Változó viszonyok?


Figyelve az elmúlt napok, az elmúlt hetek közel-keleti történéseit, talán nem túlzás azt mondani, hogy a zsidók gázai terrortámadása mintha nem érte volna el az Izrael által korábban gondolt és elvárt eredményeket. A felvilágosult nyugati világ, a korábbi és a finoman szólva is gyomorforgató gyakorlattól eltérően, most nem állt ki egyértelműen a zsidó állam mellett. Rakéták hullottak Tel-Avivra, és a gyorsan megkötött tűzszünet is inkább a zsidók vereségének tekinthető, mintsem a palesztinokénak. Ha pedig mindehhez még hozzávesszük a legfrissebb hírt, miszerint Kína lényegében a palesztinok mellé állt, akkor már egy egészen más helyzet kezd kirajzolódni a Közel-Keleten.


A kínai külügyminiszter múlt pénteken, a palesztin elnök különmegbízottjával, Basszám al-Szalhéval való tárgyalása után üdvözölte a gázai tűzszünetet és egymillió dolláros rendkívüli segélyt ajánlott fel Palesztina számára. Jang Csie-cse „kifejezte reményét, hogy a felek tiszteletben tartják a tűzszünetet”, majd hozzátette: „a gázai konfliktus ismételten azt igazolta, hogy a palesztin kérdést sürgősen meg kell oldani.

Ha a kínai-palesztin találkozó érdemi része itt befejeződött volna, már azt egyértelmű vereségként foghatták volna fel Izraelben. Azonban a kínaiak egészen egyértelművé tették álláspontjukat a kérdésben: „Kína támogatja a palesztin nép ügyét, jogainak visszaállítását és támogatja ENSZ-beli státusának magasabb szintre emelését. Peking megérti, és tiszteletben tartja Palesztina törekvését az ENSZ-megfigyelői státusára” - jelentette ki Jang Csie-cse.

Talán még sokan emlékeznek arra, amikor tavaly novemberben, az Egyesült Államok és Izrael nyomására az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem vette fel Palesztinát a teljes jogú államok körébe. Az akkori döntést orvosolandó Mahmúd Abbász palesztin elnök most azzal a kéréssel fordult a világszervezethez, hogy "megfigyelő" helyett "nem tag megfigyelő állam" legyen a palesztin jogállás az ENSZ-ben.

Az ENSZ Közgyűlése néhány nap múlva, november 29-én szavaz a kérdésről. A voksolás napja mindamellett, hogy a jövőre nézve nagy jelentőségű, egyúttal szimbolikus is, hisz november 29-én lesz az évfordulója annak az 1947-es ENSZ-határozatnak, amely révén a palesztin mandátumterületet egy zsidó és egy palesztin részre osztotta a nemzetközi szervezet. Ráadásul 1977-ben ezt a dátumot az ENSZ a palesztin néppel való szolidaritás napjának nyilvánította.

Az előzetes várakozások szerint - amit megerősít a mostani kínai támogató nyilatkozat is - a november végi szavazáson a 193 tagállamból várhatóan mintegy 150 támogatni fogja a palesztinok kérését, ami új alapokra helyezheti Izrael és Palesztina viszonyát. A palesztin államiság elismerése ugyanis az erkölcsi győzelmen túl egy sor olyan jogi lehetőségnek a bővülését is jelenti, ami eddig nem állt a palesztinok rendelkezésére. Ha meg van a státusz olyan nemzetközi szervezetekhez is fordulhatnának, mint például a Nemzetközi Büntetőbíróság, ahol jogi lépéseket tehetnének a palesztin területeket megszállás alatt tartó Izrael ellen.

Nem véletlen, hogy a zsidók mindent megtesznek azért, hogy ne legyen előrelépés az ENSZ-ben Palesztina ügyében. És ez még akkor is igaz, ha a nemzetközi szervezetek jó része cionista befolyás alatt működik. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter néhány napja Bécsben rendkívüli értekezletet tartott az Európában akkreditált izraeli nagyköveteknek. A megbeszélésen a diplomaták azt vitatták meg, miként lobbizzanak azért, hogy az európai kormányok a palesztinok ENSZ-státusának felértékelésére vonatkozó kérés elutasítása vagy a döntés elhalasztása mellett döntsenek.

Hogy mi lesz a történet vége, napokon belül kiderül. Azonban végződjön bárhogy is a szavazás, az erőviszonyok változása nagyon úgy néz ki, hogy immár a Közel-Keleten is visszavonhatatlanul elkezdődött.

5 kommentek:

Névtelen írta...

Hala az egnek, en nagyon abban bizok, hogy az Arab orszagok amelyek nincsennek Amcsik alltal befojasolva ossze fognak ellenuk, De a Kinaiak is jokk mert nagy s eros orszag. Szoval vegre valaki bele mer mar szolni ebbe.

Gambit írta...

Hát, én nem lennék túl optimista a kérdéssel kapcsolatban. Szeretném, ha végre igazságot szolgáltatna a történelem, mivel szolidáris vagyok a palesztinokkal, de őszintén szólva még mindig kevés esélyét látom ennek.
Mindazonáltal ha sikerül, az hatalmas fegyvertény lenne, és nagyon jól jelezné az USA-Izrael tengely kihívóinak (Oroszország, Kína) pozícióerősödését.
De addig is nyugtával dicsérjük a napot!

ProliProfil írta...

Nem osztom a cikkíró optimizmusát.
Ugyan nem novemberben, de az elözőeknél is sokkal durvább népírtás várható a még létező palesztin területeken. Oka, az Iránnal szembeni agresszió elmaradása, helyesebben, késleltetése.

Névtelen írta...

Valaki vázoljon már fel egy lehetséges forgatókönyvet a palesztin kérdés rendezésére, figyelemmel arra, hogy a zsidóknak vagy 200 atomrakétájuk van, amelyeket örömmel kilőnek adott esetben nem csak Teheránra vagy Damaszkuszra, de akár Budapestre is, és amelyeket semmiféle megelőző csapás nem tud elpusztítani, lévén hogy igen jól meg vannak építve, ráadásul egy részük tengerelattjárókon található?

Gambit írta...

@ProliProfil:

Abszolút helyes meglátás, valahogy le kell vezetniük a felhergelt közvélemény és a hadsereg indulatait. Mivel tudják, hogy Irán megtámadásával ők húznák a rövidebbet, így marad szerencsétlen Gáza.

@2012. november 26. 22:49 Névtelen:

Az ENSZ és egyéb nemzetközi szervezetek hozhatnának olyan intézkedéseket, amik rövid időn belül elsorvaszthatnák az izraeli gazdaságot (pl.: embargók - az nekik kicsit jobban fájna, mint Iránnak, hiszen jóval rosszabb adottságú területeket birtokolnak; plusz kötelezhetnék őket a gázai blokád feloldására, ami megint csak elég kellemetlenül érintené őket).
Az atomrakétákat pedig nem lehet megenni...

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló