.


>Jut eszembe! Az egészségügy. No, az sem volt rosszabb.
Biztos vagy ebben?
Nekem erről más emlékeim vannak.
Csak egy személyes emlék: nagyon súlyos allergiám volt, éjszakákat köhögtem-tüsszögtem át. Lett volna rá gyógyszer, például a Claritin, amit ma minden patikában kapni, már recept nélkül is. Ja, az pont hiánycikk volt. Maradt a taknyolás, meg a szovjet Zaditen, ami kábítószerhez hasonlóan kiütötte az embert.

A másik, ez már kicsit súlyosabb: a rendszerváltás előtt 50 év fölött nem végeztek dialízist. Tehát aki ennyi idős kora után lett súlyos vesebeteg,azt lassú kínhalálra ítélték. Ma minden rászoruló kap dialízist.

>Persze most van időpontkérés, akkor nem volt.

Akkor valóban nem volt, csak éppen az ember 3-4 órákat várt a rendelőben. Vagy éppen egész délelőtt.

>Most van műtéti várólista, akkor nem volt.

Jaj, dehogynem volt. Csak nem lehetett megnézni.

De tudod mit? Nézzük meg, hogy alakult a várható élettartam Magyarországon:

férfi: 1990: 65,1 év 2001: 68,2 év 2011: 70,9 év

nő: 1990: 73,7 év 2001: 76,5 év 2011: 78,2 év

Jé, mit látok? Hogy az elmúlt 20 évben lényegesen javultak az életkilátások. Vajon mitől?

Névtelen írta...

>de azt amit kellene azt nem csökkenti:pl-az ÁFÁT ami 27%

Ennek borzasztó egyszerű oka van. Ha az ÁFÁ-t csökkentik, azzal a költségvetés bevételei csökkennek, tehát az ország deficitje nő. Ha az árat csökkentik, akkor pedig a multik profitja csökken. Az ÁFA is csökken, de kisebb mértékben, mint az előző esetben.

Szerintem inkább a multik fizessenek,mint a magyar költségvetés!

A nyugdíjakról meg annyit, hogy én a visszalépés előtt magánpénztári tag voltam. Nem is a legrosszabb pénztárban. Aztán amikor kiderült a hozam, az derült ki, hogy nem az állam lopta a nyugdíjamat, hanem a magánpénztár!

A feleségem 10 évig volt magánpénztári tag. A "hozam" amit kapott tíz év alatt, éppen nulla volt. Zéró, semmi. Ha állami nyugdíja lett volna, akkor legalább az infláció értékével emelkedett volna, így meg pont semmivel.

Névtelen írta...

Még a jó szocialista termékekről annyit, hogy ami jó minőségű volt, vagy legalább tartós, azt többnyire nyugati licenc alapján gyártották.

Soroljam?
A Hajdú mosógép AEG licenc volt (a jó NDK-s háztartási gépek is mind nyugatnémet koppintások voltak).

A Lada Fiat licenc volt, a Zastava Opel licenc, a Dacia francia licenc (emlékszem, hogy az öregebbek Dacia autók drágábbak voltak, mint az újak, mivel a régiekben még voltak francia alkatrészek). A Moszkvicsot német mintáról koppintották, a Kis Polski Fiat volt (úgy is hívták, hogy Polski Fiat).

A telefon távhívásos rendszert (cross-bar, ha valaki még emlékszik) az Ericssontól vettük. A kiváló szovjet órákat a németektől zsákmányolt gépsorokon gyártották.

Sokáig lehetne még sorolni. A lényeg, hogy a szocialista ipar képtelen volt az innovációra, amit jól tudott, az nagyon kevés kivétellel vagy nyugati koppintás volt, vagy még a háború előttről származott (mint a Tungsram is). Önmagában a szocialista ipar életképtelen volt.

Névtelen írta...

Ady Endre

A grófi szérün

Nyár-éjszakán a grófi szérün
Reccsen a deszka-palánk
S asztag-városban pirosan
Mordul az égre a láng.

Éjféli hajnal, szörnyű fény ez,
Nincs párja, napja, neve.
Fut, reszket a riadt mezőn
Az égő élet heve.

Koldus, rossz álmú zsellér ébred,
Lompos, bús kutya csahol.
Az egész táj vad fájdalom.
S a gróf mulat valahol.

Szenes kalászok énekelnek
Gonosz, csúfos éneket:
„Korgó gyomrú magyar paraszt,
Hát mi vagyok én neked?”

„Mért fáj neked az égő élet?
Nincs benne részed soha.
Ne sírj, grófodnak lesz azért
Leánya, pénze, bora.”

„Ne félj, a tél meg fog gyötörni,
Mint máskor, hogyha akar.
Élethez, szemhez nincs közöd,
Grófi föld ez és magyar.”

S mégis, amikor jön a reggel
S pernyét fújnak a szelek,
A grófi szérün ott zokog
Egy egész koldus-sereg.

Siratják a semmit, a másét,
– A gróf tán épp agarász –
Érzik titkon, hogy az övék
E bús élet s a kalász.

1907

Csak manapság nem gróf Edelsheimnek és gróf Haltenbergernek, vagy gróf Hatvany-Deutschnak, hanem gróf Csányinak, gróf Orbán Győzőnek és gróf Bajnainak hívják őket (közben magyarosítottak). Nem erre vágyott vissza a magyar paraszt???! Akkor most tessék szépen elégedettnek lenni.

Jobbikos, régi rendszer hívője írta...

Kedves Névtelen!
Egyáltalán nem csal meg az emlékezetem.
Nem azt írtam, hogy mennyi pénz lehetett legálisan nálunk, hanem azt, hogy volt pénzünk utazni és a Forintot erősen tartották. Egyébként mindenki feketén váltott. Kifelére nem is volt gond a vámosokkal, annál inkább visszafelé. Akkor meg kellett magyarázni miből vásároltunk.

Nem nagyon értem, hogyan jön ide az 1995-ös időszak? Ráadásul a valutákat így nem lehet összehasonlítani, ahogyan teszed.

Tényleg több embert látni Hegyeshalomnál. Azok nem üzletemberek, nem vagyonosabbak az átlagnál. Nem, azok főként Tesco pénztárosok, devizahitelesek nagycsaládosok, a jólfizető multiknál dolgozó árufeltöltők és raktárosok.

Az egyetemek:
Valóban többen járnak manapság egyetemre. A fontos, termelő tevékenységet végző szakokra. Romológus, szociológus, bölcsész, jogász. Miközben a semmire sem jó szakokon, mint vegyész, villamosmérnök hiány van. Tényleg jó, hogy többen járnak egyetemre...

A rendőrök akkor is hülyék voltak általában, amint ma is azok. Ez tény. Én a tekintélyről írtam, nem észbeli képességekről.

A 70-es években jártam általánosba és igenis, ingyenesek voltak a tankönyvek.


Nem folytatom, hiszen nincs értelme. Eleve ne hasonlítsuk össze a 30-40 évvel előtti technológiai és infrastruktúrális szintet a maival!


A szocialista ipar egyáltalán nem volt életképtelen! Elég megnézni a több, mint millió km-t futott 30-40 éves Ikarus buszokat. Voltak komoly fejlesztések, világszínvonalú termékek. Taurus kőolajipari gumicsövek, Láng motorvonatok, Ganz daruk, stb.

Karina írta...

Ja, akkor a KGST tagjai voltunk, most meg az Eu-é, azért van ilyen jó dolgunk!Az a lényeg akkor az apák döntöttek, most meg a gyerekek és a rokonok és még gyaláznak is minket.

eSzeL írta...

Írtok itt mosógépről, mindenféle műszaki cikkekről, 50 dollárról, átlag életkorról meg ilyesmikről. Én nem vagyok biztos benne, hogy az életem attól lesz teljesebb, ha hú de modern, semmit se kell csinálnom gépekkel vagyok körülvéve. Nem látom, hogy az lenne az csúcsok csúcsa, ha annyi dollárt költhetek, amennyit csak akarok. Biztos vagyok benne, hogy nem az a lényeg, hogy sokáig élj jelentéktelen életet, inkább az, hogy hagyj magad után valamit. Mindegy mi az, de valamit amit te csináltál. Valamit, amiben benne van a két kezed munkája és a homlokod verítéke. Valahogy úgy, ahogy ez a nem tudom már kitől vett gondolat is mutatja : “A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben.” (Abraham Lincoln)

Névtelen írta...

Az 1995-ös időszak úgy jön ide, hogy onnan tudok konkrét adatokat mondani. Előtte még rosszabb volt.A forint vásárlóereje a dollárhoz képest nagyon sokat NŐTT az elmúlt 20 év során. Rengeteget. Nyilván az euróhoz nem lehet viszonyítani, mert az akkor még nem volt, de a dollárhoz lehet. Fogalmam sincs, honnan veszed, hogy a forintot erősen tartották volna. Illetve a rubelhez meg a lejhez képest talán igen, meg a zlotyihoz, de a márkához, schillinghez, dollárhoz képest harmatgyenge volt, sokkal gyengébb, mint most. A nyolcvanas évek végéhez képest devizában ma egy magyar fizetés legalább 8-10-szer többet ér.

A szocialista ipar tökéletesen életképtelen volt. Egyébként az Ikarusz-buszokban is a kényesebb részek (pl. hátsóhíd) nyugati importból származtak.

Ami működőképes volt a szocializmusban, az - nagyon kevés kivétellel - vagy még a háború előttről maradt, vagy nyugati szabadalmak ellopása volt, esetleg legálisan vették licencbe.

Nézd meg a szovjet autókat: egytől egyig mind lopás! A személyautókat a németektől lopták, kivéve a Ladát, ami olasz volt. A teherautók amerikai Fordok meg Packard-ok koppintásai, a GAZ egy az egyben Willie's Jeep, a motorkerékpárok BMW meg Zündapp...

Felmérték az elmúlt 50 év legfontosabb találmányait (fax, számítógép, lézer és hasonlók), és kiderült, hogy egyet sem találtak fel szocialista országban. Egyetlenegyet sem!

Névtelen írta...

Még annyit a szocialista nosztalgiáról meg a megszépítő múltról, hogy 1945-ben a magyar gazdaság fejlettebb volt mint a spanyol, a görög, a portugál vagy a finn, és csak egy hajszállal volt elmaradva az olasz szinttől.
Ma meg tudjuk, mi van.
Köszönjük, szocializmus. Én ugyan nem sírom vissza, és a gyerekeim se!!!

Névtelen írta...

Ja, és az ugye megvan, hogy az Ikaruszból is kétféle volt. Amit belföldre meg szocialista országba szállítottak, abban jórészt magyar alkatrészek voltak. Amit nem-szocialista országokba, abban meg a fontosabb alkatrészek BMW meg Mannesmann gyártásúak voltak. Mert oda a magyar már nem felelt meg. Hát ennyit a világhírű magyar iparról.

Névtelen írta...

Valami félreértés keletkezett.
A bejegyzés nem arról szól, hogy vissza a szocializmust.
Hanem arról, hogy a mai rendszer nemcsak gazdaságilag, hanem politikailag is megbukott, sok egyéb mellett abban az értelemben is, hogy nincs érdemi mondanivalója az emberek számára, hanem politizálás gyanánt a pártoknak nevezett, a társadalomtól elszakadt képződmények öncélú baromságaival traktálnak bennünket. Ezt az elég rendesen megbukott leprát mi, radikálisok meg karjuk változtatni. De eddig nem bírtuk, a kardcsörtetés csak arra elég, amire eddig. Szövetségest kell keresnünk, meg kell találnunk a stratégiai tartalékainkat. Nyilván azokban, akik szintén nem egy-egy bandával, hanem a rendszerrel elégedetlenek. Nem nemzetiek, nem is kommunisták, semmilyen isták, hanem minden ideológia nélkül azon a platfomon vannak velünk együtt, hogy az országszervező erő az állam kell legyen, mert a piac alkalmatlannak bizonyult rá. Kell hogy legyen mondanivalónk és kell tudnunk jövőképet mutatnunk az ő számukra is, mert a zászlólengetésdel nem elégszenek meg, nem is olyan habitusúak. Tehát szükségünk van rájuk.

Akik valamilyen rejtélyes okból elégedettek a mostani berendezkedéssel, azok minden alternatívakeresést előszeretettel megcímkéznek fasisztának vagy kommunistának. Nem kell becumizni.

eSzeL írta...

Névtelennek, aki szerint most jobb. 1945-ben (hála a Horthy korszaknak) volt magyar gazdaság. Ma nincs. Számtalan találmány született magyar országon, de érvényesülni egyik sem tudott csak külföldön. Nagyon jó lenne, ha mélységeiben is utána néznél a dolgoknak. Na persze sokat kell a memóriádra is hagyatkozni, mert ezek érthető okok miatt nem fellelhetőek. Akinek eladták szőröstül, bőröstül, az sajátjaként büszkélkedik vele, nem fogja bevallani, hogy nem ő volt az okos. Aki meg eladta, az szégyelli magát, megtört, mert nem lehetett ő az elismert tehetség (többek között). Ha pedig az Ikarusról van szó, abban a gyárban dolgoztam fiatalon, amelyikben Ikarusokhoz gyártottak több mindent. Volt egy mérnök, aki öngyilkos lett, mert az Argentínába tervezett buszokhoz minta példányainak nem engedték meg úgy megtervezni ahogy kellett (föntről leszóltak), így a karosszéria elemek nem illettek egymáshoz, mert ugye ott melegebb van kicsit, mint nálunk. Nem is volt jó az összeszerelés ott helyben, így (ha jól emlékszem) ugrott az üzlet. Ez zajlik napjainkban is, ha nyitva tartod a szemed láthatod. Most adták át a Hiúz nevezetű, magyar fejlesztésű romboló puskát a románoknak. Teljes dokumentációval, gyártási jogokkal, mindennel, mintha ők találták volna ki. Szerinted meg fogod találni a nyomát annak, hogy az magyar fejlesztés, mondjuk 10 év múlva?
Évszázadok óta arra megy ki a játék, hogy a magyar gazdaságot ellehetetlenítsék, a magyarokat pedig elűzzék innen. A 907-es, Pozsony mellett vívott csatának mi is volt a kiváltó oka az idegenek részéről? Kiirtani a magyarokat. 2 okuk volt rá. Az egyik a terület megszerzése. (keress rá a hőforrások, az ivóvíz bázisok elhelyezkedésére) A másik a vérszerződés, államszervezeti módja. Az, amiből a Szent Korona tan kinőtt. Ha elterjedt volna Európában, másként nézne ki ma a világ. (javasolom megnézni Pap Gábor ide vonatkozó előadásait) Ha nem hiszed, járj utána. Nem lesz könnyű.

Jobbikos, régi rendszer hívője írta...

eSzel: Tökéletes a meglátásod. Amiről írtál, úgy hívják: gyermek.

Névtelen: keserű fiatalságod lehetett, hogy ennyire gyűlölöd azt a rendszert, amely minden hibája ellenére egyértelműen jobb volt mint a mostani.Természetesen ehhez (az okaidhoz)semmi közöm, nem is ez a lényeg.Írtad, gyermekeid vannak. Nekem is. Meglepő, de én is valakinek a gyermeke vagyok, és ő most boldog, hogy a fiából nem lett pl. drogos. No nem azért mert akarta volna a gyerek, de nem is volt rá lehetősége. Most nézz körül! A drogosokat segítik,pátyolgatják. Adja Isten, hogy ne úgy jöjj rá arra, hogy ebben is jobb volt a régi rendszer, hogy megtapasztalod a mainak a liberalizmusát!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló