Ezt tojta a nyuszi


Ózdon  a  Bolyky  Tamás  általános  iskolában  a  gyermekek  minden  nap  megkapják  az  iskolatejet,  kakaót  vagy  a  Túró  Rudit.  Ezen  felül  kapnak  egy  almát.  Március  27-én,  vagyis  most  szerdán  az  alma  helyett  a  képen  látható  tojások  voltak,  amit  megkapott  minden  gyerek. Tehát az almásvödrökben minden osztály megkapta a tojásokat. Nem kézbe osztogatták ugyan, de mindenki elvette a vödörből, bár volt, ahol a tanár osztotta ki, mint minden más csemegét.

[nagyításért kattints a fotóra]


A tojások feliratán szereplő Riz Gábor nem más, mint a körzet parlamenti képviselője. Minden információnk szerint, de Riz személyes közlése alapján is újból ő lesz a következő választásokon a Fidesz jelöltje. Nem nehéz kitalálni, hogy ez az előzmények nélküli hirtelen csokitojás-osztogatás, pláne így névvel már maga a kampány. Több mint egy évvel a 2014. évi választások előtt.

Nyilván nem a gyermekek az igazi célpont, hiszen ők nem szavaznak, és általános iskolásokról lévén szó, nem is lépik át egyhamar a szavazásra jogosultság korhatárát. A célpont, a megcélzott réteg a szülők. Már persze ha egyáltalán ezt így racionálisan végiggondolták, hiszen tapasztalhattuk már, hogy a kampányolás lelkesedésében milyen elképesztő töketlenkedésekre képesek a sok esetben szerény képességű, botcsinálta pártaktivisták is, a buta, de erőszakos „szakértői”, „menedzseri” slepp tagjai is.

Hirtelenjében megpróbáltam utánaszálazgatni, hogy a választási törvény pontosan hol és milyen formában tiltja az iskolákban, tanintézetekben folytatott kampánytevékenységet. Egyelőre nem találtam sem a választási eljárást szabályozó 1997. évi C. törvényben, sem a 2012-ben ugyanezen témában elfogadott törvényben. Nem vagyok jogász. Talán valamelyik végrehajtási utasítás vagy rendelet rögzíti és részletezi azt a köztudatban evidenciaként élő alapszabályt, hogy iskolákban nem szabad kampányolni, különösen nem a tanulókat célozva.

Arról sem tudok, hogy ha valaki vagy valamelyik párt megteszi, akkor mi van. Azt sem tudom konkrétan és felelősséggel megállapítani, hogy a kampányidőszakon kívüli ilyen esetről ki mondhatja ki azt a nyilvánvaló tényt, hogy ez bizony kampányolás. Precedens sem jut eszembe, sem magáról a cselekményre, sem az esetleges következményeire.
Azt viszont megmondhatom az eset alapján, hogy lám csak, kezdődik a cirkusz, és semmi sem lesz szent.

Nomost önmagában nem nagy baj az, hogy a gyerekek kapnak valamit. Van ugyan bizonyos cukrosbácsi-zamata ennek így, de hát hadd kapjanak a gyerekek csokitojást. Kétségtelen, hogy nem okoz bennük lelki törést sem. Az is eléggé világos, hogy a kedves szülők pusztán csak egy ilyen nyuszitojás hatására nem fognak majd hanyatt-homlok rohanni, hogy Riz Gáborra és a Fideszre szavazzanak. A kétharmadot nem a nyuszi tojja... Vagy igen? Ki tudja.

Mégsem frankó ez így.

Gyermekeket politikába és pártpolitikai iszapbirkózásba belekeverni gusztustalanság.

Felvetődik az is, hogy éppen Riz Gábor pártja, a Fidesz nagyon felháborodott és cifrákat reagált a német gyermektévében minap bemutatott, Magyarországot német gyerekek előtt áztató rajzfilm kapcsán, és a Fidesz elítéli az ilyesmit. Erre most ugyanúgy gyermekekkel manipulálgatnak.

Apropó: vajon a Fidesz országos vezetőségének van-e tudomása Riz Gábor ezen mostani csokitojásos műveletéről? Ha igen, mit szólnak hozzá? He?

Az is aggasztó továbbá, hogy ha már 2013 márciusában ilyen esetek történnek, és ennyire látványosan semmibe vesznek jogi szabályozást és hétköznapi emberi normát, akkor a hátralévő bő egy évben milyen fokozatokig eszkalálódhat a kampány-bolhacirkusz...

Egyébként pedig innen is puszilom az érintett iskola igazgatóját, aki engedélyezte, hogy a felügyelete alatt álló intézményben ilyen politikai cukrosbácsiskodás megtörténhessen.

4 kommentek:

Névtelen írta...

2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről
...
24. § (3) A nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.

Névtelen írta...

Köszi a jogszabálymegjelölést.
Hasznosítva lesz.

Freca

Névtelen írta...

Ha megkóstolják,rájönnek milyen szar,ahogyan már tapasztaltuk,nulla csokoládé !

Névtelen írta...

w

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló