Nagy a jólét


A közmondás szerint minden csoda három napig tart – ezt a politológusok a tapasztalatok alapján úgy fogalmazták át, hogy a mai magyar társadalomban a politikai emlékezet nem haladja meg a három hetet. Minden botrány, minden disznóság, minden drasztikus lépés emléke alig egy hónap alatt lecseng, és utána a közvélemény már nemcsak hogy nem bünteti az elkövetőt az adott dologért, hanem szó szerint meg is feledkezik róla. Elég nagy baj! Hozzájárul ahhoz, hogy a pártok, a politikusok társadalmi kontroll nélkülinek érezhessék magukat, és gátlástalanul nekiszabadulhassanak.

A 2006-os választási kampányban a Fidesz vezérmotívuma az volt, hogy rosszabbul élünk, mint négy éve. Megbuktak ezzel a szlogennel, mert a negativizmus nem bizonyult elég vonzónak. De a jólétes duma is dühíti az embereket. Néha az arcátlan köpönyegforgatók élete is nehéz...


Az elmúlt napokban a stop.hu liboldó portál egy cikke járta be a legnagyobb közösségi portált. Leginkább persze a magukat szocialistának képzelő vakegerek tették ki, de a témából eredően a politikailag még náluk is tudatlanabb egyszerűbb lelkek körében is népszerűségre tett szert. A vastagon demagóg cikk a Jólétet hazudnak, de mi nyomort láttunk címet viseli, és imígyen szól:

A katolikus egyház "üzemi lapja", az Új Ember vezércikke szerint Magyarországon nagy a jólét. A szerző Zsille Gábor a többi között a következőket írja: "Amíg egyesek éppen csak megkóstolt húsételt, tejszínhabtól roskadó édességet küldenek a moslékba egy hanyag mozdulattal, addig mégsem lehet olyan nagy a baj..."

A STOP kétfős csapata "jólétkutató" túrára indult, hogy ellenőrizze az előző állítást. De - mert Magyarország nemcsak Budapest- elutaztunk a fővárostól 250 kilométerre fekvő Battonya városába. Vasúttal szerettünk volna menni, de mint kiderült, ez lényegében lehetetlen. A román határ menti településre ugyanis Mezőhegyesről indul a vonat, az Orbán-kormány vasútromboló döntéseinek nyomán naponta mindössze kétszer. Reggel 4.40-kor, és este hatkor.
Bocsánat a szóért, de ennél cinikusabb módon nem lehet kinyírni egy vonalat. Nem zárták be, csak éppen annyira kevés vonatot hagytak meg, és azokat is olyan lehetetlen időben közlekedtetik, hogy a kutya ne használja. Egy év múlva meg majd lehet mondani, hogy nincs forgalom, tehát nincs igény a vasútra.

A városka főutcája csendes. Gyanúsan csendes. A széles aszfaltcsíkon nyugodtan lábteniszezhetnénk, néha percekig nem jön egy autó sem. Focizni most nem akarunk, de ha már Zsille úr tejszínhabtól roskadó édességről ír, megállunk a helyi cukinál. Az épület díszes, egyik felében kocsma, a másikban cukrászda. Kicsit ugyan rontja a látványt a cégér melletti másik tábla, mely szerint az intézmény eladó, de azért betérünk.

A kocsmában a nyári meleg ellenére mindössze ketten iszogatnak, az édességboltban pedig csak a főnök asszony ül egy asztal mellett. Írogat valamit, szinte meglepődik a vendégek láttán. Kérünk két sütit, és beszélgetni kezdünk. Azt meséli, hogy már a két üzlet sem tartja el őket, ezért hirdetik eladásra. A férfiaknak Battonyán vagy nincs munkájuk, vagy eljárnak dolgozni. Akár így, akár úgy: nincs pénzük kocsmázni. A cukrászda meg mindig is a polgárok szórakozása volt. Azok meg most nincsenek.

Elköszönünk, keressük tovább a helyi "édesség-zabálókat". Kőhajításnyira a kocsmától ott a strand. A parkolóban csak román rendszámú autó, szinte le sem merjük állítani a Skodánkat, hátha magyaroktól elzárt területen járunk. Mint kiderül, erről szó sincs, a helyiek többsége nem tudja megfizetni a 900 forintos belépőt. Pedig nagyon megérné. A medencék kristálytiszták, a gyep gondozott, a gyógyvíz pedig legalább olyan jó, mint a közeli Gyulán. Azt meséli egy nyugdíjas, hogy fél Arad ide jár terápiára. Nekik telik rá. Lehet, hogy lassan el kellene felejtenünk a "Jajj szegény románok" című sztereotípiát. (Arad alig 20 kilométerre fekszik innen.)

Fürdés után városnézés: itt is, ott is üres, vagy összeroskadt házak. Ha egy idős házaspár meghal, sokszor évekig áll üresen eladhatatlan portájuk. A vályog meg nehezen bírja a magányt. Ha nem lakják, nem gondozzák elázik, és a ház menthetetlenül összedől. Pedig errefelé már 3-4 millió forintért is lehet 100 négyzetméteres kertes házat venni, de minek? Ahol nincs munka, oda nem megy senki. Egy időben az aradiak vették itt a megüresedett házakat, hogy kimeneküljenek a nagyváros paneldzsungeléből, de mostanában már ők is elmaradoznak. Sokba kerül a benzin, drága az ingázás.

Utolsó battonyai utunk a temetőbe vezet. A sírok többségén művirág. Olcsó és nem hervad el. Képzavar, de igaz: már a szeretteik emlékén is takarékoskodnak a helyiek. Akik nem édességzabálók, és nem dobják ki hanyag mozdulattal a megkezdett ételt. Azt vélhetően csak az egyházi persely közelében dagonyázó firkászok teszik.

Tehát ez egy válasz az Új Ember c. lapban megjelent, könnyen elképzelhető nyálas irományra, amely a Fidesz-KDNP kormánynak nyal be.

Nem kívánom most eldönteni, hogy melyik cikk, melyik alapállás, melyik viselkedés a hazugabb és visszataszítóbb. Még kevésbé szeretnék állást foglalni abban, hogy Magyarországon ma jólét vagy nyomor van-e, már maga az ilyenformán lecsupaszított kérdésfeltétel infantilisan ostoba.
De ez a Nagy A Jólét duma valahonnan nagyon ismerős ám!
A copyright a kiváló Gyurcsány Fletóé 2006-ból.
Íme:



Annak idején nagy port vert fel, nagy felháborodást keltett, és nagyjából azok a körök támadták leghevesebben, akiket most akár például az Új Ember is képvisel, és azok bólogattak rá, akik most a stop.hu-n toporzékolnak, és még Battonyára is hajlandók voltak leutazni a fényességes budapesti közegükből, hogy szemléletesebben óbégathassanak.

Tökéletes szerepcsere történt.
Remek képet kapunk belőle arról, hogy melyikük mikor volt őszinte.
Egyikük sem, és egyik alkalommal sem.

A médiacsicskások számára a jólét vagy nyomor kérdésköre egyszerűen csak arról szól, hogy mikor mit kell süketelni, mikor melyik lemezt tegyék fel. Számukra csak ennyi az egésznek a hordereje.
Mindezek során rettentően profinak érzik magukat. Mármint a nyalásban. Abban már nem profik, hogy emlékezzenek az alig hat éve történtekre. Sem a fideszes oldal,sem a liboldó oldal.

A gond csak az, hogy a lakosság sem emlékszik rá…

4 kommentek:

Névtelen írta...

Azért a 2006-os helyzetet a mostanival nem lehet csak úgy összehasonlítani. 2006-ban ugyanis még fellendülés volt a világgazdaságban, volt olcsó hitel és gazdasági növekedés. Ezt cseszte el Megyó meg Fletó 13. havi nyugdíjjal, ócsított forinttal, a multik számára kedvező adózási politikával és hasonlókkal. Most pedig az van, hogy Európa és Amerika már 4 éve válsággal küzd, és mindenhol csökken az életszínvonal. Szóval messze nem ugyanaz, még akkor is, ha erről sokan nem akarnak tudomást venni.

Névtelen írta...

A történelmi kirakatban mutatós kakasviadal dühöngtetik a jobb-és baloldal, az általános és a korlátolt, a nyílt és a titkos, a közvetlen és a közvetett stb. szavazati jog harcosai közt. Ez a napjainkig elhúzódó véres gúnyú móka mind a két tábor sarlatánjaival: a népbánya további üzemét igyekszik biztosítani e történelmi Kalifornia aranyásói számára. Mert jobb-és baloldal ilyen és olyan szavazati jog nem két ellentétes tábor, hanem: az egyetlen történelmi élősdiség, az egyetlen zsákmány-párt kétarcú kóklerkedése, hogy az Államot továbbra is megtartsák a Nemzet nagy tömegét kitermelő gépnek. A szavazati jog a szavazás, a képviselő-választás ténye: nem jelent belső felkészülést a nemzeti munka tömegeinél: életérdekeik megszervezésére, védelmére, életakaratuk érvényesítésére a történelmi, az állami életben: nem jelent demokráciát. A nemzeti munka tömegeinek részéről a szavazati jog, a szavazás, a képviselőválasztás nem jelent egyebet: mint intézményessé gépesített felajánlkozást a kitermeltetésre a történelmi élősdiség számára:. Szabó Dezső tudta! lényeglátó

Névtelen írta...

Azért mérhetetlenül demagóg ez a nyomorcikk. Például a "gazdag románok". A helyzet az, hogy Arad Románia egyik leggazdagabb városa, Battonya pedig Magyarország egyik legszegényebb települése. Bőven találni Romániában Battonyánál sokkal szegényebb településeket. Az is demagógia, hogy nincsenek magyar autók a fürdő parkolójában, ugyanis:
1. Battonya mezőgazdasági település, ahol az emberek nyáron többnyire dolgoznak, és nem érnek rá fürödni.
2. Az föl sem került bennük, hogy a helybelieknek nem kell autó a strandra járáshoz, hanem gyalog vagy biciklivel oldják meg a dolgot?

Amúgy persze igaz, hogy jórészt az első Orbán kormány alatt sokkal több termálfürdő épült meg, mint amennyire igény van, ugyanis beterveztek egy olyan életszínvonal javulást, ami aztán nem valósult meg.

Gambit írta...

Bizony, sajnos, és az emberek falják is nagykanállal ugyanazt a hazug dumát, és újra beindulnak a régi reflexek. Legnagyobb bánatomra (és idővel valószínűleg mindannyiunkéra) az a politikai tudatosság, az a közügyek iránti átgondolt és felfokozott érdeklődés, amit 2006 szült, mára szinte teljesen elenyészett.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló