Hány kiló bodzáért adta el a gerincét, bíró úr?


Nem csitul, mert nem is csitulhat az a felháborodási hullám, ami másfél hete indult el az országban a Cozma-ügy másodfokú ítélethirdetése után. A Győri Ítélőtábla Nagy Zoltán vezette tanácsának botrányos döntése ismét rávilágított a magyar igazság-, pontosabban jogszolgáltatás álságosságára és arra a bírói gyakorlatra, ami már hosszú évek óta rombolja a magyar társadalom morális rendjének az alapjait.
„Maradt-e ebben az országban annyi méltóság, erő, becsület, hogy megvédje magát, hogy megvédje a barátait azoktól, akik sem törvényt, sem erkölcsöt nem ismernek?” – ezzel a gondolattal kezdődik Kálomista Gábor a 2009-es tragédiát feldolgozó, Szíven szúrt ország című filmje. A kérdés ma talán még aktuálisabb, mint valaha…


Nem csitul, mert nem is csitulhat az a felháborodási hullám, ami másfél hete indult el az országban a Cozma-ügy másodfokú ítélethirdetése után. A Győri Ítélőtábla Nagy Zoltán vezette tanácsának botrányos döntése ismét rávilágított a magyar igazság-, pontosabban jogszolgáltatás álságosságára és arra a bírói gyakorlatra, ami már hosszú évek óta rombolja a magyar társadalom morális rendjének az alapjait.

A jogerősen meghozott másodfokú ítélet, amely az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző büntetését 18-18 évi börtönre csökkentette, míg a korábban 20 éves fegyházbüntetést kapó Sztojka Ivánt 8 évi börtönre ítélte, lényegében azt az üzenetet küldte a cigányok felé, hogy továbbra is mindent megtehettek, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetése után sem kell tartanotok semmitől.

Sztojka 8 éves börtönbüntetése egészen konkrétan azt jelenti, hogy jó magaviseletre hivatkozva a büntetését megfelezhetik, miközben az eddig előzetesben töltött lassan 3 évet beleszámolják a letöltendő időbe. Azaz akár az is minden további nélkül előfordulhat, hogy ez jóarcú fiatalember már jövőre szabadlábon lesz és a bírói elképzelések szerint onnantól majd hasznos tagjává válik a társadalomnak. De ugyanez igaz a másik két rohadékra is, annyi különbséggel, hogy őket nem jövőre, hanem 5-6 év múlva szabadíthatják ismét a nyakunkra.

Az efféle esetek után, az ember azért elgondolkodik azon, hogy kinek a felelőssége az, hogy a társadalmi normákkal teljesen szembemenő ítéletek születhetnek? Hogy történhet meg az, hogy az első és a másodfokú ítélet között ilyen felfogásbeli különbség legyen? Hol van a bírák felelőssége, hol kérhető számon egy-egy ítélet?

Vajon normális dolog az, hogyha valaki tilosban parkol, ha éjjel, a kihalt utcán átlépi a záróvonalat, ha a megállni tilos tábla mögé fél métert belóg a kocsival, akkor ezt észlelve az eljáró hatóság a vonatkozó törvények alapján nem mérlegelhet, akkor azonnal jön a legszigorúbb büntetés, miközben egy ilyen nyilvánvaló, bizonyított, a tettesek által is elismert esetben az eljáró bíró bármilyen vélt körülményt figyelembe vehet, és olyan enyhe ítéletet hozhat, amilyet csak akar?

Az alaptörvény értelmében az egyes bírósági döntések Magyarország nevében születnek, az eljáró bírók azokat nem magánemberekként, hanem a magyar nép felhatalmazása alapján, a magyar állam büntetőhatalmát gyakorolva hozzák meg. Azonban az ítéletek meghozói jelenleg nem kérhetőek számon, az ő döntéseiket hivatalosan senki sem kérdőjelezheti meg, az ítéletek következményeiért, az esetléges tévedésekért pedig semmilyen felelősséggel nem tartoznak.

„Maradt-e ebben az országban annyi méltóság, erő, becsület, hogy megvédje magát, hogy megvédje a barátait azoktól, akik sem törvényt, sem erkölcsöt nem ismernek?” – ezzel a gondolattal kezdődik Kálomista Gábor a 2009-es tragédiát feldolgozó, Szíven szúrt ország című filmje. A kérdés ma talán még aktuálisabb, mint valaha, hisz az ítélethirdetés után a hozzátartozók állva tapsolták a bírót, ami azt gondolom, hogy mindent elmond a történtekről és Magyarország mai állapotáról…

4 kommentek:

Lajos László írta...

nem hiszek többé a pártatlan magyar igazságszolgáltatásban,nem hiszek abban,hogy a biróság előtt minden ember egyenlő.Ez megtörténhet Magyarországon??Hogy akarunk a Világ szemébe nézni ezután?!"HULLARABLÓK VAGYUNK! A LEGPOCSÉKABB NEMZET!!!!"

Névtelen írta...

A bíróságon minden ember egyenlő. Ilyen eset számtalan volt a magyar bíróságon és ez volt a legsúlyosabb büntetés.
Csak azért mert cigány követte el a gyilkosságot egy kocsmai verekedésnél nem lehet életfogytiglant adni, hiszen nem előre megfontolt és nem gyilkolási szándék volt.
A Magyarság nagyobb része is meg volt elégedve a büntetéssel.

Virág József írta...

A bíró döntése helyes volt, hiszen döntésével be bizonyította, hogy nem a szélsőjobb irányítja, hanem egy igazságos döntést hozott, ami minden magyar állampolgárra érvényes.Ismét győzött a magyar igazság.

Névtelen írta...

Névtelen (inkább agyatlan) írja;
"Ilyen eset számtalan volt a magyar bíróságon"
- Hát itt az ideje hogy több ilyen silány ítélet ne szülessen!!!!!!!!!!!!

"...kocsmai verekedésnél nem lehet életfogytiglant adni"
- Ez nem kocsmai verekedés volt, hanem egy szórakozóhely terrorizálása, előre megfontoltan, felfegyverezve (bicskák!)!!!!!!!!!

"...nem előre megfontolt és nem gyilkolási szándék volt"
- Akkor hogyan kerültek oda és elő a gyilkoló eszközök a bicskák??? A bicskával vajon mit lehet mást tenni??? Simogatni????????? Ja hogy szándék nélkül gyilkoltak?! Vagyis nincs agyuk??? Az milyen szándék hogy felfegyverezve mennek szórakozni és ehhez volt agyuk???

Szerintem a fentieket még virág Józsika is megértette!?

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló