Az MTV a liberáltak nyomására levette a műsorról, mi bemutatjuk [videó]


Március 7-én este került a köztévén adásba Pesty László, az elmúlt hónapokban forgatott Cigány út című dokumentumfilmje a cigány – magyar együttélésről. A film hosszú idő óta először beszél világosan és minden álszent megnyilvánulás nélkül a magyarországi cigánykérdésről, és a polkorrektkedő médiától eltérően, szokatlan őszinteséggel mutatja be az egyébként mindenki által ismert, de a fősodratú sajtóban eddig elhallgatott állapotokat.

Az adás alapját Forgács István romaügyi szakértő Ha ti vagytok a cigányok, nem tartozom közétek című írása adta, melyben az amúgy cigány származású szerző kertelés nélkül kimondja, hogy a cigányok sokkal több gyereket vállalnak, mint kellene, hogy a legtöbben nem tanulnak és persze azt is, hogy sokszor bűnözéssel szerzik meg jövedelmüket.

A filmben megszólal Lakatos Attila borsodi cigányvajda és természetesen maga Forgács István is, akik a cigányprobléma megoldásához vezető út első lépésének a témáról szóló egyenes, őszinte beszéd megteremtését nevezik. A beszélgetések közben szó esik arról, hogy a cigányok általában túl fiatalon és túl sok gyereket szülnek a nyomorba, hogy a jelenlegi helyzetben sokszor a kényelmesebb gyerekvállalást választják, mint a tanulást és a munkavállalást. A műsor nem kerüli meg a bentlakásos iskolák szükségességének kérdését, de nyíltan beszél arról problémáról is, hogy a kistelepüléseken a cigányok elkezdtek családon belül egymás között házasodni, hogy a börtönökben nagyrészt cigány származású bűnelkövetők vannak, hogy a fiatal cigányok között tombol a börtönromantika, miszerint az a menő, ha valaki már ült börtönben.

A megélhetési cigányjogvédőknek, ahogy várni lehetett nem tetszett az egyenes beszéd, ezért az Ide tartozunk facebook-csoport és a Méltóságot Mindenkinek mozgalom gyorsan megfogalmazott egy petíciót, melyben leírják, hogy Pesty László műsora „olyan színben tünteti fel a hazai cigányságot, mely méltóságukban sérti e népcsoport tagjait, a velük kapcsolatos előítéleteket erősíti, félelmet kelt a nézőben, és azt közvetíti, hogy potenciális áldozata a romáknak”. Szerintük a film gyűlöletkeltő és kirekesztő volt. Emiatt végül petíciót adtak át a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap képviselőjének annak érdekében, hogy megakadályozzák a műsor ismétlését.

A magyar viszonyokra jellemzően a liberált ajvékolás után a közmédia ahelyett, hogy a kukába dobta volna az irományt, közleményt adott ki, mely szerint mérlegelték a véleményeket, és nem ismétlik meg a dokumentumfilmet. „Az alkotók a magyar társadalom egyik legégetőbb kérdésével, a roma társadalom életével foglalkoznak sajátos nézőpontból. A filmben is elhangzik, a mozival "egy egészséges vitát kívánnak generálni. A műsorszerkesztők számolva a téma tartalmával, a filmet esti időpontban tűzték műsorra, s 16 éven felülieknek ajánlották. A Cigány út mégis nagy vitákat váltott ki, az elismerő szavak mellett több olvasói levél hívta fel a közmédia figyelmét az alkotás nem elég árnyalt látásmódjára. Az MTVA vezetése mérlegelte a véleményeket, s a társadalmi érzékenységre való tekintettel az ismétléstől eltekint" - olvasható a közleményben.

Az MTV a liberáltak nyomására levette a műsorról a filmet, mi bemutatjuk:


9 kommentek:

Nem turista írta...

Tetszikeljétek a "Ne hallgassák el a cigánybűnözést" Facebook oldalt!
https://www.facebook.com/pages/Ne-hallgass%C3%A1k-el-a-cig%C3%A1nyb%C5%B1n%C3%B6z%C3%A9st/255575407869730

AVak írta...

ameddig kibeszlés vagy elhallgatás szintjén mozog a kérdés, addig javulás nem várható.
Ellenben ha a sok újságíró kimenne egy hétvégén egy ilyen településre önkéntes programokra, már lenne látszatja...

d.marica írta...

Érthetetlen a tiltakozás a filmmel kapcsolatban! Ez egy higgadt , tárgyilagos elemzés! Annyira torz a másik oldal ítéletalkotása, hogy a valóságot tartja hazugságnak!!!!!!!!!!

Maci írta...

A dolog pikantériája, hogy az igazság kimondása ellen tiltakozók is nagyon jól tudják, mi a valós helyzet. A nagy hangon gyűlöletbeszédről és diszkriminációról kiabálók sem költöznek le családostul pl. Gyöngyöspatára, vagy egy szabolcsi faluba. Jó környéken lévő iskoláikban, ahová gyermekeik járnak, nemhogy cigányt, de még szegény fehért sem tűrnek el. Egyikük sem hívott meg cigány embert az otthonába, fogadta őt barátjává (ezalatt nem a megélhetési törzsfőnökökre gondolok). Mi oka lehet mégis a tiltakozásnak? Kettő. Az első, hogy megosztani kívánják a társadalmat és ez sikerül is nekik. Egyrészt cigányokra és nem cigányokra. Aztán a nem cigány réteget "liberálisokra" és nem "liberálisokra". Míg a jó nép elbambul a színes és látványos forgatagon, kihúzzák a talpa alól a földet.

Névtelen írta...

mert a közvagyon legkisebb csorbítása előbb utóbb, közvetve vagy közvetlenül elmúlhatatlan közínséget szülni kénytelen”! Éljen a privatizáció .
133.-134. oldalon: a káros következmények okáról „Semmi egyéb, mint országos embereink legnagyobb részének járatlansága a reakciók törvényei körül, mely a közönségre nézve kimondottan káros! A rosszat, lágyvelejűt, tanulatlant, s a gondatlant ápoló törvény, midőn e szép társaságnak néhányit talán megmenti, minden bizonnyal számtalan jót, okost, tanultat, szüntelen büntet, s eképp nem az élet elvének, de a rom istenének állít oltárt.
Széchényi Hitel, 1836!

Névtelen írta...

a pesti fekete doboz filmje.

Karina írta...

Ameddig a Jobbik fel nem vetette a" cigánybünözést", addig mindig a szőnyeg alatt volt. Most sem lett jobb a helyzet, az esti híradások szerint jóformán mindennapra jut egy-egy betörés,rablással,gyilkossággal egybe kötve.Lehetőleg öreg, beteg idős embereket fosztanak ki vernek agyon cigányaink! Persze, hogy nem érdekli liberáltékat ahol ők élnek, Pasaréten, Rózsadombon, és az un. belvárosban,Mert. ezek az "ártatlan cigánok" inkább Bp. szegényebb negyedeibe, volt ipari és az álam által már régebben lepusztított,szétprivatizált vidéki helyeire járnak garázdálkodni. Tudják jól, ott nem olyan nagy a forgalom, rendört is csak ritkán látni. Hogy mégis miért veszik a kormányok a cigányok dolgait annyira a" szivükre", az azért van mert akkor nincs hivatkozási alap, hogy ennyi meg annyi milliárdot költöttek az integrációra,(mégsem változott semmi), másrészt meg a kritikát nem birják elviselni,ez mindegyikükre nézve sértő, harmadrész pedig ez az álliberális, erkölcstelen,szónoklatok tömkelege van divatba jelenleg minden téren! Bár nem tartozik ide szorosan, de azt figyeltem meg, hogy kormányaink imádják a" nagy pénzek" kiadási lehetőségeit amivel nem kell elszámolni, és mindig van " jó ok" a pénz költésre, embereik, a pártkatonák jutalmazására..Gondoljunk csak bele az elmúlt 10-12 év un."nagy pénzlenyúlásaiba: "Völgyhid,Löszalagút,székház eladások,IMF kölcsön (Bajnai ) ,Margit-hídi rekonstrukció,Stadionok épitése, Trafik mutyi, Ócsa,ezek csak a legkirívóbbak.De amit minden párt, kormány évente kiaknázhat,az a "cigány integrációkra"költött töménytelen pénz, igy aztán persze hogy nem jut már fizetésjavitásokra, egészségügyre oktatásra és minden más" társadalomí jóléti" kiadásra! Európába magyarország áll az utolsó helyek egyikén, az átlagemberek életszinvonalának minőségét tekintve! Ezért kell letiltani a nyomorunkról szóló filmeket és titkolni a dilettáns, liberális, pártok, kormányok mellényúlásait, hibáit!

russysy írta...

MTV levette a műsorról!
Milyen érdekes! Ezek még mindig azt hiszik, hogy, ha szőnyeg alá söprik, elhallgatják, össze-vissza hazudják, akkor a probléma megszűnik? Agyament banda! A "cigánykultúrával" nap mint nap, bárhol lehet találkozni! Élvezhetjük buszon, villamoson, vonaton, héven, utcán és bárhol.az országban!
Liberáltak, de én azt mondom, aberráltak részéről pedig az a megoldás, hogy fizetik a segílykét mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, a bíróságok felmentegetik őket, a szegíny hányatott sorsú cigányt!
Így valóban igaza lesz balogartúr nevű elmebetegnek, hogy;
"A cigány jogosan lop!"

Nix írta...

A bugyuta,értéktelen celebeket bezzeg nézhetjük ezerrel!!...egy ilyen értékkel bíró filmet meg nem mernek vetíteni!??---sajnos igazat kell adjak Forgács Istvánnak...Magyarország már nem megmenthető....!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló