A pénz rendbetétele - The Money Fix [videó]

A pénz a modern élet minden aspektusát keresztező és uraló „dolog”. Jelenleg mindenki természetesnek tartja a pénzügyi rendszert, amely mélyen és hamisan torzítja, befolyásolja az életünket, gondolkozásmódunkat, kapcsolatainkat, értékítéletünket.

A The Money Fix egy szemfelnyitó dokumentumfilm, ami feltárja a társadalmunk kapcsolatát a mindenható pénzzel. A filmben több olyan elem felbukkan, amellyel már találkozhattunk más dokumentumfilmekben is (pl. mi a pénz, hogyan „állítják elő” stb.), de ez a film tovább megy a puszta elemzésen, és használható, kipróbálható, működő alternatívákat is bemutat, mellyel újjáteremthetik a közösségek az életüket, és visszavehetik az irányítást saját létük felett…


8 kommentek:

eSzeL írta...

Hmmm, már majdnem elhangzott a filmben, de még mindig nem mondták ki. Az ember életét alapvetően a "ne kelljen..." és a "nem elég..." irányítja. Az utóbbi elhangzott az előbbi nem. Dolgozhatna mindenki az önfenntartásért, mint elhangzik a filmben, de mára szinte tökéletessé vált a dolgozzanak, hogy eltartsák magukat és engem gyakorlat. Azt pedig egyáltalán nem hallottam, hogy ennek mi a köze a szaporodáshoz. Mert van köze, csak képtelenek vagyunk észre venni, mert saját magunkba vetett hitünk nem engedi láttatni valós önmagunkat. Lesz paradigma váltás, de csak ha nem lesz más út és már elég sokan meghaltak ahhoz, hogy legyen. Az ember egész létezése alatt arra törekedett, hogy kiküszöbölje a negatív visszacsatolásokat az életéből. Természetes hát, hogy fajon belül alakulnak ki a ragadozók az élősködők és minden negatív visszacsatolást eredményező csoportok. Ennél nagyobb veszélyt semmi sem jelent a fajra magára. Az élősködők túlszaporodása a pusztulásig fog folytatódni.

Herne írta...

Az egész ott lett elrontva, ahol a magántulajdon és az indivídum vette át a központi szerepet. Jobbá akarjuk tenni a világot? Tegyünk valamit valakiért, anélkül, hogy bármit is várnánk érte cserébe. Ez az alapja az egésznek. Ha ezt, a valamit-valamiért elvét nem szüntetjük meg, mindig lesz, aki nyerészkedni akar. Ha nem pénzen, akkor máson.

eSzeL írta...

Csak az a baj, hogy a nyerészkedés nem céltalan. Az anyagi javak minél nagyobb arányú birtoklása a falkavezéri szerep eléréséhez szükséges. A falkavezérnek pedig többek között a szaporodásban van nagy előnye. Ez már abban a korban eldőlt, amikor még többnejűség dívott. Ne felejtsük el, hogy a férfiak ~70 - 80%-a nem szaporodott. Erre csak annak volt joga, aki megfelelő vagyont tudott felhalmozni magának. Ezt aztán örökölték az utódok. Ez nem is volt addig rossz, amíg mindenki maga vette el a természetből a jóléthez szükséges dolgokat. Mióta viszont nem a természetből, hanem egymástól veszik el a megtermelt javakat, azóta annak van nagyobb esélye a szaporodásra, minél kíméletlenebbül képes kiszipolyozni a társait. Vagyis élősködik. Ezután ezt tulajdonságát (is) örökíti.

Radulovic Zsuzsa írta...

Nem kell olyan messzire menni: még a háború elött is, ha vki Magyarországon földesúrnál szolgált, engedélyt kellett kénie töle a házasodásra. Németországban az ezerkilencszázhatvanas években törölték el a férfiak házasodási engedélyét, amit viszont eltörlése elött mindenkinek ki kellet kérnie a hivatalban házasság elött és amelyhez igazolnia kellett, hogy van hova vinnie és van miböl eltartania egy családot. Enélkül nem adták össze a párt.

Bela írta...

Pénzzel, vagy pénz nélkül, bankokkal vagy anélkül, mindig is az erősebb kutya baszott. Ez az élet törvénye. Legyél te az erősebb kutya és akkor majd nem kell nyafognod, hogy mindenki veled akar kibaszni! Ilyen egyszerű.

Radulovic Zsuzsa írta...

Hát azért mi már ennél jobbat is megéltünk...

eSzeL írta...

Azzal a módszerrel sincsen semmi baj Bela! De akkor legyen az a szabály, a 'társadalmi megegyezés'! Vagy ne lepődjünk meg, ha terjed az élősködés, és a hazugság. De ha csak az egyéni érdek számít, és mindegy, hogyan éred el a célod, akkor mitől is vagyunk többek mint a sokak által fejletlenebbnek tartott állatok?

Névtelen írta...

Misi: érdekes film a pénzről, hogy honnét is jön és mi is az. eddig is sejteni lehetett ezeket, nem látom át teljesen, de a szegény se azért szegény mert nincs pénze és a gazdag meg nem azért gazdag mert van pénze. a gondolkodásmód nagyon sokat számít. ez a rendszer nemhiszem, hogy sokáig fent fog maradni, nem bírja el ami van most, ahogy a filmben is mondják, egyre több a vissza nem fizetett kölcsön (bárlista), egyre kevesebben bíznak meg a bankokban és a gondolkodásmódok is változásban vannak. Reméljük a legjobbakat!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló