Csak magunkra számíthatunk


Amikor 1956. július 26-án Gamal Abden Nasszer, egyiptomi köztársasági elnök, az 50-60-as évek arab nacionalizmusának egyik prominens képviselője alexandriai beszédében bejelentette a Szuezi-csatorna államosítását, Magyarországon szinte biztos, nem volt olyan ember, akinek a fejében megfordult volna, hogy ez az esemény lesz, vagy lehet az, ami majd néhány hónap múlva nagy valószínűséggel meghatározza az ország sorsát a következő három évtizedben.

Pedig a mai ismereteink alapján ez joggal feltételezhető.


Az egyiptomi elnök döntését két fő cél motiválta. Egyrészt azzal számolt, hogy a csatorna állami felügyelet alá vonása után, majd a befolyó bevételekből elő tudja teremteni Egyiptom korszerű fejlődésének forrásait, másrészt egyértelműen ki akarta fejezni szembenállását a hagyományos gyarmatbirodalmakkal.

Nasszer törekvéseit, ha lehet így mondani, siker koronázta. Olyannyira, hogy a bejelentését követő napokban a franciák és az izraeliek azonnali fegyveres beavatkozás szándékával léptek fel. Az akkori francia elnök, a szocialista Guy Mollet már korábban is neheztelt Nasszera, mert az nyíltan, fegyverszállításokkal egybekötve támogatta az algériaiakat, akik anno a függetlenségi háborújúkat vívták a franciák ellen. A zsidók pedig abban reménykedtek, hogy most majd be tudják fejezni azt a területi hódítást, ami az 1948-as háborúban nem sikerült nekik.

A francia-izraeli tárgyalások eredményeképp 1956. október 10-én Párizsban aláírták a két ország közötti első szerződést, amely elsősorban Izrael légterének biztosítását tartalmazta. Majd a további egyeztetések folyamányaként került sor arra a döntésre, amely a támadás időpontját november 7-ében határozta meg.

Azonban a világ eseményei közbeszóltak. Így a támadás dátuma módosításra szorult, melyet a francia külügyminiszter, Christian Pineau október 24-én három dologgal indokolt. Egyrészt a Földközi-tengeren október után már viharossá válik az idő, ami nehezíti a tengeri és a légi hadműveleteket, másrészt az amerikai elnökválasztás november 6-án esedékes, addig pedig az amerikaiak szinte biztos, hogy nem fognak és nem is tudnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, harmadrészt a Budapesten kitört forradalom miatt, a Szovjetunió sem fordít nagy figyelmet a tervezett egyiptomi eseményekre.

Végül a támadás időpontját október 29-ére hozták előre. Az offenzíva teljes francia-izraeli sikerrel zárult. A harcok öt nap alatt befejeződtek és minden célkitűzést elértek.

Mindeközben október 29-én a szovjet csapatok elhagyták Budapestet. Az azóta ismerté vált információk szerint azért, hogy a szovjetek időt nyerjenek, és politikai megoldást keressenek a magyar konfliktusra. Ezt bizonyítja az a moszkvai rádióban október 30-án felolvasott közlemény is, amely arról szólt, hogy a Szovjetunió új alapokra kívánja helyezni kapcsolatait a kelet-európai szocialista országokkal. A közlemény meglepő módon a megszálló csapatok kivonását is elképzelhetőnek tartotta.

A nyilatkozatban megfogalmazott szándék mindösszesen egy napig tartotta magát. Az egyiptomi vereség hírére ugyanis Hruscsov változtatott a menetrenden: „Ha kivonulunk Magyarországról, ez felbátorítaná az amerikai, az angol és a francia imperialistákat. Ezt a gyengeségünknek fognák fel, és támadásba lendülnének. Pártunk ez esetben nem értene meg bennünket. Egyiptomon felül odaadnánk nekik Magyarországot is. Nincs választásunk.” 

Nekünk sem volt.

A szovjet pártvezetés október 31-i ülésén úgy döntött, hogy megszegi a tűzszünetet és leveri a magyar forradalmat.

Aztán elindultak a tankok…

Az Egyesült Államok és a nyugati országok nem nyújtottak segítséget…

Mi pedig egyedül maradtunk a nagyhatalmak mocskos kis játékban.

Amerikai elnökválasztás, rossz idő a késő őszi Földközi-tengeren, Szuez, Egyiptom… Hogy tényleg ”csak” ennyin múlott-e a dolog akkoriban, nem tudom…

Azonban egy biztos. A történelmi tanulság egyértelmű.

Úgy ahogy annak idején, úgy most is, csak magunkra számíthatunk.

5 kommentek:

Névtelen írta...

Ez a könyv éppen erről szól.
http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=1956-lehet-hogy-maskeppen-volt&ID=103125

kistutyi írta...

Nekünk 2 óriási bajunk van, nem csak a "belső hátramozdítókat" kellett és kell, legyőzni hanem a "külsőket" is! Itt van most, a "2 sebességes" EU.(Lassan összedölő félben.) Egyszerűen kevesen vagyunk már ennek az óriási feladatnak a megoldásához.Egyre gyengülünk , az erőnk szétforgácsolódik.Rengeteg mindenre kell figyelnünk. De most is gondoskodnak arról - a sötétségből újra és újra elő kerülő pofák (Kuncze, Bajnai és társaik) - hogy, nehogy ez a kevés ember is valamilyen módon, összekovácsolódjon és győzni tudjon. Nagyon félek attól, hogy ez a " sötét társaság" megint a háttérben megegyzeik valahogy és megismétlődik a 2oo2-es választás!

Maci írta...

Tény, hogy a szuezi válság hatás gyakorolt az itt történtekre is. Tudomásom szerint a nagyhatalmak megegyeztek egymás között. Az oroszok választhattak, vagy mi, vagy Nasszer, de ez utóbbi esetben más nagyhatalmakkal találják szemben magukat. Magyarán mi voltunk a konc. Az oroszok egyébként úgy kommunikálták 56-ot a saját katonáiknak, hogy Egyiptomot fogják elfoglalni, ugyanis számos orosz tankos a járókelőket kérdezgette, hogy merre van Kairó, mert nekik oda kell menniük. Persze csoda válaszokat kaptak. Volt, aki a vasúti restihez küldte őket, sokan pedig egyenesen lehülyézték őket, hogy még azt sem tudják, hogy Egyiptomban sötét bőrű emberek élnek. De honnan is hallhattak volna a piramisokról, fáraókról, a sivatagról a Kaukázusból, Csecsenföldről és egyéb helyekről összeszedett katonák, akik csak a saját közösségükben éltek addig és semmiféle ismeretük nem volt a külvilágról? Ráadásul az oroszok egy parasztbutító feudális korszakból léptek át a kőkemény kommunizmusba. Volt olyan orosz, aki élete végéig azt hitte, hogy Ő Egyiptomban harcolt.
56-ért szerintem az USA éppoly mértékben kárhoztatható, mint az oroszok, ill. az itteni bérenceik. Hiszen a Szabad Európa rádió az ellenállásra biztatta az emberek (és a rádió fő támogatója a CIA volt, mint tudjuk), másfelől a kormányuk nemhogy segítséget nem nyújtott, de azokra is nyomást gyakorolt, akik segíteni szerettek volna. Állítólag Francó tábornok küldött volna segítséget és spanyol önkénteseket is toboroztak, de miután az USA megfenyegette őket, letettek szándékukról.
Ha mindez igaz, akkor gyakorlatilag azt a következtetést lehet levonni belőle, hogy az USA tudatosan hajszolt bele minket az egészbe.

eSzeL írta...

A tavalyi évforduló környékén volt orbán az egybesült államokban. Akkor azt mondta a barackos obama, hogy "A magyaroknak nem 1956ban volt az első és minden bizonnyal nem az az volt az utolsó szabadság harca." Szerintem tud valamit. Előfordulhat, hogy már megtervezték, hogy mikor törjön ki újra a "spontán" lázadás, amit példamutató módon újra le lehet verni. Persze a teljes "művelt" világ semmittevő együttérzése kíséretében.

Névtelen írta...

népoldali
Kistutyi!
Nagyon igazad van!Ezért/a bajnai féle lerakatvezetök visszatérési szándéka miatt/ kéne egy OLYAN,BALOLDALI KÖRNYEZETBEN,BALOLDALI SZAVAZOKAT/föleg az öskomcsikat,akik valahogy lib.ellnesek/ Megszolitó,"diverzáns párt",mely "ott" tevékenykedik,de"ide" játszik...Szavazatokat szipkázna el onnét,ahonnan a Jobbik,stb SOHA nem tudna eljutni:..
vélemény? indent kukac freemail.hu üdv Népoldali

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló