Becsületes emberek értékalapú közössége, avagy hogyan tapsoljunk el 3,1 milliárd forint közpénzt

„Az MSZP egy becsületes párt, becsületes emberek értékalapú közössége” – mondta még tavaly tavasszal, a választási kampány kezdetén Mesterházy Attila. A kijelentésre még azok is hangosan kacagva kapták fel a fejüket, akik nem nagyon foglalkoznak politikával, akiket alapvetően hidegen hagynak a közélet történései. Pedig akkor még csak a jéghegy csúcsa látszódott, akkor az ország többsége még csak sejtette, hogy az elvtársak milyen magas színvonalra emelték a közpénzlenyúlási technikákat.

Az azóta eltelt hónapokban aztán egyre-másra derültek ki a kisebb-nagyobb stiklik, de az a pécsi történet, ami az elmúlt napokban látott napvilágot, azt hiszem, egyelőre visz mindent. A „becsületes emberek értékalapú közössége” a baranyai megyeszékhelyen bemutatta, hogy milyen az, amikor a mérhetetlen pofátlanság a kitartással párosul, hogy milyen az, amikor a körön belüliek gátlástalanul osztogatják egymásnak az elismeréseket és a jutalmakat.

A most előkerült dokumentumok szerint a pécsi önkormányzat irodáiban 2002-2009 között olyan kiváló munka folyt, amit az akkori szocialista városvezetésnek mindenképpen jutalmaznia kellett. A jó munkáért pedig jó pénz jár. Így aztán az elvtársak nem is fukarkodtak egymással és az érintett időszakban mintegy 3,1 milliárd forint jutalmat osztogattak szét egymás között.

A bónusz pénzek jellemzően negyedévente kerültek kiosztásra, de természetesen nem maradt ki az alkalmak közül a karácsony és a köztisztviselőnap sem. Pénz pedig volt bőven, hisz az elvtársak a regnálásuk alatti hét évben potom 30 milliárd forint hitelt vettek fel, amiből azért simán futotta a dorbézolásra.

A legkiválóbb munkaerők, gondolom, nem is lehet kérdés, a felső vezetésből kerültek ki. Kunszt Márta alpolgármester-asszony pótolhatatlan munkássága a fizetésén felül még plusz 18,3 millióba került a pécsiek, a másik alpolgármesternek, Tóth Bertalannak prémium gyanánt pedig még további 9 millióval egészítették ki a havi apanázsát. Tóthtal 2007-ben előfordult olyan is, hogy kétnaponta kapott jutalmat, de 2008-ban megtörtént vele az is, hogy egy nap, délelőtt és délután is utaltak neki egy kis pénzt a magas színvonalú munkája elismeréseként.

Kunszt és Tóth mellett még mindenképpen érdemes megemlítenünk Meixner Andrást, aki két év alatt, 2007 és 2009 között olyannyira sokat tett a pécsi polgárokért, hogy azt csak 7,4 millió forinttal lehetett elismerni. És nem feledkezhetünk meg Gonda Tibor alpolgármester úrról sem, aki vélhetőleg mind közül a legjobban dolgozott. Ő nyolc év alatt 10,5 millió forint jutalmat kapott, tisztségviselő munkájának elismerése pedig 26,5 millió forintjába került a városnak.

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy az alpolgármesterek voltak a pénzlenyúlási csúcstartók, akkor azoknak jelezném, hogy ez messze nincs így. A topon a korábbi jegyző, Papp Judit áll, aki az érintett időszakban 64 millió forint prémiumot vehetett fel a 47,4 milliós összfizetése mellé. De hasonló összegekről beszélhetünk a volt humánerőforrás-csoportvezető esetében is, akinek a jutalmazása 41,7 millió forintjába került az adófizetőknek a nettó 17 milliós fizetésén túl.

Persze most mondhatnák egyesek, hogy miért kell szóvá tenni mindezt, miért kell hőbörögni emiatt, amikor simán előfordulhat, hogy tényleg megérdemelték a bónusz pénzeket, mert munkaidőn kívül, vagy a munkaköri leírásban szerepelteken túl is végeztek feladatokat. Azonban ez nem így van. A most előkerült dokumentumokból világosan kiderül, hogy általában olyan munkákért vették fel a plusz pénzeket, amiket egyébként is a hivatalnak kellett volna elvégeznie.

Tóth Bertalan munkavégzési beszámolóiban például olyanok olvashatók, hogy megbeszélést folytatott a városi rendőrkapitánnyal a térfigyelő kamerák ügyében, de a jelentésében azt is kidomborította, hogy esetenként egyeztetett a Rockmaraton fesztivál szervezőivel, és fontosnak gondolta megemlíteni azt is, hogy kitüntette az uránvárosi gázrobbanáskor szolgálatot teljesítőket.

Meixner András pedig többek között - saját bevallása szerint - azzal érdemelte ki a plusz anyagi elismerést, hogy személyesen - még az is előfordulhat, hogy gyalogszerrel - ment el felvenni a kapcsolatot a Baranya Megyei Önkormányzattal, ami nagyjából száz méterre található a városi önkormányzat épületétől. Ezen felül a jelentésében még megjegyzi azt is, hogy energiát és időt nem kímélve „televíziós és rádiós fórumokon vett részt”.

Így ment ez.

Az egytől egyig kiváló dolgozókból álló pécsi brigád pontosan bemutatta, hogy mit is jelent, hogy mit is takar valójában a „becsületes emberek értékalapú közössége”.

Bár mondjuk azért az érdekelne, hogy mindez miért csak most derült ki? Páva már 2009-ben felszállott a városházára. Vajon miért kellett ezekre a vizsgálatokra ennyit várni?

És ezek után azért azt hiszem az joggal elvárható lenne, hogy a jelenlegi narancsos városvezetők is hozzák nyilvánosságra, hogy mégis mennyi jutalmat sikerült kiosztani maguknak az elmúlt években.

Nagyon meglepődnénk, ha végül kiderülne, hogy vannak az elvtársaknál még ”kiválóbb” dolgozók is?

5 kommentek:

Névtelen írta...

Mindennek oka van, az elhallgatásnak, a bili borításnak is! A többpártrendszertől nem vártam mást, mint egymásra kiabálják a szennyest, és ez visszatartó erő lesz! No ebből csak a szennyes teregetés valósult meg, a kockázatvállalás úgy látszik megéri.lényeglátó

xy írta...

És a többi település jutalmazási listáját mikor láthatjuk, olvashatjuk...?

liverpool írta...

Úgy gondolom, ez teljesen normális, itt, ma és a közelmúltban ( és minden bizonnyal a közeljövőben)Magyarországon.

casablanka írta...

Miért, az elmúlt 20 évben hogy volt? Most már azért súlyosabb a helyzet, mert elfogytak a privatizációs pénzek és egyre kevesebb jut majd a "kiváló dolgozók" jutalmazására. Mégis, mitől lett ez a hatalmas költségvetési és államadóssági hiány? Na persze, a zemberek sem utasítottak vissza soha egy kis benzinpénzt. Nekem csak az tettszik az egészből, mikor meseházi a kis púpossal együtt a becsület pártból kijelenti: ők inkább az ördöggel is cimborálnak, csak a Jobbikkal nem !(még szerencse)

Herne írta...

Az ilyesmi tulajdonképpen nyílt titok, csak ritkán akad konkrét bizonyíték. Ugyanezt csinálja az összes, szegfűs, narancsos, egyremegy. Milliós jutalmat pedig akkor sem érdemelnének, ha tényleg valami óriásit tettek volna a közért. Az átlagbérekkel arányos jutalmat érdemelnének csupán. Azok pedig valahogy 20 év alatt sem érték el az EU-s szintet - mialatt a politikusoké hatványozottan meg is haladta azt. Kicsit érdekesen áll itt a mérleg. Több milliós jutalom Magyarország jelenlegi helyzetében az égvilágon senkinek sem jár. Akik megérdemelnék, azok pedig nem is kérik (nem is kapnának).

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló