A jászapáti ”két hét”

Borsod, Szabolcs, és Szolnok megye élen jár az uzsorások számában.
A múlt héten Jászapátiban a rendőrségnek ugyan sikerült egyet ismét kézre kerítenie, de ez a kialakult helyzeten sajnos túl sokat nem változtat. Az egésznek talán csak annyi a jelentősége, hogy az eset kapcsán végre fény derült arra, hogy országosan jelenleg 98 ilyen ügyben folyik eljárás, legalábbis a rendőrség erről számolt be a sajtónak. Azonban, aki vidéken él az tudja, hogy ténylegesen ennek minimum a tízszeresével számolhatunk, hisz a kölcsönkérők döntő része az uzsorásától való félelmében és függésében nem szívesen számol be ezekről a történetekről.

A felderített eseteket megvizsgálva mára az is megállapítható, hogy általában csak azok az uzsorások jutnak rendőrkézre, akik már valamilyen erőszakot követnek el. Ez most is így történt. A legutóbb elfogott uzsorás férfit nők zaklatása miatt vették őrizetbe.

A napvilágra kerülő uzsorástörténetek pedig egyre durvábbak. A hírekben már hallhattunk olyan asszonyról, aki 12 év alatt 5 millió forintot ”fizetett vissza”, miközben az alapkölcsön 50 ezer forint volt. Szabolcs megyében az sem ritka, hogy a fizetni nem tudó adóst eladják csicskának, vagy a fizetni nem tudók gyermekeiket prostitúcióra kényszerítik. Taktaközben az elmúlt időszakban pedig állítólag megtörtént az is, hogy a baleset-biztosítással rendelkező adósokat arra kényszerítették, hogy vágják le az egyik ujjukat.

De ugorjunk vissza Jászapatiba, ami az uzsorázás szempontjából az egyik legfertőzöttebb település az országban.

Pócs János fideszes polgármester most széttárja a karját és igyekszik eljátszani a jófiú szerepét: „Nagyon súlyos a helyzet. A helyi közmunkaprogram fenntartása évente 100 millió forintba kerül, márpedig szerintem ebben a formában nincs értelme. 100 millió forintot nem azért tesz az állam és az önkormányzat ebbe a közmunkaprogramba, hogy uzsorások kezébe folyjon. Nem azt szeretném, hogy ne legyen közmunkaprogram, de meg kellene változtatni a jelenlegi helyzetet, mert az állam még mindig csak a felszínét kapargatja az uzsoraproblémának.”

A helyzet valóban változtatásra szorulna, hisz egyes becslések szerint a tízezer fős Jászapátiban nagyjából 80-100 millió forint van kint az uzsorásoknál. Azonban attól, hogy néha elfognak egyet-egyet közülük, a helyzet még nem nagyon változik. Pócs minden bizonnyal pontosan tisztában van vele, hogy kik azok, akik rettegésben tartják az adósokat, hogy kik azok, akik veszélyeztetik a település nyugalmát. Mégsem tesz semmit, pedig polgármesterként tehetne, ha mást nem is, csak annyit, hogy betartatja és betartatja a hatályos törvényeket.

Bár mondjuk ez régebben sem ment nagyon neki. Elég csak a család dinnyetermesztéssel foglalkozó vállalkozási gyakorlatát megemlíteni, ahol a helyiek szerint rendszeresen dolgoztattak cigányokat feketén a földeken, az új versenytársakat pedig, akik sértették az érdekeiket, fenyegetéssel űzték el a településről. De megemlíthetnénk még azt a választási csalás ügyet is, amikor a polgármester úr az elvtársak nevében kiadott szórólapon próbálta lejáratni politikai ellenfeleit. A vád a későbbi nyomozások során be is igazolódott, de az eljárást végül elévülés miatt megszüntették.

Szóval Pócs, ha ténylegesen akarna változtatni a jászapáti uzsoráshelyzeten, megtehetné. Polgármesterként jogában állna és tegyük hozzá, igazából kötelessége is lenne, hogy eljárásokat kezdeményezzen a bűnözők ellen. 2009-ben, amikor még nem ült ebben a pozícióban, ellenzéki képviselőként a testületi üléseken gyakran szóvá tette, hogy az akkori városvezetés miért nem tesz valamit az uzsora ellen, amikor – szerinte - szinte mindenki által tudott, hogy kik az elkövetők.

A helyi választások óta már lassan eltelik egy év, de Jászapátiban a helyzet ez ügyben változatlan. A polgármester úrnak ”valahogy” kimentek a fejéből azok az információk, amik tavaly az uzsorások kapcsán még benne voltak. Pedig lenne követendő példa. Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere ebben is példát mutatva, a településén ez év tavaszán 17 személy ellen kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatot, akikről okkal gyanítható, hogy illegálisan jutottak nagy vagyonokhoz, tönkre téve ezzel százak életét.

Pócsnak azonban úgy látszik, valami miatt nem érdeke megfékezni az embertelen mértékű kamatra kölcsönadókat. Így ezek most már a munkabérek kifizetésének napján megjelennek luxusautóikkal a közmunkások házai előtt, és úgy, ahogy korábban a szociális segélyekkel tették, most elviszik a havi fizetéseket is.

Bár az is lehet, hogy Pócs János azért nem tesz semmit, mert teljes mértékben idomul a narancsos felső vezetés hatásfokához és úgy, ahogy Pintér ”két hete”, úgy az ő uzsorás megfékezési programja is kicsit hosszabbra nyúlik…

7 kommentek:

Batír írta...

Ebben a kibaszott nagy demokráciában, amelyre Gyurcsánytól és Orbántól kezdve oly sokan hivatkoznak csak meg lehet dögölni. Lassan a polkorrekt újságok is elképesztő történeteket írnak meg a cigánybűnözés eme formájáról. Most ugyan elindult egy letartóztatási hullám, de ezzel még nincs semmi lerendezve. Valamit villant fel a kormány a narancsos szavazóknak, de valójában semmi sem változik. Munka nincs, minden épül le, gyakorlatilag a demokrácia beköszönte óta a politikusok segítségével uzsoráztatják a nemzetet a multik, az EU. Ez politikusbűnözés! Létminimumos fizetés, EU-s árak, hitelek stb. Egy remény van a gáton. A Jobbik. A tegnapi rendezvény felemelő lehetett. Vona jól megmondta megint. Elmegy minden gárdistához. Remek! Akkor menjen el minden volt jobbikoshoz akit az elmúlt két-három évben rúgtak ki a pártból, köztük sokat koncepciós eljárással, hazugság mentén. Amióta megjelentek a Pőszék, és mindenféle érdekes múlttal jelentkezők, azóta egy nagy szar lett a pártból. Így nem lesz Szebb Jövő? Vagy lassan csak a Gárda, amely odatette magát és ebből profitálnak a manikűrözött kezű jobbikos felső vezetés. Bár igaz lenne amit VG mondott és mi kirúgott jobbikosok látjuk rosszul. VG! Nem hiszünk neked!

casablanka írta...

Egyszer a ma már nem túl népszerű Dávid Ibolya azt találta mondani, hogy "ameddig bizonyos képviselők érdekeltek egy-egy bűneset eltusolásában (anyagi, vagy politikai haszonszerzés miatt) addig ne várjuk, hogy törvény is születik e bünesetek megtorlására." Milyen bűnesetekre gondolt Ibolyka mikor ezt a mondatot kijelentette, drogteerjesztés, uzsora, futtatás,fehérgalléros sikkasztások, azt nem tudom. De nem sokára "jobbról is és balról is" szép lasan elkezdett "népszerütlen lenni",(pedig évekig vezette a népszerüségi listát) majd hamarosan a pártját is szétkalapálták. Igy múlik el a világ dicsősége...

Herne írta...

Felmerül a kérdés, vajon honnan van az uzsorásoknak annyi pénze, hogy ilyen sok embernek kölcsönadjanak? Nem az uzsoraként beszedett kamatokra gondolok, hanem a kezdet kezdetére, amikor elkezdték az uzsorázást. Akkor honnan volt pénzük? Honnan volt nekik annyival több, mint azoknak, akik kölcsönkértek tőlük? A pénz, főleg ilyen nagy mennyiségben, nem terem csettintésre, amikor a cigány úgy dönt, ő márpedig uzsorás lesz. Azt hiszem ebbe az irányba kell elindulni, ha meg akarjuk találni a miérteket. Vajon ők kiktől kapták a kölcsönt? És kiknek fizetnek egy kis adómentes extrát, hogy békén hagyják őket?

Szattyán írta...

Az uzsorázást sorolják a szervezett bűnözés kategóriájába. Minden "társ" aki segítségére van az uzsorásnak, kapja a legsúlyosabb büntetést. Büntessék meg azt a hivatalnokot, rendőrt, ügyészt, aki szemet huny az esetek felett, vagy nem a kellő hatékonysággal lép fel. Az a politikus, aki "jóban" van az ilyen szervezett bűnözőkkel, szintén a legsúlyosabb ítélettel kell sújtani és a legótvarabb köcsögölős börtönbe kell zárni. Nyílt titok, hogy az olajosoknak is voltak kapcsolataik fölfelé. A nagytakarítást úgy gondolom, hogy a Jobbik tudja majd elvégezni. Batír! Ne bántsd Vonát! Ő az egyetlen reménységünk!

casablanka írta...

Lázár mondá: "A cigányozást és a zsidózást a parlamentben befogjuk tiltani, mert sérti az emberi méltóságot." Szerintem erre borzasztó egyszerü a válasz: tessék az emlitett etnikumoknak "tisztességhez méltó módon viselkedni" és akkor nem lesz Lázárnak többé semmi problémája.De ameddig ezt nem tudja képviselőként szavatolni, addig, mit is akar betiltani?

Névtelen írta...

Polgár mester válasza:
A Polgármester Úr köszöni a kitüntetett figyelmet , hogy ismét volt szives napirendre venni az 5 - éve lezárt ügyét ! A válaszadás lehetőségével kiván élni , DE NEM ITT !!! HALLÓ JÁSZAPÁTI és ADAM SZABO ! Azért elég furcsa figurák maguk ! Nagyon közel állhatnak egymáshoz , a polgármester és városvezetés vegzálásában bizonyitottan.Mindketten inkognitóban ossztják az észt a különbség mindössze annyi , hogy Halló Jászapáti egy "árnyalak" Adam Szabo meg feltett maga helyett profilkép gyanánt valami gyökeret , ami szerintem elég találó , de azért nem kellett volna ennyire kihangsúlyozni ...! Adam-ról már régen tudom-tudjuk , hogy ki ő valójában , és nagy valószinüséggel a "Halló Jászapátiról " is ...A stilus és a megfogalmazott gondolatok nagyon árulkodók !De rátérve az eredeti témára ! Mégis mit képzelnek Önök magukról ??? Megszabják nekem és a polgármester úrnak , hogy mikor mit tegyünk ?! Régóta -évek óta - lezárt ügyet - témákat dobnak fel és amikor választ kapnak rá ,akkor sem szállnak le az ügyről , hanem kétkedéssel bizonyitékokat - iratokat akarnak. Tudtommal Önök nem hatóság , hogy bekérjenek itt iratokat - csatolva- és hasonlók...Ismételten leirom , remélem többször nem kell , mert még talán nem teljesen szenilisek - habár néha nagyon úgy festenek...A Polgármester Úr minden kérést - kérdést - kritikát szivesen fogad és választ is ad azokra személyesen , maximum lehet , hogy nem 24-órán belül : CSAK NEM ITT !!! És nem olyanokra amelyeket titkositott személyek adnak közre és fogalmaznak meg ! A név nélkül megfogalmazott kérdéseknek - kritikáknak a szemétkosárban a helyük - válasz helyett !!! A kérdésfeltevés menete a következő : Google -vagy más- internetes keresőprogram - Jászapáti város honlap - Nyelv kiválasztása - legörgetve bal oldalt : Fórum - Regisztráció - Kérdésfeltevés ! Ilyen egyszerü , szerintem ha kicsit megerőltetik magukat Önöknek is sikerül. kedves " Halló " és "Szabó Ádám " ! Bizzanak Önmagukban , nem olyan ördöngősség beregisztrálni ! / nekem is sikerült , annak ellenére , hogy nincs felsőfokú végzettségem / Tehát a polgármester úr KIZÁRÓLAGOSAN OTT FOG VÁLASZOLNI a kérdésekre felvetésekre , kritikákra ! Más egyéb dolgom is van minthogy vég nélkül "Postást " játszak főleg , hogy tapasztalatom szerint Önöket nem is igazán érdekli a válasz , csak az , hogy mikor mibe lehet belekötni , a városvezetés elleni indulatokat szitani gerjeszteni...Ehhez én tovább nem fogok asszisztálni , eddig is kár volt , mert látom annyit sem érdemelnek , mert nem hisznek el semmi kézenfekvő adekvát - továbbitott- választ sem...Bár tudtam , hogy Ateisták , de , hogy nem hisznek semmiben és semmit az azért elég szomorú ! Tisztelt Ádám és Halló Jászapáti ! Ha nem kiváncsiak illetékes helyről - illetékes válaszra akkor a továbbiakban is szórakoztassák egymást és azt a tucatnyi kommentelő fórumozót akiket magával ragadnak nagyivű gondolataik , elmélkedésük! / Bár akiket ez magával ragad ők sem birtokolják a bölcsek kövét - ezt ne felejtsék el ! / További Jó Szórakozást kiván : Kiss László és Pócs János / országgyűlési képviselő - polgármester /

Névtelen írta...

Adam Szabo válasza:

Kiss László Ön nem tudja mit beszél sem a barátja Pócs János máskülönben nem írna ennyi baromságot.Kiiktatta a Halló Jászapáti oldalról a hőn imádott Polgármestere? Jaj, de sajnálom.Tegyen inkább ígéreteihez híven a "főnöke" és akkor a közhangulat is javulhat, de semmi jóra ne számítson mindent tudó Bagoly, mert néha kevés a seggnyalás.Az uzsorások még mindig vannak ehhez mit szól?
Munkahelyek meg nincsenek csak a "csókosoknak".Ez Jászapáti.

Üdvözlettel:Adam Szabo

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló