Tüntetés a rendőrterror igazságtételéért a balatonőszödi hazugságbeszéd kiszivárogtatásának 5. évfordulóján


Tüntetés a rendőrterror igazságtételéért

a balatonőszödi hazugságbeszéd
kiszivárogtatásának
5. évfordulóján



Budapest, Kossuth tér
2011. szeptember 17.
17:00 óra



Közel másfél évvel a fülkeforradalmi kormány megalakulása után a 2006 őszén kilőtt szemű, megvert, megkínzott, önkényesen fogva tartott károsultak teljes körű jóvátétele még nem történt meg, a rendőrterror felelősei még szabadlábon, és a politikai okból elítéltekről, meghurcoltakról még nem került le a méltatlanul rájuk akasztott bűnös bélyeg, az elakadt semmisségi törvény miatt közkegyelem lenne indokolt 2002-2010 közötti időszak politikai elítéltjei, meghurcoltjai részére, sőt a politikai eljárások száma csak nőtt az utóbbi időben.

Gyurcsány még mindig szabadlábon, Budaházyék pedig rács mögött. Ez elfogadhatatlan!

Nincs teljes körű igazságtétel és elszámoltatás, a 8 éves önkény időszakát szolgáló politikusok, rendőrparancsnokok, ügyészek és bírák pedig többségükben a helyükön vannak, illetve sértetlenek. A 2006. őszi tömeges rendőri erőszakot terrorizmusnak nevező Balsai-jelentést pedig már több hónapja nem hozzák nyilvánosságra.

A 2006. őszi rendőri erőszak évfordulóján vészesen közeleg a kiemelkedően súlyos rendőrparancsnoki bűncselekmények elévülése, amelynek nyomán a felelősök megúszhatják a felelősségre vonást. (A 2006. szeptemberi embervadászatok 19-én és 20-án voltak). Eddig csak Gergényi és két tévészékházat úgymond nem megfelelően védő rendőrtiszt ellen indult büntetőeljárás, de a többi fő felelős (Bene László, Lapid Lajos, Szabadfi Árpád, Petrétei József és Gyurcsány Ferenc) ellen nem, a bűncselekmények többsége 5 éves elévülési idejű, tehát napokon belül elévülnek, ha nem lép a kormány és az ügyészség. Sokak várakozása volt, hogy a 2006. őszi megtorlások felelőseit a kormányváltás után mielőbb felelősségre vonják, azonban ez elakadt. Az 5 éves törvényi elévülési határidő bekövetkezése a máig elmaradt felelősségre vonás későbbi lehetőségét végérvényesen elzárja.

Követeljük a Balsai István miniszterelnöki megbízott által már idén márciusban elkészített jelentés nyilvánosságra hozását, és az annak megfelelő feljelentések megtételét. A jelentés ismertté vált része szerint a 2006. őszi rendőri erőszak nem egyedi túlkapások sora, hanem több órán át tartó, folyamatosan alkalmazott eljárás volt, amely parancsnokaik erre irányuló szándékát, beleegyezését valószínűsíti. A Balsai-jelentés az állami erőszak kapcsán a terrorcselekmény elkövetésének lehetőségét is felveti, 14 további különböző bűncselekmény mellett. Ez az akkori politikai vezetés büntetőjogi felelősségét is teljesen új megvilágításba helyezi.

Közben pedig a gyurcsányi-szilvásy-draskovitsi boszorkánykonyhában kiagyalt politikai koncepciós jellegű eljárást a forradalmi ügyészség tovább folytatja Budaházy György és 16 hazafi ellen. Budaházy György és Szász Endre már több mint két éve előzetesben elfogadható indok nélkül politikai fogolyként, már több időt kellett rács mögött töltsön a forradalmi kormány idején, mint a szocialisták alatt, pedig Budaházy még 2002. július 4-én a Fidesz mellett állt ki a választási csalás ellen tiltakozva, emiatt elítélték. De elítélték azért is, mert leverte a ruszki címert a Szabadság téri obeliszkről és mert írásaiban a Gyurcsány-kormánnyal szembeni ellenállásra buzdított.

A politikai foglyok fogva tartási körülményei egyre csak romlanak, az elégtelen ellátás miatt egészségi állapotuk is, ez nemcsak a védekezéshez fűződő jogaikat, de a tisztességes eljárást is sérti. A Budaházyt és társait alaptalanul terroristának minősíteni kívánó és mára már kirívó jogsértések sokaságával zajló eljárást már régen meg kellett volna szüntetni.

Követeljük a 2006. őszi rendőrterror igazságtételét: jóvátételt minden meghurcoltnak, büntessék meg a felelősöket, és közkegyelmet minden politikai elítéltnek, üldözöttnek!

Gyurcsányt és társait börtönbe, szabadságot a politikai foglyoknak, szabadságot Budaházy Györgynek és Szász Endrének!


Morvai Krisztina

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló